Vývojky pro staré a závojující materiály
Publikováno 30 duben 2010 - 15:57:39
konkretne Ilford X-RAY Industrial a AGFA STRUCTURIX D7...velikost 18x24
Jde o to ze nejaky ten patek uz za sebou maji tak v normalni vyvojce zavojuji......
K peknym vysledkum jsem se ale dostal s timhle - >
Vyvojka pro prestarle, celkove sednouci a silne zavojujici materialy.
Vyvolavaci doba do 3 minut pri teplote 18st...
Voda - 1000ml
Metol - 5g
Siricitan sodny anh. - 35g
Pyrokatechin - 4g
Hydrogensiricitan sodny - 15g
Uhlicitan sodny anh. - 50g
Bromid draselny - 10g
-------------------------------------------------
Hydrogensiricitan sodny mozno nahradit v pomeru 1:1 disiricitanem draselnym....
Publikováno 18 leden 2011 - 22:07:49
Publikováno 12 březen 2012 - 10:04:10
Publikováno 8 duben 2018 - 21:23:04
pánové Red a Sokolvideo pravdu napsali.
tahle metol-pyrokatechinová vývojka pracuje opravdu velmi pěkně.
akorát bych si dovolil upřesnit náhradu hydrogensiřičitanu sodného, který je uveden v původní receptuře, ale dnes se velmi těžce shání (navíc shánění je zbytečné, reakcí jedné molekuly pyrosiřičitanu sodného s jednou molekulou vody vzniknou dvě molekuly hydrogensiřičitanu sodného.)
přesná navážka pyrosiřičitanu sodného bude 13,702g namísto 15g hydrogensiřičitanu sodného.
mohu doporučit navážku pyrosiřičitanu sodného rozpustit samostatně v troše vody, až je rozpuštěno, postupně vlévat za stálého míchání do roztoku vývojky, aby to zbytečně reakcí se zásaditou sodou v roztoku bouřlivě nepěnilo.
p.s. dokonce i staré přeskladované před lety obdržené papíry AGFA MCP RC papír, které spolehlivě šedly v čemkoli, i v kyselé amidolové vývojce,
z této vývojky (teplota 16-17 st.C, vyvolávací čas 3-4 minuty) vyšly velice pěkně, bílá je čistá, bez náznaku závoje i na okrajích, přitom škála šedí i sytá černá je velmi hezká. Já jsem do vývojky přidal ještě 0,1g benztriazolu na litr. Včera v noci jsem v tom na zkoušku udělal jednu plachtu 50x60cm na papíru řezaném z role už hezkých pár let uleželé (Kentmere Fineprint VC) , je to brilantní stejně jako na čerstvých papírech.
Přitom porovnáním se stejným snímkem na čerstvém Ilfordu vyvolaném 2 minuty ve vývojce ID62 (ředění 1+2) je patrný zřetelný rozdíl v detailu stínů, v této metol-pyrokatechinové vývojce nedochází ke slévání tmavých černých ploch, je to "čitelnější".
upozornění pro milovníky teplého tónu: tato vývojka s přídavkem benztriazolu teplý tón rozhodně nedá, přímo naopak.
Nevím, kdo tento recept vymyslel, ale děkuji mu za něj. Je to skvělá vývojka!
Publikováno 8 duben 2018 - 22:33:07
Tak teď nevím. To je vývojka jak na film, tak na papír ? Ve stejném ředění/neředění ?
Publikováno 9 duben 2018 - 03:28:21
Red ve svém úvodním slově píše o tom, že úspěšně volal rtg filmy. Při složení vývojky bych se nebál prošlý negativ zkusit, v případě, že "lepší z filmu dostat něco než nic". Já v tom volal dosud jen papíry (ještě mám prošlých, šednoucích, papírů rozměrů od 6,5x9 až 40x50 neurekom).
