Odhad expozicie
Publikováno 13 listopad 2009 - 12:44:26
pytam sa preto lebo chcem pouzivat nejake stare mechanicke fotaky bez zabudovaneho expozimetra, externy expozimeter nemam (moderne su drahe a nepacia sa mi a klasicky sa mi este nepodarilo zohnat) a digital so sebou tahat nechcem.
zdroj
pomocka v1
pomocka v2
Publikováno 13 listopad 2009 - 13:16:35
ale co případ přímého protisvětla? ubereš jednu, dvě, tři clony? záleží jak vysoko slunce je a jak moc svítí atd.
mě se spíš osvědčilo expozimetr mít u sebe, hodně měřit = přejde to do krve a pak už se bez něj v běžných světelných podmínkách obejdu
málokdy se mýlím při běžném denním světle, ale jak se smrákne, můžeš odhadovat a jsi vedle o 1-2 clony což může mít špatnej dopad na negativ
dále velmi záleží na používaném filmu a druhu zpracování, některé kombinace jsou tolerantní, u jiných se chyba projeví víc
pro začátek bych pořídil expozimetr, stačí levný - porovnáním s lepším kusem vyzkoušený
předejde se zklamání z negativu ze kterého nejdou nazvětšovat dobré fotografie
Publikováno 13 listopad 2009 - 13:26:38
Asi zacnem ten odhad trenovat a porovnavat ho s tou praktikou.
ale casom skusim zohnat nejaky sverdlovsk (neviem o ziadnej alternative v tejto cenovej skupine)
Publikováno 13 listopad 2009 - 13:36:43
člověk tomu věnuje koruny, čas, kutí fotokomoru/koupelnu a na začátku řetězce lituje dva tisíce za měřák
s těmi sverdlovsky je dobrá zkušenost, ale mě ta konstukce nezaujala
vlákno o expozimetrech
Publikováno 13 listopad 2009 - 15:33:56
Publikováno 14 listopad 2009 - 08:56:55
záznamu obrazu v posledních několika letech, není žádným problémem si
pořídit velmi kvalitní přístroje a ostatní klasické vybavení, které bylo pro naprostou většinu z nás pouze snem, který jsme si utvářeli nad krásnými
prospekty. Většina těch, kteří přežívají ve snaze se nějak uživit fotografií,
rozprodala s obrovskou finanční ztrátou svojí tvrdě zaplacenou vynikající
techniku a nakoupila pod tlakem svých živitelů krabice s LCD. Můžeme si
tedy ještě krátce užívat posledních nádherných strojů, které byly dosud v
depozitech stále uchovávány, mnohdy spíše jako finanční záloha, nebo ve
sbírkách. Váš problém, kterým se zabýváte patří spíše do nekonečných a
bezcílných diskuzí "Klubů folklórních alkoholiků", kteří nikdy neměřili, vše
udrželi z ruky a přesto měli vynikající výsledky.... S pozdravem: Erik
Publikováno 14 listopad 2009 - 09:27:57
A tahle investice se vrátí.
Publikováno 14 listopad 2009 - 13:43:29
Ono to záleží na zkušenostech. Začínal jsem na Praktice, bez měření. Šlo to, jen se občas něco nepovedlo.
A to je právě to, co když fotím něco na čem mi záleží opakovat to nejde a já chci minimalizovat to, aby se to nepovedlo... pak to myslím bez expozimetru jde jen těžko.
Publikováno 15 listopad 2009 - 12:56:55
p.s.: HCB taky nemeril a jak mu to slo...
Publikováno 15 listopad 2009 - 22:13:05
Já si na svůj cyklofoťák vyrobil takovou tabulku podle Kulhánka. Je určená pouze pro ISO 100 (kvůli zjednodušení) a pro fotoaparát s možností zadávat přímo expoziční číslo EV.
Na spodní tabulce si vybereme poledne, odpoledne...atd. Sloupce jsou barevně odděleny podle měsíců, příslušný měsíc se vyhledá podle barvy v tabulce dole vpravo (barvy už trochu vybledly). Dále pak vzdálenost objektu, procentuální zakrytí volné oblohy, dle symbolu počasí (slunce+bílé mraky, slunečno, zamženo – předměty vrhají ještě stíny, ale slunce je zatažené, a pak méně středně a více zataženo). Body za jednotlivé parametry se sčítají a podle výsledného součtu si v horní tabulce odečteme příslušnou hodnotu EV (ve spodním řádku).
Docela to funguje, ale selhává v náročnějších situací (hlavně tam, kde je opravdu málo světla).
Publikováno 15 listopad 2009 - 22:32:06
Já si na svůj cyklofoťák vyrobil takovou tabulku podle Kulhánka. Je určená pouze pro ISO 100 (kvůli zjednodušení) a pro fotoaparát s možností zadávat přímo expoziční číslo EV.
Na spodní tabulce si vybereme poledne, odpoledne...atd. Sloupce jsou barevně odděleny podle měsíců, příslušný měsíc se vyhledá podle barvy v tabulce dole vpravo (barvy už trochu vybledly). Dále pak vzdálenost objektu, procentuální zakrytí volné oblohy, dle symbolu počasí (slunce+bílé mraky, slunečno, zamženo – předměty vrhají ještě stíny, ale slunce je zatažené, a pak méně středně a více zataženo). Body za jednotlivé parametry se sčítají a podle výsledného součtu si v horní tabulce odečteme příslušnou hodnotu EV (ve spodním řádku).
Docela to funguje, ale selhává v náročnějších situací (hlavně tam, kde je opravdu málo světla).
Obávám se, že než bych z tohohle vyrobil správný čas a clonu, tak bych stihl doběhnout do bazaru, koupit nějaký Leningrad, vrátit se, scénu změřit a udělat tu fotku
Publikováno 15 listopad 2009 - 22:39:45
A jak jsem byl za tyhle tabulky z Kulhánka rád jako malý kluk! Docela ty tabulky seděly a udělaly mi velkou službu, než jsem si pořídil expozimetr.Obávám se, že než bych z tohohle vyrobil správný čas a clonu, tak bych stihl doběhnout do bazaru, koupit nějaký Leningrad, vrátit se, scénu změřit a udělat tu fotku
Publikováno 15 listopad 2009 - 22:40:38
Jde o zvyk. Většinou je už něco nastaveno a mění se pouze jeden či dva faktory.
Publikováno 15 listopad 2009 - 22:46:13
A jak jsem byl za tyhle tabulky z Kulhánka rád jako malý kluk! Docela ty tabulky seděly a udělaly mi velkou službu, než jsem si pořídil expozimetr.Obávám se, že než bych z tohohle vyrobil správný čas a clonu, tak bych stihl doběhnout do bazaru, koupit nějaký Leningrad, vrátit se, scénu změřit a udělat tu fotku
To nepopírám, ale v té době nešel sehnat jakžtakž funkční expozimetr za cenu pěti piv.
Publikováno 16 listopad 2009 - 10:47:17
A k tomu je dobré si trénovat přibližný odhad, tzn. jen tak zkusmo odhadnu a kontroluji expozimetrem - hodí se to v případě, že měření ve výjimečné situaci selže a každá rada je najednou drahá. Při větší praxi se to v určitém rozsahu světelných situací částečně dá natrénovat, ale dobrý expozimetr to nenahradí.
Ale orientovat se v dnešní době na nějaké tabulky a podobné pomůcky, to už snad použít tabulku vytištěnou zevnitř na krabičce filmů, jinak to už je překonaná historie.
PL
Publikováno 16 listopad 2009 - 10:53:36
Publikováno 16 listopad 2009 - 11:09:15
Když nic jiného, stojí za to si je projít a třeba někerými koeficienty pak korigovat odhad (když už by se člověk podle nich nechtěl z trucu řídit).
Publikováno 16 listopad 2009 - 11:58:19
Publikováno 16 listopad 2009 - 12:05:54
"Váš problém, kterým se zabýváte patří spíše do nekonečných a
bezcílných diskuzí "Klubů folklórních alkoholiků", kteří nikdy neměřili, vše
udrželi z ruky a přesto měli vynikající výsledky...."
#20 Anonymous
Publikováno 16 listopad 2009 - 12:30:11
Já od oka exponuju i barevný diáky. Musím ale souhlasit s tím že když je pod mrakem tak je složitý expozici strefit přesně.Někdy to o clonu ulítne. Ale při letním ostrým slunci má člověk naprostou jistotu.
Ty Briane nemohl bys nekdy prijet do Liberce na workshop klidne to i zaplatim ale nektery ty tvoje triky by se mi fakt hodily, treba exponovani diaku jen tak odhadem nebo hp5 tusim na 6400 nebo kolik to bylo a jine fakt vychytavky.
Publikováno 16 listopad 2009 - 12:36:56
Publikováno 16 listopad 2009 - 12:37:53
on Brian se s tym totiž vůbec nesere a v tom je celé kouzlo!Já od oka exponuju i barevný diáky. Musím ale souhlasit s tím že když je pod mrakem tak je složitý expozici strefit přesně.Někdy to o clonu ulítne. Ale při letním ostrým slunci má člověk naprostou jistotu.
Ty Briane nemohl bys nekdy prijet do Liberce na workshop klidne to i zaplatim ale nektery ty tvoje triky by se mi fakt hodily, treba exponovani diaku jen tak odhadem nebo hp5 tusim na 6400 nebo kolik to bylo a jine fakt vychytavky.
Publikováno 16 listopad 2009 - 14:15:59
on Brian se s tym totiž vůbec nesere a v tom je celé kouzlo!Já od oka exponuju i barevný diáky. Musím ale souhlasit s tím že když je pod mrakem tak je složitý expozici strefit přesně.Někdy to o clonu ulítne. Ale při letním ostrým slunci má člověk naprostou jistotu.
Ta expozice HP5 na 6400 byl jen pokus. Nevím proč to oprášíte vždycky když příjdu s něčím. barevný diáky jsou zrovna na cestě k panu Nóžovi aby je naskenoval. Promě 3 okýnek jsou oba exponovaný celkem přesně.Nemám s tím problém. Na workšop nevím jestli pojedu ale na hradeckým FOTOPÍVU jsem už ukazoval zvětšeniny z HP5@6400 i ony barevné diáky a klidně je na příštím fotopivu ukážu znova.
Publikováno 16 listopad 2009 - 23:10:45
mam momentalne obmedzeny rozpocet takze moderny drahy strojcek nechcem.
Publikováno 17 listopad 2009 - 07:29:17
a z ebay zial nenakupujem (z viacerych dovodov)
Publikováno 17 listopad 2009 - 10:34:47
Publikováno 6 listopad 2010 - 15:30:08
Publikováno 7 červen 2015 - 19:49:10
Vyndal jsem z foťáku baterku a jedu teď jen odhadem - just for fun, just because I can. Je to zábava, adrenalin, osvobozující pocit a frajeřinka... Zatím jsem vyloženě nezkazil nic, ani nějaké to protisvětlo. Mám v úmyslu to natrénovat do dokonalosti abych mohl spolehlivě fotit i diáky za všech podmínek. A když se něco nepovede, tak co jako? Příležitostí bude ještě dost! Moc si tohle malý fotografický dobrodružství užívám a doufám, že mě to možná za cenu pár zkažených fotek zase posune trochu dál
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních