vyvolávám filmy ze zimy a nabývám pořád silnějšího dojmu, že mě selhal expozimetr (Sekonic L-408). V běžných podmínkách pracuje správně, co jsem exponoval předevčírem tak je taky OK.
Vyvolávám od nejnovějších planů ke starším, takže jsem se původně domníval, že jsem dělal systémovou chybu ve vyhodnocování naměřených hodnot (neznámé prostředí, jiný světlo, nedostatek kontrastu) a po vyvolání diáků z ledna jsem byl poněkud rozladěný (plavala mi expozice na obě strany ale především do podexpozice, a to dost výrazně, k tomu porucha závěrky, takže neprůkazné). Napodruhé jsem si dával větší pozor, dělal víc variant (na diák, v ČB jsem měl jen několik posledních planů takže ne-e), ale stejně je to takové všelijaké. Nicméně už u těch diáků jsem si všiml zajímavého úkazu, že záběry z prvního dne jsou vpořádku, potom jsou obvykle podexponovaný, paradoxně předposlední den vypadá vcelku dobře a poslední den je zase podexponovanej. Neštymuje mi do toho jednodenní výlet v únoru, kdy ani nebyla zima (okolo nuly, -5°C), kdy mám většinu diáků přeexponovanou, a to opět docela zásadně (=nepoužitelně). Nejsem si ale úplně jistej jestli jsem použil L408 nebo jenom Digisix.
Při druhé cestě je výsledek podobný, paradoxně diáky vyšly slušně (alespoň nějaká verze je dobrá), ČB plany jsou na tom hůř.
Může moderní expozimetr (spotmetr) proměřovat při extrémních mrazech? Myslím teploty -20 ~ -30°C. Obvykle je teplejc, ale největší chyby jsem zaznamenal v "ranních" hodinách, kdy bylo pod -20°C a technika mohla být promrzlá ještě víc (od země je dosti chladno).