Jak zjistit ideální osvitový čas - metody
Publikováno 10 březen 2010 - 11:09:41
- proužková metoda
- metoda postupného osvitu jednoho listu papíru v určitém poměru (např. 8:4:2:1) jak popisuje Z.Tomášek
- pomocí zvětšovacího expozimetru
Napadlo mě, jestli jste třeba nezkoušeli naskenovat film a potom pomocí nějakého softwaru zjistit ten čas přesně. Vždyť by to mělo jít jednoduše. Hrozně mě nebaví hodinu hledat správný čas a plýtvat papírem.
Publikováno 10 březen 2010 - 11:17:29
#3 Snek
Publikováno 10 březen 2010 - 11:31:51
pokud mas vyladenej proces "fotoaparat - film - vyvolani negativu - zvetsovak - osvit a volani pozitivu" a toho procesu se drzis, tak moc ani prouzkovky delat nemusis.
samozrejme pak jsou dny, kdy elementalove nejsou nakloneni, tech zkousek udelas treba 10 a furt to neni ono. pak je lepsi se na to vykaslat, nalejt si dve deci vinka a jit delat neco jineho.
jinak osobne na zarucene metody "presne si zmerim osvit a svet bude krasnej" neverim. vsechny tyhle udelatka ti zejmena v zacatcich spis ublizej, nez pomuzou. Jejich nepouzivanim ses totiz nucenej zvladnout celej proces sam, premejslet "co se stane kdyz".
Naopak s pomuckama tohoto typu dosahnes prumernejch vysledku, rychle a efektivne, ale protoze si neprojdes uvodnim krestem ohnem, kdy ti to bez nich nejde a nejde ... tak se pripravis o odrazovej mustek ke zlepseni tve temnokomornicke prace v budoucnu.
Prirovnal bych to k jezdeni autem s GPSkou. Kdyz jezdis v dane oblasti bez GPS, tak sice chvili tapes, ses ztracenej, ale po par dnech zjistis, ze se sam a velmi dobre orientujes. S GPS v danem miste muzes efektivne jezdit hned, ale beda, kdyz ti druhej den tu GPS nekdo sebere... ses v haji.
Publikováno 10 březen 2010 - 11:59:07
#5 Anonymous
Publikováno 10 březen 2010 - 12:08:19
No jasně. Dělat a dělat a dělat a ono to časem přijde. U mě to ještě úplně nepřišlo.A máte nějaké pomůcky, jak se naučit nejlíp to poznat od oka?
Každopádně hodinu na zkoušku, to už se mi zdá dost. A to svítím na Fomatone baryty a suším je, než provedu finální odhad.
p.s. důležité je ustálit se na jednotnám procesu. Používat jednu vývojku, jeden papír a všechno si zapisovat. (ech, kdybych já to tak dělal...)
#6 Snek
Publikováno 10 březen 2010 - 12:22:58
... a všechno si zapisovat. (ech, kdybych já to tak dělal...)
s pravidelnym zapisovanim cehokoliv kamkoliv mam tez problem. Moc velkej.
Ale nezoufej, je tu alternativa. Nezapisovat si nic a zvetsovat tak casto, abych si vsechno pamatoval. Kazdej den ci obden hodinka, dve v komore a zapisovat netreba. Prusvih je, kdyz z toho pak na par (mesicu, let, ...) vypadnes. Zacinas znovu a nadavas si, ze ja XXX jsem si to nepsal.
Jedinne co si zapisuju je jak jsem dospel k finalni zvetsenine (vejska zvetsovaku, zakladni cas + nadrzovani, clona, objektiv, gradace, papir (druh a format); pripadne casy pro split gradaci. Plus nejake postrehy ci poznamky. Zadnej sofistikovanej formular. Obycejnej papirovej notysek formatu A5.
#7 Snek
Publikováno 10 březen 2010 - 12:35:13
A máte nějaké pomůcky, jak se naučit nejlíp to poznat od oka?
jak psal notorius. zvetsovat, zvetsovat a zvetsovat.
Jednu vec bych ale mozna prece jenom zminil. Az dospejes pomoci zkousek ke spravne kombinaci casu/clony, tak si pak chvili najdi cas si v klidu takto nalezenou kombinaci prosvitit na desku, a jenom ji pul minuty - minutu pozorovat, zamer se, jak moc tmavy mas svetla, jak moc svetly stiny, proste jak moc na tebe ten obrazek sviti ... a pak, kdyz zacnes pracovat na dalsim obrazku, tak pred tim, nez budes delat zkousky, tak si po pameti zkusit nastavit takovou clonu, ktera ti da takovej jas obrazu jako v predchozim pripade. Cas nechas stejnej a svuj odhad si overis zkouskou.
Znovu ale opakuju, ze pokud mas vychytanej negativni proces, tak tohle az tak moc neresis, protoze by ti negativy mely vychazet plus minus stejne kryte. Resis pak uz jenom odchylky od sveho normalu.
Padla tu tez dulezita vec. Drz se jedne kombinace veci / postupu / materialu v celem procesu. Jakakoliv zmena je pruser. Dam zde k dispozici svuj priklad. V polovine lonskeho roku jsem vymenil svuj kondenzorovej zvetsovak Magnifax za Durst (s barevnou hlavou Durst / Pavelle 401).
A pak jsem nekolik mesicu jsem nebyl s to udelat kloudnou zvetseninu (moje negativy byly na difusni svetlo Dursta proste moc mekke, v porovnani s tim, jake jsem je byl zvykly delat pro kondenzor)
Publikováno 10 březen 2010 - 13:26:24
Kazdopadne opakuju co tu uz zaznelo. Vsechno delat stejne a ono to prijde samo. Menit proste jen cas a pripadne gradaci. Jinak kdyz vubec nevim, udelam si tri papirky, treba 10s, 20s, 40s vyvolat, omyt v umyvadle, na pul minuty do mikrovlnky a pak z toho co vychazi nejlip to udelam uz dal presneji... Kazdopadne az se v tom zajedes, tak ty casy sam docela presne uvidis pouhym a prouzkovkou si to jen overis... Expoziční hodiny moc nedoporučuju, naučej tě jen lenosti, já je odpojil a zase jedu proužky...
Publikováno 10 březen 2010 - 13:59:30
Pavle, možná hloupej dotaz - mám expoziční hodiny a dělám proužkovku - dělám něco špatně ? Ty hodiny používám proto, aby mi odměřily nastavený čas, nic složitějšího s nima nedělám. Jsem línej ?... Expoziční hodiny moc nedoporučuju, naučej tě jen lenosti, já je odpojil a zase jedu proužky...
(ale možná máš na mysli nějaké hodiny, které jsou součástí zvětšováku a které mění čas automaticky s nastavováním přístroje, pak to chápu)
Publikováno 10 březen 2010 - 14:01:07
Mimochodem, nesouvisí to s těmi malými číslíčky co jsou ne těch e.hodinách po stranách vedle vteřin?
Pavle, možná hloupej dotaz - mám expoziční hodiny a dělám proužkovku - dělám něco špatně ? Ty hodiny používám proto, aby mi odměřily nastavený čas, nic složitějšího s nima nedělám. Jsem línej ?... Expoziční hodiny moc nedoporučuju, naučej tě jen lenosti, já je odpojil a zase jedu proužky...
(ale možná máš na mysli nějaké hodiny, které jsou součástí zvětšováku a které mění čas automaticky s nastavováním přístroje, pak to chápu)
Publikováno 10 březen 2010 - 14:04:57
Co sa dá vymyslet na blbém osvitu papíru sem fakt netušíl.
#12 Anonymous
Publikováno 10 březen 2010 - 14:10:45
Já myslím, že to je v pořádku. Svítíš na pozitiv dobře, všecko je v cajku. To jen my, co dobře nesvítíme, hledáme te přéčeny všude možně v chebnéch elektronkách a podobných cypovinách, jen né v nedostatečných zkušenosťách. Doufám, že se někdo neurazí.Doteďkaj sem si myslél, že svítit na pozitiv zvládám. Včilkaj však cítím, že mi chybí nějaké vědomosti, chytrosti, že existujú věci o kerých nemám ani šajn.
Publikováno 10 březen 2010 - 14:13:47
#14 Anonymous
Publikováno 10 březen 2010 - 14:22:23
Myslel jsem si to. Toš všecko nélepši s tym pertinaxem!To bude tým, že já používám elektronku K14 z firmy Katoda Olomóc.....
Publikováno 10 březen 2010 - 14:24:26
jojo, mám stejnej dotaz!
Mimochodem, nesouvisí to s těmi malými číslíčky co jsou ne těch e.hodinách po stranách vedle vteřin?
práce s osvitovými hodinami
asi v půlce jsem psal jak na osvitová čísla a že je práce jednodušší, než ve vteřinách
Publikováno 10 březen 2010 - 14:32:54
http://www.jobo.com/...otronic2000.pdf
Publikováno 10 březen 2010 - 14:37:20
Publikováno 10 březen 2010 - 15:00:13
jojo, mám stejnej dotaz!
práce s osvitovými hodinami
asi v půlce jsem psal jak na osvitová čísla a že je práce jednodušší, než ve vteřinách
Publikováno 10 březen 2010 - 18:26:03
Tak to jsem se zklidnilMěl jsem na mysli hodiny se sondou......
A k té sondě - jen si dovolím oživit můj starý dotaz zda tu není nějaký kutil, který by uměl zjistit nefunkčnost součástky, která mi znehodnocuje zařízení funfujícím na principu stejném jako tu uvádí Pavel_P - viz obrázky.
Kdyby mi to tak někdo dokázal oživit .....
Je to spíš taková nostalgická vzpomínka na mládí, na rychlofotky pro kamarády do druhého dne to fungovalo fajnově.
Publikováno 8 červenec 2010 - 22:46:38
Kodak Projection Print Scale
princip lze celkem pochopit z obrázku... obsahuje to kolečko s plochama různejch densit, základní osvit papíru je 60 sec a jednotlivá okénka odpovídají 48, 32, 24, 16, 12, 8, 6, 4, 3 a 2 sec expozici. expozice celku násobkem/zlomkem základního času je samozřejmě možná a přepočet je samozřejmě lineární, žejo.
jednoduchý jak facka a hodně, hodně rychlý.
Publikováno 8 červenec 2010 - 23:08:46
Publikováno 9 červenec 2010 - 05:07:10
Publikováno 9 červenec 2010 - 06:04:54
Publikováno 9 červenec 2010 - 06:39:21
Publikováno 9 červenec 2010 - 07:28:55
Publikováno 9 červenec 2010 - 08:14:59
Publikováno 9 červenec 2010 - 08:33:25
Publikováno 9 červenec 2010 - 08:57:08
Publikováno 9 červenec 2010 - 09:38:21
Publikováno 9 červenec 2010 - 09:40:21
Publikováno 9 červenec 2010 - 09:51:50
Doteďkaj sem si myslél, že svítit na pozitiv zvládám. Včilkaj však cítím, že mi chybí nějaké vědomosti, chytrosti, že existujú věci o kerých nemám ani šajn.
No jo, jak řikáš , akorát u mně je to tak, že já si doteďka myslel že to zvládám blbě, ale že to jako doženu, no ale tejdě vidim, že nemam šanci, že mi to kedlub nepobere
Publikováno 9 červenec 2010 - 10:18:36
už se to nějakej čas nevyrábí, ale pár se jich tam ještě dá najít... tak hodně štěstí.)
Publikováno 9 červenec 2010 - 14:07:05
nešlo by to nějak oskenovat?
Vygůglil jsem v obrázkách toto
Publikováno 9 červenec 2010 - 14:13:39
Publikováno 9 červenec 2010 - 15:19:33
jediná metoda, jak si tohle vyrobit doma, je osvitem na planfilm a následnym vyvolánim, přičemž to znamená proces nejprve odladit, aby křivka densit seděla (a nebo po vyrobení čehosi potom horkotěžko jednotlivý plochy "kalibrovat" na nějakej předem absolutně neznámej zlomek původního času).
vono pokusničení je hezká věc, ale asi by bylo dobrý o daný problematice nejdřív něco vědět...
P.S.: nejjednodušší metodou by bylo složení libovolného obrazce z ND folií (pokud se fitlry neutrální hustoty v podobě folií dělají), u nichž je alespoň určitá homogenita zajištěna a míra optické hustoty je víceméně definovaná.
Publikováno 9 červenec 2010 - 16:32:23
Publikováno 9 červenec 2010 - 18:55:49
lee a cookin dělaj ty plastový filtry, žejo, ND taky. tak kdyby existovalo něco podobnýho v podobě folie... třeba jako se dávaj "gely" na blesk a nebo folie co maj osvětlovači v divadlech. akorát ne barevnou, ale neutrálně šedou, densita 1 by byla ideál...
eventuelně nějakej starší neexponovanej planfilm ve vývojce, jaž by ho přesně na D = 1 zazávojovala
Publikováno 9 červenec 2010 - 19:37:36
ale srovnání se provádí stejně okometricky a těch 8 variant dává natolik hrubé srovnání, že nějaká supr přesnost zde nebude hrát moc velkou roli. V každém případě bych pak stejně dělal proužkovku. Podle mě je to taková hrubá pomůcku a když si jí takto vytisknu na tiskárně, tak bych řekl že by mohla splnit daný účel.
To doladění je stejně na proužkovce. A nebo se teda pletu ?
Publikováno 9 červenec 2010 - 21:25:03
Publikováno 10 červenec 2010 - 12:38:58
většinou mi přijde bejt světlost ok na jednom z těch políček, eventuelně sáhnu po čase, jenž je uprostřed, pak tam pro kontrolu vrazim celej papír (a osvítim časem dle výsledku z kolečka) a jedu.
od tý doby, co to mám, jsem proužkovku neudělal ani jednou.
joa - je to opravdu přesný. density jednotlivejch polí seděj jak přibitý.
Publikováno 14 červenec 2010 - 08:29:10
Osobně si ustřihnu kousek papíru, na hodinách nastavím cca 3-5 vteřin. Část zakryji kartonem a udělám si na papír postupným odkrýváním a osvitem 5, 10, 15, 20...atd. zkoušky , které vyhodnotím. Pokud to není ono už jen zkusím na další kousek čas mezi expozicemi.
Publikováno 14 červenec 2010 - 14:18:16
udělám si na papír postupným odkrýváním a osvitem 5, 10, 15, 20...atd. zkoušky
Pro mě takové proužkovy byly špatně čitelné, tak jsem začal využívat osvitových čísel na hodinách. Udělal jsem si na to takový přípravek, do kterého vložím proužek a který mi dovolí, osvítit každé políčko jiným časem nezávisle na ostatních.
Výhoda je, že mohu buď udělat klasický odstupňovaný proužek, který zaujímá větší část fotky, nebo sérii malých výřezů jediného detailu.
Nevýhoda pak tkví ve větší pracnosti...
Publikováno 14 červenec 2010 - 14:35:16
Publikováno 14 červenec 2010 - 15:55:28
Publikováno 14 červenec 2010 - 19:14:20
neexistuje někde to magické kolečko ve formě proužku? bylo by mi líto zabíjet takový kus papíru, když mám z každého papíru proužek odřezu na čtverec.
Chlapy zatracený nešetřete. Udělejte si proužek tak velký, aby jste sami na něm něco rozumného viděli. Sám na malinkých útržcích taky nic nepoznám. Pořád je lepší obětovat větší kousek než pak vyhodit celý papír 30x40.
Publikováno 12 srpen 2010 - 08:34:18
Publikováno 16 srpen 2010 - 10:45:51
Publikováno 16 srpen 2010 - 14:42:33
neexistuje někde to magické kolečko ve formě proužku? bylo by mi líto zabíjet takový kus papíru, když mám z každého papíru proužek odřezu na čtverec.
Podívejte se třeba sem
http://www.danes-picta.com/
Publikováno 16 srpen 2010 - 17:44:16
Publikováno 16 srpen 2010 - 23:31:31
nešlo by to nějak oskenovat?
Vygůglil jsem v obrázkách toto
Nabízel jsem něco podobného v proužcích odstupńovaných od bílé po černou v cca 30ti odstínech. Nechtěl to nikdo. Přitom byly zadarmo.
2 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 2 návštěvníků, 0 anonymních