pane chino, jasne, ked sa Vam paci tak to je v poriadku. ved clovek prvom rade fotografuje pre seba... no neviem kdo ako, ale ja urcite ano. nizsie so dal jednu abmrotypiu, asi pred dvoma rokmi som to robil, s tmavym pozadim, v tomto konkretnom pripade ani ja som nevedel nic ineho predstavit len tmave pozadie a exteremne malu hlbku ostrosti. par ludi mi hovorili, ze ta mala hlbka ostrosti uz nie, uz je to samoucelne, ci ako vraveli. ja ale hovorim, ze to nie je samoucelne, ale ucelne. a ucel je to, ze sa mi tak paci. jedna z mnoha veci co ma fascinuje na velkoformatovej fotografii je mala hlbka ostrosti. velmi rad takto fotografujem portrety.
samozrejme, co sa tyka ramovania suhlasim, kazdy ma to svoje videnie. a to je tak dobre.
lakovanie: jeden moznosti: lak priliz riedky, je tam malo sandaraku alebo vela vody (250ml etanol, 50g sandarak, 5 ml destilka, 30ml levandulovy olej - pred pouzitim otestovat !!!), druha moznost skuste trosku zohriat dosku (pozor na otvoreny ohen !!! ja to robim fenom, atd.), alebo neviem... neviete mi tu krupicu odfotit ? predpokladam, ze lakujete stejne, ako lejete kolodium na dosku...
s tym trickom je to len prva faza. od doby ako pracujem doma a nie v atelieri, vsade su hnede flaky... vsade
.