mamča řady C????
Publikováno 28 December 2009 - 13:27:34
Publikováno 30 March 2010 - 12:17:30
na tohle:
principielně se to snad neliší, matnice jako matnice a ten nástavec na sixu včetně otočné očnice mi vyhovoval a bylo v něm pěkně vidět a nyní se přes aukro ke mě zase jeden kus vrací
Publikováno 7 October 2010 - 21:34:33
uměl by to někdo vysvětlit, jestli je to třeba pro jinej typ šachty či co?
mám c330 profes.
průměr lupy je o něco větší, než okno v šachtě
-
dole na snímku jedno z náhradních řešení
Publikováno 8 October 2010 - 05:40:40
Publikováno 8 October 2010 - 08:45:42
já už byl rád, že mám po x měsících shánění originál a zas nic
jinak jsem mamiji s tím ruským hranolem už koupil a pasuje to, ale hranol jsem neviděl před úpravou
vážně si říkám vyrobit pevnou šachtu, upevnění není žádná věda, stejně třistatřicítku na vejlety netahám a blbnu s ní jen doma
Publikováno 8 October 2010 - 10:53:27
Publikováno 8 October 2010 - 10:58:30
tak leda by někdo chtěl šachty vyměnit, tuhle rychlejší s vestavěnou lupou co vedle ní nefouká světlo na matnici za tu starší, kam se dá pomocná zmíněná lupa dát
nebo:
zn. koupím starší šachtu ale to asi nikdo neprodá
Publikováno 8 October 2010 - 11:06:04
niečo vymyslíme - mám jednu C330S, a teraz si skladám druhú, práve tú staršiu C330 (bez označenia). Dávam ju ale dohromady po kúskoch - akurát som vydražil matnicu, šachtu... ak mi príde do Nedvědice, donesiem, a poskúšame. Mne je v podstate jedno, akú mám šachtu.
Heslo dňa: Jedna tristotridsiatka nestačí! Kto máte dve (a viac , očakávam, že sa prihlásite
Štvorcu zdar!
Publikováno 8 October 2010 - 11:08:27
Publikováno 8 October 2010 - 11:19:50
Starších šachet je na e-bay mraky.já to tušil
tak leda by někdo chtěl šachty vyměnit, tuhle rychlejší s vestavěnou lupou co vedle ní nefouká světlo na matnici za tu starší, kam se dá pomocná zmíněná lupa dát
nebo:
zn. koupím starší šachtu ale to asi nikdo neprodá
Publikováno 8 October 2010 - 11:21:29
Smůla. Už jsem jednu prodal.Heslo dňa: Jedna tristotridsiatka nestačí! Kto máte dve (a viac , očakávam, že sa prihlásite
Štvorcu zdar!
Publikováno 8 October 2010 - 12:30:41
stará šachta vypadá asi tak:No, ale asi to nie je ten správny, tip, neviem (nlc, vieš poradiť, prosím?).
viz: (link na íbej)
věřím jich je v cizině dost, ale s poštou kolik? 50-60 dolarů
radši bych to někde směnil
Publikováno 8 October 2010 - 12:33:32
ten link, čo som priložil, si pozri. To by mi malo niekedy teraz prísť = ja som výherca (snáď, grrr) , takže ak ti event. vyhovuje tento typ, niečo vymyslíme. Podobá sa to na ten tvoj obrázok, aspoň, čo je vidieť.
Dubraro - už si jednu predal, takže máš už "iba jednu", pochopil som správne?
Ď.
Publikováno 8 October 2010 - 12:49:14
asi na tu moji šachtu už lupa není a řešilo se to tím, že se šachta sundávala a místo přišel takovej ten tubus s lupou nahoře
Publikováno 8 October 2010 - 12:59:25
No, to si hovorím aj ja.no vypadá, že je to ono, ještě aby nebyla dobitá
Ale lepšie dobitá, než žiadna, no ni?
V popise je aj spomenutá chyba - strunka na vyklápanie lupky je slabá (ale to ty aj tak nepotrebuješ )
Najlepšie je aj tak to pozadie, na ktorom to predávajúci fotil. Tromfnúť sa dá asi už iba Sibírskym tarbíkom alebo zebroidom / zebrulou
Publikováno 9 October 2010 - 08:13:36
tak jestli by někdo měl jednu navíc..... nespěchám
Publikováno 9 October 2010 - 08:36:36
Publikováno 9 October 2010 - 13:35:33
Keď ju miluješ, nie je čo riešiť, však? (Ja sa hlavne bojím - čo, keby som náhodou musel poslať mašinku do servisu? S čím budem fotiť? Tak treba mať zálohu).
Radim - čo keby sme vymysleli niečo s výmenou a doplatkom z mojej strany? Mohlo by to byť tzv. win-win riešenie (obaja spokojní?).
Zdarec!
Publikováno 9 October 2010 - 18:50:38
Klidně vyměním.věřím jich je v cizině dost, ale s poštou kolik? 50-60 dolarů
Jestli ji budeš brát do Nedvědice, mohl bys vzít i ten Kievový hranol?
Publikováno 9 October 2010 - 18:53:20
Ano. Koupil jsem celou soupravu, s 65, 80 a 135mm, porrofinderem a držadlem, tak jsem prodal tu co jsem měl předtím jen se záklaďákem. Šla do muzea.Dubraro - už si jednu predal, takže máš už "iba jednu", pochopil som správne?
Publikováno 9 October 2010 - 18:59:13
Co by se ti tam tak mohlo pokazit???Ja sa hlavne bojím - čo, keby som náhodou musel poslať mašinku do servisu? S čím budem fotiť? Tak treba mať zálohu
Když necháš jednou za 20 let vyčistit závěrky a vyměnit těsnění, tak máš vystaráno.
To už bych spíš chápal, že bys měl v jedné barevný a ve druhé černobílý film. Já ani tohle neřeším, jsem vycvičený na kinofilm, takže 12 snímků vybouchám raz-dva.
Publikováno 9 October 2010 - 19:12:51
neuveríš, ale pár razy sa mi už stalo (v rýchlosti, nervozite a pod), že som namiesto pretočenia na ďalšie políčko pretočil celý film. Proste necvaklo niečo vnútri - a film v keli (hlavne ak sa to stane na začiatku Delty 100, zamrzí). Vyfotené 2 snímky z 12tich nepotešia.
Sám neviem, čo sa tam môže diať, možno iba drobnosť - mechanická. Ale zľakol som sa, Mamčou fotím najviac
Pri skúšaní doma sa to ale nestalo, a teraz pretáčam jemne...zatiaľ sa to znova neobjavilo.
Publikováno 9 October 2010 - 20:06:54
Klidně vyměním.věřím jich je v cizině dost, ale s poštou kolik? 50-60 dolarů
Jestli ji budeš brát do Nedvědice, mohl bys vzít i ten Kievový hranol?
hranol vezmu a ohledně šachty platí tohle:
abych měl obě dvědoma jsem problematiku předal výstrojnímu odd a nebudu nakonec směňovat, nýbrže kupovat tu starou verzi šachty
tak jestli by někdo měl jednu navíc..... nespěchám
když už nebudu mít dvě komory, tak aspon dvě šachty
Publikováno 10 October 2010 - 08:42:01
Ztuhlé, vyschlé, lepivé mazivo. Vyčistit, znovu namazat, seřídit páky a táhla. Takhle vypadala ta moje první C330 když se ke mně dostala. Nešla závěrka, nešel ukazatel zaostřené vzdálenosti, nešlo vyklopit clonu pro výměnu objektivu, dalo se přetočit najednou o 2-3 políčka filmu než zapadla zarážka. Zničil jsem tak první 220 barevný film.Dubraro,
neuveríš, ale pár razy sa mi už stalo (v rýchlosti, nervozite a pod), že som namiesto pretočenia na ďalšie políčko pretočil celý film. Proste necvaklo niečo vnútri - a film v keli (hlavne ak sa to stane na začiatku Delty 100, zamrzí). Vyfotené 2 snímky z 12tich nepotešia.
Sám neviem, čo sa tam môže diať, možno iba drobnosť - mechanická. Ale zľakol som sa, Mamčou fotím najviac
Pri skúšaní doma sa to ale nestalo, a teraz pretáčam jemne...zatiaľ sa to znova neobjavilo.
Publikováno 21 May 2011 - 06:59:37
Zajímá mne, zda někdo zde s touto mašinkou fotografuje a co považuje za nutné příslušenství a naopak co za zbytečnost. Zatím jsem pochopil že lupa není vůbec špatná. Ta která je vestavěná nepostačuje?
Publikováno 21 May 2011 - 09:34:04
původní matnice je výborná na ven - v interieru je tmavší a s použitím lupy vestavěný, nebo jiný nejsou vidět kraje - hodně ztmavnou - zejména se širokáčem
pokud to máš víc na doma a interiery, tak matnici vyměnit za nějakou z RZ
nejlíp máš vyzkoušet a uvidět
vestavěná lupa stačí, ale bude li ke koupení přídavná - koupit - je to "kus optiky" (pozor ne každá pasuje na každou šachtu)
jinak důležitý z mýho pohledu:
grip - bez něj s tím drobečkem z ruky moc neumím
pro práci se stativem to paralaxové zvedátko
Publikováno 21 May 2011 - 17:44:11
Mě stačila. Ale samozřejmě záleží co fotíš. Při potřebě opravdu přesného zaostření - třeba na makro - se silnější lupa může hodit.Omlouvám se že jsem nechtěně založil duplicitní vlákno.
Zajímá mne, zda někdo zde s touto mašinkou fotografuje a co považuje za nutné příslušenství a naopak co za zbytečnost. Zatím jsem pochopil že lupa není vůbec špatná. Ta která je vestavěná nepostačuje?
Originální matnice je dost dobrá, myslím že výměnou si pomůžeš jen málo.
Grip je nutný zejména pokud používáš hranol.
Samozřejmě sluneční clona.
Vyčistit a přeměřit závěrku, všechny které se mi odstaly do ruky, měly časy dost mimo jmenovité hodnoty.
Publikováno 30 May 2011 - 07:08:42
Publikováno 30 May 2011 - 10:38:47
Publikováno 2 June 2011 - 14:41:06
Publikováno 21 July 2011 - 22:08:06
jak jste spokojeni s potikou? Je pro mě jedním z možných kandidátů. Fotím převážně krajinu barevně (inverze). Líbí se mi možnost výměnné optiky. Fotíte s tím někdo krajinu. Jak je to např. s přechodovými filtry, které používám téměř u každého záběru. Není problém nastavit?
Díky za Vaše odpovědi. LL
Publikováno 22 July 2011 - 07:37:54
s potikou ( ) som spokojný, avšak fotím skoro výhradne čiernobielo. Čo sa rozlíšenia týka, nemôžem sa sťažovať - na moje "najväčšie" štvorce 30x30 určite bez problémov (a určite pôjde aj viac).
Mám 55mm, 80mm a 135mm - všetko tzv. Blue dot modely.
Na 55mm mi hlavne chýba väčšia clona ako f22 - je potom ťažšie precloniť (mať ostré) blízke popredie aj horizont. Nie som si úplne istý, či by pomohla znalosť hyperfokálnej vzdialenosti? Na matnici to samozrejme skontrolovať nejde.
135mm je bez problémov, tam je max. clona f45 a aj sklo je veľmi podarené.
S prechodovými filtrami skúsenosť nemám, ale asi to tak jednoduché nebude, zrejme by som používal radšej závitový 46mm (s delením v polovice = nie je čo nastavovať), než Cokin systém (aj keď ten tiež ide, krkolomne).
Najväčšia necnosť skiel je tendencia k prasiatkam v priamom protisvetle (slnko v zábere) - najmä pri použití filtrov + nemožnosť ich kontroly (pozerám cez iný objektív). 55mm robí nie veľmi pekné n-uholníky.
Kombinácia týchto dvoch chybičiek (protisvetlo + preostrenie popredia) mňa osobne viedla k zaobstaraniu iného fotoaparátu "na krajinu" (Graflex 6x9 + Rodenstock optika), Mamča však doma určite zostane, na všetky ostatné aplikácie je to parádny strojček!
Publikováno 22 July 2011 - 10:16:08
Publikováno 22 July 2011 - 10:28:38
Ja som o tej matnici nevedel
To chcém, to by veľa riešilo
Dík, Tomáš.
Publikováno 22 July 2011 - 10:32:33
naopak, na fotenie v tmavom (jesennom) lese, podvečer a za šera je to paráda - matnica aspoň na mojej "S" je krásne svetlá a v kombinácii so sklami (najmä 80mm/2,8) je to stále použiteľné. Tam už naopak stráca Graflex, plachtu cez hlavu a vidím tak/tak (a to mám menenú matnicu za Maxwellku).
Na stránke mám myslím ukážku:
http://www.durov.crap.sk/?id=01
To bolo skoro úplne potme, v hmle, expozícia s 55mm a určite cez 30sec.
Napriek tomu sa mi podarilo komponovať na matnicu.
Publikováno 22 July 2011 - 10:41:51
Publikováno 22 July 2011 - 10:45:32
Mno, tuším Radim niečo také má. Inak tie filmy sú ako do Graflexu? 2 1/4x 3 1/4?
Díkes!
Publikováno 22 July 2011 - 11:56:41
Publikováno 22 July 2011 - 12:01:56
Myslím, že pokud by se k objektivu dal cokin držák přichytit, že by to mělo jít. Četl jsem, že lidi, kteří fotí krajinu dálkoměry taky běžně přechoďáky používají - je to do jisté míry odhad, ale ten se dá celkem dobře trefit. Vidím, jakou část obrazu zabírá nebe. I z té tvé ukázky je vidět, že krajinu s tím fotíš běžně, i když ČB.
Uvažuji o ní jako o fotoaparátu na cesty. Jako alternativu zvažuji bronicu etrs. Z hlediska váhy a objemu mi to přijde srovnatelné Oboje jsem měl možnost si vedle sebe teď porovnat u Škody v Praze. Spíš ta bronica se dvěma backy a třemi objektivy zabere místa více a bude i těžší. Je to těžké rozhodování, protože oba ty aparáty jsou velmi rozdílné. Jde mi hlavně, aby to bylo relativně lehké a skladné a aby to mělo výměnné objektivy. 55 jako širokáč by mi stačil. U broni vidím dvě velké výhody - výměnná záda - kombinace barva (krajina) a BW (lidé) je pro cestování moc fajn. A druhá výhoda je, že vidím přesně to, co snímá objektiv, což je fajn právě v té krajině. Výhodou mamči je větší formát při zachování stejných (spíše lepších) váhových a prostorových parametrů. Těžká volba pro cestovatele. LL
Publikováno 22 July 2011 - 12:20:29
V základu se mi zdá Bronica i skladnější. A jde-li ti o střídání filmů, pak je volba jasná. Mamiya má oproti Bronice ETRS pouze jednu velikou výhodu a tou je absence kopajícího zrcadla.
Publikováno 22 July 2011 - 12:27:57
díky moc. Mohu se tě přeptat na pár věcí ohl. té broni, nebo to dáme do jiného vlákna?
Publikováno 22 July 2011 - 12:44:41
propracované japonsky, radost vzít do ruky...
nabíjí se to potmě, nebo v rukávu - jeden záběr vždycky
nechá se tam dát ustřiženej svitek s nějakým odpadem nahoře dole - jako by to byl záběr 6x9 a nebo rovnou plany 6x9
jo ještě jsem to nevyzkoušel ale mám doma
no a nebo byly ty záda s matnici co už kluci psali a tam se vyndá matnice a vloží nabitá kazeta ale aktuálně obrázek nikde nevidím
no c330 je jako lejka, když ty ji udržíš (nebo stativ) tak ti žádnej záběr nerozhýbe, jako byste fotografovali tisíciwattovou vrtačkou osazenou centrální závěrkou
záto broňa to je jinej klapanec
Publikováno 22 July 2011 - 13:11:44
Publikováno 22 July 2011 - 13:32:03
Publikováno 23 July 2011 - 19:13:35
#96 Jirinol
Publikováno 23 July 2011 - 21:28:32
Dnes se mně na obecní pouti přišel zeptat kolik MPX do toho dostanu. Svojí odpovědí kolik tam dáš, tolik tam máš jsem ho úplně dostal. Ale pochlubil se že má Mark V. Asi mysle forda.
a zkusil jsi mu říct "Pepku, vyskoč!" ?
Publikováno 30 March 2013 - 14:57:38
jaký je rozdíl mezi porro finderem X porroflex finderem x level prism finderem? děkuji
Publikováno 30 March 2013 - 22:34:49
Publikováno 13 April 2015 - 21:36:04
Mám v rukou Mamiyu C220 a návod k ní. V něm se píše, že na nový snímek se film přetáčí "na doraz". Tenhle stroj ale dorazy neuznává. Jak to teda má být? Zarazí se vám film na novém políčku jako u slušnějších kamer, nebo je potřeba hlídat si počítadlo jako u kamer sice třeba taky slušných, ale za krále klacka vyrobených?
Publikováno 13 April 2015 - 22:18:24
A máš tam film? Bez něj můžeš točit do aleluja. Pokud to dělá s filmem, je něco špatně.
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních