Před pár lety jsem potřeboval nahradit ostřící posuv na Linhof zvětšováku 13 x 18 (velmi podobný Durstu). Původně to mělo ss motorek s převodovkou.
Obecně je pro tyto stroje motorické ostření nutností, bez toho nelze přesně zaostřit.
Požadavek, který jsem si stanovil, byl přesnost do 0,05 mm bez hystereze, ovládání otočným prvkem přes kabel.
Po mnohém zkoumání a pokusech z toho vyšel lineární posuv (vedení, kuličkový šroub, krokový motor) a řídící ovladač (procesor + enkodér) - to samé, co se používá na CNC strojích.
Použití komponentů z 3D tiskáren, skenerů a pod. (krokový motor + ozubený řemen nebo nekuličkový šroub) se mi neosvědčilo pro malou přesnost a velkou hysterezi.
Nyní to pracuje jako elektronická hřídel, na kabelu mám krabičku s enkodérem, každé pootočení o jeden krok enkodéru posune objektiv o ty dvě setiny (popř. násobek - viz dále). Důležité je, že při kontrole úchylkoměrem se to vždy po libovolném pohybu a návratu zpět o stejný počet kroků vrátí do pozice s přesností setiny mm. Na řídící elektronice se dá nastavit volitelná velikost posunu (násobek základního posunu) na jeden krok enkodéru (hrubě/jemně - dle ohniskové vzdálenosti objektivu...).
Technická realizace byla poměrně náročná (aby to nemělo vůle), řešením je použití uceléného bloku s vedením. V plánu je doplnění tak, aby to ostřilo přibližně automaticky (ručně se bude muset doostřit vždy) za účelem snadnějšího nastavení zvětšení (rozměru pozitivu). Uvedené řešení funguje k mé plné spokojenosti, je mnohem příjemnější než mikroposun na Magnifaxu (jeho vůle a hystereze je oproti tomuto řešení veliká).