Přejít na obsah

Fotka

Vývojky pro staré a závojující materiály

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
19 odpovědí na toto téma

#1 RED

RED

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 340 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 69

Publikováno 30 duben 2010 - 15:57:39

ted se peru s RTG filmy...

konkretne Ilford X-RAY Industrial a AGFA STRUCTURIX D7...velikost 18x24

Jde o to ze nejaky ten patek uz za sebou maji tak v normalni vyvojce zavojuji......

K peknym vysledkum jsem se ale dostal s timhle - >

Vyvojka pro prestarle, celkove sednouci a silne zavojujici materialy.

Vyvolavaci doba do 3 minut pri teplote 18st...

Voda - 1000ml
Metol - 5g
Siricitan sodny anh. - 35g
Pyrokatechin - 4g
Hydrogensiricitan sodny - 15g
Uhlicitan sodny anh. - 50g
Bromid draselny - 10g
-------------------------------------------------

Hydrogensiricitan sodny mozno nahradit v pomeru 1:1 disiricitanem draselnym....
  • 1

#2 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 18 leden 2011 - 22:07:49

práve túto vývojku som pred chvíľou písal do iného vlákna TK. ja ju mám tak isto odskúšanú a skutočne to funguje
  • 0

#3 ligi

ligi

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 12 březen 2012 - 10:04:10

Do jake miry je zavoj redukovany? Proste tam neni nebo je vyrazne potlacen?
  • 0

#4 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 287

Publikováno 8 duben 2018 - 21:23:04

pánové Red a Sokolvideo pravdu napsali. 

tahle  metol-pyrokatechinová vývojka  pracuje  opravdu velmi pěkně.

akorát bych si  dovolil upřesnit  náhradu  hydrogensiřičitanu sodného, který je uveden v původní receptuře,  ale  dnes se  velmi těžce shání (navíc  shánění je zbytečné,  reakcí jedné molekuly pyrosiřičitanu sodného s jednou molekulou vody vzniknou dvě molekuly hydrogensiřičitanu sodného.)

přesná navážka  pyrosiřičitanu sodného bude  13,702g    namísto 15g hydrogensiřičitanu sodného. 

mohu doporučit  navážku  pyrosiřičitanu sodného rozpustit samostatně v troše vody,   až je rozpuštěno,  postupně vlévat za stálého míchání do  roztoku vývojky,  aby  to  zbytečně  reakcí se zásaditou sodou v roztoku bouřlivě nepěnilo.

p.s.  dokonce  i  staré přeskladované před lety obdržené papíry AGFA MCP RC papír,  které  spolehlivě šedly v čemkoli, i v kyselé amidolové vývojce, 

z této vývojky  (teplota 16-17 st.C,  vyvolávací  čas  3-4 minuty)  vyšly  velice pěkně,   bílá  je  čistá,  bez  náznaku závoje i na okrajích,  přitom  škála  šedí i  sytá černá je  velmi hezká.   Já jsem do  vývojky  přidal ještě  0,1g benztriazolu na litr.    Včera v noci jsem v tom na zkoušku  udělal jednu plachtu  50x60cm  na papíru  řezaném z role už hezkých pár let uleželé (Kentmere Fineprint VC) ,  je to  brilantní  stejně jako na  čerstvých papírech. 

Přitom  porovnáním  se  stejným snímkem na  čerstvém Ilfordu  vyvolaném 2 minuty ve vývojce  ID62 (ředění 1+2) je  patrný zřetelný rozdíl v detailu  stínů,   v této metol-pyrokatechinové vývojce nedochází ke  slévání tmavých černých ploch,  je to "čitelnější". 

upozornění pro milovníky teplého tónu:  tato  vývojka  s přídavkem benztriazolu  teplý tón rozhodně nedá,  přímo naopak.  

Nevím,  kdo tento recept  vymyslel,  ale  děkuji mu za něj.  Je to skvělá vývojka!

• 1

#5 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 132 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 746

Publikováno 8 duben 2018 - 22:33:07

Tak teď nevím. To je vývojka jak na film, tak na papír ? Ve stejném ředění/neředění ?

• 0

#6 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)

Publikováno 9 duben 2018 - 03:28:21

Red ve svém úvodním slově píše o  tom, že úspěšně volal rtg filmy.   Při složení vývojky bych se  nebál  prošlý negativ  zkusit, v případě, že "lepší z filmu dostat něco než nic". Já v tom volal dosud jen papíry  (ještě mám prošlých, šednoucích,  papírů  rozměrů od  6,5x9 až 40x50 neurekom). 

• 0

#7 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2018 - 10:15:40

jirin_ol, on 08 Apr 2018 - 20:23, said:

pánové Red a Sokolvideo pravdu napsali. 

tahle  metol-pyrokatechinová vývojka  pracuje  opravdu velmi pěkně.

akorát bych si  dovolil upřesnit  náhradu  hydrogensiřičitanu sodného, který je uveden v původní receptuře,  ale  dnes se  velmi těžce shání (navíc  shánění je zbytečné,  reakcí jedné molekuly pyrosiřičitanu sodného s jednou molekulou vody vzniknou dvě molekuly hydrogensiřičitanu sodného.)

přesná navážka  pyrosiřičitanu sodného bude  13,702g    namísto 15g hydrogensiřičitanu sodného. 

Chyba se mi vloudila !

Omlouvám se  za  nesprávné uvedení  množství náhrady  hydrogensiřičitanu sodného  disiřičanem (pyrosiřičitanem) sodným. 

správně by to mělo být: 

15g hydrogensiřičitanu sodného  ve vodném roztoku mohu nahradit 8,210718175 g disiřičitanu (pyrosiřičitanu) sodného

• 0

#8 Luigi

Luigi

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 848 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 197

Publikováno 10 září 2018 - 19:55:43

Jiří díky za upřesnění. Poté, co jsem viděl nedávno v Žirovnici Tvé fotky vyvolané v téhle vývojce a ověřil si Tvá slova "bílá  je  čistá,  bez  náznaku závoje i na okrajích,  přitom  škála  šedí i  sytá černá je  velmi hezká" jsem si recpet hned stáhl včetně původně uvedené náhrady pyrosiřičitanu sodného. Takže opravuji a ještě jednou děkuji - zdařec Luigi :shock:

• 0

#9 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)

Publikováno 11 září 2018 - 07:05:42

děkuji  Ti za pochvalu ,   nicméně  i  já děkuji  tvůrci  téhle  vývojky  i  kolegovi z TK,  který  tento recept zde  zveřejnil.   

Musím  ovšem  podotknout,  že  já  v  ní  dosud úspěšně vyvolával staré i  čerstvé papíry i  s  navážkou pyrosiřičitanu chybnou,   přehnanou,  podle  svého  nesprávného propočtu,  který  jsem až nyní opravil.   Vyvolání probíhá takto pomalu,  až  4 minuty (v zimě při 17 st.C  až  5 minut, při současné teplotě 23st. 3 minuty)  V příští seanci se  starými papíry  zkusím ovšem  navážku  správnou,   uvidím, co  to  udělá. 

V neděli jsem zvětšoval čtverečky ze svitku (Neopan 400, Superpan 200,  Tri-X 400)  na papíry ze zbytku zásob  Ilford MG X-press a  Kentmere VC Select, pro porovnání něco i na  prastarý Brom Extra N,  tentokrát jsem  použil  jiný recept vývojky (metol-hydrochinonové, v níž je  i něco  disiřičitanu sodného a  nestandartně mnoho bromidu draselného,  navíc  kvůli  mnou žádanému studenému tónu i trochu benztriazolu,   která je naopak  velice  rychlá  a  nutno hlídat, aby se  vyvolání nepřetáhlo,  pak   vyvolá  drámo na papíře),  a nakonec  jeden papír  vyvolal  v  této metol-pyrokatechinové vývojce s vyšším poměrem disiřičitanu, než by mělo být,   která naopak pracuje  velmi  pomalu a šetrně,   oba obrázky mají něco  do  sebe,   ten  druhý má   dlouhou  škálu  velice jemně  odstupňovaných středních šedí a jemnější kresbu v  černé, kdežto  ten  první  má výrazný kontrast  a temnější  černou, už  při pohledu z dáli  tak nějak vzbuzuje "drsnější" dojem.

p.s.  a teď  smíchám trošku jablek s hruškama:  jen  pro  Luigiho,  Luzjiho a  pár dalších zasvěcenců doplnění informace:   všechny  tyto svitky  byly vyvolány  v JAK  v.X3 namíchané v prvních srpnových dnech (jako  v pořadí již 25. a další film v 1l  stocku regenerovaném po 50ml/film )  při  teplotě  23st.C,  ve vyvolávacím čase  téměř  shodném,  z neopanu to na MG papír  padá  s  filtrací na  2,5-3,  na  velký formát  3,5,  kdežto  ze  Superpanu a  Tri-x  v  menším  formátu  bez  filtrace,  ve  velkém  formátu  na  3,   na starý Brom Extra N v  plné  škále a  s koulema.  Ostré zrnko z trixu je  vidět  zblízka až  při  zvětšení  na  115x115 cm, vidno, že pro účel  20x zvětšení výřezu nasazený APO Rodagon 50/2,8 to ještě zvládá velmi dobře i zacloněn na 5,6 (ovšem já nezvládl přesně zaostřit  při  snímání,  nebo  jsem si měl vzít s sebou stativ a víc clonit). Fotky i negativy jsou u mě k nahlédnutí,  stejně jako  2 lahve na vyzvednutí (JAK vývojka+regenerátor),   pokud  byste mě chtěli  navštívit.  

• 0

#10 pavelp

pavelp

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 54

Publikováno 11 září 2018 - 07:49:07

Rád bych poprosil někoho ze zkušenějších kolegů o navážení této vývojky. (mám doma velké množství starých šednoucích papírů kterým bych rád dal ještě šanci...)

Upřímně řečeno nemám chemii, váhy a ani žádné zkušeností s vlastní produkcí vývojek. Je tedy až příliš očividné, že má snaha o výrobu by zaváněla katastrofou.

Vzpomněl by si na mě prosím někdo až ji bude pro sebe připravovat???

• 0

#11 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)

Publikováno 11 září 2018 - 11:28:33

chystám se na poštu   zítra či ve středu.  můžu navážit.   Napiš mi  mail  nebo  tady  soukromou zprávu. 

• 0

#12 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)

Publikováno 14 září 2018 - 08:24:26

Tož jsem  včera o půlnoci navážil a namíchal   novou  dávku,   dle recepisu:

Voda - 1000ml
Metol - 5g
Pyrokatechin - 4g
Disiřičitan sodný  8,21 g   (namísto  v původním receptu uváděného: Hydrogensiricitan sodny - 15g)  
Bromid draselny - 10g

benztriazole - 0,1g

a naexponoval  kus starého  papíru  FOMA Brom 1121  (exp.1974),  kus  Bromofort BNO (exp.1982) a  kus  relativně čerstvého Ilford RC MG Xpress a  strčil  do vývojky  21st.C teplé.

Obraz  se  objevuje mnohem rychleji (cca 20s u Foma Brom a Bromofort,  cca 10s u Xpress),  než  s  navážkou 13,7g disiřičatanu sodného, F.Brom  a Bromofort plně vyvolán již  za  2 minuty,  kdy už se  objevuje  (byť slabé) šednutí neosvícených okrajů a  bílá již  není sněhobílá,  xpress plně vyvolán za  1:15.  Černá je  na  všech papírech  sytě  černá,  obraz  kontrastnější než  s vyšší navážkou disiřičanu.  

Poučení pro mě:   

Větší navážku disiřičitanu + větší navážku benztriazolu  a nižší teplotu (což  způsobí nižší alkalitu vývojky  a  pomalejší  vyvolání) použiju  na  hodně závojující a již seriozně  nepoužitelné prastaré papíry,   o něco delší osvit  a o něco kratší vyvolávací  čas než do plného vyvolání černé sníží  riziko  vyvolání závoje  a šednutí  bílé,  i za cenu  trochu nižší  density  černé  (možno po ustálení a vyprání  trochu zlepšit  namočením do  archivačního  roztoku selenového tónovače).    Na  náhledy,  kontakty pásů negativů  a  blbnutí v komoře,  se záměrem  aspoň nějak  zpracovat  dávno prošlé a hodně závojující papíry,  je to použitelné. (p.s.  5l  takto namíchané vývojky  u mě  od  června  prošlo   mnoho desítek  30x40,  24x30 a 18x24 papírů  a  několik stovek  papírů  13x18,  vývojka pořád  růžovo-žlutá a  pořád pracuje)

Menší navážku disiřičanu a benztriazolu bez  ohledu na  teplotu lázně  mohu použít  na  čerstvější  papíry, vývojka pracuje  energicky a rychle,    i  na  multigradačních papírech  je  při  kratším vyvolávacím  čase obraz  velmi čistý,  brilantní,  s  pěkně  odstupňovanou  šedou a sytými,  ale čitelnými stíny  (a pokud naředím,   dosáhnu měkčí kresby,   což jsem si  včera  úspěšně  vyzkoušel při ředění  1+0,5 a 1+1). 

Ještě změřím pH  v  obou jetých pracovních lázních a  možná vyzkouším   další možnost, jak  snížit alkalitu  a tendenci k vyvolání závoje při  nižší navážce disiřičitanu,   tj.  menší navážku sody.

• 4

#13 calon

calon

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 592 příspěvků(y)
Reputace: 288

Publikováno 12 prosinec 2018 - 06:19:54

Jirin_ole prosím tě ty máš k téhle vývojce i regenerátor? Mohl by jsi mi napsat recept na ten regenerační roztok? Používám ji na jedny staré papíry a je úplně báječná. A když jsem pod ní zatopil (26'C) byla eště báječnější a jela jako blázen. Včera jsem nad ní hejkal blahem. :) Ale už pokukuju po nějaké regeneraci. Ono u těch papírů to tak vážné asi nebude.
  • 1

#14 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)

Publikováno 12 prosinec 2018 - 07:26:02

Regenerátor?   Vývojku mám v 5litrovém kanystru  a  jednou za čas,   když  si myslím,  že  už  by si to  zasloužila,   2litry  vyleju a  přileju 2 litry  čerstvé.   A když už  není růžová,  ale  tmavne,   tak ji  vyleju komplet  a namíchám novou,   což jsem  zrovna  včera udělal (a to si už zasloužila,   prošlo  jí  5x100 listů  18x24 a  asi 20 listů formátů  30x40 až  42x60).    Regenerátor se mi nechce  extra sestavovat a testovat,  na to nemám kapacity a  čas,  nestojí to za to,  když takto vývojka  pracuje  velice dobře a spolehlivě.  A pokud  našinec má  zásoby dobrého koření,  není co  řešit,  uvařit čerstvou polívku stojí pár kaček. 

• 0

#15 calon

calon

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 592 příspěvků(y)

Publikováno 12 prosinec 2018 - 08:28:26

Ji díky. To je dobrý nápad. Já ji mám jen litr. Ale když bych namíchal do sklenice 2,5l a potom to taky udělal jak říkáš můžu jí takhle povzbudit. To je dobrý nápad. No já právě neměl všechnu chemii. Naštěstí u mě byli kluci a Luboš mě založil chemií. Budu muset doplnit zásoby. ....Milý Ježíšku .... dones chemii.... já už zlobit nebudu. No jo jenže on moc dobře ví že jsem z chemie nosil domu vždycky pětky.
  • 0

#16 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)

Publikováno 13 prosinec 2018 - 13:57:51

Calone,  mimochodem,     před 3 týdny jsem si zadělal   5l  Dektolu (1+2 pro normální kontrast),   přidal  do toho přiměřeně  nitrobenzimidazolu  pro snížení závoje (0,1g celkem) a  pyrokatechinu (10g celkem)  a   na  Ilford RC MG x-press i   FB papírech  Kentmere VC Fineprint je to rychlovka s fajnovou a plnou škálou,  s brilantní šťavnatou kresbou .  Veliká spokojenost. 

• 1

#17 calon

calon

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 592 příspěvků(y)

Publikováno 13 prosinec 2018 - 19:05:33

No jo ale mě po Dektolu vždycky jakoby plesnivý ustalovač. Udělají se v něm cucky jako vata. Má to ještě nějakej důvod proč děláš 5L vývojky? Já jsme mluvil o 2,5l protože mám takový tmavý flaška co mají obsah 2,5l. A to jsme zatím ještě tolik nerozdělával. Mám tam vždycky tak litr nebo max 2. Tedááá zrovna teď prvně jsme si rozdělal jednu hodně měkce pracující co mi vážně vyhovuje do 2 litrů. Je to lepší když je tý vývojky hodně? Nedělám na větší než na 18X24. 

• 0

#18 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)

Publikováno 14 prosinec 2018 - 07:02:17

Důvod pro 5 l u mě je jednoduchý:   rozměrné vyvolávací mísy  a kanystry na 5l.       

Plesniví ustalovač?    já přerušuji vyvolání   většinou  v  kyselé pyrosiřičitanové lázni,   ustalovač  dvoustupňově,  tento regeneruji  a  cucky žádné...

Spíš  se  mi  vývojka u dna zakalí,  neb  pozitivní máčky  dělám  z  vodovodní vody,  nyní  nefiltrované,   tudíš  setsakramentsky  tvrdé.   Proto taky  preferuji 5l kanystr a  při nalévání  moc nemíchám.

• 0

#19 tradek

tradek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 18 únor 2025 - 18:35:24

RED, on 30 Apr 2010 - 14:57, said:

ted se peru s RTG filmy...

konkretne Ilford X-RAY Industrial a AGFA STRUCTURIX D7...velikost 18x24

Jde o to ze nejaky ten patek uz za sebou maji tak v normalni vyvojce zavojuji......

K peknym vysledkum jsem se ale dostal s timhle - >

Vyvojka pro prestarle, celkove sednouci a silne zavojujici materialy.

Vyvolavaci doba do 3 minut pri teplote 18st...

Voda - 1000ml
Metol - 5g
Pyrokatechin - 4g
Hydrogensiricitan sodny - 15g
Bromid draselny - 10g
-------------------------------------------------

Hydrogensiricitan sodny mozno nahradit v pomeru 1:1 disiricitanem draselnym....

Tuto vývojku uvádí J. Kulhánek (Černobílá fotografie) ve stati "SPECIÁLNÍ POZITIVNÍ VÝVOJKY". Neznám vlatnosti RTG filmů, ale zřemě to funguje. Našel jsem recept na Koblicovu neg. vývojku MPB včetně polemiky stran chemikálií:

https://fotopruvodce.../vlakno/121714/.

V jiném zdejším vláknu jsem našel polemiku o dostupnosti fosforečnanu sodného (součást receptu). Objednával jsem na : https://www.drhoffma...p-a--id325.html.

Snad tento příspěvek není také "prošlý" a někomu poslouží.

• 0

#20 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 588 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 145

Publikováno 18 únor 2025 - 20:47:09

10 gramů KBr, to je pořádná dávka - to přidej do normální vývojky a taky tam nebude závoj (a možná ani obraz) :)

Jestli tě tohle téma zajímá, pročti si tohle:

https://invenio.nusl...rd/188892?ln=cs

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních