Krakene, ty to popisuješ, že si tě úplně představuju, jak zvětšuješ fotky jen tak, jako takovej vedlejšák třeba u štípání dříví
Jen si tak odběhnu, šup šup, jednu dvě fotky a zasejc do práce ....
Líbí se mi tvůj postup/přístup, ale na to jsem zatím zelenáč:
- rozhodně hned napoprvé ani neodhadnu přibližný čas pro první nástěl
- takže klasická proužkovka mě nemine, nebo spíš i 2-3 než se trefím. Tu dělám pro světla. Bez MG filtru.
- pak zjištěný čas naaplikuju na stíny. Když dobrý, je hotovo (chacha, tak 1 fotka z ....)
- takže přicházejí na řadu MG filtry. Ale jaký. Jestli měkký nebo tvrdý to naštěstí odhadnu, ale M1? nebo 2xM1? nebo M2? popř. 2x M2. Takže zkouším jeden podruhým, kdy bude výsledek nejkrásnější

- jenže vzhledem k mým filtrům Foma, které mají různé hustoty = různé prodluž. faktory, to je většinou na další proužkovky nebo několik pokusů u každého.
- a že se snažím dělat převážne na Fomatone, kde ty expoziční i vyvolávací časy jsou poněkud delší, tak se to pěkně protáhne
.... no, a tak se již venku pomalu rozednívá, já nemám ještě ani jednu kloudnou fotku, zato plnej koš odpadu ....
Toť moje situace. Proto se nedivte, že propadám skepsi, nimrám se v drobnostech a snažím se najít nějakej osvědčenej a opakovatelnej postup, jak se dobrat ku aspoň trochu kloudnýmu výsledku.