Protectan vs plyn do zapalovače
Publikováno 15 červen 2009 - 09:50:45
Publikováno 15 červen 2009 - 10:29:21
Propan do zapalovačů vyjde mnohem levněji a nemyslím si, že bude fungovat hůř...
Jo, máš pravdu, ale mě se líbí na Protectanu to jemné dávkování. Vydržel opravdu hodně dlouho i při častém používání. Jak to řešíš s tím propanem do zapalovačů? Kdyby se dělali stejný flašky, tak by stačilo přehodit ten plastovej vršek.
Publikováno 15 červen 2009 - 11:18:34
Publikováno 15 červen 2009 - 12:14:07
Publikováno 15 červen 2009 - 13:50:53
Publikováno 15 červen 2009 - 18:27:39
Publikováno 15 červen 2009 - 18:43:25
Publikováno 15 červen 2009 - 19:47:42
Publikováno 17 červen 2009 - 08:50:01
Hmmm, asi jsem bélbej, ale nevím na co by to bylo k focení vhodný?????
ochrana lázní před oxidací... jakože dýl vydržej nezkažený
Publikováno 17 červen 2009 - 09:14:36
Hmmm, asi jsem bélbej, ale nevím na co by to bylo k focení vhodný?????
ochrana lázní před oxidací... jakože dýl vydržej nezkažený
taky rituál!
odleju vývojku, vezmu plechovku, obřadně zakvedlám - někdy jako ty číšnící se šejkrem, otočím vzhůru nohama, namířím do vývojky a fouknu
a mám dobrej pocit, když vidím ten plyn, jak sedá na vývojku a říká: buď hodná a zachovej svoje vlastnosti
Publikováno 18 červen 2009 - 06:16:10
Při tej příležitosti (když už sem tam býl zafukovat) sem si dal po kalíšku.
Publikováno 12 leden 2010 - 19:53:51
taky rituál!
odleju vývojku, vezmu plechovku, obřadně zakvedlám - někdy jako ty číšnící se šejkrem, otočím vzhůru nohama, namířím do vývojky a fouknu
a mám dobrej pocit, když vidím ten plyn, jak sedá na vývojku a říká: buď hodná a zachovej svoje vlastnosti
a ty ten plyn vidis? ja striekam zo zapalovaca a to je fakt len baj ocko ... da sa zohnat nejaky zafarbeny plyn???
Jirinol
Publikováno 12 leden 2010 - 20:42:10
a ty ten plyn vidis? ja striekam zo zapalovaca a to je fakt len baj ocko ... da sa zohnat nejaky zafarbeny plyn???
dá, ale nevím, nevím, jestli by to protectan nebo butan do zapalovačů nahradilo... i když prý fouknutý přes svíčku, když se zadaří, hoří taky....

