barevný film DS8
Publikováno 8 prosinec 2009 - 19:01:12
ráda bych koupila barevný film do Admiry A8G1 Super. Jenže se zdá, že je to téměř nemožné. Můžete mně poradit? Nebo si mám rovnou raději pořídit jinou kameru do které lze vkládat S8????? Díííky. iv.
Publikováno 8 prosinec 2009 - 19:04:22
http://www.temnakomo...iewtopic&t=2110
Uz se to tady probiralo ale co se da delat (-:
http://www.wittner-k...mm/d8_filmm.php
Postovne je zvladnutelne....kdyztak tady mame cloveka co bydli v nemecku....takze by taky nebyl problem....
Jeste zalezi na zpracovani, jestli sama nebo nekam poslat....
Jeste novacek nebo uz zkusena mezi osmickarema ? At vime s kym mame tu cest preci (-:
Publikováno 8 prosinec 2009 - 20:32:36
Publikováno 8 prosinec 2009 - 21:08:22
Ty nase amaterske filmy se vyrabeji DS8, 2x8mm, a Super8mm
DS8 je Double super 8 - tj. sirka 16mm a perforace pro super8....vychodni format....film se natoci na jednu stranu....potom se civky otoci a natoci se druha strana....nakonec film rozriznes po vyvolani na dve casti takze ti zbyde vlastne 2x super8mm film...
2x8mm - je taky 16mm film ale perforace pro Normal 8mm....podobny zpusob jenom musis mit kameru na normal 8mm...v dnesni dobe malo pouzivany...male policko a mozne uz zbytecne....
mno a super8mm .... to je film sire 8mm a je to v kazetach ..... kamera je pak na specialni kazety....
Wittner prodava vsechny druhy techto filmu....jak v barve tak v B&W
---------------------------------------------------------------------------
Ta tvoje kamerka by mela byt na ten DS8 format....film natocis na jednu stranu, potom otocis a natocis na druhou stranu....po vyvolani a ususeni filmu se to rozrizne na pulku....
Kazdopadne vyvolavani vyjde urcite lepe doma.......ceny u labu atd... jsou premrstene
Barva neni az tak slozita.....je to kradsi proces nez cernobila inverze....jenom tam delas pri 38 stupnich....ale jak rika Snek....dva stupne sem dva tam nehrajou roli....
Kazdopadne super8 pod stromecek je nadhera (-:
Publikováno 8 prosinec 2009 - 21:18:29
Publikováno 8 prosinec 2009 - 21:22:09
Publikováno 8 prosinec 2009 - 21:47:01
Ne je to moje vina nenapsal jsem ze ty filmy maji ty perforace na obou stranach....
Takze kopis bud 7,5 metru DS8 Ektachrome nebo 30,5 metrovy DS8 Ektachrome....
Foma dela 10m a 30,5m cernobily FOMAPAN R DS8
Jo jeste jsem zapomel napsat, ze ta kamera je schopna pojmout tu civku jenom s 10 metry ( popripade 7,5 metry ) takze pro zacatek koupit radsi tu mensi, nez se s tim naucis pracovat .... to by sis musela rozstrihat po tme na 3x 10 metru tu velkou civku a namotat na volne kolecka.... celkem robota..... a jeste musis vedet jak to motat .... jakoze jakym smerem
Bud v pohode....ja jsem dneska vecer taky uplne v jine galaxii
Dneska ti dluzim omluvu ja, preci za mou ukvapenou odpoved
Snek
Publikováno 8 prosinec 2009 - 22:03:52

Ivinan

K vasi diskuzi male upresneni - Tome? Slecna (pani?) zminuje, ze ma Admiru. Tudiz bychom meli bychom overit, jestli ma admiru na Normal 8 nebo DS8 ...

Publikováno 8 prosinec 2009 - 22:06:18
1. Tak tohle je vyvolany film DS8 ( sirka 16mm ) perforace super8 na obou stranach
2. Takhle se rozrizne na pul
3. Tim padem vznikne tohle SUPER8mm film s perforaci na jedne strane
4. A tady je v popredi ten super8 mm film uz rozrezany a namotany na promitacich civkach a v zadu v rohu ( levy horni ) je videt jak to vypada jeste v celku, tak jak se to dava do kamery...
Publikováno 8 prosinec 2009 - 22:09:57
Jo a ta admira je na DS8 nekde jsem to precetl uz dneska... stranky meopty dneska bohuzel nejdou...
Snek
Publikováno 8 prosinec 2009 - 22:15:34

k tomu formatu - jenom jsem to radeji zminil - tuhle se mi totiz stalo, ze jsem nekomu do Admiry tez doporucoval film, a previt mel zrovna Normal 8 ...

Publikováno 8 prosinec 2009 - 22:18:24
Publikováno 8 prosinec 2009 - 22:22:07
Snek
Publikováno 8 prosinec 2009 - 22:37:55
kazdopadne dalsi filmari jsou potreba (-: jelikoz na foru mame jen dva filmy (-:
tady prece nejde vo kvantitu, ale vo kvalitu zejo?

Publikováno 8 prosinec 2009 - 22:43:36
Spatny film na 8 bude dycky jenom spatny film....ale podivana to bude furt dobra.....videt v dobe super modernich HDV kamer neco takoveho
Snek
Publikováno 8 prosinec 2009 - 22:50:48
Co chybi, je takove to tvurci jiskreni, neco takoveho co se nam zucastnenym povedlo u jezera nad Banskou Stivanici, pocasi nepocasi.
Z cehoz mi vychazi, ze pokud se nekde srazime a elementalove budou nakloneni (=neodtece emulze odpadem sprchoveho koutu), dostaneme obstojnej a koukatelnej vysledek.

Publikováno 9 prosinec 2009 - 08:13:54

Publikováno 9 prosinec 2009 - 10:45:32

http://e-shop.film16.../16mm/index.php
Jinak souhlasím, že technicky něco natočit dobře je "jen" řemeslo. Ale dostat tam něco navíc ze sebe je fajnový dar...
Publikováno 9 prosinec 2009 - 11:06:05
Ty potrebujes film ktery ma presne oznaceni DS8 ..... je sice stejne siroky jako 16mm ale ma jinaci tu perforaci....
1. Tady tohle by ti dali bud jednostrane perforovany 16mm film, nebo oboustrane

2. Ale ty potrebujes neco takoveho - vsimni si, ze vzdalenost perforace od sebe je skoro polovicni.... ( je to uz jenom jedna rozriznuta strana ) ale to nevadi tady vidis ze by to ten drapak v kamere nedal....

Takze potrebujes koupit presne DS8 film a ten na tech strankach nemaji......
Tady je ukazany v celku....vidis ta perforace je takova mala a husta.....je sice siroky jako 16mm....ale ta perorace je uplne jina

Ten prodava prave Wittner - tady toten
DS8 (Doppel-Super 8) Color - Umkehr
Wittner: CHROME 100D
KODAK Ektachrome 100D (7285) DS8
15.90 EUR brutto za 7,5 metru ( jedna civka )
http://www.wittner-k...mm/d8_filmm.php
Publikováno 9 prosinec 2009 - 11:33:44

Publikováno 9 prosinec 2009 - 12:38:08
Teď byly na aukru 2 S8 kamery/na kazety/asikolem 300 czk.Asi by to bylo lepší řešení.Koupit v Praze ektachrome 64T /S8/ a můžete točit ve dne i v noci.Asi tak. Přeji vám dobré světlo Natáčejte,natáčejte............
Publikováno 9 prosinec 2009 - 12:46:19

P.S. Kdyby jsi o nějaké věděl..ale samozřejmě mrknu na net, i když bych si na ni předem raději sáhla

Publikováno 9 prosinec 2009 - 14:28:20
Lepsi by bylo treba kameru QUARZ .... da se sehnat za slusne penize....je na DS8......a je k ni i sada filtru......kdyby byl zajem muzu za nejakou rozumnou cenu Quarzku prodat....popripade i darovat.....mam dve....
Kazdopadne financne je urcite vyhodnejsi format DS8 nez kazetky.....
Publikováno 9 prosinec 2009 - 15:42:23
Publikováno 9 prosinec 2009 - 16:33:55
Publikováno 9 prosinec 2009 - 16:49:36

Publikováno 9 prosinec 2009 - 19:31:40

Publikováno 10 prosinec 2009 - 09:12:15
Potom se u nás prodávaly kamery zahraniční výroby Super8 v nerozebíratelných plastových kazetách. Kazety obsahovaly výhradně barevnou inverzi jediné citlivosti, vyvolání bylo v ceně. U zpracovatele se kamera rozlomila a vyhodila, film vám vyvolaný poslali na cívce. Filmy stály původně 100 Kč, poslední cena u Škody byla 800 Kč, ale už je neprodávají. Také z cizích katalogů se vytrácejí. Náhradní řešení jsou ruské rozebíratelné kazety, koupíte si Fomapan, potmě ho podélně rozříznete a adjustujete si ho do té kazety. Existovaly i jiné formáty, 1x8, Fuji Single 8, zvukové kazety Super 8, Pathé 9.5mm ale s tím se asi nesetkáte. Barevný film DS8, budete ho obtížně shánět, obtížně zpracovávat a bude to neúnosně drahé.
Používám kamery na formát 2x8 Admira 8IIa, 2x8 Paillard Bolex D-8L a 16 mm Admira 16A electric. Fomapan R 100 si sám vyvolávám. Mám také Super 8 kameru Elmo ale do té nemám film. Proč filmuju na klasický film neumím vysvětlit. Ze záliby a že mě to baví, žádný smysl to už nemá. Na rozdíl od klasické fotografie, ta myslím si smysl ještě má. Na výletech, na dovolené atd. filmuju digitální kamerou formátu AVCHD Panasonic HDC-TM300EPK na SD karty nebo vnitřní paměť, je to pohodlné, kvalita dobrá, provoz zadarmo.
Publikováno 10 prosinec 2009 - 09:34:26
Ale s tim tankem to uz takove sladke neni.....to musis mit opravdu stesti
Foma set r100 pro zacatek mozna dobre koupit....ale pak si ho michat sam....jeden film pak vychazi snad za 20, 30 kc ( 16mm delka 10m ).....popripade muzu namichat a poslat na zkousku chemii
posilat film v dnesni dobe nekam na vyvolani je zbytecne vyhazovani penez !!! Kdyz uz ne doma, tak nekomu tady z fora rict....
Publikováno 10 prosinec 2009 - 10:03:49
no to ano ale já jsem konzervativní dědek, fotografuju na film a tak taky kupuju v kamenném obchodě kde pokecám s panem majitelem. Co ta výše uvedená slova znamenají nevím. Nikdy jsem přes internet nic nekupoval, občas si něco koupí dcera, je to velmi snadné (pro ní) ale já pak musím hnát na poštu.

roztoky pro R100 si míchám z chemikálií (ale taky už mě to moc nebaví).
protože na 2x8 už filmuju stejně jenom z nostalgie a pro vlastní potěšení, stačí mi Fomapan z kamenného krámu.

Publikováno 10 prosinec 2009 - 10:32:30
Quarzka hezky a do toho DS8 cernobily....to je krasa....
V kamenych obchodech je v Cesku problem s tou barvou....
Snek
Publikováno 10 prosinec 2009 - 10:43:06
take chodim velice rad do kamenneho obchodu

treba do jednoho nejmenovaneho na Vallentine's Place nedaleko nadrazi Waterloo v Londyne. Doslova analogovy raj.
Ocuchavam si tam papiry, flasticky s chemii, filmy...
Ze sortimentu maji snad vsechno co jsem kdy potreboval, pravda, obcas ne skladem.
V super 8 je nabidka dnes nesmirne siroka, ... Kodak PlusX/Trix, Ektachrome 64T, negativni Vision 200T a 500T. Jen ty filmy, ktere prodava Wittner nemaji.
Z pohledu dostupnosti materialu DS8/Super8 v dnesni dobe vidim posun k lepsimu. Pred 25 lety jsem is u p. Nevrkly na namesti v drogerii v jenom mensim meste na Vysocine mohl koupit Fomapan R100 v DS8, barevnou inverzi Fomy (barevne naprosto prisernou). Pokud soudruzi z DDR zrovna dovolili, bylo mozno tez sehnat Orwocolor (coz byl mimochodem moc pekny material).
Osobne mi pripada, ze z hlediska dvou svych hlavnich zalib (fotografie a uzky film) ziju v dnesni dobe v raji.

Publikováno 10 prosinec 2009 - 13:43:10
Waterloo neznám, za vodou jsem nikdy nebyl, tam myslím potkala Napoleona nějaká nepříjemnost? Ale evropské obchody neustále zanikají, dneska znám jen Leicu ve Vídni, s vitrínami jako ve školním kabinetu a zavátými prachem, nikdo to nekupuje. Pomalu největší v Evropě bude Škoda.
V super 8 je nabidka dnes nesmirne siroka, Kodak PlusX/Trix, Ektachrome 64T, negativni Vision 200T a 500T. … v super 8 nebo DS 8? Myslím že Super 8 mohl používat jen jednu citlivost filmu? DS8 jsem nikdy neměl, Super 8 ano ale moc mi k srdci nepřirostl. Tenkrát byla velká reklama, větší políčko, kvalitnější obraz. Jenže mě nijak kvalitnější nepřipadal. Zatím co staré osmičky, viz obr. historické kamery Admira Suchánek, měly precizní vedení filmu, Super 8 byl takový americký, vedení v plastové kazetě, jednoduchý drapák, tím se o málo větší rozměry políčka setřely. Taky si myslím že 8 mm je na barvu málo. Řekl bych že jediný film který zvládl barvu na osmičce byl Kodachrome 25.
Nedávno jsem ke kulatým narozeninám dostal od příbuzného Paillard Bolex asi z roku 1963, klasická 2x8, jemná mechanika, tři pevná ohniska Kern Switar na otočné přírubě. Firma Bolex už nic nevyrábí ale existuje, mimo jiné stále udržují staré filmáky. 16mm předělávají na Super16, převádějí hodně kvalitně film na video. Nechal mi tam filmáček zodpovědně prohlédnout, vyčistit, dokonce dali nový článek takže chodí i expozimetr. Synovec mi to dal z legrace, do vitrínky, ale já s tím skutečně filmuju. Nikdy bych nevěřil, že bylo možné dosáhnout na 8 mm takovou kvalitu.
Osobne mi pripada, ze z hlediska dvou svych hlavnich zalib (fotografie a uzky film) ziju v dnesni dobe v raji…. No-ano i ne, dnes jsem koupil za Kč 50 Altix se sádkovými objektivy. V 16ti letech jsem ho moc chtěl, teď už je na to trochu pozdě. Admiru na obrázku mi dal pan Pazdera zadarmo, když jsem tam chvíli s ním tlachal. Láká mě Paillard Bolex H16 Rex-kdy bych si pomyslel že to jednou bude za dostupnou cenu, takový zázrak. Ale s filmy to nevím, znám jenom Fomapan R.

Publikováno 10 prosinec 2009 - 14:10:17
Snek
Publikováno 10 prosinec 2009 - 14:18:43
Popravdě řečeno, zde na temné jsme zárodek osmičkářské skupině položili teprve přibližně před rokem. Kolega RED pak měl dobrý nápad založiti zde na toto téma vlastní podsekci. Pár se nás sejde na velkých srazech temné komory, ale menší, specializované komorní akce jsme zatím neměli. Na druhou stranu mne těší (a příjemně překvapuje) zájem o osmičky (a analogovou fotografii) i od lidí, kteří jsou ode mne o 10 - 15 let mladší (je mi 33).
> V super 8 je nabidka dnes nesmirne siroka, Kodak PlusX/Trix, Ektachrome 64T, negativni Vision 200T a 500T. … v super 8 nebo DS 8?...
Tato nabidka je (castecne bohuzel) v Super 8. V DS8 nabidka o neco horsi, a malokdy v kamennem obchudku, proto nase neustale odkazy na zasilkovy prodej v Nemecku Wittner kinotechnik. Pokud byste mel zajem a chut barevny DS8 vyzkouset, mame v Nemecku cloveka, pres ktereho lze objednat a nasledne poslat v CR postou... uznavam, je to sice ukrokem vpred, ale pokud je to jedinna cesta, jak se dostat k barevnemu DS8 materialu, tak nic jineho nezbyva...

>Paillard Bolex H16...
nadherny kousek a muj dlouhodoby sen. Slibil jsem si, ze az mne polibi muza, vymyslim nejaky pekny namet na film, tak si tuhle kamerku poridim, ze zdejsich filmaru poskladam realizacni tym a pustime se do prace... nebude to zitra, ani za mesic, pravda, mozna ani za rok, ... ale smeruji k tomu

Snek
Publikováno 10 prosinec 2009 - 14:29:41
Rybinine, tak to holt bude. Kazdy jsme jiny, z jineho prostredi, jine vekove kategorie. Moznosti dnes jsou, ne vsichni o nich vime, a ne kazdemu z nas je treba prijemne nakupovani / objednavani pres internet. Priklad: ve svem okoli na Vysocine znam nekolik fotografu, kteri v tichosti a poklidu tvori a o nejake "temne komore" na internetu nemaji (a nechteji mit) ani tuseni...
Pozitivni je, ze zde mame svoje misto, muzeme spolu "mluvit", poradit si...
kdyz jsem zacinal s osmickou ja, jedinnym zdrojem pomoci mi byla literatura a spolecnikem pri volani pan "Pokus Omyl". O internetu tehdy nikdo nevedel, ze bude kdy existovat a nejvykonejsim pocitacem, ktery jsem mel doma byl osmibitovy Commodore +4.
Publikováno 10 prosinec 2009 - 14:35:45
Zatim jsme tady my osmickari v takovem zarodku.....ale je nas uz celkem hodne....takze jarni srazik osmickaru muze treba i byt ze (-: Problem byl ve chvili kdy to tu delali 2-3 lidi.....
S tim formatem je to jednoznacne na te kamere hodne zavisle.....format 8mm je sice zastaraly ale furt jsou kamery co ho umi natocit genialne....a k te super8 je to opravdu z tohoto pohledu lepsi format nez 8mm ale taky zalezi na kamere.....treba na snekovem "byvalem" braunovi to bylo proste nezkutecne.....nadherne ostre a proste fajnove.....nebo do canonu 814 xls to je proste obraz jak svina...ale strcte si ten film treba do takove QUARZKY (-: Ten obraz ma svoje kouzlo.....svuj....vzhled....potencial.....je to uplne o necem jinem.....nedokazu to vysvetlit ale je to krasne......
Publikováno 10 prosinec 2009 - 15:47:30

Pro Šneka:
HELE!!!! To si začínal s osmičkou někdy před dvaceti lety???

Snek
Publikováno 10 prosinec 2009 - 17:10:49
Lze to sice brat jako detsky pokusy, ale byl jsem od mala zvedavej, s hodne vecma jsem brzo zacal (a taky relativne brzo skoncil

Quarcku jsme meli doma, vyrustal jsem s ni. Hodne jsme jezdili s nasima na vylety, na hory, v lete stanovat a tak, a kamera byla s nama. Tusim jsem ji poprve dostal do ruky kolem roku 82 - 83. U domaciho vyvolavani filmu jsem napred asistoval, tusim od roku 85-6 jsem to mel svereno na starost ja.
Od roku tusim 96 jsem se na blbnuti s osmickou vykaslal, lide s kterejma bych v tomhle mohl pokracovat se z myho zivota vytratili, napady sice tehdy jeste byly, ale sam je nezrealizujes...
K osmicce a kratce k temnokomorniceni jsem se na chvili vratil kolem roku 2002 - 2004 kdy jsme s kamarady v Milovicich rozjizdeli obcanske sdruzeni SUMEC, v ramci nehoz jsem v nasich prostorach zaridil temnou komoru a delali jsme krouzky pro decka i dospele zamerene na analogovou fotografii a 8mm film. Zajem byl nevalnej, tak jsme to nakonec zrusili, ale s tou osmickou jsem plus minus autobus blbnul od te doby dodnes. Zadnej vaznej projekt, vetsinu z poslednich rekneme 10 let se cejtim z tvurciho hlediska prazdnej az neplodnej. Proto treba zpet do komory jsem se po letech odhodlal znovu az letos v lednu, TK.CZ mi k tomu dala vyraznej impuls.
Publikováno 10 prosinec 2009 - 20:58:09
Publikováno 11 prosinec 2009 - 08:48:46
ptal jsem se v Jirchářích, ale barevný film standard 2x8 nemají (nebo teď nemají) a vámi uváděná cena Ektachrome Super 8 v kazetě je bez vyvolání, s vyvoláním stojí i u nich 800 Kč jako u Škody, to je pro mě moc peněz. Raději zůstanu u černobílé Fomy 2x8 Standard pro zábavu a potěšení a u videokamery z ekonomických důvodů, ale děkuji za zajímavou informaci.
Kde koupit film v krámě kupř. ve Švýcarsku vím, ale je to taky moc drahé. V dobách Super 8 se kazeta Ektachrome nebo Agfachrome prodávala za 100Kčs s vyvoláním, pak začala cena narůstat, vždycky když se odvážím že si pár cívek za drahé peníze koupím stojí to 300, 500, 600, 800 tak mě přejde chuť - a teď už jí u Škody nevedou.
Černobílá inverzní Foma se vyráběla snad vždycky nebo jen s krátkými přestávkami kterých jsem si nevšiml, ale nevyrábějí 16 mm negativní film který používám do Mikromy. S tou ale skoro nikdy nefotím a cívečka Ilfordu Pan F mi vydrží několik let.
Publikováno 11 prosinec 2009 - 14:55:29
Publikováno 13 prosinec 2009 - 19:04:14
A ještě k té barvě. Viděla jsem na youtube různé osmičkové filmy a právě ty barvy mně nadchly u kodaku ektachrome 100D, tak doufám že se nepletu. Nějak to cítím, že to je právě ono.

Možná ještě jednu věc. Našla jsem kontakt na pana Pokorného (604 819 644), který za 160 Kč v Praze osmičkové filmy vyvolává. nemáte s ním zkušenost? Ikdyž samozřejmě nezanedbatelné kouzlo je také v tom - udělat si sám. To je jasné. Jenže neví zda si troufnu.
a s Tazem jsem se domluvila. Jsem nejšťastnější , tak ještě jednou všem děkuju.
iv.
Publikováno 13 prosinec 2009 - 23:27:46
Každopádně 160Kč mi přijde jako dosti fér cena, pokud teda nepočítáš s tím, že hned nějak najednou (v průběhu 4 měsíců - což je moje prozatímní nejdelší ověřená doba výdrže namíchané E6 chemie) nevyvoláš 12 svých filmů (standardní kapacita 1l E6).. (vč. třeba kinofilmů, svitků...)
Ona totiž E6 v labu (u nás) stojí tuším 120Kč/film (svitek), takže 160,- za 8mm je ok.. vzhledem k tomu, že já svůj první super8 posílal do reichu a dal jsem za to tenkrát i s poštou určitě víc, jak dvakrát tolik.
Snek
Publikováno 14 prosinec 2009 - 02:43:06
Jinak do pul roku te zde naucime vyvolat si (temer - krome Kodak Kodachrome) jakykoliv 8mm film doma. Tezke to neni, obav netreba

Publikováno 14 prosinec 2009 - 03:49:16

Publikováno 14 prosinec 2009 - 08:45:36
Publikováno 14 prosinec 2009 - 09:48:04
A nedělá pan Pokorný jenom černobílé FOMY (nebo Kodaky)? Dělá i barvu? Jestli jo, tak budu litovat toho, že jsem to dřív nezkusil u něj
asi před rokem jsem se poptával,ale muselo by toho být víc,/E6/ne jeden film.jinak volá č.b.možná že teď je to jinak.
Publikováno 15 prosinec 2009 - 10:43:51
Snek
Publikováno 15 prosinec 2009 - 11:59:57

clovece na tebe jsem si tuhle vzpomnel a rikal jsem si, kam ze ses tu podezrele dlouho neukazal

1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních