bez rozebírání jsem kdysi protlačením přes papír "obkresloval" ty tři díly
třeba se to někomu hodí
jak říká znalec třípalcová pětka
packard001.jpg 106,42K 6 Počet stažení
Publikováno 16 duben 2018 - 10:47:16
bez rozebírání jsem kdysi protlačením přes papír "obkresloval" ty tři díly
třeba se to někomu hodí
jak říká znalec třípalcová pětka
packard001.jpg 106,42K 6 Počet stažení
Publikováno 18 duben 2018 - 15:18:50
Tak jen krátké info z vývoje situace: RHx - našel jsem fotky rozebrané Packardky se synchrokontaktem, takže je už odkud to okoukat Trochu jsem měl čas zapracovat na rozměrových verzích hlavních dvou lamel, teď mě čeká hlavní práce na masterblade a mechanismu krátkého času. Trochu jsem uvažoval, a "technologický demonstrátor" asi udělám komplet v plastu, trochu si upravím pár detailů, možná se to promítne i do finálního designu, který tím pádem nebude tak čistý jako původní Packardka, ale o to to bude jednodušší sbastlit
vlkm - trochu jsem uvažoval a kreslil, a pokud by ti stačila závěrka jen s dlouhým časem, tak je asi výrobně jednodušší Packard No.1 - má jen dvě pracovní lamely, místo poměrně složitě tvarované masterblade je jen jednoduchá kulisa. Vychází to pak do rozměru závěrky cca 25x18cm, otvor je excentricky blízko k jedné z delších stran. Pro představu jak to vypadá třeba tady - http://piercevaubel....2-053-small.jpg Oproti tomu No.5/No.6 je ve čtverci o straně cca 21cm. V obou případech už je to teda i na Packardku pořádná kráva
Publikováno 18 duben 2018 - 15:30:56
jasně funkční maketu dělám skoro vždy, poněvadž tuhle previzualizaci zas takovou nemám a kolikrát se přitom vymyslí zlepšení
to máme stejně
dělal jsem i třímetrovou maketu schodů, zubatici ze střešní latě, prostě jestli vyjdou, jak inžinýr spočítal
a vyšly, všechna čest jeho náčrtku a mohl jsem se s klidem dát do díla
Publikováno 19 duben 2018 - 10:10:07
Pane Bret3, parada.
Dlouhym casem rozumime kolem 1 sec a vyse?
Nejcasteji fotimTessarem 300/4,5 o prumeru 110mm a mam jeste jeden vetsi 360/4,5.
Pro ten casem postavim dalsi drevak. Predbezne pocitam format 24x30, takze rozmery zaverky me netrapi.
V soucasnem fotaku pouzivam i objektivy o ohnisku 250 a 180, ty jsou podstatne mensi a u nich bych rad i kratsi casy.
Publikováno 19 duben 2018 - 14:56:47
dlouhý čas je tvořen-omezen jen pohybem ruky - mačkáním balonku, délkou potrubí, pružností balonku
okem se dá tou závěrkou bez krátkého času dělat nejrychlejší čas asi 1/5 sec a dál záleží jen na rytmu zmačknutí, hudebníci budou mít jistě vteřinu naprosto přesnou, poněvadž mají metronom v hlavě
ale u vteřiny půlvteřina navíc určitě nezahraje
-
osobně dám půl království za ten čas kolem dvacetiny, kterej balonkem a pohybem tam - zpátky udělat nejde
Publikováno 19 duben 2018 - 19:27:01
A princeznu ?
Publikováno 20 duben 2018 - 08:54:28
Ještě k těm časům - "dlouhej" čas je zdola omezen v podstatě dvěma parametry - velikost závěrky, resp. délka chodu pístku, a schopnost ruky a ucha provést úkon zmáčknout - uchem odhadnout kompletně otevřenou závěrku - pustit. Jsem ochoten tvrdit, že s dobrou pneumatickou částí a dobrým odhadem se u "menších" závěrek, jako je ta moje "studijní" No.5 s dírou 2 palce jde dostat i k 1/15. Ale u velkých asi těžko. Tam už to chce ten mechanismus, kterej převrací směr chodu masterblade sám. Ale pozor! Z principu funkce dosažený čas pak zase záleží na rychlosti stisku balonku (a opět délce chodu pístku, kde větší závěrka znamená delší chod).
Jinak jsem při návštěvě u rodičů dostal nápad a vyraboval jsem trochu svůj Merkur (Je to už takovej chudáček, pořád z něj něco rabuju, asi si budu muset koupit buď díly, nebo novou velkou stavebnici ), takže pružinky pro demonstrátor/prototyp snad mám. Uvidíme, jak budou případně fungovat, jestli to nebude chtít slabší, pak bych asi zkusil tu Lověnu. Ale to dost předbíhám.
Příští týden doplním materiály na demonstrátor a snad se dostanu ke konstrukci (míněno výkresů, ne fyzické) vratného mechanismu.
Publikováno 20 duben 2018 - 09:10:04
Publikováno 20 duben 2018 - 19:54:46
Dneska jsem fotil ve stinu 5sec pri clone 11. Takze pokud dobre pocitam, tak pri 4,5 by to mela byt necela sekunda.
S tim bych byl pro kolodium vice nez spokojen. Ses fakt dabel.
Publikováno 27 duben 2018 - 11:39:58
Vcera jsem laboroval s kartonem a jak to vypada, stacil by u Packardovy zaverky prumer otvoru 95mm a 65mm.
Publikováno 8 květen 2018 - 19:22:21
byl jsem slaměným vdovcem tak jsem o víkendu zcela volný v čase svojí závěrce přidal vedení na nd filtry - dvě drážky v pěně nalepené zpředu, zvenku po obvodu závěrky nasazovací rámeček na který se magneticky připlácne kartonová sluneční clona a dále synchrokontakt na horní polohu pístku, je to součástka z lampového radia, které jsem co by dítě kdysi rozebral a díly do škatulky uložil, jen jsem musel přeskládat plíšky, hádám, že tak postupuje kde kdo po celém vf světě
funguje výborně, neboť jsem provedl už i ostrý odpal a také mnoho zkušebních
synchročas je ten nejrychlejší dostupný že áno, u mě ta pětina asi = když už blýskáš, musíš se podívat jestli se nepřidá světlo trvalekolemjsoucí
packard synchro.jpg 158,91K 7 Počet stažení
Publikováno 21 listopad 2018 - 12:11:58
Pekny den,
chtel bych se nesmele zeptat jak to vypada s konstrukci/vyrobou zaverky.
Vanoce se blizi...
Publikováno 11 březen 2023 - 13:41:58
dovolím si obnovit vlákno, technické možnosti některých fotografických pracovníků rostou a třeba zde najdou inspiraci
jistě nejsem sám, kdo by ocenil dokončenou výrobu kopie packard závěrky s možností rychlého času, tedy kolem té dvacetiny
připomínám, že takovou závěrku můžete pro kritické časy použít i pro kamery, které svojí závěrkou, případně zrcadlem způsobí nežádoucí otřes-neostrost snímku, prostě je umístíte před objektiv, otevřete cestu k negativu béčkem a vlastní exposici provedete závěrkou před objektivem a pochopitelně ovládáte pneuspouští
přecizně naladěnou kovovou padací závěrku 2.0 vlastní konstrukce mám, packard obyčejný mám, ale ten s rychlým časem bych uvítal, jarní slunko již se klube
Publikováno 22 červen 2024 - 10:25:04
Ještě jeden malý rest se „Ztrátovou padací závěrkou“
Jako náčelník pneumatiků jsem se rozhodně nemohl spokojit s gilotinou, protože ta neumožní „B“. Navíc Foma 100 v interieru, nejčastější to planfilm pro fotografování osob pod lampičkou, s časy pod půl vteřinou vystačí málokdy. Dále potřebujete společné snímky s rodinou i s fotografem – kloboučkovat krytkou nelze.
Čili nápad-jistota, že to musí fungovat-dal jsem se do práce. Materiál překližka, kousek prkna, nějaké ty lišty, kousek plastu, metrické šrouby, vruty, cuprextit, magnetka… a gravitace pochopitelně.
Zařízení se navlékne zpředu na objektiv, dělal jsem jej pro jeden průměr, tak to bylo snadné, jestli by bylo sklíček víc, můžete tam mít trubku a nějaké to vymezení-vložky.
Klidový stav: Závěrka je nasazena, spodní planžeta zajištěna trnem, který leze z plastové páky, horní planžeta nad ní – leží na spodní planžetě, pneuspoušť připojena.
Expozice: Zmačknete balonek, tlak způsobí pohyb tyčky, ta pohne plastovou pákou. V tu chvíli se uvolní spodní planžeta a nezadržitelně padá dolů na kus hadru, či mikinu. Tyčka, která nám leze s z pístku pneuspoušti pohla plastovou pákou a zároveň nám fixuje horní planžetu ve stávající poloze. Horní planžeta v tuto chvíli už neleží na spodní planžetě, ale na vysunuté tyčce.
Uzavření: Uvolníte balonek a náhlý úbytek tlaku způsobí, že tyčinka pístku pneuspoušti zaleze zpátky, tím uvolní horní planžetu, která uzavírá přístup světla k přední čočce. Klap a je to.
Žádný otřes při otevření závěrky a to je oč tu běží. Navíc, průměr přední čočky není nijak omezen.
Dva týdny práce po večerech, mám už i výpalky z plechu na druhou verzi a pak…. jsem sehnal Packarda. Nicméně je to inspirace, zejména pro pneumatiky. Hodně zábavy ve společnosti se zažije při takových expozicích.
Zdravím. Můžeme otevřít tohle téma? Potřebuji dovysvětlit jak funguje a jak se dělají různé časy pomocí velikosti okénka a gravitace. Buďto je závěrka tak jednoduchá, že v ní hledám složitosti, nebo má vrozená genialita podpořená praxi na takovou složitost nemá šanci přijít.
Publikováno 22 červen 2024 - 12:16:34
ahoj otče, tato závěrka umí jen béčko, nejkratší asi mezi pětinou a půlvteřinou, zmačknout balonek a uvolnit - konstrukce je to jednoduchá a velmi spolehlivá a kratší časy záleží na tom, jak máš hbitou ruku
pokud by se pokračovalo ve vývoji, tak by závěrka v jiné verzi musela mít jednu planžetu namísto dvou a v ní štěrbinu, třeba deset mm
a tímto způsobem by se jistě dalo dosáhnout i pouhou gravitací kratších časů, závěrka by jela dolů a štěrbina osvitla postupně a na krátký čas negativ
tato pojízdná štěrbina by potom neuměla časy delší a už vůbec ne béčko
tehdy jsem pracoval s fomou 100 a tam interierové časy pod půl vteřinu nepadaly v úvahu a na tu 0,5-10 sec to fungovalo skvěle
můžu, jestli tě to zajímá, natočit videozáběr funkce
zdravím r.
Publikováno 22 červen 2024 - 15:08:46
0 členů, 2 návštěvníků, 0 anonymních