ha, tak jsem narazil na správnou žílu patentů (je fakt supr, jak se na konci odkazují na další patenty).
schneider přišel jako první s šestičočkovou f/8 verzí, to je všeobecně známo. a tu navrhl gunter klemt v roce '57 (us2781695). rychlejší f/5,6 verze je tu od roku '65 a má ji na svědomí heinrich macher (us320964). za zmínku stojí i patent us2897725 z roku 1959 od obou pánů
rodenstock je ale velice zajímavý. první zmínka vypadá na rok '69 a je pod ním zapsaný franz schlegel (us3447861). je to pravděpodobně jediný 8/4 "biogon", který má v prostředním tmeleným členu roztpylky (o jiném nevím). hodně by mi zajímalo, zda-li to je ta první f/5,6 verze, ale teoreticky by měla, jelikož se v patentu píše: "The illustrated lens system has a relative aperture of 1:5.6". další patent (us3517986) je z roku '70 a má stejného autora. nejsem si jistý, jestli jde jen o jinou ohniskovou vzdálenost, nebo o celou upravenou konstrukci, nicméně furt je rozptylka uprostřed a stále se píše o f/5,6. pravděpodobně byl ale zvětšen vykreslený úhel. poté (rok 1976) pravděpodobně přišel grandagon f/4,5 (de2444954 a1), pod kterým je krom schlegela podepsaný i josef weiss (má na svědomí mimo jiné i geronara wa). bohužel k německým patentům nejsem schopen najít obrázky
. nicméně tento typ už bude asi mít jako dnešní grandagoni f/4,5 spojku uprostřed. o rok později přibyl další patent (de2635415 b1) od stejných autorů, kde je navržel grandagon f/6,8 s úhlem 104°.
další bádání si nechám po práci, ale ještě jsem omylem narazil na super symmara xl pod patentem us5870234, autor hiltrud ebbesmeier nee schitthof