Robíte pekné veci
Na argentotýpiu teraz používam fotoparát FKD 18x24cm objetívom Industar-37 4.5/300mm, negatív - väčšinou používam planfilm Ilford FP4 Plus alebo Fomapan 100 - vyvolávam dosť kontrastne Rodinalom 1+10 alebo častejšie 1+25. Potom kontakt na zcitilevný papier Fabriano Accademica /v poslednej dobe sa mi zapáčil tento papier, má zaujímavú štruktúru/. Ako zcitlivovač požívam klasiku: citran železito amonný /9g/ + 33ml desitl. voda , kyselinu vinnú /2g/ + 33 ml destil.voda, dusičnan strieborný /4g/ + 33ml destil. voda.
Ustalovač väčšinou Fomafix P alebo 5-10% roztok tiosíran sodný, kedy ako. Na tiosíran treba dávať pozor, po dlhšom ustálení obraz vybledne. Po ustálení občas používam zosilňovací roztok - hydrochinon, kyselina cirónová + 5% roztok dusičnan strieborný, pomer miešania 10:1 - dáva tmavý hnedočierný tón. Podľa mojich skúseností zosilňovačom dá sa regulovať výslednú farbu, záleží od toho, že v akej etape vypracovania používam: pred ustálením dáva teplo hnedý tón. Iné tónovanie nepoužívam.
arg002.jpg 80,27K
66 Počet stažení
UV svetlo používam dajaké muzeálne horské slnko /na obrázKu/, typ a výkon neviem, je bez štítku, našiel som to pred rokmi dakde vyhodené a opravil som. Expozícia podľa krytia negatívu cca 6-10 min. zo vzdialenosti asi 40-50cm - tá stará lampa hreje ako sviňa... bližšie k rámu neodvážim dať.