Publikováno 10 září 2018 - 10:15:40
jirin_ol, on 08 Apr 2018 - 20:23, said:
pánové Red a Sokolvideo pravdu napsali.
tahle metol-pyrokatechinová vývojka pracuje opravdu velmi pěkně.
akorát bych si dovolil upřesnit náhradu hydrogensiřičitanu sodného, který je uveden v původní receptuře, ale dnes se velmi těžce shání (navíc shánění je zbytečné, reakcí jedné molekuly pyrosiřičitanu sodného s jednou molekulou vody vzniknou dvě molekuly hydrogensiřičitanu sodného.)
přesná navážka pyrosiřičitanu sodného bude 13,702g namísto 15g hydrogensiřičitanu sodného.
Chyba se mi vloudila !
Omlouvám se za nesprávné uvedení množství náhrady hydrogensiřičitanu sodného disiřičanem (pyrosiřičitanem) sodným.
správně by to mělo být:
15g hydrogensiřičitanu sodného ve vodném roztoku mohu nahradit 8,210718175 g disiřičitanu (pyrosiřičitanu) sodného
Publikováno 10 září 2018 - 19:55:43
Jiří díky za upřesnění. Poté, co jsem viděl nedávno v Žirovnici Tvé fotky vyvolané v téhle vývojce a ověřil si Tvá slova "bílá je čistá, bez náznaku závoje i na okrajích, přitom škála šedí i sytá černá je velmi hezká" jsem si recpet hned stáhl včetně původně uvedené náhrady pyrosiřičitanu sodného. Takže opravuji a ještě jednou děkuji - zdařec Luigi
Publikováno 11 září 2018 - 07:05:42
děkuji Ti za pochvalu , nicméně i já děkuji tvůrci téhle vývojky i kolegovi z TK, který tento recept zde zveřejnil.
Musím ovšem podotknout, že já v ní dosud úspěšně vyvolával staré i čerstvé papíry i s navážkou pyrosiřičitanu chybnou, přehnanou, podle svého nesprávného propočtu, který jsem až nyní opravil. Vyvolání probíhá takto pomalu, až 4 minuty (v zimě při 17 st.C až 5 minut, při současné teplotě 23st. 3 minuty) V příští seanci se starými papíry zkusím ovšem navážku správnou, uvidím, co to udělá.
V neděli jsem zvětšoval čtverečky ze svitku (Neopan 400, Superpan 200, Tri-X 400) na papíry ze zbytku zásob Ilford MG X-press a Kentmere VC Select, pro porovnání něco i na prastarý Brom Extra N, tentokrát jsem použil jiný recept vývojky (metol-hydrochinonové, v níž je i něco disiřičitanu sodného a nestandartně mnoho bromidu draselného, navíc kvůli mnou žádanému studenému tónu i trochu benztriazolu, která je naopak velice rychlá a nutno hlídat, aby se vyvolání nepřetáhlo, pak vyvolá drámo na papíře), a nakonec jeden papír vyvolal v této metol-pyrokatechinové vývojce s vyšším poměrem disiřičitanu, než by mělo být, která naopak pracuje velmi pomalu a šetrně, oba obrázky mají něco do sebe, ten druhý má dlouhou škálu velice jemně odstupňovaných středních šedí a jemnější kresbu v černé, kdežto ten první má výrazný kontrast a temnější černou, už při pohledu z dáli tak nějak vzbuzuje "drsnější" dojem.
p.s. a teď smíchám trošku jablek s hruškama: jen pro Luigiho, Luzjiho a pár dalších zasvěcenců doplnění informace: všechny tyto svitky byly vyvolány v JAK v.X3 namíchané v prvních srpnových dnech (jako v pořadí již 25. a další film v 1l stocku regenerovaném po 50ml/film ) při teplotě 23st.C, ve vyvolávacím čase téměř shodném, z neopanu to na MG papír padá s filtrací na 2,5-3, na velký formát 3,5, kdežto ze Superpanu a Tri-x v menším formátu bez filtrace, ve velkém formátu na 3, na starý Brom Extra N v plné škále a s koulema. Ostré zrnko z trixu je vidět zblízka až při zvětšení na 115x115 cm, vidno, že pro účel 20x zvětšení výřezu nasazený APO Rodagon 50/2,8 to ještě zvládá velmi dobře i zacloněn na 5,6 (ovšem já nezvládl přesně zaostřit při snímání, nebo jsem si měl vzít s sebou stativ a víc clonit). Fotky i negativy jsou u mě k nahlédnutí, stejně jako 2 lahve na vyzvednutí (JAK vývojka+regenerátor), pokud byste mě chtěli navštívit.
Publikováno 11 září 2018 - 07:49:07
Rád bych poprosil někoho ze zkušenějších kolegů o navážení této vývojky. (mám doma velké množství starých šednoucích papírů kterým bych rád dal ještě šanci...)
Upřímně řečeno nemám chemii, váhy a ani žádné zkušeností s vlastní produkcí vývojek. Je tedy až příliš očividné, že má snaha o výrobu by zaváněla katastrofou.
Vzpomněl by si na mě prosím někdo až ji bude pro sebe připravovat???
Publikováno 11 září 2018 - 11:28:33
chystám se na poštu zítra či ve středu. můžu navážit. Napiš mi mail nebo tady soukromou zprávu.
Publikováno 14 září 2018 - 08:24:26
Tož jsem včera o půlnoci navážil a namíchal novou dávku, dle recepisu:
Voda - 1000ml
Metol - 5g
Pyrokatechin - 4g
Disiřičitan sodný 8,21 g (namísto v původním receptu uváděného: Hydrogensiricitan sodny - 15g)
Bromid draselny - 10g
benztriazole - 0,1g
a naexponoval kus starého papíru FOMA Brom 1121 (exp.1974), kus Bromofort BNO (exp.1982) a kus relativně čerstvého Ilford RC MG Xpress a strčil do vývojky 21st.C teplé.
Obraz se objevuje mnohem rychleji (cca 20s u Foma Brom a Bromofort, cca 10s u Xpress), než s navážkou 13,7g disiřičatanu sodného, F.Brom a Bromofort plně vyvolán již za 2 minuty, kdy už se objevuje (byť slabé) šednutí neosvícených okrajů a bílá již není sněhobílá, xpress plně vyvolán za 1:15. Černá je na všech papírech sytě černá, obraz kontrastnější než s vyšší navážkou disiřičanu.
Poučení pro mě:
Větší navážku disiřičitanu + větší navážku benztriazolu a nižší teplotu (což způsobí nižší alkalitu vývojky a pomalejší vyvolání) použiju na hodně závojující a již seriozně nepoužitelné prastaré papíry, o něco delší osvit a o něco kratší vyvolávací čas než do plného vyvolání černé sníží riziko vyvolání závoje a šednutí bílé, i za cenu trochu nižší density černé (možno po ustálení a vyprání trochu zlepšit namočením do archivačního roztoku selenového tónovače). Na náhledy, kontakty pásů negativů a blbnutí v komoře, se záměrem aspoň nějak zpracovat dávno prošlé a hodně závojující papíry, je to použitelné. (p.s. 5l takto namíchané vývojky u mě od června prošlo mnoho desítek 30x40, 24x30 a 18x24 papírů a několik stovek papírů 13x18, vývojka pořád růžovo-žlutá a pořád pracuje)
Menší navážku disiřičanu a benztriazolu bez ohledu na teplotu lázně mohu použít na čerstvější papíry, vývojka pracuje energicky a rychle, i na multigradačních papírech je při kratším vyvolávacím čase obraz velmi čistý, brilantní, s pěkně odstupňovanou šedou a sytými, ale čitelnými stíny (a pokud naředím, dosáhnu měkčí kresby, což jsem si včera úspěšně vyzkoušel při ředění 1+0,5 a 1+1).
Ještě změřím pH v obou jetých pracovních lázních a možná vyzkouším další možnost, jak snížit alkalitu a tendenci k vyvolání závoje při nižší navážce disiřičitanu, tj. menší navážku sody.
Publikováno 12 prosinec 2018 - 06:19:54

Publikováno 12 prosinec 2018 - 07:26:02
Regenerátor? Vývojku mám v 5litrovém kanystru a jednou za čas, když si myslím, že už by si to zasloužila, 2litry vyleju a přileju 2 litry čerstvé. A když už není růžová, ale tmavne, tak ji vyleju komplet a namíchám novou, což jsem zrovna včera udělal (a to si už zasloužila, prošlo jí 5x100 listů 18x24 a asi 20 listů formátů 30x40 až 42x60). Regenerátor se mi nechce extra sestavovat a testovat, na to nemám kapacity a čas, nestojí to za to, když takto vývojka pracuje velice dobře a spolehlivě. A pokud našinec má zásoby dobrého koření, není co řešit, uvařit čerstvou polívku stojí pár kaček.
Publikováno 12 prosinec 2018 - 08:28:26
Publikováno 13 prosinec 2018 - 13:57:51
Calone, mimochodem, před 3 týdny jsem si zadělal 5l Dektolu (1+2 pro normální kontrast), přidal do toho přiměřeně nitrobenzimidazolu pro snížení závoje (0,1g celkem) a pyrokatechinu (10g celkem) a na Ilford RC MG x-press i FB papírech Kentmere VC Fineprint je to rychlovka s fajnovou a plnou škálou, s brilantní šťavnatou kresbou . Veliká spokojenost.
Publikováno 13 prosinec 2018 - 19:05:33
No jo ale mě po Dektolu vždycky jakoby plesnivý ustalovač. Udělají se v něm cucky jako vata. Má to ještě nějakej důvod proč děláš 5L vývojky? Já jsme mluvil o 2,5l protože mám takový tmavý flaška co mají obsah 2,5l. A to jsme zatím ještě tolik nerozdělával. Mám tam vždycky tak litr nebo max 2. Tedááá zrovna teď prvně jsme si rozdělal jednu hodně měkce pracující co mi vážně vyhovuje do 2 litrů. Je to lepší když je tý vývojky hodně? Nedělám na větší než na 18X24.
Publikováno 14 prosinec 2018 - 07:02:17
Důvod pro 5 l u mě je jednoduchý: rozměrné vyvolávací mísy a kanystry na 5l.
Plesniví ustalovač? já přerušuji vyvolání většinou v kyselé pyrosiřičitanové lázni, ustalovač dvoustupňově, tento regeneruji a cucky žádné...
Spíš se mi vývojka u dna zakalí, neb pozitivní máčky dělám z vodovodní vody, nyní nefiltrované, tudíš setsakramentsky tvrdé. Proto taky preferuji 5l kanystr a při nalévání moc nemíchám.
Publikováno 18 únor 2025 - 18:35:24
RED, on 30 Apr 2010 - 14:57, said:
ted se peru s RTG filmy...
konkretne Ilford X-RAY Industrial a AGFA STRUCTURIX D7...velikost 18x24
Jde o to ze nejaky ten patek uz za sebou maji tak v normalni vyvojce zavojuji......
K peknym vysledkum jsem se ale dostal s timhle - >
Vyvojka pro prestarle, celkove sednouci a silne zavojujici materialy.
Vyvolavaci doba do 3 minut pri teplote 18st...
Voda - 1000ml
Metol - 5g
Pyrokatechin - 4g
Hydrogensiricitan sodny - 15g
Bromid draselny - 10g
-------------------------------------------------
Hydrogensiricitan sodny mozno nahradit v pomeru 1:1 disiricitanem draselnym....
Tuto vývojku uvádí J. Kulhánek (Černobílá fotografie) ve stati "SPECIÁLNÍ POZITIVNÍ VÝVOJKY". Neznám vlatnosti RTG filmů, ale zřemě to funguje. Našel jsem recept na Koblicovu neg. vývojku MPB včetně polemiky stran chemikálií:
https://fotopruvodce.../vlakno/121714/.
V jiném zdejším vláknu jsem našel polemiku o dostupnosti fosforečnanu sodného (součást receptu). Objednával jsem na : https://www.drhoffma...p-a--id325.html.
Snad tento příspěvek není také "prošlý" a někomu poslouží.
Publikováno 18 únor 2025 - 20:47:09
10 gramů KBr, to je pořádná dávka - to přidej do normální vývojky a taky tam nebude závoj (a možná ani obraz)
Jestli tě tohle téma zajímá, pročti si tohle:
https://invenio.nusl...rd/188892?ln=cs
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních