Proč a jak ředíte vývojky....?
Publikováno 7 červenec 2009 - 13:26:52
Rozumím tomu správně, že se vývojka naředí více nežli obvykle, a pak to dává jiné výsledky?
Publikováno 7 červenec 2009 - 17:06:36
Publikováno 7 červenec 2009 - 18:01:39
Rodinal :
1:25 výraznější zrno,vhodné pro scény s nízkým kontrastem /
vyvolává kontrastně/
1:50 standartní rodinalovské zrno,vhodné pro scény s normálním
kontrastem
1:100 relativně jemnější zrno,vyrovnává větší kontrasty
Ve všech ředěních velmi ostrá vývojka,což není u jiných vod vůbec samozřejmé.
ID 11:
1:0 / stock/ velmi jemné zrno,ovšem při větších zvětšeních už na úkor
ostrosti,mírně kontrastněji pracující / s Rodinalem 1:25 se
to ovšem nedá srovnat /
1:1 kompromis mezi zrnitostí a ostrostí,vhodné pro většinu
světelně standardních situací
1:3 relativně zřetelné,ale špičkově ostré a pravidelné zrno,
vyrovnávací účinek / ale méně než Rodinal 1:100/
atd. Pro začátek to musí stačit a dále samostudium a vlastní zkušenost.
Publikováno 8 červenec 2009 - 07:32:34
Publikováno 8 červenec 2009 - 08:10:40
Hodnota pH se postupně mění v závislosti na koncentraci ředěné vývojky
společně s vyvolávací schopností roztoku. Mám samozřejmě na mysli jen
jednorázově využívané vývojky, u kterých je konstantní hodnota pH na
počátku působení zaručena a je možné celý proces spolehlivě opakovat.
Věcných informací na uvedené téma je minimum. Přitom se jedná o dost
důležitý krok, ovlivňující zásadním způsobem standartizaci procesu. Navíc
je nutné konkretizovat formát zpracovávaného materiálu /35-120-4x5"/a
poměr použitého objemu vývojky a celkové vyvolávané plochy filmu. Erik
Publikováno 8 červenec 2009 - 09:17:26
Pracuji nejvíc s ID11 a Microphenem. Chápu to dobře, že s ředním 1+1 i 1+3 vyvolám podstatně méně filmů? (bavím se o svitku)
Ne tak docela. v 1 litru ID-11 vyvoláš papírově 10 filmů. Pokud budeš ředit 1:1 a máš k dispozici tank 250ml, tak jsi schopen zpracovat 8 filmů. Beduše-li ředit 1:3, tak, počítám-li dobře, jsi schopen namíchat 12 dávek. Osobně jsem ale 1:3 nepoužíval, možná těch 80ml bude kolidovat s minimálním doporučovaným množstvím vývojky. Třeba vyzkoušet.
Publikováno 8 červenec 2009 - 09:24:45
Publikováno 8 červenec 2009 - 09:31:44
Já to taky vylejvám, nicméně u té kupované (drahé) bych se taky asi dosti kroutil :)
Publikováno 8 červenec 2009 - 09:40:13
Rád bych to zkusil na 6x6, čili zrno tolik nevadí, zaujala mě ta ostrost.
Pokud budu vyvolávat jeden svitek ve vývojnici, je třeba jí naplnit až po okraj, nebo stačí běžné množství naředěné vývojky?
Publikováno 8 červenec 2009 - 09:41:34
Takže pokud budeš vyvolávat po dvou svitcích zároveň, dostaneš se na stejné počty, jako jsem nastínil výše.
#11 Anonymous
Publikováno 8 červenec 2009 - 09:47:25
Většina vývojnic, co jsem měl v ruce, má na spodní straně napsáno, kolik chemie je potřeba pro který film. Prodloužení času je samozřejmost, na digitaltruth.com nebo v datasheetu k filmu máš časy (většinou) uvedeny.Nepíšete nic o prodlužování časů při větším ředění. To by se asi mělo, ne....?
Rád bych to zkusil na 6x6, čili zrno tolik nevadí, zaujala mě ta ostrost.
Pokud budu vyvolávat jeden svitek ve vývojnici, je třeba jí naplnit až po okraj, nebo stačí běžné množství naředěné vývojky?
Publikováno 8 červenec 2009 - 09:54:46
chtel bych se zeptat jestli ma nejaky smysl redit pozitivni vyvojku. Ja mam pocit, ze jsem nekde cetl, ze se redi, ale vcera pred mym prvnim zvetsovanim jsem nic takoveho uz nikde nenasel...
Jen pro uplnost dodam, ze mam FOMATOL P
Publikováno 8 červenec 2009 - 10:58:44
Publikováno 8 červenec 2009 - 11:06:53
Zdravim
chtel bych se zeptat jestli ma nejaky smysl redit pozitivni vyvojku. Ja mam pocit, ze jsem nekde cetl, ze se redi, ale vcera pred mym prvnim zvetsovanim jsem nic takoveho uz nikde nenasel...
Některé pozitivní vývojky se ředí kvůli řízení kontrastu, nicméně o Fomatolu vím prd... Si to zkus...
Publikováno 8 červenec 2009 - 13:47:17
To je kapišto, ale vývojnici nedávám plnou, jen to předepsané množství. Má ještě rezervu, proto se ptám, jestli stačí ono uvedené množství, nebo naplnit v zásadě po okraj....většina vývojnic, co jsem měl v ruce, má na spodní straně napsáno, kolik chemie je potřeba pro který film....
Publikováno 8 červenec 2009 - 13:57:24
To je kapišto, ale vývojnici nedávám plnou, jen to předepsané množství. Má ještě rezervu, proto se ptám, jestli stačí ono uvedené množství, nebo naplnit v zásadě po okraj....většina vývojnic, co jsem měl v ruce, má na spodní straně napsáno, kolik chemie je potřeba pro který film....
Pokud ředění není nějak extrémní, tak stačí předepsané množství - chce to buď vyzkoušet, nebo si někde najít minimální množství stocku, které musí v tom naředěném stavu ve vývojnici plavat, aby z toho něco vylezlo. Ale tady bych to bral s rezervou, protože například u Excelu (Fomácký skoroXtol) vesele babrám kinofilm Fomapan 200 v 300ml 1+3 nebo 1+4, i když oficiálně nesmíš jít pod 100ml stocku na film.
Publikováno 8 červenec 2009 - 17:21:05
Zdravim
Některé pozitivní vývojky se ředí kvůli řízení kontrastu, nicméně o Fomatolu vím prd... Si to zkus...
FOMATOL P rozhodně neředit. tahle vývojka pracuje optimálně za normálního rozmíchání. Osobně ho používám, ale stejně většinou jedu na Univerzální Fomě vylepšené o žičku metolu. Vřele doporučuju zkusit. Pak je to fakt slušná vývojka. Jinak FomatolP mi moc nesedí, předchůdce byl IMHO lepší, nechápu proč přišlo tohle.
Publikováno 9 červenec 2009 - 12:24:58
#19 Anonymous
Publikováno 9 červenec 2009 - 12:29:47
http://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/schwarzweisschemie/filmentwickler/agfa-rodinal-500-ml.htmlRodinal se ještě prodává? U Škody ho podle e-shopu nevedou, jen R09 od Fomy....
Publikováno 9 červenec 2009 - 12:29:48
Publikováno 9 červenec 2009 - 12:34:54
Publikováno 9 červenec 2009 - 14:31:22
Ještě poslední dotaz:
Opravdu se Foma R09 od Rodinalu tak moc liší?
#23 Anonymous
Publikováno 9 červenec 2009 - 14:33:17
Tohle si počti v jiném vláknu, debaty na toto téma už tady několikrát proběhly. Trochu napoví hláška na digitaltruth.com, že pro R09 new lze použít časy uvedené u Rodinalu.Díky.
Ještě poslední dotaz:
Opravdu se Foma R09 od Rodinalu tak moc liší?
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních