1) potřebuju nějakou pixlu, nejlépe na dva kinofilmy (ano, jde mi o 35mm, na sf nebo vf se opravdu necítím, možná za pár let). Ale že by se mi chělo utrácet cca 1500 za jobo se dvěma cívkami, to se mi nechce, třeba kaiser u škody za 600kč vč, 2x35mm cívek zní líp, ale jistě půjde koupit něco jetého starého "za pár korun", co svoji práci odvede taky. nějaká doporučení? případně nabídky překážející 35mm veteše po přechodu na větší formát?
2) chemie: zde jsem trochu na holičkách, místní fórum jsem si celkem slušně pročet a je to co člověk to názor, zkušenost a chemie. Rád bych se odrazil od nějakého počátečního stupně, takže rovnou napíšu, že bych rád na rozjezd možná koupil 17m roli Fomapanu 100 (nějaké lepší doporučení? klidně mi to vymluvte), ale nebráním se vůbec HP5 nebo TriX. Jaká by tomu odpovídala ideální chemie na rozjezd? já vím o vývojce, co ustalovač, nebo nějaká další chemie? jaká vůbec a jaký má účel. vím že se to na konci může vyprat ve vodě, ale jaké: kohoutek, destilka, nebo je na to nějaký roztok?
3) co dalšího je třeba? nějaké hodiny, rukavice, teploměry, roušky, odměrky (kolik ks, na jaké objemy?), flašky na uskladnění chemie (opět: kolik ks, na jaké objemy?), červenou žárovku (nebo jen po tmě? nebo nějakou diodu se specifickou vlnovou délkou?), plyšového maskota, prášky na nervy?
-----------
druhá (pozdější) fáze (na "náhledy" mám Epson V300):
4) myslím, že do budoucna bych rád házel věci i na papír. To znamená zvětšovák, nějaké ty vaničky na papíry (kolik?) - jde mi o A4 formát, více ne (nebo maximálně o trochu, řekněme 40x30 max). Jak je použitelné vyvolávání C41 doma? Pokud by to bylo "bezproblémové", rád bych se zbavil závislosti na drahém labu s unavenou chemií a kolísavou kvalitou (nemluvě o občasné zábavě v poškrábání negativu nebo jeho totálním přeexponování, kdy se černá stane světle šedivou, protože to automatika labu posrala). Pak je mi jasné, že to bude chtít zvětšovák s barevnou hlavou. Co vše za chemii pro zvětšování? Kde kupujete žárovky

5) s tím souvisejí papíry. pro čb: je to jedno, nebo jsou doporučené kombinace film+chemie - papír+chemie? A co barevné papíry, dají se vůbec sehnat a za jaké ceny?
-------
Jsem v počátcích, nechci si nějak vyskakovat. Stačí mi obyčejná "výbava po dědečkovi" a zvětšovák pro 35mm, potenciálně s tou barevnou hlavou. Je něco dalšího co nevím? jak moc se vyplatí MG a multigradační/barytové papíry z hlediska kvality? Co vše se dá sehnat v dobrém stavu z druhé ruky, co byste kdo kde našli po sklepeních a půdách?
Děkuji všem za rady a podněty a nabídky.
PS: nenašel jsem lepší místo, kam toto celé šoupnout. Stejně tak tu nejsou žádné "důležité" thready, kde by byly věci popsány, takže pokud se ptám na 100x zodpovězené, buďte trochu shovívaví