Jakožto nováček v tomhle oboru,bych na vás měl pár otázek,které jsem nenašel nikde na fóru ani v jiných článcích, a budu jen rád když někdo ochotně poradí ,)
Pro začátek jsem se vybavil jen pro vyvolání čern.negativu.
Fotím převážně na kodak t-max 400,neopan 400,a delta 400 jak na kinofilm tak na svitek. Fotím už déle na film,ale dlouho jsem se bránil vyvolání filmu v domácích podmínkách. Ale cena a dlouhé čekací doby,mě překecali

Takže jsem si zakoupil:
vývojnici PLASTIMAT na dva kinofilmy
vývojku ILFORD-11 1l(v prášku)
přerušovač ILFORD ILFOSTOP
ustalovač ILFORD RAPID FIXER
smáčedlo AMALOCO
Už jsem přečetl kopu článku a témat zde na těchto stránkách,ale přesto mám ještě pár otázek, možná zbytečných

1. z vývojky udělám 1l stocku ale při vývoji použiji v plastimatu při vyvolávání svitku pouze 500ml,tzn.že po ukončení vyvolávání použitou vývojku mohu znovu nalít a promíchat s tím neposkvrněným zbytkem vývojky,nebo si ji mám slejt do jiné flašky?
2. smáčedlo AMALOCO - máte někdo osvědčené ředění tohoto smáčedla na litr vody? v návodu se píše 2-5ml na 1l,ale po přečtení pár témat zde na fóru jsem z toho dost tumpachovej,neboli každý říká něco jiného,ale jak jsem se dočetl,tak je to celkem dost důležité.
3. Pracuje někdo s těmito filmy ( t-max 400,neopan 400,a delta 400) a napsal by mi osvědčený recept na vyvolání s moji nakoupenou chemii?přeci jenom bych nerad pokazil hned první film, i když mi je jasný že si to musím jednou vyzkoušet.... hledal jsem hledal,ale většinou se tu točí jakákoliv jiná vývojka než zrovna ID-11

4. Ten přerušovač a ustalovač se taky nemusím bát používat několikrát za sebou?
Na skladování chemie jsem si prozatím sehnal tmavé 1,5l PETky do minerálek.
5. při navíjení svitku 120 na cívku plastimatu,musím odstřihnout zaváděcí papír? neboli jak hodně,možná stupidní otázka, ale vždy jsem přišel už k hotovému svitku z labu a nyní jsem z toho paf

6. a poslední dotaz: zkoušel jsem si několikrát nanečisto zavést film do cívky od plastimatu,ale není mi moc jasné jak šetrně ten film po vyvolání vyndat, v návodu se píše,rozevřít cívku na vodorovné ploše a opatrně vyjmout, ale jakmile tohle udělám,tak mi vystřeli hned z drážek a stočí se do sebe

Tak tolik z mých amatérských otázek