Vývojky pro staré a závojující materiály
Publikováno 30 duben 2010 - 15:57:39
konkretne Ilford X-RAY Industrial a AGFA STRUCTURIX D7...velikost 18x24
Jde o to ze nejaky ten patek uz za sebou maji tak v normalni vyvojce zavojuji......
K peknym vysledkum jsem se ale dostal s timhle - >
Vyvojka pro prestarle, celkove sednouci a silne zavojujici materialy.
Vyvolavaci doba do 3 minut pri teplote 18st...
Voda - 1000ml
Metol - 5g
Siricitan sodny anh. - 35g
Pyrokatechin - 4g
Hydrogensiricitan sodny - 15g
Uhlicitan sodny anh. - 50g
Bromid draselny - 10g
-------------------------------------------------
Hydrogensiricitan sodny mozno nahradit v pomeru 1:1 disiricitanem draselnym....
Publikováno 18 leden 2011 - 22:07:49
Publikováno 12 březen 2012 - 10:04:10
Publikováno 8 duben 2018 - 21:23:04
pánové Red a Sokolvideo pravdu napsali.
tahle metol-pyrokatechinová vývojka pracuje opravdu velmi pěkně.
akorát bych si dovolil upřesnit náhradu hydrogensiřičitanu sodného, který je uveden v původní receptuře, ale dnes se velmi těžce shání (navíc shánění je zbytečné, reakcí jedné molekuly pyrosiřičitanu sodného s jednou molekulou vody vzniknou dvě molekuly hydrogensiřičitanu sodného.)
přesná navážka pyrosiřičitanu sodného bude 13,702g namísto 15g hydrogensiřičitanu sodného.
mohu doporučit navážku pyrosiřičitanu sodného rozpustit samostatně v troše vody, až je rozpuštěno, postupně vlévat za stálého míchání do roztoku vývojky, aby to zbytečně reakcí se zásaditou sodou v roztoku bouřlivě nepěnilo.
p.s. dokonce i staré přeskladované před lety obdržené papíry AGFA MCP RC papír, které spolehlivě šedly v čemkoli, i v kyselé amidolové vývojce,
z této vývojky (teplota 16-17 st.C, vyvolávací čas 3-4 minuty) vyšly velice pěkně, bílá je čistá, bez náznaku závoje i na okrajích, přitom škála šedí i sytá černá je velmi hezká. Já jsem do vývojky přidal ještě 0,1g benztriazolu na litr. Včera v noci jsem v tom na zkoušku udělal jednu plachtu 50x60cm na papíru řezaném z role už hezkých pár let uleželé (Kentmere Fineprint VC) , je to brilantní stejně jako na čerstvých papírech.
Přitom porovnáním se stejným snímkem na čerstvém Ilfordu vyvolaném 2 minuty ve vývojce ID62 (ředění 1+2) je patrný zřetelný rozdíl v detailu stínů, v této metol-pyrokatechinové vývojce nedochází ke slévání tmavých černých ploch, je to "čitelnější".
upozornění pro milovníky teplého tónu: tato vývojka s přídavkem benztriazolu teplý tón rozhodně nedá, přímo naopak.
Nevím, kdo tento recept vymyslel, ale děkuji mu za něj. Je to skvělá vývojka!
Publikováno 8 duben 2018 - 22:33:07
Tak teď nevím. To je vývojka jak na film, tak na papír ? Ve stejném ředění/neředění ?
Publikováno 9 duben 2018 - 03:28:21
Red ve svém úvodním slově píše o tom, že úspěšně volal rtg filmy. Při složení vývojky bych se nebál prošlý negativ zkusit, v případě, že "lepší z filmu dostat něco než nic". Já v tom volal dosud jen papíry (ještě mám prošlých, šednoucích, papírů rozměrů od 6,5x9 až 40x50 neurekom).
Publikováno 10 září 2018 - 10:15:40
pánové Red a Sokolvideo pravdu napsali.
tahle metol-pyrokatechinová vývojka pracuje opravdu velmi pěkně.
akorát bych si dovolil upřesnit náhradu hydrogensiřičitanu sodného, který je uveden v původní receptuře, ale dnes se velmi těžce shání (navíc shánění je zbytečné, reakcí jedné molekuly pyrosiřičitanu sodného s jednou molekulou vody vzniknou dvě molekuly hydrogensiřičitanu sodného.)
přesná navážka pyrosiřičitanu sodného bude 13,702g namísto 15g hydrogensiřičitanu sodného.
Chyba se mi vloudila !
Omlouvám se za nesprávné uvedení množství náhrady hydrogensiřičitanu sodného disiřičanem (pyrosiřičitanem) sodným.
správně by to mělo být:
15g hydrogensiřičitanu sodného ve vodném roztoku mohu nahradit 8,210718175 g disiřičitanu (pyrosiřičitanu) sodného
Publikováno 10 září 2018 - 19:55:43
Jiří díky za upřesnění. Poté, co jsem viděl nedávno v Žirovnici Tvé fotky vyvolané v téhle vývojce a ověřil si Tvá slova "bílá je čistá, bez náznaku závoje i na okrajích, přitom škála šedí i sytá černá je velmi hezká" jsem si recpet hned stáhl včetně původně uvedené náhrady pyrosiřičitanu sodného. Takže opravuji a ještě jednou děkuji - zdařec Luigi
Publikováno 11 září 2018 - 07:05:42
děkuji Ti za pochvalu , nicméně i já děkuji tvůrci téhle vývojky i kolegovi z TK, který tento recept zde zveřejnil.
Musím ovšem podotknout, že já v ní dosud úspěšně vyvolával staré i čerstvé papíry i s navážkou pyrosiřičitanu chybnou, přehnanou, podle svého nesprávného propočtu, který jsem až nyní opravil. Vyvolání probíhá takto pomalu, až 4 minuty (v zimě při 17 st.C až 5 minut, při současné teplotě 23st. 3 minuty) V příští seanci se starými papíry zkusím ovšem navážku správnou, uvidím, co to udělá.
V neděli jsem zvětšoval čtverečky ze svitku (Neopan 400, Superpan 200, Tri-X 400) na papíry ze zbytku zásob Ilford MG X-press a Kentmere VC Select, pro porovnání něco i na prastarý Brom Extra N, tentokrát jsem použil jiný recept vývojky (metol-hydrochinonové, v níž je i něco disiřičitanu sodného a nestandartně mnoho bromidu draselného, navíc kvůli mnou žádanému studenému tónu i trochu benztriazolu, která je naopak velice rychlá a nutno hlídat, aby se vyvolání nepřetáhlo, pak vyvolá drámo na papíře), a nakonec jeden papír vyvolal v této metol-pyrokatechinové vývojce s vyšším poměrem disiřičitanu, než by mělo být, která naopak pracuje velmi pomalu a šetrně, oba obrázky mají něco do sebe, ten druhý má dlouhou škálu velice jemně odstupňovaných středních šedí a jemnější kresbu v černé, kdežto ten první má výrazný kontrast a temnější černou, už při pohledu z dáli tak nějak vzbuzuje "drsnější" dojem.
p.s. a teď smíchám trošku jablek s hruškama: jen pro Luigiho, Luzjiho a pár dalších zasvěcenců doplnění informace: všechny tyto svitky byly vyvolány v JAK v.X3 namíchané v prvních srpnových dnech (jako v pořadí již 25. a další film v 1l stocku regenerovaném po 50ml/film ) při teplotě 23st.C, ve vyvolávacím čase téměř shodném, z neopanu to na MG papír padá s filtrací na 2,5-3, na velký formát 3,5, kdežto ze Superpanu a Tri-x v menším formátu bez filtrace, ve velkém formátu na 3, na starý Brom Extra N v plné škále a s koulema. Ostré zrnko z trixu je vidět zblízka až při zvětšení na 115x115 cm, vidno, že pro účel 20x zvětšení výřezu nasazený APO Rodagon 50/2,8 to ještě zvládá velmi dobře i zacloněn na 5,6 (ovšem já nezvládl přesně zaostřit při snímání, nebo jsem si měl vzít s sebou stativ a víc clonit). Fotky i negativy jsou u mě k nahlédnutí, stejně jako 2 lahve na vyzvednutí (JAK vývojka+regenerátor), pokud byste mě chtěli navštívit.
Publikováno 11 září 2018 - 07:49:07
Rád bych poprosil někoho ze zkušenějších kolegů o navážení této vývojky. (mám doma velké množství starých šednoucích papírů kterým bych rád dal ještě šanci...)
Upřímně řečeno nemám chemii, váhy a ani žádné zkušeností s vlastní produkcí vývojek. Je tedy až příliš očividné, že má snaha o výrobu by zaváněla katastrofou.
Vzpomněl by si na mě prosím někdo až ji bude pro sebe připravovat???
Publikováno 11 září 2018 - 11:28:33
chystám se na poštu zítra či ve středu. můžu navážit. Napiš mi mail nebo tady soukromou zprávu.
Publikováno 14 září 2018 - 08:24:26
Tož jsem včera o půlnoci navážil a namíchal novou dávku, dle recepisu:
Voda - 1000ml
Metol - 5g
Siricitan sodny anh. - 35g
Pyrokatechin - 4g
Disiřičitan sodný 8,21 g (namísto v původním receptu uváděného: Hydrogensiricitan sodny - 15g)
Uhlicitan sodny anh. - 50g
Bromid draselny - 10g
benztriazole - 0,1g
a naexponoval kus starého papíru FOMA Brom 1121 (exp.1974), kus Bromofort BNO (exp.1982) a kus relativně čerstvého Ilford RC MG Xpress a strčil do vývojky 21st.C teplé.
Obraz se objevuje mnohem rychleji (cca 20s u Foma Brom a Bromofort, cca 10s u Xpress), než s navážkou 13,7g disiřičatanu sodného, F.Brom a Bromofort plně vyvolán již za 2 minuty, kdy už se objevuje (byť slabé) šednutí neosvícených okrajů a bílá již není sněhobílá, xpress plně vyvolán za 1:15. Černá je na všech papírech sytě černá, obraz kontrastnější než s vyšší navážkou disiřičanu.
Poučení pro mě:
Větší navážku disiřičitanu + větší navážku benztriazolu a nižší teplotu (což způsobí nižší alkalitu vývojky a pomalejší vyvolání) použiju na hodně závojující a již seriozně nepoužitelné prastaré papíry, o něco delší osvit a o něco kratší vyvolávací čas než do plného vyvolání černé sníží riziko vyvolání závoje a šednutí bílé, i za cenu trochu nižší density černé (možno po ustálení a vyprání trochu zlepšit namočením do archivačního roztoku selenového tónovače). Na náhledy, kontakty pásů negativů a blbnutí v komoře, se záměrem aspoň nějak zpracovat dávno prošlé a hodně závojující papíry, je to použitelné. (p.s. 5l takto namíchané vývojky u mě od června prošlo mnoho desítek 30x40, 24x30 a 18x24 papírů a několik stovek papírů 13x18, vývojka pořád růžovo-žlutá a pořád pracuje)
Menší navážku disiřičanu a benztriazolu bez ohledu na teplotu lázně mohu použít na čerstvější papíry, vývojka pracuje energicky a rychle, i na multigradačních papírech je při kratším vyvolávacím čase obraz velmi čistý, brilantní, s pěkně odstupňovanou šedou a sytými, ale čitelnými stíny (a pokud naředím, dosáhnu měkčí kresby, což jsem si včera úspěšně vyzkoušel při ředění 1+0,5 a 1+1).
Ještě změřím pH v obou jetých pracovních lázních a možná vyzkouším další možnost, jak snížit alkalitu a tendenci k vyvolání závoje při nižší navážce disiřičitanu, tj. menší navážku sody.
Publikováno 12 prosinec 2018 - 06:19:54
Publikováno 12 prosinec 2018 - 07:26:02
Regenerátor? Vývojku mám v 5litrovém kanystru a jednou za čas, když si myslím, že už by si to zasloužila, 2litry vyleju a přileju 2 litry čerstvé. A když už není růžová, ale tmavne, tak ji vyleju komplet a namíchám novou, což jsem zrovna včera udělal (a to si už zasloužila, prošlo jí 5x100 listů 18x24 a asi 20 listů formátů 30x40 až 42x60). Regenerátor se mi nechce extra sestavovat a testovat, na to nemám kapacity a čas, nestojí to za to, když takto vývojka pracuje velice dobře a spolehlivě. A pokud našinec má zásoby dobrého koření, není co řešit, uvařit čerstvou polívku stojí pár kaček.
Publikováno 12 prosinec 2018 - 08:28:26
Publikováno 13 prosinec 2018 - 13:57:51
Calone, mimochodem, před 3 týdny jsem si zadělal 5l Dektolu (1+2 pro normální kontrast), přidal do toho přiměřeně nitrobenzimidazolu pro snížení závoje (0,1g celkem) a pyrokatechinu (10g celkem) a na Ilford RC MG x-press i FB papírech Kentmere VC Fineprint je to rychlovka s fajnovou a plnou škálou, s brilantní šťavnatou kresbou . Veliká spokojenost.
Publikováno 13 prosinec 2018 - 19:05:33
No jo ale mě po Dektolu vždycky jakoby plesnivý ustalovač. Udělají se v něm cucky jako vata. Má to ještě nějakej důvod proč děláš 5L vývojky? Já jsme mluvil o 2,5l protože mám takový tmavý flaška co mají obsah 2,5l. A to jsme zatím ještě tolik nerozdělával. Mám tam vždycky tak litr nebo max 2. Tedááá zrovna teď prvně jsme si rozdělal jednu hodně měkce pracující co mi vážně vyhovuje do 2 litrů. Je to lepší když je tý vývojky hodně? Nedělám na větší než na 18X24.
Publikováno 14 prosinec 2018 - 07:02:17
Důvod pro 5 l u mě je jednoduchý: rozměrné vyvolávací mísy a kanystry na 5l.
Plesniví ustalovač? já přerušuji vyvolání většinou v kyselé pyrosiřičitanové lázni, ustalovač dvoustupňově, tento regeneruji a cucky žádné...
Spíš se mi vývojka u dna zakalí, neb pozitivní máčky dělám z vodovodní vody, nyní nefiltrované, tudíš setsakramentsky tvrdé. Proto taky preferuji 5l kanystr a při nalévání moc nemíchám.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních