shift
.
tilt
No právě, toť otázka do diskuze...
Publikováno 1 duben 2016 - 10:14:39
shift
.
tilt
No právě, toť otázka do diskuze...
Publikováno 1 duben 2016 - 10:41:27
... dvě Texas Leiky 90 + 65 (třebaže se to může zdát šílené)
vůbec to není šílené. aní rozměrově, ani váhově, ale co žádná sklopka nenahradí: pohotovost a pohodlnost !
p.s. ten 90mm objektiv je na 6x9 dostatečně široký, zobrazovací úhel odpovídá 35mm objektivu na kinofilmu, tudíž já po vícero nafocených svitcích už ani po GSW690 se 65mm sklem netoužím. Ovšem, na portréty to moc není (kromě akčních momentek portrétů z ulice, kde to výraznější zobrazení perspektivy je bonusem).
Já právě furt šilhám spíš po GSW..
Publikováno 1 duben 2016 - 11:05:35
Přátelé,
máte někdo v držení tento stroj, či případně zakoupili byste si toto na krajnku?
No, už jsi to viděl a ohmatal (potěžkal) v reálu?? Taky se mi moc líbila, super technika, super formát, super objektivy - ale na krajinku to snad nikdo nemá, jen v ateliéru. Ale proti gustu žádný dišputát, že ? Je to jen můj náhled, tak hodně síly (myslím duševní to rozdejchat, fyzickou určitě ještě vládneš). Takže v držení jsem ho měl, ale jen v ruce a to bylo pro mne rozhodující. Zdařec Luigi
Publikováno 1 duben 2016 - 11:34:48
Přátelé,
máte někdo v držení tento stroj, či případně zakoupili byste si toto na krajnku?
...ale na krajinku to snad nikdo nemá, jen v ateliéru....
viz http://www.dannyburk...ji_gx680iii.htm
Publikováno 1 duben 2016 - 11:42:47
Přátelé,
No, už jsi to viděl a ohmatal (potěžkal) v reálu?? Taky se mi moc líbila, super technika, super formát, super objektivy - ale na krajinku to snad nikdo nemá, jen v ateliéru. Ale proti gustu žádný dišputát, že ? Je to jen můj náhled, tak hodně síly (myslím duševní to rozdejchat, fyzickou určitě ještě vládneš). Takže v držení jsem ho měl, ale jen v ruce a to bylo pro mne rozhodující. Zdařec Luigi
Právě že ne, jen jsem to viděl na tvojí trubce a vypadalo to teda fakt úctyhodně.
Mně se na tom líbí jednak možnost šoupat s objektivem na všechny strany, měnit formát a na objektivy pějí různě po webech samou chválu, při poměru cena výkon docela solidním...
Publikováno 1 duben 2016 - 12:56:04
Publikováno 1 duben 2016 - 13:03:31
Erik Kurach:
existuje přídavné zařízení na AA baterky... např.: http://www.ebay.com/...WwAAOSwT6pVjo4c
A kolegové zde umí i nějakou českou cestu...
Publikováno 1 duben 2016 - 14:09:21
Vážený kolego, Lubajsi, inu, proč ne ? Máte-li v bezprostředním okolí nádherný výhled, pak stačí z garáže vyvézt celou sestavu na paleťáku do terénu i s kompletní sestavou výměnných objektivů v bedně na rudlu. FUJI GW 680 formátu 6x8 cm / 56x76mm / na pořádném Al stativu je ideální volbou. Určitým problémem budou vadné baterie 7,2 V bez možnosti výměny poškozených akumulátorů v bloku, který je z výroby hermeticky uzavřen v plastovém pouzdře a nedá se otevřít. Pokud nebude držet napětí a kapacitu, cvaknete si jen v omezeném počtu cyklů elektronické závěrky. Jinak fotoaparát a kvalitní optika skýtá univerzální systém, velmi kvalitně technicky konstruovaný. Do batohu si jej ale na delší putování krajinou pravděpodobně nevezmete. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik
Asi by to chtělo někde si to potlapkat, abych měl vůbec reálnou představu, co ta mašinka, bezesporu krásná, hmotní.
Publikováno 1 duben 2016 - 14:32:59
... FUJI GW 680 formátu 6x8 cm / 56x76mm / na pořádném Al stativu je ideální volbou.
... Určitým problémem budou vadné baterie 7,2 V bez možnosti výměny poškozených akumulátorů v bloku, který je z výroby hermeticky uzavřen v plastovém pouzdře a nedá se otevřít. ... "Starý Jezevec" Erik
ad 1) je tu řeč o GW 680 nebo GX 680?
ad 2) otevřít se dá. Rozlousknout. Pak se blbě lepí dohromady.
pozn.: české řešení pro náhradu původního NiCd bloku se najde, chce to jen chvíli přemýšlet a chvíli kutit. A není to ani tak drahé jako originál pattery pack na AA články. (když se nově udělaný balíček NiCd článků do původního obalu nevleze, stačí použít spodní desku toho původního s kontakty a pak to zbastlit dohromady. Není to sice tak hezké, ale je to funkční (stejně jako pro GX680 verze I i II). Pozornost pak třeba věnovat kompatibilitě pův. nabíječky s novými články.
Publikováno 1 duben 2016 - 14:37:11
Asi by to chtělo někde si to potlapkat, abych měl vůbec reálnou představu, co ta mašinka, bezesporu krásná, hmotní.
necelých 4,5kg s baterkama, zády a nejlehčím základním 135mm objektivem (se 65mm sklem téměř 5kg). 5kg činku či kvicht na potěžkání snad najdeš
Publikováno 1 duben 2016 - 14:37:42
Natrénovat jde nošení jednoduše. Stačí vzít jakýkoliv jiný fotoaparát, do stativového závitu našroubovat háček a na něj pověsit paklík minerálek...
Osobní zkušenost mám jen takovou, že když jsem ten nástroj viděl poprvé a naposledy naživo (u Škody), tak jsem se vylekal a zběsile utekl k almárce s Pentaxem 6x7 a podobnýma prckama.
Publikováno 1 duben 2016 - 15:18:01
Natrénovat jde nošení jednoduše. Stačí vzít jakýkoliv jiný fotoaparát, do stativového závitu našroubovat háček a na něj pověsit paklík minerálek...
Osobní zkušenost mám jen takovou, že když jsem ten nástroj viděl poprvé a naposledy naživo (u Škody), tak jsem se vylekal a zběsile utekl k almárce s Pentaxem 6x7 a podobnýma prckama.
Srabe
Publikováno 1 duben 2016 - 15:25:42
necelých 4,5kg s baterkama, zády a nejlehčím základním 135mm objektivem (se 65mm sklem téměř 5kg). 5kg činku či kvicht na potěžkání snad najdeš
to je lehčí než krabice osmi plzní, zkusím je o víkendu ponosit (a nevypít)...
Publikováno 1 duben 2016 - 15:29:47
No, v jejich propagačním letáku je napsáno, že je to ideální model pro venkovní a portrétní fotografii, tak asi soudruzi z endéer mají jinou představu o ideálu....
Publikováno 1 duben 2016 - 15:32:53
Vážený kolego, Druideno, stál jsem tehdy za pultem a účastnil se aktivně na opakované předváděčce GX 680 vážnému zájemci pro ateliér VŠ uměleckého směru v X. Ještě jsem následně jako soukromý obětavec vezl celou sadu baterií z příslušenství k zmíněné GX 680 do Battexu ve Slaném k výměně článků. Pouzdra museli řezat,
následně opět slepit dohromady. Svařené hrany byly zabroušeny, ale po renovaci zdrojů byl přístroj použitelný. Cena byla tehdy opakovaně snižována, až se našel na
celý set po delší době "movitý" zájemce. Tehdy byl výskyt podobného přístroje v nabídce ojedinělý. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 2 duben 2016 - 17:56:47
Publikováno 4 duben 2016 - 20:05:55
Síce neoslní ale poteší. Praktica PLC3 vzhľadovo a mechanicky plne funkčná a zachovalá, elektricky musím zohnať batériu, lebo dodaná vykazuje napätie
0,0 volt.
Publikováno 6 duben 2016 - 08:52:19
Taky už to dnes není kdo ví co, ale sehnal jsem si Prakticu VLC2 s výměnným hranolem a k tomu pevný Pentacon auto 135/2,8 MC. Nějak se mi to doma začíná hromadit a to jsem si říkal, že to nebudu přehánět.
Teď ještě uvažuju, jestli k té VLC2 dokoupit světlíkovou šachtu místo hranolu a nebo ne, ach jo. Jinak baterii V21PX 4,5V jsem nahradil lithiovým 3,6V AA článkem. Pasuje tam dokonale a expozimetr funguje bez vady a přesně. A s kapacitou 2400mAh tam asi zůstane už navždy...
Publikováno 6 duben 2016 - 09:38:27
Taky už to dnes není kdo ví co, ale sehnal jsem si Prakticu VLC2 s výměnným hranolem a k tomu pevný Pentacon auto 135/2,8 MC. Nějak se mi to doma začíná hromadit a to jsem si říkal, že to nebudu přehánět.
Teď ještě uvažuju, jestli k té VLC2 dokoupit světlíkovou šachtu místo hranolu a nebo ne, ach jo. Jinak baterii V21PX 4,5V jsem nahradil lithiovým 3,6V AA článkem. Pasuje tam dokonale a expozimetr funguje bez vady a přesně. A s kapacitou 2400mAh tam asi zůstane už navždy...
I s tak málo voltíky to funguje?
Publikováno 6 duben 2016 - 10:23:42
Praktica VLC2 má můstkové měření, takže napětí na to má vliv minimální (žádný) pokud je můstek nastavením expozice vyvážen na nulu. Ověřeno i podle druhé Prakticy LTL s origo baterkou 1,35V. Ta má taky naštěstí můstek. Ale nemají to všechny Prakticy, třeba kamarádova MTL nemá můstek a osazením baterie 1,55V místo 1,35V mu to ukazuje špatně. Nicméně se to dá překalibrovat, ale to chce servis.
S větším napětím je ta ručka galvanometru jenom rychlejší, má to rychlejší reakci prostě. Doma sem si postavil ze součástek testovací odporový můstek a pokud je správně vyvážen, tak netečou žádné rozdílové proudy - jedno jestli do něj pustím 1V a nebo 10V.
Takto nějak to vypadá v zapojení, dejme tomu že R2 je potenciometr na voliči časů a citlivosti a Rx je CdS fotoodpor - správně nastavená expozice má stejné součty odporu R1+R2 a R3+Rx - pak mezi body D a B neteče žádný proud a galvanometr se nehne od středu. Alespoň takhle jsem to vypozoroval. Musím teda smeknout před tím, že to je tak primitivně jednoduché a pořád to ještě i po těch 35ti letech funguje jak má. Expozici jsem si kontroloval podle Nikonu F80, Pentaxu MZ5n a taky aplikací ve founu - sedí to přesně.
Publikováno 6 duben 2016 - 11:07:39
Praktica VLC2 má můstkové měření, takže napětí na to má vliv minimální (žádný) pokud je můstek nastavením expozice vyvážen na nulu. Ověřeno i podle druhé Prakticy LTL s origo baterkou 1,35V. Ta má taky naštěstí můstek. Ale nemají to všechny Prakticy, třeba kamarádova MTL nemá můstek a osazením baterie 1,55V místo 1,35V mu to ukazuje špatně. Nicméně se to dá překalibrovat, ale to chce servis.
S větším napětím je ta ručka galvanometru jenom rychlejší, má to rychlejší reakci prostě. Doma sem si postavil ze součástek testovací odporový můstek a pokud je správně vyvážen, tak netečou žádné rozdílové proudy - jedno jestli do něj pustím 1V a nebo 10V.
Takto nějak to vypadá v zapojení, dejme tomu že R2 je potenciometr na voliči časů a citlivosti a Rx je CdS fotoodpor - správně nastavená expozice má stejné součty odporu R1+R2 a R3+Rx - pak mezi body D a B neteče žádný proud a galvanometr se nehne od středu. Alespoň takhle jsem to vypozoroval. Musím teda smeknout před tím, že to je tak primitivně jednoduché a pořád to ještě i po těch 35ti letech funguje jak má. Expozici jsem si kontroloval podle Nikonu F80, Pentaxu MZ5n a taky aplikací ve founu - sedí to přesně.
Takže stále platí "čím blbější sedlák, tím větší brambory".
Díky za vysvětlení, zajímavé a jednoduché řešení...
Publikováno 6 duben 2016 - 15:36:59
Nakadach, mám VLC2 aj 3, jedna s hranolom a druhá zo šachtou a poviem Ti, že s tou šachtou sa veľmi zle ostrí, ale je možné aj to, že moje oči už nie sú čo bývali a to môže byť problém, takže pre mňa vždy hranol.
Publikováno 6 duben 2016 - 18:20:10
Na VLC je nejlepší lupový hledáček, pasuje i na Exaktu RTL, tam je každej detail, má korekci očí, je podobnej jako na Psix , ale menší, mám ho je super, alespoň pro mě, to mám hodně slabý pravý oko. Je v něm každej vlas.
Publikováno 6 duben 2016 - 19:24:36
K lupovému hľadačku som sa ešte nedopracoval, snáď sa niekedy podarí. Moje pravé oko je v háji, na sietnici mám krvavú škvrnu a pred okom niečo ako sivý flek. Aj to je jeden z dôvodov, prečo som prešiel na AF zrkadlovky, aj tam som sa musel naučiť pozerať do hľadáčika ľavým okom. Tým pádom tá miniatúrna matnica v šachte VLC2/3 je pre mňa nepoužiteľná.
Publikováno 6 duben 2016 - 20:17:28
Je to dobrá věc, je hezky koukatelnej vlnící se rastr matnice a ta korekce očí je taky dobrá. Mám jej i na Sixu a fotím vlastně jen s tím. Šachtu vezmu málo kdy. K té VLC má výhodu světlého obrazu na matnici hranolu oproti MTL,L, PLC atd. Udělaná je dobře, taky je označovaná jako pilotní šéfkonstruktéry.
K tématu: Zítra přijdou 200ks Fomabrom a pár vývojek a přerušovadel a čekám Zenitar 2/50 M42, takže postižení se graduje dále.
Publikováno 16 srpen 2016 - 10:30:17
voigtländer 10 mm f/5.6 @ leica
Publikováno 21 srpen 2016 - 22:08:46
Publikováno 8 září 2016 - 11:28:30
Na paladixu se prodává JOBO Colorline 5100 analyzátor.
Vyvolalo to u mne vzrušivou emoci. Nejsem schopen rozpoznat, zda zboží potřebuji, nebo je to příznak choroby G.A.S.
Ach jo.
Jdu si zchladit hlavu suchým ledem.
Publikováno 8 září 2016 - 11:58:07
Vážený kolego 123, JOBO ColorLine 5100 (Cat.Nr. #6235) i v případě, že jej budete využívat výhradně pro B&W proces ušetří mnoho stále dražšího fotomateriálu. Deklarovaná cena je přiměřená. Zbývá posoudit s jakým typem zvětšovacího přístroje hodláte zmíněný a kvalitní analyzátor používat. S pozdravem a přáním šťastného rozhodnutí "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 8 září 2016 - 12:12:57
potvrzuji erikova slova
.
mam 5000 i 5100 a jsou to pomocnici jak se patri
.
nez na netu narazite na rhdesigns
Publikováno 8 září 2016 - 13:00:32
ajaaj a zas je chrobak v hlave
Publikováno 8 září 2016 - 14:11:29
Děkuji,děkuji za vaše rady a jsem štasten, že jsem zdráv, že to není choroba, ale zcela racionální potřeba začít používat ten analyzátor. Už jsem na ten inzerát odpověděl, už mu připravuji místečko u zvětšováku, už je to nadosah.
Publikováno 8 září 2016 - 14:38:36
Vážený kolego 123, JOBO ColorLine 5100 (Cat.Nr. #6235) i v případě, že jej budete využívat výhradně pro proces ušetří mnoho stále dražšího fotomateriálu. Deklarovaná cena je přiměřená. Zbývá posoudit s jakým typem zvětšovacího přístroje hodláte zmíněný a kvalitní analyzátor používat. S pozdravem a přáním šťastného rozhodnutí "Starý Jezevec" Erik
Mám Jobo zvětšovák z druhé ruky s barevnou hlavou, docela fajnovej, velkej. Krásně hučí i svítí. Ani nevím co jsem si to objednal, předpokládám, že mi ten analyzátor pomůže dosáhnout stejnou tonalitu u série snímků (B&W). Možná, ale netroufám si doufat, by mohla částečně odpadnout proužková zkouška. Nevím jak to funguje. Snad na to přijdu i přes mou extrémní natvrdlost. V kostech cítím, že to je šťastné rozhodnutí.
Publikováno 10 září 2016 - 11:07:48
A je to tu zase. Prodává se sonnar 2,8/ 180 pro P-six za 4500,-
Jo nebo ne? Babo raď.
Budu muset ten web blokovat, aby se mi nezobrazoval.
Publikováno 10 září 2016 - 11:21:49
není to zas tak dávno, kdy se dal koupit z aukra i pod 1500,-
Publikováno 10 září 2016 - 13:35:19
Je třeba zvážit proč 180 mm a zda tohle ohnisko opravdu využiješ. Pak by Tě třeba, je-li v bezva stavu, ta cena nemrzela. Jinak si také myslím, že při větší trpělivosti ho potkáš levněji.
Také jsem ho svého času měl, dokonce jsem za něj dal myslím i víc. Ale po půlroce mě to přešlo. Dneska mám 120 mm a ten u mne zůstane rozhodně déle.
Publikováno 10 září 2016 - 13:49:53
Je třeba zvážit proč 180 mm a zda tohle ohnisko opravdu využiješ. Pak by Tě třeba, je-li v bezva stavu, ta cena nemrzela. Jinak si také myslím, že při větší trpělivosti ho potkáš levněji.
Také jsem ho svého času měl, dokonce jsem za něj dal myslím i víc. Ale po půlroce mě to přešlo. Dneska mám 120 mm a ten u mne zůstane rozhodně déle.
Když já mám jen flektogon 50mm. Potřebuji portréťák, ta 120mm by také byla dobrá.
Publikováno 10 září 2016 - 15:41:14
180mm je strašně velká a těžká kráva
cena by měla být nižší
Publikováno 10 září 2016 - 16:42:47
Když už tu byla řeč o analyzátoru, nedávno jsem, v zatmění mysli způsobeném dozajista GASem, jeden koupil "Wallner CBS 2016. S hanbou se přiznávám, že moje dětinsky naivní představa byla, že změřím barvu světla pod jednotlivými multigrade filtry a pokusím se ji nasimulovat pwm řízením barevných LED . Zatím jsem se ovšem nedostal ani na dohled tomuto s mými znalostmi neproveditelnému úkolu, protože nemohu ani na vševědoucím google najít návod, jak se s tou mrškou analyzátorem vlastně měří. Zatím mi slouží jako hodiny ke zvětšováku. Pokud by někdo věděl kde potřebné informace sehnat, nebo by dokonce sám byl ochoten mi funkci tohoto čertova aparátu vysvětlit, tak pěkně prosím ať pomůže.
Jinak k tomu Sonaru 180 - Gorgi má pravdu - je to opravdu velký a těžký kus železa a skla, marně vzpomínám, kdy jsem ho naposledy venčil.
Wallner CBS 2016.jpg 152,94K 6 Počet stažení
Publikováno 10 září 2016 - 18:25:24
Není to nějak popsané tuhle ? http://www.apug.org/...r-manual.55238/
Publikováno 11 září 2016 - 06:48:53
k tomu sonnaru versus biometaru. nedovolil bych si říct, že je 120mm lepší. sonnar se kupuje kvuli jeho bokehu, dokonce jsou lidé, kteří jen kvuli němu mají p six. biometar je sice menší a lehčí, ale to furt neubírá na kráse výsledný fotce ze sonnaru. pochopitelně je 180mm na 6x6 už fakt dost dlouhá, ale to je i ta 120mm na můj vkus
Publikováno 11 září 2016 - 08:10:05
To rozostření je věc názoru a vkusu, který je přirozeně proměnlivý. U sonnaru je bokeh pěkný, mě se ale líbí i u té 102cítky. Když říkáš, že si někteří pořizují Psix kvůli bokehu, tak to nemusí být jen díky sonnaru, ale třeba i biometaru
Jinak ta 180ka je na 6x6 asi jako 115 mm na kino. 120mm pak někde kolem 75 mm.
No a to je ohnisko (70 - 100mm), které mám docela rád, kde si snadněji užiji laborování s hloubkou ostrosti. Navíc u Praktisixu to mám na krásné matnici, ani nemusím kolikrát mačkat spoušť a potěším slábnoucí oko jen tak....
Publikováno 11 září 2016 - 08:54:39
jasně, je to subjektivní. jen se mi zdálo tý špíny házený na sonnara trošku moc, to si nezaslouží
Publikováno 11 září 2016 - 21:22:12
ale těžkej je, ne?
Publikováno 11 září 2016 - 21:23:47
měřicí nástroje mám už dva + dva zvětšováky s měřením. Nikdy jsem to nepoužil...
ale - je důležité to mít. Pak má dušička pokoj.
Publikováno 11 září 2016 - 22:52:51
Mám něco s touž/podobnou funkcí od Philipse. K tomu i origo návod. Za mě - naprd.
Publikováno 12 září 2016 - 03:51:38
ale těžkej je, ne?
no, lehký není ale furt je to relativní a je otázka, jak moc to vadí
Publikováno 13 září 2016 - 20:53:10
Publikováno 14 září 2016 - 18:53:47
Znovu som neodolal: CHINON pacific 80SMR a BAUER S103 sound, obidva sú to zvukové kamery S8. Mám veľkú radosť, zatiaľ neskúšané, ale ta Chinonka vyzerá ako nová.
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních