Kolorovani barytu anilinkami
Publikováno 25 prosinec 2009 - 10:29:46
Hladal som tu informacie ako kolorovat fotku na baryte anilinkami, ale vela informacii som nenasiel.
Mam preto otazky:
- je potrebne po ustaleni fotky a jej vyprani ju vybielit v bieliacom roztoku napr. zo sady FOMA Sepia?
- mozem kolorovat fotku napnutu na skle a po obvode prilepenu ako ked sa susi, s tym, ze ju po kolorovani necham takto uschnut?
- mate nejake postupy pri samotnom kolorovani?
Dakujem pekne a zelam vsetkym krasny zvysok Vianoc.
Publikováno 25 prosinec 2009 - 12:21:12
Tak a to je vše co o tónování vím. Zlom vaz, aď ti to jde.
Publikováno 25 prosinec 2009 - 20:14:47
Publikováno 25 prosinec 2009 - 21:01:55
Trošku problém je s barvama. To, co se dnes prodává pod názvem anilínky jsou jen lepší vodovky a se starými jedovatými se nedají srovnat. Dobře se pracuje s akvarelovými barvami Pébéo Colorex (k zakoupení v uměleckých potřebách, cca 70Kč kus), ale u nich výrobce upozorňuje na menší odolnost proti UV záření, tak nevím, co by to udělalo po několika letech na zdi.
Publikováno 25 prosinec 2009 - 21:30:39
Tedy od včerejška co jsem dostal ,,anilinky" jsem nakoloroval dvě ne zsela povedené fotky. Znovu jsem je namočil a přilepil na sklo,jak to známe.
Vzal ty pseudoanilinky nekolik mystitěk v krerých sem si namíchal barvu a začal. Je to noc zábavný a asi není co ktomu říct. proste to na to napatlat podle svího nejlepšího vědomý a svedomí.
Hlavně to musí bejt spíš obarvená voda než barva....
Adam
Publikováno 25 prosinec 2009 - 21:40:20
Publikováno 25 prosinec 2009 - 21:53:43
Od dectví sem nel sklony k malováni ale nikdy to za nic nestálo. Todle mě fakt chtlo.
Zýroveň to žeší i nekteré problémy, např nedaří se mi dostat na fotku obloho, nebo je v okamžiku snímání nijaká.... tek si ji domaluju.....
Publikováno 25 prosinec 2009 - 21:56:40
1) když se dá do vody na namočení fotky a na ředění barev trocha smáčedla (cokoliv, jen ne Fotonal), tak to jde mnohem líp.
2) Kdo je líný tónovat, použije Fomatone volaný v hodně ředěném PWčku nebo v hodně vyjeté a hodně ředěné GD-L - jde to rovnou a je to fajn.
3) Od anylinek ruce pryč - sice už nejsou jedovaté co se týče zdraví, ale jejich barvy jsou jedovaté pro oči - ať míchám jak míchám, svítí to jak z digitálu.
Publikováno 25 prosinec 2009 - 22:04:23
dik za zajímavé info.....
tetka si štu toto:http://www.paladix.cz/clanky/kolorovani.html
Publikováno 25 prosinec 2009 - 22:24:26
Publikováno 25 prosinec 2009 - 22:30:27
Většinou práci našich předků obdivuju, ale tohle si mohli odpustit.
Vy co neděláte stereo to můžete matlat jak chcete, tak se tím netrapte
Publikováno 25 prosinec 2009 - 22:41:44
Publikováno 25 prosinec 2009 - 23:31:00
Publikováno 26 prosinec 2009 - 00:12:39
Ještě jeden dotaz, co tady kdyš né ,,anilinky"?
Hledat po papírnictvích a popelnicích takové ty staré vodovky, kterými jsme patlali ještě ve školce - ty jsou fajn.
Publikováno 26 prosinec 2009 - 09:48:56
Po vybieleni to mam uz len vyprat aby sa z barytu dostalo bielidlo prec a mozem kolorovat?
Publikováno 26 prosinec 2009 - 09:55:27
Mna hlavne zaujima, ako velmi to mam vybielit a ci aj nasledne natonovat do sepie. Rad by som sa tonovaniu vyhol, chcem aby cierna ciernou bola a nie hnedou.
Po vybieleni to mam uz len vyprat aby sa z barytu dostalo bielidlo prec a mozem kolorovat?
myslím, že ano...
Publikováno 26 prosinec 2009 - 10:08:17
Publikováno 26 prosinec 2009 - 10:26:29
Mna hlavne zaujima, ako velmi to mam vybielit a ci aj nasledne natonovat do sepie. Rad by som sa tonovaniu vyhol, chcem aby cierna ciernou bola a nie hnedou.
Černá se dočerní při tom kolorování - ona totiž neutrální šedá vypadá pod barvama fakt blbě. U nějakého baráku nebo krajiny by se to ještě sneslo, ale jakmile je na fotce člověk, tak je to fakt ekl.
Publikováno 26 prosinec 2009 - 11:13:28
Rozhodně natónovat, slabé bělení tě jen připraví o kresbu ve světlých místech. Pokud chceš zachovat černou, nařeď si bělicí lázeň dvakrát, třikrát slabší, než doporučuje výrobce a bělení ukonči v okamžiku, kdy se začínají ztrácet polotóny a černá je stále černá, tak ji zachováš. Další fígl je ten, že s dá vzít štěteček a vývojka a na vybělené fotce vrátíš lokálně obraz do původní černobílé, pak se ti natónuje jen to ostatní.
Publikováno 26 prosinec 2009 - 23:47:23
Publikováno 27 prosinec 2009 - 00:33:31
Publikováno 27 prosinec 2009 - 12:17:21
nevím, nehaním, ale já mám rád zrnitou černobílou na barytech 30x40.
Publikováno 27 prosinec 2009 - 12:48:46
Ako hovoril náš profesor: Proti gustu žiaden dišputát.
#24 Anonymous
Publikováno 27 prosinec 2009 - 13:00:11
Kolik lidí, tolik chutí. Beru to jako další výrazový prostředek. Dá se s tím dosáhnout zajímavých výsledků, skoro bych řekl i nálad.Ale je to vkusné?
nevím, nehaním, ale já mám rád zrnitou černobílou na barytech 30x40.
Prostě: "proti gustu žádný destilát"
Publikováno 28 prosinec 2009 - 15:54:21
Publikováno 28 prosinec 2009 - 17:31:35
Publikováno 28 prosinec 2009 - 23:51:03
Už dlouho koketuju s pokusem kolorvání, ale až nedávno jsem se k tomu pokusu dopracoval a bohužel se mi zatím moc nedaří. Mám asi 20 let staré vodové barvy, který by snad mohli být k tomu účelu dobrý podle toho co jsem se snažil zjistit. Ale barva se mi vubec nechytá do emulze, přesto, že jsem se snažil kolorovat jen jemně zbarvenou vodou, vysoušet aby nezůstávali kapky... Prostě buď něco málo ulpěje ale je to matná nad obrazem spíš omalovánka a nebo se neudrží. Zkoušel jsem to na lesklý baryt, není lepší matný? Netónoval jsem, protože se nejdná o fotku s obličejem, nebo natónování napomáhá i chytání barvy. A když nechám barvu zaschnout do druhého dne tak když bych chtěl znova nanést na stejné místo další vrstvu hned se to novým nátěrem smeje.
Tak po dvoch dňoch pokusovania a presne s takými istými problémami som prišiel na to, že chyba je jednoznačne vo farbách. Skúšal som to kolorovať vodovkami rôznych značiek a všetko bolo na ho..o. Dnes som zbehol do papiernictva, kúpil anilinky a je po probléme. Jednoznačne na kolorovanie len a len anilínové farby, vodovky už nikdy. A ešte som si kúpil za 1 euro poriadny tenký štetec v umeleckých potrebách a to je hneď radosť.
Publikováno 29 prosinec 2009 - 20:32:54
Už dlouho koketuju s pokusem kolorvání, ale až nedávno jsem se k tomu pokusu dopracoval a bohužel se mi zatím moc nedaří. Mám asi 20 let staré vodové barvy, který by snad mohli být k tomu účelu dobrý podle toho co jsem se snažil zjistit. Ale barva se mi vubec nechytá do emulze, přesto, že jsem se snažil kolorovat jen jemně zbarvenou vodou, vysoušet aby nezůstávali kapky... Prostě buď něco málo ulpěje ale je to matná nad obrazem spíš omalovánka a nebo se neudrží. Zkoušel jsem to na lesklý baryt, není lepší matný? Netónoval jsem, protože se nejdná o fotku s obličejem, nebo natónování napomáhá i chytání barvy. A když nechám barvu zaschnout do druhého dne tak když bych chtěl znova nanést na stejné místo další vrstvu hned se to novým nátěrem smeje.
Tak po dvoch dňoch pokusovania a presne s takými istými problémami som prišiel na to, že chyba je jednoznačne vo farbách. Skúšal som to kolorovať vodovkami rôznych značiek a všetko bolo na ho..o. Dnes som zbehol do papiernictva, kúpil anilinky a je po probléme. Jednoznačne na kolorovanie len a len anilínové farby, vodovky už nikdy. A ešte som si kúpil za 1 euro poriadny tenký štetec v umeleckých potrebách a to je hneď radosť.
Děkuju za radu. Na praní sodu nepoužívám vůbec, teď jednou jsem to zkusil jak mi radil Entrophy, ale zlepšení chytání barvy žádný. Půjdu koupit pořádný barvy a snad to bude o něčem jinym.
Publikováno 29 prosinec 2009 - 21:22:28
Publikováno 30 prosinec 2009 - 11:18:18
Uvidíš že bude. Mám to overené. S tými anilínkami je to paráda a fotky sú z toho nádherné.
Barvy mám nové a jde to moc pěkně, líp než jsem doufal nenechává to žádné matné stopy nádherně se to vpíjí do emulze a i při pohledu z boku to není nijak rušivé lesk kolorované části oproti nekolorované se nemění.
Publikováno 30 prosinec 2009 - 11:21:46
Uvidíš že bude. Mám to overené. S tými anilínkami je to paráda a fotky sú z toho nádherné.
Barvy mám nové a jde to moc pěkně, líp než jsem doufal nenechává to žádné matné stopy nádherně se to vpíjí do emulze a i při pohledu z boku to není nijak rušivé lesk kolorované části oproti nekolorované se nemění.
Presne ako som ti písal. Kolorovanie s tými anilínkami je proste nádhera. Vodovky sa na to vôbec nehodia.
Publikováno 3 únor 2010 - 11:38:56
Publikováno 3 únor 2010 - 12:46:31
Publikováno 3 únor 2010 - 20:12:16
Musím vyskúšat, uvidíme.Nanášelsem ředěnou barvu vatou do vlhké emulze a chodilo to, ale je to dávno.
Publikováno 15 únor 2010 - 17:06:18
Před časem jsem udělal pár čár barvama, které používám na natónované zkoušky papíru, polovinu zakryl černým papírem a přilepil na okno na světlo na jižní straně. Tady je výsledek po padesáti dnech.
Zatímco Pébéo férově na lahvičkách upozorňuje na sníženou odolnost proti UV záření, výrobce anilínek se stálostí svých barev chvástá neoprávněně. Bezproblémovou barvou je červená, ale kde vzít pořádnou modrou nevím. Modrá anilínka se dokonce ztrácí i na zatemněné části.
Pro trvalé vystavení na světle bude asi potřeba kolorované obrázky chránit fólií nebo lakem s UV ochranou.
Publikováno 15 únor 2010 - 17:16:10
Špatné zprávy pro koloristy
Před časem jsem udělal pár čár barvama, které používám na natónované zkoušky papíru, polovinu zakryl černým papírem a přilepil na okno na světlo na jižní straně. Tady je výsledek po padesáti dnech.
Zatímco Pébéo férově na lahvičkách upozorňuje na sníženou odolnost proti UV záření, výrobce anilínek se stálostí svých barev chvástá neoprávněně. Bezproblémovou barvou je červená, ale kde vzít pořádnou modrou nevím. Modrá anilínka se dokonce ztrácí i na zatemněné části.
Pro trvalé vystavení na světle bude asi potřeba kolorované obrázky chránit fólií nebo lakem s UV ochranou.
Tak ja chránik kolorované fotografie lakom v speji s UV ochranou.
Kde sa dajú zohna5 tie farby Pebeo ?
Publikováno 15 únor 2010 - 17:46:47
Publikováno 15 únor 2010 - 17:50:32
A vpíjajú sa pekne do emulzie ?spooky: v prodejnách uměleckých potřeb, nebo zkus internetové obchody
Ja som už vyskúšal asi 10 druhov farieb a jediné vyhovujúce sú stále tie anilinky.
Skúsim teda pozrieť u nás v meste v umeleckých potrebách.
Publikováno 15 únor 2010 - 18:23:57
Špatné zprávy pro koloristy
Byly ty zkušební papíry stejně dobře vyprané, jako na ostro dělané fotky? Že by to byl z části i efekt nějakého bordelu z ustalovače.
Publikováno 15 únor 2010 - 18:47:03
Publikováno 20 prosinec 2010 - 19:18:31
http://vkrejci.devia...t.com/#/d356xtx
Publikováno 20 prosinec 2010 - 20:32:34
Ja sem makoloroval asi 4a taky mě to moc bavilo.A hlavně je to takový vopravdu jimý, většinou všici žasnou.....
Publikováno 12 únor 2014 - 07:20:25
Zkoušel někdo z Vás, tónovat do sepie kafem? Je to výborný nenásilný a ekologický. Fotografie musí být akorád lehce kontrastnější...přeexponovaný.
Fakt super a funguje to od 5ti minut do 16ti hodin (proces tónováni) naprosto bez problémů. Jo a fleky to nedělá.
Jinak můj názor je ten, že pokud jakkoliv natónujete fotografii, líp se dělá třeba pleťovka.
Publikováno 12 únor 2014 - 09:42:42
Zkoušel někdo z Vás, tónovat do sepie kafem? Je to výborný nenásilný a ekologický. Fotografie musí být akorád lehce kontrastnější...přeexponovaný.
Fakt super a funguje to od 5ti minut do 16ti hodin (proces tónováni) naprosto bez problémů. Jo a fleky to nedělá.
Jinak můj názor je ten, že pokud jakkoliv natónujete fotografii, líp se dělá třeba pleťovka.
Taky mohu doporucit. Je zajimave, ze kafe tonuje vic do zluta, nez by clovek cekal. Video na toho tema:
Publikováno 13 únor 2014 - 10:50:06
tak krome caffenolu budem mit i caffeton! cekam vzik diskuze o vyhodach rozpustneho kafe proti pressu, nebo o kreativnim vyuziti logru pri tonovani v turku
s cukrem ci bez?
Publikováno 13 únor 2014 - 11:09:01
...a co teprv s mlékem či koňakem.
Publikováno 13 únor 2014 - 14:06:08
konakem? ... barbare!
(cibule je taky zajimava )
Publikováno 14 únor 2014 - 02:04:57
chci se zeptat,zkousel nekdo caj,to by taky mohlo jit ,ne?
jo s tim kafem to po sepii ,das do vanicky s kafem? ja piju horky a cigarko,bez toho to neni ono
Publikováno 14 únor 2014 - 02:20:03
omlouvam se ,ten caj jsem prehlidl
Publikováno 14 únor 2014 - 08:03:42
konakem? ... barbare!
(cibule je taky zajimava )
Pardon. S brandy:
http://www.gastroeco...jillo-magno.jpg
už je tomu pár let co jsem se tím naléval.
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních