http://www2.ntm.cz/p...totechniky6.htm
ja sa zameriam na moje skusenosti a postupy.
zakladom dobreho vysledku v tomto procese je velmi kontrastny negativ (svetla cierne, tiene priehladne). osvedcili sa mi planfilmy Medix.
1. recept na svetlocitlivy roztok:
A. citran zelezito amonny - zeleny
9g + 33ml dest. vody
B. kyselina vinna
1,5g + 33ml dest.vody
C. dusicnan strieborny
3,8g + 33ml dest. vody
zmiesajte roztoky v poradi: A+B+C
roztok je staly, ja ho uskladnujem v nadobe olepenej ciernou paskou
2. stetec
pouzivam molitanovy stetec cca 5cm siroky
3. papier
tento proces sa da aplikovat na neutralne a zasadite papiere. pouzivam nasledovne (bez zelatinovania):
CEIBA 0,5mm 350g http://www.ceiba.cz/...dukt.php?id=305
CEIBA alkalicky papier 150g http://www.ceiba.cz/...dukt.php?id=296
4. zdroj UV
pouzivam tvarove solarko philips, je samozrejme mozne pouzit aj ine solarka, horske slnka (dost pritom zohrievaju) alebo aj slnko
5. zelatinovanie papiera
tento krok vykonavam iba v pripade ak pouzivam rucne papiere, pretoze tieto papiere maju vacsiu savost ako papiere lisovane, na ktore zelatinu nedavam vobec.
na zelatinovanie pouzivam beznu potravinarsku zelatinu 5-8g zelatiny na 100ml vody. rozsah gramaze zelatiny je zavisly na gramazi papiera. doposial som nenanasal viac ako jeden nater. nebol dovod.
6. zcitlivovanie papiera
na suchy papier nanasam emulziu jednym naterom takto:

opakujem aspon 2x, potom otocim stetec a prebytocnu emulziu stiahnem. emulzia nesmie na papiery volne stat, inak bude mat fotka zavoj.
do stetca si neberte prilis vela emulzie, skor naopak. ja pouzivam plochu misku do ktorej si dam emulziu iba na dno.
natreny papier necham volne vysusit. natieranie je mozne vykonavat pri umelom ziarovkovom svetle (bez UV, bez pristupu denneho svetla). dobre uskladnene zcitlivene papiere vydrzia aj niekolko mesiacov.
7. expozicia
na suchy zcitliveny papier polozim negativ a vlozim do kopirovacieho ramu, ktory nasledne vlozim do krabice so solarkom (vid foto). vzdialenost medzi solarkom a papierom je cca 10cm. pri tejto vzdialenosti mi vychadzaju expozicne casy cca 2-3 min v zavislosti na papiery a hustote krytia negativu.

8. vyvolavanie
vyvolavam v miskach v beznej chlorovanej vode z mestkeho vodovodu. ten chlor je podstatny, nakolko reaguje so zbytkami stiebra, ktore sa potom vyplavuje. v prvych 2 minutach vymienam vodu aspon 3x z toho dovodu, aby mi vylucene striebro nezanasalo svetle plochy na fotke. celkovy cas vyvolavania moze byt v rozmedzi 5-15min v zavislosti od hrubky papiera. vyvolany obraz by mal byt dost svetly.
9. ustalovanie
na ustalovanie pouzivam bezny ustalovac riedeny 50ml do 1l vody. cas ustalenia je cca 1-2min.
10. vypieranie
pri vypierani v miskach vymienam vodu pocas asi 30min aspon 4x.
11. riadenie kontrastu
pri malo krytych negativoch, resp. nie velmi kontrastnych je mozno zvysit kontrast pozitivu dvomi sposobmi:
A. do zelatiny pridam kamenec (siran hlinito-draselny) 8g siranu na 100ml zelatiny zvysi kontrast dost rapidne takze je mozno ho davat aj menej
B. vyvolavanim v kyslom prostredi. skusal som s rovnakym vysledkom ocot (obchodny, neriedil som ho) a kyselinu citronovu (dostupna v potravinach). mnozstvo kyseliny citronovej upresnit neviem pretoze ju sypem priamo do misky s vodou, rozpustim a vlozim papier na vyvolanie.
ak som na nieco zabudol resp. mate nejake otazky tak napiste...