Publikováno 12 leden 2010 - 21:00:46
Ta cena mi nepřijde tak hrozná. Zvláště když jsem slyšel reference, že hodně dlouho vydrží.
Publikováno 12 leden 2010 - 21:02:18
když se to foukne z lahve, část plynu se změní v cosi jako mlhu a tu vidíš. Během chvilky se ta mlha vypaří a vzniklý plyn rychle vytlačí kyslík z lahve. Myslím že ze zapalovače to nebude tak dobrý, protože dlouho trvá, než tam vůbec něco nafoukáš.Quote
taky rituál!
Publikováno 12 leden 2010 - 22:03:47
Na stránkách obou výrobců se lze doklikat až k bezpečnostním listům. Zhruba jde o směs 50 % butanu, 25 % izobutanu a 25 % propanu. Směs také dobře známá ve spojitosti s tábornickými vařiči na plyn. Firma Primus touto směsí plní plynové kartuše různých objemů. Jiné firmy kartuše plní třeba směsí 20 % propan a 80 % butan, což je +/- směs používaná i v běžných bombách pro domácnost.
Ta mlha je vlastně aerosol, drobné kapénky plynu, který se za dané teploty a atmosférického tlaku rychle mění v čirý plyn.
Letmým nahlednutím na trh s plynem do zapalovačů se 250ml bombička s plynem Ronson prodáva za 45 Kč (nevím jak v kamenných obchodech), dvě bombičky, tj. 500 ml za 90 Kč.
Protectan spray (tuším 400 ml) stojí ... (viz odkaz výše).
Jirinol
Publikováno 12 leden 2010 - 22:26:32
Ano, plyn Protectan spray od firmy Tetenal je stejný, jako plyn do zapalovačů od i v Česku známé firmy Ronson.
Letmým nahlednutím na trh s plynem do zapalovačů se 250ml bombička s plynem Ronson prodáva za 45 Kč (nevím jak v kamenných obchodech), dvě bombičky, tj. 500 ml za 90 Kč.
Protectan spray (tuším 400 ml) stojí ... (viz odkaz výše).
Přitakám. Tento zapalovačový plyn 250ml za 45K jsem koupil zrovna nedávno v krámě naproti foto "š...." doma jsem našel starý vršek z již prázdného sprejového mazání na řetězy s 10cm plastovou hadičkou, vypucoval to propláchnutím v tech.benzínu, odřízl trubičku dole, vyvrtal ďůrku přesně na jeden z adaptérů na zapalovače, sesadil dohromady, nasadil na flašu s plynem (pár minut činnosti sakumprásk) a ejhle, dávkování fajnové a díky té dlouhé měkké trubičce to dostanu pěkně dolů k hladince skulinkou pod folií, kterou dávám pod víčka. ...
po zastříknutí je vidět aerosol plynu? snad také, možná, že to souvisí i prudkým poklesem teploty při expanzi stlačeného butanu, silným podchlazenímí vzduchu v prostoru, kam je fouknuto, může to být vedle aerosolu plynu i kondenzát vzdušné vlhkosti? jako ranní rosenka?
Publikováno 12 leden 2010 - 22:28:15
Publikováno 12 leden 2010 - 22:58:58
vidíš/nevidíš.. ten plyn by měl dycky klesnout k hladině, ne? je třeba vždy vytlačovat všechen původní vzduch, nebo stačí jen jistá "hladinka", která dostatečně zmírní osmózu/difúzi?
ano, klesne na hladinu, ale mne slo skor o dostatocne mnozstvo ... ked ho nevidim neviem ci som dal dost ci nie ...
Publikováno 12 leden 2010 - 23:17:14

Kolik je potřeba plynu na totální výměnu vzduchu v lahvi s prázdným prostorem 0,5 litru. Otázku, zda je veškerá výměna nutná v tuto chvíli nechme stranou.
Litr? Dva?
Přece jenom při tom foukání plynu do flašky může dojít k tzv. zkratovým proudům, kdy plyn již uniká z flašky ven, ale přitom v ní ještě nějaký vzduch zůstává.
Litr plynu má za laboratorní teploty hmotnost tak 2,3 g (+/- 10 %).
Zbývá zjistit, k jakému úbytku plynu dojde třeba po 2 sekundách pšouknutí. Tak mne s tím pšouknutím napadlo, ale to raději ne, že ...

Publikováno 12 leden 2010 - 23:24:08

Jirinol
Publikováno 13 leden 2010 - 00:30:42
To už je na inženýrský výpočet
![]()
Kolik je potřeba plynu na totální výměnu vzduchu ...
Litr? Dva?
Zbývá zjistit, k jakému úbytku plynu dojde třeba po 2 sekundách pšouknutí. Tak mne s tím pšouknutím napadlo, ale to raději ne, že ...
I bez matematiky jsi uhodil hřebíček na hlavičku. Ty 2 sekundy stačí na totální výměnu vzduchu v celém lokále.

Publikováno 13 leden 2010 - 07:18:48
Publikováno 13 leden 2010 - 10:19:49
Hm.A proč by se měl komplet vyměnit objem vzduchu? Stačí mít prostě jen dělící vrstvu mezi vzduchem a roztokem, ne? Já to foukám buď z butelky na doplňování zapalovačů, nebo přímo zapalovačem - pustím ho na max výkon a fouknu tam tak čtvrtku zapalovače. Funguje to, roztoky jsou spokojený....
Zásadní otázka je, co se děje s tou domnělou plynnou vrstvou a domnělou vzduchovou vrstvou nad ní. Plyny jsou obecně tekutiny, stejně jako kapaliny. Na rozdíl od kapalin, které mohou být tzv. nemísitelné (nebo omezeně mísitelné), třeba olej a voda, kdy dojde k prakticky k stabilnímu rozvrstvení tzv. fází podle hustoty jednotlivých kapalin, však plyny jsou mísitelné. A někde tady byla řeč i o difuzi, takové spontánní promíchávání. Jistě, je znám jev spojený s oxidem uhličitým, který v uzavřených prostorách (čím jsou ty prostory užší a vyšší, tím lépe) vytvoří nebezpečnou vrstvu. Studny, jeskyně. Člověk se v přítomnosti v tomto prostoru může udusit. Je popsáno plno takovýchto případů, kdy zahynuli i zachránci a dokonce i zachránci zachránců.
V tomto případě se jedná o vcelku stabilní systém narušený návštěvníkem. U pšouknutí do flašky nemusí jít o ustálený stav. Stáčí i nepatrný pohyb (přenesení lahve do regálu nebo pouhé posunutí) už dojde k mírnému pohybu kapaliny, která té difuzi napomáhá. I když plyn v zapalovači má o trošku větší hustotu než zmíněný oxid uhličitý. Otázkou také je, když už jsme u té pšoukologie, kolik toho plynu tam pšouknu. Nedalo mi to a na analytických vahách jsem si stanovil úbytek hmotnosti zapalovače při odpšouknutí trvajíci 10 s. Ubylo zhruba 60 mg (průměr z pěti měření +/- 10 %), při hustotě plynu 2,3 g/L to je 26 mL. Když vezmu lahev a zhruba odhadnu plochu hladiny na 1 dm2 (1 decimetr čtvereční, tj. 100 centimetrů čtverečních), tak 26 ml vytvoří vrstvu o výšce 2,6 mm! Při desetisekundovém pšouknutí, kdo to vydrží deset sekund?

Publikováno 13 leden 2010 - 12:37:41
Tak jsem to změřil... fouknu tam tak čtvrtku zapalovače...

V běžném jednorázovém zapalovači (ten nejlevnější, "nedoplnitelný") jsou cca 2 g plynu. Čtvrtka z něj pšoukala přes 8 minut (asi nějaký šmejd), nějakých 200 mL. To už by nějakou vrstvu vytvořit mohlo, teoreticky necelé 2 cm. Ale ta zatracená difuze, není nijak rychlá (v klidu), ale je a rozhodně se tam ten plyn v klidu nedávkuje, ten pšouk nějakou dunamiku má. A co víc, použitý plyn se, sice málo, ale přece, rozpouští ve vodě. Tak zhruba 60 mg/L.
Publikováno 13 leden 2010 - 12:44:46
Publikováno 13 leden 2010 - 12:58:40
Tak to není ale žádný důkaz. Zúčastněné plyny jsou bez zápachu, smrdí tam pachové látky (obvykle nějaký miliprd merkaptanu, říká se tomu odorizace), které tam jsou právě z důvodu bezpečnosti, aby smrděly co nejvíce. Myslím, že se zápachem merkaptanů máme všichni určité zkušenosti. Takže to, že to smrdí vůbec není kvantitativní údaj o dostatečnosti plynu. A že leží na hladině, opět, je veliká šance, že se to promísí. A není pochyb o tom, že tato směs bude smrdět.O tom, že tam je dostatek plynu a že leží na hladině mě přesvědčí, že to začne smrdět až při vylévání....
Publikováno 13 leden 2010 - 16:17:27

a co nam z toho teda vyplyva? ze sa s kludom vykaslat na nejake plynovanie? ked tak nad tym rozmyslam, tak chemikalie oxiduju so vzduchom a cim menej ho tam bude tym to menej zoxiduje, ci nie? cize aj "nejake"zastreknutie zapalovacom lepsie ako ziadne ... ci?

Publikováno 13 leden 2010 - 18:07:37
Na to by měli odpovědět praktici, já jsem odchovanec kuličekchemik: pekny vyklad
a co nam z toho teda vyplyva? ze sa s kludom vykaslat na nejake plynovanie? ked tak nad tym rozmyslam, tak chemikalie oxiduju so vzduchom a cim menej ho tam bude tym to menej zoxiduje, ci nie? cize aj "nejake"zastreknutie zapalovacom lepsie ako ziadne ... ci?

Ohledně oxidace opět nabídnu úvahu založenou na velice hrubém výpočtu (silně zaokrouhluji). Dejme tomu, že máme litrovou láhev s půllitrem vývojky. To znamená půl litru vzduchu. V tomto půllitru vzduchu je nějakých 100 mL kyslíku tj. 150 mg. Tento kyslík podlehne nejspíše díky siřičitanu redukci a bude siřičitan oxidovat na síran. Obecně (pouze roztok siřičitanu) redukce probíhá docela pomalu. Pokud je však katalyzována nějakým kovem, jede to docela rychle. Chemická rovnice je velice jednoduchá a vyplývá z ní, že 150 mg kyslíku spotřebuje či odčerpá či "znehodnotí" 120 mg siřičitanu sodného.
Podobný výpočet lze použít u oxidu uhličitého. V půllitru vzduchu to vychází na nějakých 0,4 mg. To už v té destilce ho je více. S ním si však poradí alkalické prostředí vývojky s tlumivými systémy. Tímto nám v láhvi nad roztokem zbýva pouze dusík (+/-). Jak kyslík "zmizí" z plynné fáze do roztoku, dojde i k poklesu tlaku v láhvi (vliv oxidu uhličitého na tuto změnu není významný). Takže problém nastává, že mezi prostředím v láhvi a okolním vzduchem nastává určitá nerovnováha, navíc umocněná tím, že obvykle vytemperovaný roztok na laboratorní teplotu uzavřeme v láhvi a šoupneme do chladničky. A v zimě se všechno smrskne. Takže z fyzikálního pohledu se tlaky budou chtít vyrovnat, z pohledu chemického se tam bude rvát ten kyslík (resp. vzduch i s tím oxidem uhličitým). Takže ten siřičitan by měl stále co dělat. Otázkou je jak rychle. Tuto rychlost však lze zvládnout či znatelně omezit vhodným nádobím, zda máme dobře těsně uzavřené láhve. Zábrus pro alkalické roztoky vhodný není, takže je potřeba kvalitní láhev se šroubovacím uzávěrem a odpovídajícím kvalitním těsněním (např. silikonová pryž potažená teflonovou folií). O kvalitě se lze dobře přesvědčit, když poloprázdnou láhev s teplou vodou dobře uzavřeme a dáme do lednice. Druhý den by to po pootevření mělo docela zasyčet, jak vzduch vnikne do láhve, což je známka, že láhev podtlak vydrží.
Je na každém z nás, jak si s tím poradíme. Nezanedbatelnou roli hraje i skutečnost, jak dlouho chceme takový roztok uchovávat.
Publikováno 13 leden 2010 - 18:14:55

Publikováno 13 leden 2010 - 18:21:53
Sorry.no a teraz som uz uplne mimo
Tak plynuj, ale pořádně

Publikováno 13 leden 2010 - 18:24:44
Sorry.no a teraz som uz uplne mimo
Tak plynuj, ale pořádně
skor mi to vychadza, ze sa na to vybodnem

ale dik za osvetu
Publikováno 13 leden 2010 - 18:37:43
Já se to neodvážil říci tak nahlasskor mi to vychadza, ze sa na to vybodnem
ale dik za osvetu

Chce to pojmout dialekticky

Publikováno 13 leden 2010 - 22:07:40
Na to by měli odpovědět praktici, já jsem odchovanec kuličekchemik: pekny vyklad
a co nam z toho teda vyplyva? ze sa s kludom vykaslat na nejake plynovanie? ked tak nad tym rozmyslam, tak chemikalie oxiduju so vzduchom a cim menej ho tam bude tym to menej zoxiduje, ci nie? cize aj "nejake"zastreknutie zapalovacom lepsie ako ziadne ... ci?a jednoznačnou odpověď se neodvažuji vyslovit.
Ohledně oxidace opět nabídnu úvahu založenou na velice hrubém výpočtu (silně zaokrouhluji). Dejme tomu, že máme litrovou láhev s půllitrem vývojky. To znamená půl litru vzduchu. V tomto půllitru vzduchu je nějakých 100 mL kyslíku tj. 150 mg. Tento kyslík podlehne nejspíše díky siřičitanu redukci a bude siřičitan oxidovat na síran. Obecně (pouze roztok siřičitanu) redukce probíhá docela pomalu. Pokud je však katalyzována nějakým kovem, jede to docela rychle. Chemická rovnice je velice jednoduchá a vyplývá z ní, že 150 mg kyslíku spotřebuje či odčerpá či "znehodnotí" 120 mg siřičitanu sodného.
Podobný výpočet lze použít u oxidu uhličitého. V půllitru vzduchu to vychází na nějakých 0,4 mg. To už v té destilce ho je více. S ním si však poradí alkalické prostředí vývojky s tlumivými systémy. Tímto nám v láhvi nad roztokem zbýva pouze dusík (+/-). Jak kyslík "zmizí" z plynné fáze do roztoku, dojde i k poklesu tlaku v láhvi (vliv oxidu uhličitého na tuto změnu není významný). Takže problém nastává, že mezi prostředím v láhvi a okolním vzduchem nastává určitá nerovnováha, navíc umocněná tím, že obvykle vytemperovaný roztok na laboratorní teplotu uzavřeme v láhvi a šoupneme do chladničky. A v zimě se všechno smrskne. Takže z fyzikálního pohledu se tlaky budou chtít vyrovnat, z pohledu chemického se tam bude rvát ten kyslík (resp. vzduch i s tím oxidem uhličitým). Takže ten siřičitan by měl stále co dělat. Otázkou je jak rychle. Tuto rychlost však lze zvládnout či znatelně omezit vhodným nádobím, zda máme dobře těsně uzavřené láhve. Zábrus pro alkalické roztoky vhodný není, takže je potřeba kvalitní láhev se šroubovacím uzávěrem a odpovídajícím kvalitním těsněním (např. silikonová pryž potažená teflonovou folií). O kvalitě se lze dobře přesvědčit, když poloprázdnou láhev s teplou vodou dobře uzavřeme a dáme do lednice. Druhý den by to po pootevření mělo docela zasyčet, jak vzduch vnikne do láhve, což je známka, že láhev podtlak vydrží.
Je na každém z nás, jak si s tím poradíme. Nezanedbatelnou roli hraje i skutečnost, jak dlouho chceme takový roztok uchovávat.
Nemohu si pomoci,ale 100ml kyslíku dle mého výpočtu znehodnotí asi 1,1g siřičitanu sodného. Samozřejmě si nemyslím, že se zredukuje všechen kyslík, ale ten úbytek je poněkud větší.
Publikováno 14 leden 2010 - 07:19:21
Naprosto správně.Nemohu si pomoci,ale 100ml kyslíku dle mého výpočtu znehodnotí asi 1,1g siřičitanu sodného. Samozřejmě si nemyslím, že se zredukuje všechen kyslík, ale ten úbytek je poněkud větší.
Omlouvám se. Mé uznání Goro, dík za kontrolu.
(Jinak ta reakce za přítomnosti katalyzátoru a v přebytku siřičitanu doopravdy probíhá kvantitativně, takže jsem udělal řádovou chybu)
Musím se ještě hodně učit

Tak plynovat nebo ne?
Publikováno 14 leden 2010 - 20:25:05
Publikováno 14 leden 2010 - 20:58:11
Původně jsem se bál, že mi ochlazení vypařujícím se plynem může z roztoku něco vyrazit, ale zatím se nestalo.
Publikováno 29 leden 2010 - 22:01:08

Publikováno 30 leden 2010 - 18:11:45
Publikováno 9 únor 2010 - 18:05:12

Publikováno 21 září 2010 - 19:21:36

Publikováno 21 září 2010 - 19:22:07

Publikováno 22 září 2010 - 07:28:55
- účinnost je empiricky ověřená,
- výrobci vývojek to výslovně doporučují,
- i kdyby účinnost nebyla stoprocentní, přínosy převažují náklady.
Zejména a zvláště u roztoků, se kterými se často manipuluje, například:
- mnohonásobně opakovaně používané vývojky (Emofin, Diafine...),
- koncentráty, jejichž obal se mnohonásobně otevírá pro odebrání malého množství.
Já osobně používám plyn do zapalovače. Jelikož většinou skladuji roztoky v PET lahvích, vyrobil jsem si jednoduchou pomůcku. Víčko na PET lahev s jedním menším otvorem kam nasadím trysku nádoby s plynem a větším otvorem, kudy utíká vytlačený vzduch.
Důkaz účinnosti, pro mne dostatečný, je tento: V láhvi s roztokem A vývojky Emofin vždy po několika týdnech vznikal zjevný podtlak, viditelný na deformaci lahve. Ten byl způsoben rozpuštěním kyslíku ze vzduchu v roztoku. Po zaplynování roztoku podtlak v lahvi nevzniká, vrstva plynu tedy vstup kyslíku do roztoku účinně zpomaluje.
Publikováno 22 září 2010 - 15:46:16

Publikováno 31 leden 2011 - 16:19:35

Publikováno 31 leden 2011 - 16:31:36
plyn do zapalovačů se dá koupit kde koliv i u větnamcu
![]()
Proto ty tržnice furt hoří.
Publikováno 31 leden 2011 - 17:07:25
Publikováno 31 leden 2011 - 18:34:01
Publikováno 31 leden 2011 - 18:48:13
Publikováno 31 leden 2011 - 19:01:04

1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních