Začátečnický velkoformát (původně: VF - CALUMET 4X5")
Publikováno 16 prosinec 2009 - 09:02:39
již delší dobu uvažuji o vstupu do světa velkého formátu.Na aukru jsem našel kameru CALUMET 4X5,jejíž cena mi přijde celkem přijetelná,oproti ostatním kamerám,které jsem viděl prodávat.Je tedy bez objektivu,ale ten bych si již časem dokoupil.Zatím mám v plánu to nějakým způsobem začít dávat dohromady.O této kameře jsem však na internetu nic nenalezl,alespoň ne v češtině.Zajímalo by mě,zda-li někdo něco o této kameře nevíte.Jestli je to vhodný typ,atd.Díky
Publikováno 16 prosinec 2009 - 09:03:15
Publikováno 16 prosinec 2009 - 09:32:23
Publikováno 16 prosinec 2009 - 09:51:57
V posledni vterine muze klidne nekdo prihodit 20.000 Kc
Publikováno 16 prosinec 2009 - 10:28:49
Ona i cena 3,9 je poměrně našponovaná. Nebude to moc systém, na kterém se dá stavět, protože to není příliš obvyklý stroj. Pozdější Calumety jsou přejmenovaný Camba.
Taky bych se přeptal prodávajícího jak je to s pohyby typu rise, fall a swing...
Ono těch 20k by bylo jen zbožné přání prodácájícího

Publikováno 16 prosinec 2009 - 10:41:32

Mozne jsou i aukce "Nevim co to je, prodam za 800 Kc"
Jde o to, ze u aukce cena neni jista a na pohled vyhodna nabidka muze skoncit jako pekne nevyhodna. Zvlast kdyz zacne soutezit nekolik zajemcu kteri netusi jaka je skutecna hodnota.
Takovyhle aparat bych radsi poridil u Pazdery nebo u Skody, pripadne na inzerat (Paladix)
Publikováno 16 prosinec 2009 - 11:07:12
Jde opravdu o jednoduchý a neskladný přístroj. Já jsem nedávno prodal Sinara Alpinu za 8 000 a nyní mě to mrzí. Má výhody oproti P2. To co by se dalo doporučit je více. Ale jako na všem záleží i zde na penězích. (to pořád od dob, co je Féničané vynalezli). V celku mě na setkání na Rýchorách překvapilo Cambo. To je již dospělej stroj. Pro začátek by bylo lepší se schánět po informacich o tom jednoduchým s pevným širokým měchem. Není sice zde na temný moc oblíbený stroj, ale jde o názory lidí, co mají velmi dobrý stroje. Vždyť majitel Royse nebude chválit Škodovku i když i ta tě přepraví od A do B a na naučení stačí. Na poznání záležitostí ohledně focení s naklápěcími standartami je takovýto přístroj dostatečný. Dá se také nosit.
Zapoměl jsi ale na dovybavení. Kazety na film a objektivy.
Publikováno 16 prosinec 2009 - 11:08:35
Pres eBay...
Pokud s nim neumis, jiste tu ti hodne lidi s logistikou nakupu pomuze...
Bohousek
Publikováno 16 prosinec 2009 - 11:10:49
každej ho doma nemáme

Publikováno 16 prosinec 2009 - 11:14:21
Publikováno 16 prosinec 2009 - 11:15:12
Publikováno 16 prosinec 2009 - 11:19:40
nebo se s ním rovnou domluvit.
Publikováno 16 prosinec 2009 - 11:31:35
v prvni fazi se to da resit rollkazetama na svitky a pouzit tedy stredoformatovy zvetsovak. ale neni to uplne ono.
otázkou je, jestli je tam strčí a bude souhlasit rovina ostrosti. Rolka Horseman a podobné se strkají místo modulu matnice (jde sundat?), ta co se strká pod matnici jako například Cambo není moc běžná a u nás běžela v posledním roce jen jednou asi za 2700,-
Publikováno 16 prosinec 2009 - 11:59:53
Publikováno 16 prosinec 2009 - 12:00:55

Je tam ještě jedna aukce,ale připadá mi to podivné.Ovšem ta kamera je krásně stará
http://www.aukro.cz/...o_npa_1888.html
Publikováno 16 prosinec 2009 - 12:05:04
Publikováno 16 prosinec 2009 - 12:16:16
Taky by jsi se měl rozepsat, na co tu mašinku chceš. Já vím na focení, ale čeho? Roper si koupil Graflexe z USA a ouplně září. (tedy září Roper. Graflex po těch letech již tolik nezáří). Malý skladný přístroj a dá se nosit s nasazeným objektivem. ----taky řešení---A byl za hubičku.
Sinar je král mezi velkoformáty. Jistě by se králů našlo více, ale nejsou nejskladnější. Když se s ním v kufru tahám po okolí, tak dojedeme co nejblíže autem a pak si hraju na zapomenutého Němce při odsunu.
Kazety nemusej bejt kompatibilní

Publikováno 16 prosinec 2009 - 12:44:04
Tohle je fakt zásadní - z hlediska zpracování je vše (relativně) triviální do cca 6x9cm, ale u větších formátů se najednou všechno zatraceně hodně zkomplikuje. Ale vyřešit to prostě musíš, bez toho je to o ničem. Třeba diákem 4x5palců jistě všechny oslníš na nějakém fotopivu, všichni na to budou obdivně zírat, jenže po prvotním okouzlení zjistíš, že bez možnosti to kvalitně naskenovat nebo přímo zvěšit na Cibu/Ilford si to můžeš v podstatě tak leda strčit víš kam - samo o sobě je to na nic...
Opravdu bych to nepodceňoval - u VF jsou ty věci v "postprocesu" hodně zásadní...
Publikováno 16 prosinec 2009 - 13:04:24
Vím, že většina věcí jde pořídit i levněji, třeba vývojnice jde ubastlit, místo Dursta může mít Magnitara, nemusíš mít skla se závěrkou, ale vono to prostě není ono... Takže takový náhled rozpočtu na vf, pro lepší představu, jak to vidím já...
Středová rozvaha:
Tělo fotoparátu - 6000,- (třeba to toyo 45G, co jsem doporučoval)
Širokoúhlý měch - 1500,-
5 kazet 4x5 - 1250,-
Zvětšovák 4x5 - 12000,-
Objektiv k zvětšováku - 2500,-
Tři skla k fotoaparátu se závěrkou - 18000,-
Vývojnice řady jobo 2500 - 3000,-
Lupa, drátěnka, jeptiška - 1500,-
Batoh 5000,-
= 45 000,- jen to fikne.... (když budeš mít štěstí a budeš obchodovat na ebay, tak řekněme o necelých deset méně)
Zalevno se zvětšováním - takový set pro zátiší
tělo fotoaparátu - 5000,-
3 kazety - 750,-
Magnitarus - 1500,-
Tessary bez závěrek - 2500,-
lupa, drátěnka, jeptiška - 200,-
= 10 000,- a nosit to budeš najak po rukách, což je peklo....
Bez zvětšování = - magnitarus....
Publikováno 16 prosinec 2009 - 13:11:17
Jinak ale hezký příspěvek, kterým to jen dále rozvádíš včetně příkladů cen - výmluvné

Publikováno 16 prosinec 2009 - 13:21:40
Publikováno 16 prosinec 2009 - 13:23:44
Já magnitara měl doma jen na chodbě, pořád jsem věřil, že to s ním půjde, ale v mé podkrovní místnosti bez šance. Jsem se prostě naprdnul, stavil se v bance, půjčil si nějaký prachy a koupil si moderní zvětšovák s multigradační hlavou a nikdy jsem toho nelitoval ani na vteřinku....
Jojo, jak jsem ten Magnitarius viděl v reálu, tak tě absolutně chápu...
Publikováno 16 prosinec 2009 - 13:25:27
Publikováno 16 prosinec 2009 - 13:27:49
Nicméně, třeba takový David, ten si pořídil krabici s jedním sklem za pár kaček, kontaktuje to alternativně a fotky má jak víno :) Ale když von je ten talent, no :))))
Publikováno 16 prosinec 2009 - 13:32:38
Publikováno 16 prosinec 2009 - 14:03:47

Publikováno 16 prosinec 2009 - 14:30:37

A teď proč to všechno vlastně: S velkoformátem mám v plánu fotografovat portéty.
Ale nejvíce ze všeho si chci splnit svůj sen (doufám,že tady teď nebudu pro smích):Když jsem byl před několika lety na Ukrajině v horách,tak mě velice okouzlila jedna horská oblast,kde lidé žijí ještě takovým prostým způsobem života.A tak jsem si řekl,že tyto odlehlé komunity někdy v budoucnu musím začít fotografovat.A hrozně se těším na to,že se třeba na dva měsíce sbalím,budu chodit po horách s velkoformátovou kamerou a pořizovat fotografické snímky sedláků, horalů,pasáku ovcí,atd.Asi to zní naivně,ale chci se o to alespoň pokusit.Z toho vyplývá,že kamera by neměla být nějaký těžký dinosaurus a že si k ní budu muset navíc zaplatit kurs ruského jazyka

Je to vše otázka delší budoucnosti,ale začínám sestavovat výbavu již nyní,abych se mohl nějakým způsobem naučit pracovat s kamerou, zpracovávat planfilmy a výsledek na papíře tak nějak odpovídal mé představě.
Přidávám ještě odkaz na stránky,kde jsou ukázky fotografii Gabriely Kolčavové z její výstavy Houstone,nemáme problém.Údajně je to první česká road-movie focená na velký formát.
http://www.kinoartbr...riela-kolcavova
Publikováno 16 prosinec 2009 - 14:39:01

Publikováno 16 prosinec 2009 - 14:46:08
.A hrozně se těším na to,že se třeba na dva měsíce sbalím,budu chodit po horách s velkoformátovou kamerou a pořizovat fotografické snímky sedláků, horalů,pasáku ovcí,atd.Asi to zní naivně,ale chci se o to alespoň pokusit.Z toho vyplývá,že kamera by neměla být nějaký těžký dinosaurus a že si k ní budu muset navíc zaplatit kurs ruského jazyka
Není na tohle lepší nějaký "větší svitek" - typu Mamiye RB67 či třeba nějaké té staré hledáčkové Fuji GW690? Kvalita už je také vynikající, přitom ale je proti VF propastně lepší přenosnost atd.
Prostě si myslím, že VF má cenu použít tam, kde je jeho použití jasným přínosem - chybou je chtít fotit na VF jen proto, že mi to připadá "cool"...
Tohle si neber sebeméně osobně - třeba mi teď jako reakci napíšeš nějaký důvod, který mě nenapadl

Publikováno 16 prosinec 2009 - 14:50:08

Publikováno 16 prosinec 2009 - 14:51:41
přeju hodně zdaru, protože myšlenka je to opravdu pěkná - jinak dle mého je fotograf důležitější, než formát - v tomto případě a aby "to" na těch snímcích bylo záleží přece víc na tobě než na kameřeA hrozně se těším na to,že se třeba na dva měsíce sbalím,budu chodit po horách s velkoformátovou kamerou a pořizovat fotografické snímky sedláků, horalů,pasáku ovcí,atd.Asi to zní naivně,ale chci se o to alespoň pokusit.Z toho vyplývá,že kamera by neměla být nějaký těžký dinosaurus a že si k ní budu muset navíc zaplatit kurs ruského jazyka
přeju ať se dílo vydaří
Publikováno 16 prosinec 2009 - 14:54:10
Jinak ty portréty... čoveče, já ti nevím. Aby to pak nebylo jen o té formě. Já jsem si ty portréty odložil, ač jsem je také zkoušel. Raději dál zůstávám u 6x7, kde je kvalita opravdu dostatečná a díky tomu, že je to slr je práce s tím jednodušší a máš větší šanci zachytit určitý moment. Ono je to z toho vf pak samozřejmě kulervoucí, ale chci jen říct, že prostě to, že je to na vf z toho dobrou fotku neudělá. A není to vůbec legrace....
Když o tom tak přemýšlím, být tebou, koupím dřeváčka 18x24, k tomu dřevěný stativ, toulám se a dělám kontakty.... Jen ty kazety, ty to chce nějak ošéfovat :)
Publikováno 16 prosinec 2009 - 14:57:07
Ajaj, jenze ti jeli autem a drzeli se zakladniho postulatu VF fotografie, ze cokoliv vzdaleneho vice nez 5 minut lehke chuze od auta neni hodno fotografovani!Přidávám ještě odkaz na stránky,kde jsou ukázky fotografii Gabriely Kolčavové z její výstavy Houstone,nemáme problém.Údajně je to první česká road-movie focená na velký formát.
http://www.kinoartbr...riela-kolcavova
Zkusim mensi brainstorming na toto tema, muj nazor:
Tohle je velmi odvazny plan a tise ti ho zavidim. Ale budu te od neho mirne zrazovat, protoze 2 mesice toulani s VF bez automobiloveho zazemi je podle meho temer nerealizovatelny plan. Kdyz vezmes vybavu typu 4x5 kardan, das ji do nejakeho batuzku, na nej pridelas stativ, ono se to nezda, ale pod 12kg to moc nepujde. A ja osobne mam v horach vyzkouseno, ze batoh nad 20kg uz je problem, pravda, jsem lemra zdechla.
Naopak, s kardanem na potret si vyhrajes v atelieru, pokud mas ovsem dostatecne trpelivy model.
Na cesty bych doporucil sklopku, Toyo 45A ti v Brne ukaze Fesoi, ja bych mozna volil radeji i format 6x9, neco jako Technika/Horseman/Graflex, ktery ma dalkomer a moznost pouzit jak rolku tak kazety. Mamiya 23 je fotoaparat skoro reportazni, byt uz rozmernejsi. Ono kdyz bys to mel dele nosit, rad vystacis s jednim objektivem! A daji se s tim fotit i momentky!
Pravda, pohyby to nema jako kardan, ale ta vaha!
Taky stativ staci typu 055, kdyz bych to mel nosit po horach, klidne pod to dam jenom 190!
Na delsi vypravu je treba i pocitat, ze musis nosit fotograficky material, to se taky docela nastrada! Pokud nechces jet na svitek, musis mit prebijeci stan, dalsi kram do batohu...
Ale hlavni doporuceni!
Nez cokoliv koupis (hlavne kdyz nemas prebytek financi), zkus si co nejvic fotaku osahat, takhle po internetu ti muzem radit, ale osobni kontakt s aparatem je neco jineho. Dojed na nejaky sraz TK a tam pravdepodobne najdes +- vetsinu veci, o kterych muzes uvazovat...
A jeste, proc bych volil kardan Sinara F:
Prodava se za cca 300-350EUR s jednim sklem, je to uceleny system, ktereho jsou plne bazary. Vystaci ti pravdepodobne do smrti, byt je to plastak... Kdyz se ti neco poskodi, pripadne zatouzis po 8x10", proste dokoupis par veci a jedes dal...
To Toyo 45G je peknej kousek, ale prislusenstvi/nahradni dily jsou prece jenom mene obvykle ve stredni Evrope...
Urcite bych nekupoval ruzne Camba Explorer, protoze to je opravdu zacatecnicka kamera a brzy bys zjistil, ze potrebujes vice. A jsou to stroje obvykle spatne prodejne, viz. cena na Aukru...
Bohousek
Publikováno 16 prosinec 2009 - 15:12:40
Publikováno 16 prosinec 2009 - 15:36:47
mlátím se do hlavy že jsem si nechal utéct to TOYO od antona...
Snek
Publikováno 16 prosinec 2009 - 15:39:54
...
Ale nejvíce ze všeho si chci splnit svůj sen (doufám,že tady teď nebudu pro smích):Když jsem byl před několika lety na Ukrajině v horách,tak mě velice okouzlila jedna horská oblast,kde lidé žijí ještě takovým prostým způsobem života.A tak jsem si řekl,že tyto odlehlé komunity někdy v budoucnu musím začít fotografovat.A hrozně se těším na to,že se třeba na dva měsíce sbalím,budu chodit po horách s velkoformátovou kamerou a pořizovat fotografické snímky sedláků, horalů,pasáku ovcí,atd.Asi to zní naivně,ale chci se o to alespoň pokusit.Z toho vyplývá,že kamera by neměla být nějaký těžký dinosaurus ...
tvoje tema je mi hodne blizke, ja se chystam na podobnou vec pristi nebo prespristi rok do Rumunska.
Aparat na toto tema potrebujes pohotovy, relativne lehky a skladny. Doporucil bych ti nejakou 5x4" sklopku (sam mam Graflex Crown Graphic a jsem s nim plne spokojeny). Pravdou je, co se casto tvrdi, ze sklopka je kompromis z hlediska moznosti pohybu oproti plnohodnotnemu 5x4 fotoaparatu. Sam jsem se timto zatim necitil nijak omezen.
Pokud svoji akci na Ukrajine pojmes tak, ze budes mit vzdy par dni nekde rozbaleny "zakladni tabor" ze ktereho se budes vydavat na 1 -2 denni vylety, pak bys kuprikladu ten Graflex (+ 7 kazet + rukav na vymenu filmu + krabicku s filmy + krabicky na filmy & hodne cernych sacku + dratenky + filtry + zada na rolku 6x7cm) byl schopen sbalit do velmi maleho batohu, v mem pripade Deuter Travelpack 55L). Z boku na ten batoh pripnes z jedne strany stativ, z druhe strany lahev na vodu a horni nebo spodni casti se ti vejde i neco malo k jidlu a pak kusu obleceni.
Jinak nez aparat koupis, priklanim se k bohouskove rade, nejlepe napred vyzkouset, pripadne pokud mozno zapujcit. Relativne rychle zjistis, jestli ti vyhovuje nebo ne.
S drevakem 18x24cm bys byl frajer, zavidel bych ti to, a vysledek (kontakty) by urcite staly za to. Sam si neumim delsi vylet s takovym strojkem predstavit, ale mozna je to jenom ma lennost.
Publikováno 16 prosinec 2009 - 15:56:33
nicméně přesně jak píše šnek. 4*5 sklopka (klidně bych si takto dopřál linhof. kazety, záda na rolku. je to nádherně skladný! pohyby jsou slučný.
budu-li darebák - 5*7 paců neni o moc větší než ty sklopky 4*5... ale dokompletovat to do tak rozsáhlýho systému je mnohem těžší, než 4*5
Publikováno 16 prosinec 2009 - 17:06:22
Co se týče Camba..... řada explorer je tzv. školní řada, jenž i u nás se prodává za částku kolem 12000 nová. Tomu však odpovídá provedení i následná omezení. Pokud vím, za ty prachy nikde nový kardan nekoupíte. Vyšší řady od fy. Cambo jsou trošku o něčem jiném a ty nejvyšší úplně. Mám doma starý SCII a o proti sinaru F se kterým občas příjdu do styku mi nepříjde ničím horší. Spíš jsem omezen svými fotografickými schopnostmi, než vlastnostmi fotoaparátu....
Publikováno 16 prosinec 2009 - 19:50:15
Tak jsem celý den projížděl stránky s VF kamerama a už s tím musím přestat bo se jinak zblázním...
Na klasickou kameru 9x13 nebo 18x24,to chce hodně času na rozmyšlenou a pořádně si promyslet všechna pro a proti u jednotlivých typů,protože ta investice není zrovna malá...Ale do budoucna určitě.
Jak jsem tak ale projížděl různá vlákna,narazil jsem i na mamiyu 23 o které jste se zde zmínili a ten fotoaparát mě velice zaujal.Hlavně tím,že je vcelku pohotový(reportážní) na fotografování mezi VF a jestli jsem dobře pochopil,tak je možné měnit kazety na svitkem s kazetami s planfilmem??

V tom případě bych o něj měl vážný zájem.To by bylo asi ideální na cesty.O tomto typu jsem neměl tušení.Jak je to s cenami? Na ebay byly značné rozdíli.
Publikováno 16 prosinec 2009 - 20:00:43
Anonymous
Publikováno 16 prosinec 2009 - 20:01:26
Mno můžeš rovnou mrknout zde:Díky všem za komentáře,možná už by to chtělo i změnit název vlákna.
Tak jsem celý den projížděl stránky s VF kamerama a už s tím musím přestat bo se jinak zblázním...
Na klasickou kameru 9x13 nebo 18x24,to chce hodně času na rozmyšlenou a pořádně si promyslet všechna pro a proti u jednotlivých typů,protože ta investice není zrovna malá...Ale do budoucna určitě.
Jak jsem tak ale projížděl různá vlákna,narazil jsem i na mamiyu 23 o které jste se zde zmínili a ten fotoaparát mě velice zaujal.Hlavně tím,že je vcelku pohotový(reportážní) na fotografování mezi VF a jestli jsem dobře pochopil,tak je možné měnit kazety na svitkem s kazetami s planfilmem??![]()
V tom případě bych o něj měl vážný zájem.To by bylo asi ideální na cesty.O tomto typu jsem neměl tušení.Jak je to s cenami? Na ebay byly značné rozdíli.
http://www.temnakomo...highlight=press
Máš tam nástřel cen, i je tam zmíněno vlákno, kde už mamiak něco k týhle kameře sesmolil.
Anonymous
Publikováno 16 prosinec 2009 - 20:02:05
Tady bych se nebál to slovo "pouze" dát do uvozovek.Planfilmy ano, ale jen velikosti 6,5x9. Navíc ti to tedy přinese pouze možnost separátního zpracování...

Publikováno 16 prosinec 2009 - 20:04:22
Publikováno 16 prosinec 2009 - 20:15:02
S jinou VF kamerou jsem ale neměl tu čest pracovat, pouze očumovat. Určitě je pravda, že komport použití, snadnost ovládání a tuhost celého přístroje je oproti věhlasné konkurenci typu sinar, cambo atd, samozřejmě podstatně nižší. Ovšem stejně jako cena.
Pokud chce někdo přístroj na občasné fotografování VF nebo vyzkoušení práce s VF kamerou, nezatracoval bych jej.
Stejný přístroj se prodával také pod názvem Kodak View, ten jsem měl a fotografoval jsem s ním na Šumavě, pokud si někdo vybaví.
A aby toho nebylo málo, mám pocit, že prodejce znám a že působí i zde na TK.
Anonymous
Publikováno 16 prosinec 2009 - 20:20:51
Publikováno 16 prosinec 2009 - 20:25:15
Objektivy, kazety, expozimetr, stativ, filtry, jeptiška, ... a ještě kino, protože všechno se s Toyem nestihne, flaška s vodou, bunda a tatranka. Opravdu se to vejde na jedny záda.
Deset km v kopcích a druhý den potřebuješ rekonvalescenci.
Doporučoval bych vybudovat základnu a obden vyrážet na fotovýlety.
Jak psal Bohoušek, můžu příležitostně ukázat. (Brno)
Nebo vyrazit na výlet s TK, to co bylo na Rýchorách na dvou stolech se opravdu jen tak nevidí.
Člověk si mohl sáhnout na to o čem dřív jen slyšel.
F.
Publikováno 16 prosinec 2009 - 21:00:41
Planfilmy ano, ale jen velikosti 6,5x9. Navíc ti to tedy přinese pouze možnost separátního zpracování...
Můžeš to prosím trochu přiblížit,nějak to nechápu...
Beru-li tedy význam separátní-oddělený.
Na váš velkoformátový sraz bych se tedy někdy rád podíval.
Publikováno 16 prosinec 2009 - 21:28:51
odděleně exponuješ např. dle zonálního systému a každý snímek můžeš jinak vyvolávat. Nepatrně větší plocha negativu.
Strká se pod matnici, takže ji nemusíš sundávat jako když děláš s rolkou
nevýhody: ceny planů 6,5x9
Publikováno 16 prosinec 2009 - 21:31:22

ps: některé pressky umí naklápět zadní stěnu
Publikováno 16 prosinec 2009 - 21:40:00
Můžeš to prosím trochu přiblížit,nějak to nechápu...
Beru-li tedy význam separátní-oddělený.
Na váš velkoformátový sraz bych se tedy někdy rád podíval.
někdy v lednu počítám s malým srazem v Brně, tak můžu přinýst můj dřevák na 4x5" (Tachihara, dost podobný jako Wista, Zone VI atd.), kdyby byl zájem.
PS: taky jsem se skoro rok sunul od pořízení kamery až ke zvětšování

2 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 2 návštěvníků, 0 anonymních