Ahoj,
Tak sem snad prozatím dosbíral, i když něco v plánu do budoucna je.
Ty dva Rolleicordy mám už dlouho, ten starší napravo je po dědovi, ležely mi ve skříni hodně dlouho než jsem se konečně pustil do focení a našel si čas na to. Fotí oba dva nádherně. Stejně dlouho mám ten Polaroid.
Říkal jsem si že budu dycky středo-formát, ale pak jsem někde na YouTube uviděl kombo Olympus OM-2n a Trip 35 a řekl si že to musím mít, že to bude můj 35mm set a tím to hasne. Tím se rozjelo sbírání SLR. Trip 35 jsem koupil ve Foto Škoda za ticku, jak nový s originál pouzdrem a UV filtrem, nekup to. OM-2n na Aukru, od jednoho spolehlivého prodejce. Někdy předtim jsem zakoupil také ve Škodě ten Zeiss Ikon Box Tengor aby prostě byl další středo-formát, za pakatel, plně funkční.
Další jsem zakoupil taky na Aukru Rolleiflex SL35 E abych měl dalšího Rolleie (srdcovka) za pár šupů kterému blbne aretace objektivu, objektiv zakoupen v Berlině (1.8 HFT Planar). Foťák potřebuje doladit tu aretaci, jinak funguje, ve Škodě mě odmítli že na to nejsou vůbec díly, objektiv by zasloužil trochu poštelovat, optika je krásně čistá. Zatím na poličce, poptám se na pár místech v Německu když tam pořád služebně jezdím.
Pak jsem našel na eBay obouchanej Pentax MV1 s 1.4 SMC Pentax M supr chodí ale s nějakým tím prachem a plísní z Japonska za 9 dolarů. Prej to cvaká. Ok aspoň budu mít supr objektiv za nic (dá se bez problému rozebrat a vyčistit) pokud MV1ka nebude fachat. Nefachá, mrtvá elektronika. Nevadí, to sem čekal, tak na Aukru a zakoupen krásnej funkční ME od prodejce OM-2N, cena opět fantastická. Je to nejmenší SLR, ještě o pár mm menší než OM, do 'kapsy'. Objektiv vzhledově a mechanicky jak novej, bomba a clona má mezi zastávky, supr. Ale zasloužil by vyčstit. Momentálně s ním cvakám, líbí se mi jak zní zrcátko, asi nejvíc ze všech.
Řikám si OK, mám 4 SLR (jakto sakra?!), tak by to chtělo něco úplně mechanického, bez měření světla, jednoduchého. Ve Škodě se mi moc zamlouval Pentax S1 z jejich sbírky tak pogooglim na eBay a zjišťuji že je za raketu (vzácný). Něco podobného a za rozumný peníz.? Nakonec vysnajpím naprosto jednoduchý a starý nepoužívaný S1A doslova za nic. Za tak málo že případný peníz na opravu/servis by mě vůbec nemrzel. Potom zjistím že on je co se týče funkcí opravdu jednoduchý, vevnitř ale moc ne, trochu spešl jak mi potvrdil Bohuslav Doležal po telefonu ketrý už foťáky neservisuje (kdysi mi dělal CLA na Rolleicordu). Nakonec jsem rád že mi ho spravili v Optimusu na Sinkáči v Praze i když mi taky bylo řečeno že to bylo težký i pro fachmany co sou školený na Pentaxe. Zrcátko šlo nahoru při natahování závěrky a celkově potřeboval vyčistit. Momentálně cvaká na jedničku, objektiv jsem vydražil od stejného prodejce, je to Super-Takumar 55mm M42 který chodí a vypadá jak zánovní, ty Pentax objektivy jsou neuvěřitelný. Jo a je to ten radioaktivní
V Optimusu mi spravili i tu antickou Mikromu za ticku z Moravy vod Brna kterou nikdo tisíc let nepoužíval a která byla fakt fest zatuhlá.
Už ňakou dobu sem pošilhával na Aukru po opravdu jednoduché Ihagee Exa kterou nikdo nechtěl koupit ale říkal sem si že tohle fakt NEPOTŘEBUJU, že už toho mám dost a mám i ten mechanickej foťák. Fakt ne, dokonce jsem ho odstranil i z watch listu. Dobře já, silnej sem.
Na cestě do Švýcarska v noci na dálnici v Německu v pravym pruhu jsem vydražil za pakatel nádhernou Exaktu Varex VX na kterou nikdo nepřihazoval (11 sledujících) od prodejce co foťáky vůbec neprodává. Čistá a závěrka funguje, bez záruky vč. originálního pouzdra. Za ticku plus poštovný. Přišla, nádherná a cvaká úplně supr včetně dlouhých časů který se nastavují kolečkem napravo. Neskutečný stroj, hromada funkcí a krásný objektiv Carl Zeiss Jena 2.8/50mm Tessar. 50. léta. Úplně bez chybičky ale není, počitadlo občas. Ono funguje tak že se natáhne závěrka a když se vystřelí počítadlo se pohne na vyšší číslo. U mě se ale pohne občas pří natažení o číslo z5, takže při cvaknutí jsem na tom samém číslu jako předtím a někdy poskočí pří natažení třeba i o několik snímku vpřed. Taky pláťená závěrka se občas při natahování pohne o milimetr nazpátek když si otevřete záda. Ale to by neměl být problém, závěrka se natáhne celá a časy jsou přesný. Tohle opravdu rozebírat nebudu (u Rolleicordů jsem si vyměnil zrcátka a matnice a vyčistil), tohle je jiná liga. Takže vevnitř je Kodak COLOR 200 za 78,- a testuje se.
No a když máte doma Exaktu a v rodině je normální pořídit bratříčka tak co uděláte? Koupíte tu Exu do počtu co tam tak dlouho visí, dyť se budou obě tak krásně vyjímat na poličče a v Ihagee vynalezli SLR sakra, takže must have! Exa došla, roztomilá a všechno na ní funguje, včetně pouzdra. Miluju ty otočný čudlíky na vrchu. Jen ten šachtový hledáček už toho má dost za sebou, takže na eBay zakoupen jiný v supr stavu. Ty výměnný hledáčky sou boží. Jo a skenr na filmy vč. svitku je na cestě z Anglie (Canon 8800f)
A temná taky bude, až se u rodičů vyklidí sklep. Zvětšováky na 35mm budou co nevidět plus další vybavení. Zatim mi v garsonce zabírá místo Meopta Opema na svitky.
Doufám že Vás to nenudilo, aspoň si můžete přečíst i moje myšlenkové pochody. Do budoucna někdy je v plánu Pentax 6x7 a Olympus Pen-F half frame. To vygravírované logo je boží. S hodinkama mám prozatím útrum a teď sou potřeba šušně na servis auta. taky rarita.
Dík za přečtení.