Přejít na obsah

Fotka

"Co mne zlobí..."

• Zamčené téma Toto téma je zamknuto
1140 odpovědí na toto téma

Anketa: Postěžování si mi... (51 uživatel(ů) vložilo hlas)

Postěžování si mi...

1. Nepomáhá (0 hlasy [0.00%])

Procento hlasů: 0.00%

2. Pomáhá (0 hlasy [0.00%])

Procento hlasů: 0.00%

Hlasovat

#751 Punkomat

Punkomat

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 156

Publikováno 5 leden 2011 - 17:52:23

A to já hlásám návrat k osvícené monarchii.

Toto mé hlásání má však dvě úskalí:
- kde sehnat osvíceného monarchy?
- co kdyby se osvícený monarcha zbláznil a v tyrana se obrátil. Oni se pak, myslím, blbě odstraňovali.
  • 0

#752 petr22

petr22

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 5 leden 2011 - 19:34:59

Jako ze by se monarcha zblaznil a dovolil fotit pouze digitalne ?

Pak by nezbyvalo nic jineho, nez atentat. S tim Ferdinandem se to napriklad docela povedlo, i kdyz se nepodarilo zjistit co vlastne tak hrozneho provadel.

Ale zase se nemusi resit kdo bude dalsi monarcha, staci jen aby ten stavajici mel potomky. To jestli maji po krizeni mezi sebou (bratr se sestrou, otec s dcerou, babicka s vnukem...) nejakou vadu se lehko zakamufluje - maliri portretu a fotografovi se vysvetli jak ma vysledek vypadat a i ten tisk urcite bude psat pouze pozitivne - ve vlastnim zajmu :(
  • 0

#753 Lukas_87

Lukas_87

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 62

Publikováno 5 leden 2011 - 22:48:27

pitomí germáni z Berlína.. nedali mi do balíku papíry.. vybombardovat, znovu..

vohnouti v ČSOB.. poplatek za platbu do zahraničí v takové výši, to už nemám slušných slov..

dám si startku, sou moc dobrý

zkuste někdy poslat peníze službou EUROGIRO - na přepážce libovolné pošty. poplatek je menší a kurs snad dokonce stejný. jenom je potřeba vyplenit nějaký papíry...
  • 0

#754 nemo2

nemo2

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 201 příspěvků(y)
Reputace: 6

Publikováno 5 leden 2011 - 23:17:26

Jako ze by se monarcha zblaznil a dovolil fotit pouze digitalne ?

Pak by nezbyvalo nic jineho, nez atentat. S tim Ferdinandem se to napriklad docela povedlo, i kdyz se nepodarilo zjistit co vlastne tak hrozneho provadel.

Ale zase se nemusi resit kdo bude dalsi monarcha, staci jen aby ten stavajici mel potomky. To jestli maji po krizeni mezi sebou (bratr se sestrou, otec s dcerou, babicka s vnukem...) nejakou vadu se lehko zakamufluje - maliri portretu a fotografovi se vysvetli jak ma vysledek vypadat a i ten tisk urcite bude psat pouze pozitivne - ve vlastnim zajmu :?

No jo, jen ti anarchisti uz nejsou, co byvali. Vetsina z nich uz u sebe ani nenosi pilnik. :(

Oficialni fotograficky portret pri vhodne mire degenerace neni praci pro fotografa, ale fotosopistu.
  • 0

#755 nemo2

nemo2

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 201 příspěvků(y)

Publikováno 5 leden 2011 - 23:18:23

A to já hlásám návrat k osvícené monarchii.

Toto mé hlásání má však dvě úskalí:
- kde sehnat osvíceného monarchy?
- co kdyby se osvícený monarcha zbláznil a v tyrana se obrátil. Oni se pak, myslím, blbě odstraňovali.

V takovem pripade je lepsi pouzivat ozarene monarchy, ti v pripade zmeny na tyrana netyranuji tak dlouho :(
  • 0

#756 Lukas_87

Lukas_87

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 62

Publikováno 6 leden 2011 - 01:26:39

důležitý dotaz: k čemu anarchista potřebuje pilník?
  • 0

#757 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 206

Publikováno 6 leden 2011 - 02:15:52

:(
  • 0

#758 nlc

nlc

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 728 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 6 leden 2011 - 06:42:22

Ke svému překvapení jsem dnes zjistil, že se stále vyrábějí skleněné negativy a to (pro mě) ve velmi příjemném formátu :( .... jen ta cena :?
  • 0

#759 tomashr

tomashr

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 547 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 22

Publikováno 6 leden 2011 - 06:43:21

To fakt nevíš anebo se jen snažíš rozjet diskusi?
Pokud nevíš, tak napovím - anarchista Lucheni a císařovna Alžběta... A pilník nejen piluje, ale také bodá :(
  • 0

#760 dubraro

dubraro

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 468 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 303

Publikováno 6 leden 2011 - 07:47:06

Jako by se dnešní "demokratičtí" vládcové odstraňovali nějak snadněji :(
  • 0

#761 Erik Kurach

Erik Kurach

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 251 příspěvků(y)
Reputace: 435

Publikováno 6 leden 2011 - 11:06:42

Vážení kolegové, jsem z hloubi duše přesvědčen, že "MONARCHA" veškerou fotografickou činnost drasticky omezí. Fotografický materiál bude pouze na zvláštní příděl pro, v systému zvlášť vyčleněné pracovníky hustých sítí tajných služeb. Všichni tvorové, jež se rozmnožují vejci a nebo je rozmařile pojídají budou odvádět tzv."OVO"daň z veškerých vajec i ve volné přírodě se vyskytujících, dle nařízených správních oblastí. Přechovávání želatiny a tajná výroba emulze, její nanášení na jakýkoli povrch bude ve všech případech podléhat přísným trestům. Nařízení se vztahuje i na kůže z ryb a preservativy. Monarchovy portréty budou zhotovovány malířskými mistry ve speciální dílně, aby se předešlo všem nedorozumněním, jak ve skutečnosti geneticky zmutovaný "skřet"a jeho příbuzenstvo vypadá. Bude povoleno pouze veřejně provozované malování krajinných scenérií dle doporučeného námětového katalogu na základě úřední licence. Jakákoli výtvarná činnost vně i uvnitř budov a ve veřejném prostoru bude zakázána. :lol: Erik
  • 0

#762 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 117 příspěvků(y)
Reputace: 459

Publikováno 6 leden 2011 - 19:37:52

Mne dlouhodobe stve nebo spis stresuje ten neustalej pocit tisne a ohrozeni, ktery dnes analogovy fotograf neustale musi zazivat: co vsechno nam kdy zrusi, omezi, zdrazi, prestanou dovazet atd. Kolik ceho mam jeste nakoupit, kde podloudne sehnat, kam vychytrale ukryt atd. Dofocuju filmy, ktere jsem nakoupil pred patnacti lety:vetsina z nich se uz nevyrabi a nebo nesezene. Co vsechno (ne)bude k sehnani, az za dalsich patnact let dofotim to, co nakoupim dnes? Budou poradne papiry? budou poradne filmy?budou vyvojky? Az nekde doslouzi padesta let stara vyrobni linka na Tri-x, nezrusi to rovnou z gruntu? Az umre ten deda, kterej umi namichat emulsi, neumre to s nim cele? Verim, ze v mensich seriich preziji dva tri materialy ve dvou trech formatech za vysoke ceny s pulrocnimi lhutami. Ale rad se zmylim. Ted ale tu uzkost citim a nejradsi bych se zasobil na sto let, kdybych nemusel zivit rodinu a platit i jiny veci nez sklad materialu.
  • 0

#763 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationValachy!

Publikováno 6 leden 2011 - 19:41:27

Přemýšlením a obavami se nic nikdy nevyřešilo. Proto o takových věcech nepřemýšlej. Je to na dvě věci, jenom ze sebe děláš pacienta pro Chocholouška. Nějak bylo, nějak bude. A to platí o všem a pro všechny.
  • 0

#764 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 117 příspěvků(y)
Reputace: 459

Publikováno 6 leden 2011 - 19:50:21

Samozrejme mas pravdu, jeden myslel, az vymyslel... :D
  • 0

#765 petr22

petr22

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)

Publikováno 6 leden 2011 - 19:58:43

Jen abychom za 15 let neresili, jak jeste fotit digitalne - kde jeste sehnat pametove karty ? Kde jeste sehnat baterie ?

Kdyz uz se bude fotit krabickou velikosti telefonu, ktera vyfoti vse okolo sebe v nekonecnem rozliseni a zbytek se dodela v pocitaci, ktery si sam z mozku autora precte jak to chce udelat :D

Co se tyce te monarchie - takovy dvorni alchymista se muze cele dny patlat v chemii aniz by se ho kdo odvazil zeptat co to vlastne dela. Akorat ze po nejake dobe musi predvest elixir mladi nebo kamen mudrcu :o
  • 0

#766 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationValachy!

Publikováno 6 leden 2011 - 20:06:38

To mi připomíná fantasmagorické představy o budoucnosti, jaké byly před padesáti lety :D
  • 0

#767 Sokolík.

Sokolík.

Nováček

• Banned
  • Pip
  • 299 příspěvků(y)
Reputace: -3

Publikováno 6 leden 2011 - 20:08:40

Aj-aj-aj,kolega Ploci sem vrhnul opět granát plný růžového optimismu,je tedy na čase,abych to poněkud vyrovnal.. :o
Za prvé se kolega Achernar ve svém prvním příspěvku trefil do černého,proč to prostě v klidu nepřiznat a zavírat nad tím oči a říkat si,že ono to nějak dopadne se mnohým a v mnohých oblastech,už z historie kterou známe,VELMI nevyplatilo - ono to totiž může dopadnout nikoliv "nějak",ale prostě - "nijak" a tudíž jednou a provždy šmitec. Jestli tomu nechcete věřit,zavzpomínejme na množství technologií a různých fortelů,které byly zapomenuty a dnes je neumíme obnovit,neboť nám chybí nějaký grif,který naši předkové ovládali.
A ještě něco : kdyby kolega Jirinol za nás "nemyslel" a nestaral se a všechno házel za hlavu s tím,že ono to "nějak" dopadne,měli bychom místo znamenitých filmů prd s přehazovačkou,i když podle Vás kolego Ploci,je tak díky tomu starání se o budoucnost tak jasným aspirantem pro péči dr. Chocholouška... :D
  • 0

#768 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationValachy!

Publikováno 6 leden 2011 - 20:14:20

Kolegi Sokolíku, vy přece umíte číst, nezlobte mě. Přípravou na Chocholouška je dělání si starostí, tedy zatěžování nervů, připravit se je rozumné.
  • 0

#769 Sokolík.

Sokolík.

Nováček

• Banned
  • Pip
  • 299 příspěvků(y)

Publikováno 6 leden 2011 - 20:20:45

Jenže to bez těch starostí a nervů okolo prostě nejde,nedá se nic dělat...(a zlobit vás nechci,neb jste mi sympatický !)
  • 0

#770 petr22

petr22

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)

Publikováno 6 leden 2011 - 20:23:57

Z tech zapomenutych technologii by me zajimaly tyhle dve:

Papirovy porcelan (autor tajemstvi vyroby neprozradil, zbylo po nem jen nekolik sad porcelanu v muzeicih a hradech)

Tvarovani slonoviny (ve staroveku bylo mozne nejaky zpusobem zmekcit slonovinu, libovolne vytvarovat treba do ctvercovych desek a zase nechat ztvrdnout)
  • 0

#771 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationValachy!

Publikováno 6 leden 2011 - 20:28:27

Co Petře zmiňujete je zajímavé, nějak se mi ovšem nechce věřit, že existuje něco, na co by se po patřičném výzkumu s dostatkem financí nepřišlo.
  • 0

#772 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 6 leden 2011 - 20:29:10

Ted ale tu uzkost citim a nejradsi bych se zasobil na sto let, kdybych nemusel zivit rodinu a platit i jiny veci nez sklad materialu.

OK OK, budu na tebe pamatovat ve své závěti.
  • 0

#773 Sokolík.

Sokolík.

Nováček

• Banned
  • Pip
  • 299 příspěvků(y)

Publikováno 6 leden 2011 - 20:43:51

Mne osobně by např. zajímalo tajemství tzv. "římského cementu",který chtěli rozlousknout obzvláště lidé od armády...Problém těchto technologií je také v tom,že ačkoliv dnes můžeme provést podrobnou analýzu,z čeho se materiál skládá,neznamená to však,že to dokážeme znovu napodobit pouhým smísením látek,které jsme analýzou zjistili. Za prvé je nutné znát přesný výrobní postup a za druhé a to je vůbec nejdůležitější,je nutné znát i tzv. katalizátory,které se používaly a na konci samotného technologického postupu z výsledného produktu často beze stopy zmizely,takže si dnes nemůžeme o nich udělat často ani tu nejmenší představu.
  • 0

#774 petr22

petr22

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)

Publikováno 6 leden 2011 - 20:51:46

To je ten stavebni material na mosty a jine vodni stavby co ve styku s vodou zvrdl tak, ze kdyz po 2000 letech chteli vedci kousicek na vyzkum tak po celodennim mlaceni kladivem z zniceni nekolika nastroju ziskali napatrny kousek ?

Na tech dvou technologiich co jsem psal urcite nebude nic sloziteho, ovsem doted na to nikdo neprisel.

Papirovy porcelan ukazuji ve Skotsku, drzel jsem ho v ruce - vypada to jako porcelan, ale je to lehke jako papir. Se slonovinou se pracovalo zcela bezne - tvarovanymi deskami byla pokryta treba socha Dia v Olympii a dokonce i eskymaci maji vyrezavane rohy mrozu a mamutu, ktere jsou ale rovne, takze je museli nejak jednoduse vytvarovat.
  • 0

#775 Drevorubec

Drevorubec

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 324 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 247

Publikováno 6 leden 2011 - 21:46:58

O porcelánu nevím nic, ale u té slonoviny tuším, kterým směrem se vydat při výzkumu:
- Kosti lze údajně tvářet po namočení do octa (asi na dlouho)
- Židovské šofary se vyrábí z beraních rohů. Roh se několik hodin vaří v oleji a pak několik dnů "tuhne" v dřevěné formě.
Jedno z toho, možná i obojí, by mohlo fungovat i na slonovinu. Ale může to být i něco jiného.
  • 0

#776 nemo2

nemo2

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 201 příspěvků(y)

Publikováno 6 leden 2011 - 21:54:20

O porcelánu nevím nic, ale u té slonoviny tuším, kterým směrem se vydat při výzkumu:
- Kosti lze údajně tvářet po namočení do octa (asi na dlouho)
- Židovské šofary se vyrábí z beraních rohů. Roh se několik hodin vaří v oleji a pak několik dnů "tuhne" v dřevěné formě.
Jedno z toho, možná i obojí, by mohlo fungovat i na slonovinu. Ale může to být i něco jiného.

No... kost je kost, roh je rohovina, slonovina je zubovina... a mimochodem - zub namoceny do octa se plus minus rozpusti.
  • 0

#777 kelfik

kelfik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 86

Publikováno 7 leden 2011 - 07:33:35

Je vidět že tenhle stav počasí s nízkou hladinou světla ovlivňuje spoustu jedinců u kterých vyvolává deprése.Jinak si nedokážu vysvětlit proč tady všichni vod novýho roku najednou tak brečíte a naříkáte. :-D
  • 0

#778 petr22

petr22

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 823 příspěvků(y)

Publikováno 7 leden 2011 - 09:35:12

Obavam se ze to nebude stav pocasi, ale fakt ze zase zdrazili vsecky veci od F
  • 0

#779 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 469

Publikováno 7 leden 2011 - 09:52:10

Kelfiku, to s tou nízkou hladinou osvětlení je pravda. Proto přes zimu chodím tak jednou měsíčně do solária. Ne kvůli nějakému opalování, ale proto, že mě to vždy znovu nabije baterky. Efekt je až neuvěřitelný, většinou si cestou domů zpívám :) Doporučuju.
  • 0

#780 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 7 leden 2011 - 09:58:27

Kelfiku, to s tou nízkou hladinou osvětlení je pravda. Proto přes zimu chodím tak jednou měsíčně do solária. Ne kvůli nějakému opalování, ale proto, že mě to vždy znovu nabije baterky. Efekt je až neuvěřitelný, většinou si cestou domů zpívám :-) Doporučuju.

Nechodím teda do solária, ale do jiných zařízení. A to častěji než jednou měsíčně. Cestou zpět si taky zpívám, baterky mám druhý den vybité. :-D
  • 0

#781 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)

Publikováno 7 leden 2011 - 10:19:15

Ok, tak já si nechám změnit přezdívku na "Solarius" :)
  • 0

#782 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationValachy!

Publikováno 7 leden 2011 - 10:21:55

Nech si ji změnit na Helios - když bude pěkně, bzdem tě chválit, když ne, budem ti podlézat, ať je pěkně :-D
  • 0

#783 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)

Publikováno 7 leden 2011 - 10:42:28

Tak alespoň takhle...
  • 0

#784 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 7 leden 2011 - 10:43:05

Tak alespoň takhle...

:-) Nomen omen. :-D
  • 0

#785 tess_red

tess_red

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 175 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 240

Publikováno 7 leden 2011 - 12:36:49

zlobí mne: rýma, hnusný kašel, že z toho nachlazení neslyším na jedno ucho a že to není tak dlouho, co už jsem jednu takovou hnusnou virózu měla. :oops:
  • 0

#786 kelfik

kelfik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 073 příspěvků(y)
  • LocationOstrov u Macochy
Reputace: 86

Publikováno 7 leden 2011 - 12:50:44

Nechodím teda do solária, ale do jiných zařízení. A to častěji než jednou měsíčně. Cestou zpět si taky zpívám, baterky mám druhý den vybité. :oops:

No dnes mě toto zařízení čeká taky,ale nesmím se moc vybít neb chci zítra od rána relaxovat v temné komoře.Jo azačalo u nás svítit SLUNKO :(
  • 0

#787 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 7 leden 2011 - 20:31:20

Nechodím teda do solária, ale do jiných zařízení. A to častěji než jednou měsíčně. Cestou zpět si taky zpívám, baterky mám druhý den vybité. :-D

nechybí ti v tom posledním slově jedno písmenko? :wink:
  • 0

#788 Anonymous

Anonymous
  • Guests

Publikováno 8 leden 2011 - 10:30:08

Nechodím teda do solária, ale do jiných zařízení. A to častěji než jednou měsíčně. Cestou zpět si taky zpívám, baterky mám druhý den vybité. :?

nechybí ti v tom posledním slově jedno písmenko? :-)

Kdepak. To je pro děcka, Notorius už dávno ví, jak na to. :lol:
  • 0

#789 Erik Kurach

Erik Kurach

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 251 příspěvků(y)
Reputace: 435

Publikováno 8 leden 2011 - 11:51:55

Vážení kolegové, co tohle? (Máme všichni doma a využíváme jen občas).
:-) "Starý jezevec" Erik Vložený obrázek
  • 0

#790 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 9 leden 2011 - 11:09:20

Z jiného vlákna:
Dubraro napsal:
"Kdo to tady onehdy mluvil o slabé poptávce po materiálu pro klasickou fotografii??
Tady jeden člověk prodal za měsíc 1000 filmů.
Za jak dlouho prodá 1000 filmů třeba firma Foto Škoda o 20 zaměstnancích a s obchodem (bezmála) na Václaváku?
Jestli on ten problém nebude jinde..."

Porovnávat zrovna s obchodem, který drží dlouhodobě nejširší nabídku klasických fotomateriálů, bazar analogové techniky, nelze. I když určitě gró přidané hodnoty a tvorby zisku majitele tohoto podniku leží v jiné technologii zboží a služeb, jež jsou v tomto salónu prodávány, je nutno přiznat i určitý entuziasmus, neb kdo trochu rozumí ekonomice, snadno si představí, že s takovýmto obratem, množstvím peněz vázaných v pomaluobrátkových zásobách, personálních nákladech atd.atd. by toto a v takovém rozsahu bylo neudržitelné.

Na tomto serveru je registrováno něco přes 1600 účastníků zájezdu.
Kolik z toho je aktivních zde a kolik vlastně je skutečně aktivních fotoamatérů, kteří nějakou vlastní spotřebou pomáhají tuto branži a výrobu udržet při životě?

Všiml jsem si že hromadné nákupy kinofilmů a't čb (surveillance filmy před rokem, kterých celkem ve třech várkách také nebylo málo), pár výprodejů barvy, (kde jsem zafungoval společně s Jakubem Jírou, který to ke zdroji má blízko a má čerstvější informace, takže pomohl s nákupem, já se postaral o distribuci vezdejší), směřují stále do stejných rukou , jejichž počet lze zjistit na prstech okončetin jednoho člověka. Buď těch několik jedinců má skutečně slušnou spotřebu ( i když 20-40 filmů na kvartál či půlrok není nic moc spotřeba, ve věku 17-30 let, ve kterém je asi většina aktivních temnokomornických nadšenců s kinofilmem si hrajících, jsem prohnal svou prakticou v průměru 15-20 filmů týdně).
Takže sám za sebe: dokud tyto materiály lze koupit za cenu pro mě přijatelnou, abych měl s čím si hrát v příštích několika letech, tak se snažím pojistit dnes, kdy se dá ještě něco slušného sehnat za pro mne přijatelné částky, a nakupuji v takovém objemu, aby mě prodejce mohl považovat za partnera, se kterým licitace o ceně možná jest. A jestli se se mnou někdo sveze, tak naprosto svobodně, jen na základě svého rozumu a ekonomické situace. Kdyby se nesvezl, objem bych nenaplnil, cenu neuhádal a ani bych asi nenakoupil.
Totéž platí naprosto stejně u všech ostatních hromadných nákupů, které zde organizují jiní kolegové, v jiném sortimentu - svitky, chemie, doplňkový materiál. U všech hromadných nákupů se vyskytují vesměs stejní účastníci, jejichž počet lze zjistit na prstech jednoho člověka.
Otázka se nabízí: je skutečně aktivní činnost a spotřeba fotomateriálů nějak vysoká? A jsem u toho, na co jsem chtěl vlastně reagovat: Zveřejněné vyjádření k objemu prodaných filmů u škody: Otázkou je, proč prodá relativně tak málo? Když jsem tam nakupoval při svém znovuoživení analogu, hodně mě překvapilo, že z regálu za pultem jsem dostal do ruky filmy, které měly dva měsíce před expirací a sám prodavač mi na dotaz sdělil, že to tam mají už dlouho, že se to moc neprodává, a že si nikdo na kvalitu ještě nestěžoval, takže pohoda.
Takže z tohoto důvodu tam podruhé filmy již nenakoupím, i když by to bylo určitě hospodárnější, průběžně si koupit jen co spotřebuji a nevázat si v zásobě filmů v lednici finance, které bych dokázal užít jinak a lépe.
Vím, že jiný pražský obchod, než tebou jmenovaný prodá docela dost čb filmů, jak kina, tak svitku, sám jsem tam mnohokrát nakupoval. Jednak kvůli rozumné ceně (srovnatelná s cenami, za které se vyplácí nakupovat přes internet v rajchu), ale hlavně proto, že tam průběžná zásoba filmů je uložena v prosklené lednici, takže nemám obavy.
Asi nejsem sám, byl jsem několikrát svědkem, že přišel zákazník s batohem, do něhož naložil filmy (i svitky) po desítkách, dostal množstevní slevu (což je též motivací pro přespolní), doložil batoh chemií, a loučil se slovy "tak za měsíc či dva nashle"
Jestli obchod jde nebo nejde, určuje jednak poptávka, ale také snaha prodejce ke vstřícnosti.
Toť jen můj názor, ovšem.
Na závěr:
na Tvou otázku: "Tady jeden člověk prodal za měsíc 1000 filmů. Za jak dlouho prodá 1000 filmů třeba firma...." si dovolím odpovědět otázkou:
Jak dlouho nenakoupí žádný další film ten, kdož na těch 1000 filmech zde svůj podíl má?
jsou to spojité nádoby. Spotřeba trvale ovlivňuje poptávku, nikoli tvorba zásob.
:lol:
  • 0

#791 tomashr

tomashr

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 547 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 9 leden 2011 - 12:06:44

U té spotřeby je to jak u čeho. Třeba barevným negativům běžné třídy hodně pomáhá "lomografie", do té oblasti se prodá filmů opravdu hodně a výroba i prodej asi rentabilní zatím je.
Ale třeba u diáků či profesionálních barevných filmů je to mnohem horší, tam opravdu převládá digitál a nadšenců, kteří dělají v komoře barevné fotky s vysokou kvalitou je extra málo. Mimochodem stojí za pozornost, že se do aspoň se skřípáním zubů přijatelné relace začínají dostávat i "středoformátové digitály" - tak před rokem to bylo něco finančně absolutně nepředstavitelného, dneska už je to "jen drahé", nicméně už to není tak úplně nedosažitelné - další hřebík do rakve analogu...

U BW je to pak asi někde mezi - lomografie pomáhá méně než u barvy, ale na druhé straně je více "temnokomorníků" ať už z přesvědčení anebo prostě se zájmem o retro techniky. Celkově to ale žádné "zástupy" nebudou ani tady.
  • 0

#792 nemo2

nemo2

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 201 příspěvků(y)

Publikováno 9 leden 2011 - 14:34:37

Jak dlouho nenakoupí žádný další film ten, kdož na těch 1000 filmech zde svůj podíl má?
jsou to spojité nádoby. Spotřeba trvale ovlivňuje poptávku, nikoli tvorba zásob.
:lol:

Tohle má i jiný rozměr. Skladové zásoby filmů v obchodech (a asi i u některých fotografů) byly ještě nedávno nastaveny na původní objem spotřeby, takže byly často likvidovány za velmi nízké ceny (často 10 - 20 procent za neprošlý film). To v důsledku vedlo ke krátkodobému propadu poptávky u těch, kteří toho využili. Je ovšem otázkou, jaký bude postup těchto fotografů poté, kdy se ceny vrátí na původní úrovně - tyhle zásoby se postupně vyčerpají/projdou a nikdo si je nebude dělat znovu.

Btw. ta nejmenovaná prodejna - nešlo by alespoň naznačit? :lol:
  • 0

#793 kdoco

kdoco

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 070 příspěvků(y)
Reputace: 111

Publikováno 9 leden 2011 - 15:27:18

Vím, že jiný pražský obchod, než tebou jmenovaný prodá docela dost čb filmů, jak kina, tak svitku, sám jsem tam mnohokrát nakupoval. Jednak kvůli rozumné ceně (srovnatelná s cenami, za které se vyplácí nakupovat přes internet v rajchu), ale hlavně proto, že tam průběžná zásoba filmů je uložena v prosklené lednici, takže nemám obavy.
Asi nejsem sám, byl jsem několikrát svědkem, že přišel zákazník s batohem, do něhož naložil filmy (i svitky) po desítkách, dostal množstevní slevu (což je též motivací pro přespolní), doložil batoh chemií, a loučil se slovy "tak za měsíc či dva nashle"

skoro bych si tipnul že tuším
  • 0

#794 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 9 leden 2011 - 15:40:39

Tohle má i jiný rozměr. Skladové zásoby filmů v obchodech (a asi i u některých fotografů) byly ještě nedávno nastaveny na původní objem spotřeby, takže byly často likvidovány za velmi nízké ceny (často 10 - 20 procent za neprošlý film). To v důsledku vedlo ke krátkodobému propadu poptávky u těch, kteří toho využili. Je ovšem otázkou, jaký bude postup těchto fotografů poté, kdy se ceny vrátí na původní úrovně - tyhle zásoby se postupně vyčerpají/projdou a nikdo si je nebude dělat znovu.
Btw. ta nejmenovaná prodejna - nešlo by alespoň naznačit? :lol:

ad 1) nevím, jak u koho, u mě ty nákupy výprodejových filmů za zlomkovou cenu vytáhla stavidla opatrnosti, prostě fotím, aniž bych nad každým snímkem uvažoval, co mě ty sračky, co nacvakám, budou zase stát :lol: takže ve výsledku to u mě znamená podstatně vyšší aktivitu, spotřebu, velmi rychlé vyčerpání těchto zásob a hlad po filmech dalších. A tak i díky tomu můžete i vy vesele a za lidové ceny nakupovat v hromadných nákupech, které vyčmuchám a vyhandluju a tady vylepím na sklo. :(
mimo téma, jen k nedávnému flame o dostupnosti, nedostupnosti materiálů atd: slyším občas nářky na rostoucí ceny, k tomu si dovolím poznamenat, že v r. 1972, kdy jsem začínal s kinofilmem, na jeden fomapan musel absolvent VŠ, třeba MUDr, makat asi hodinu a čtvrt, na ORWO dvě hodiny, na Kodak Tri-x z Tuzexu půl dne... Ceny rostou, to je pravda, tomu se říká inflace. A souběžně s tím rostou platy a honoráře studovaných, žádaných a schopných odborníků, troufnu si odhadnout, že dokonce rychleji. Takže pokud dnes slyším třeba právníka naříkat nad drahotou, tak se pouze tiše usměju, zvláště když mi rukama procházejí jeho faktury. Třeba i uvědomění těchto skutečností povzbudí motivaci kolegů ještě studujících, aby na školu nekáleli a snažili se, aby si mohli ten luxus drahých koníčků, mezi něž i klasická fotografie patří, i v budoucnu dopřávat.
ad 2) stačí si do vyhledavače na seznamu dát třeba "Ilford Pan 400", vyplkne ti to na osmé pozici obchod, který mám na mysli.
  • 0

#795 Sokolík.

Sokolík.

Nováček

• Banned
  • Pip
  • 299 příspěvků(y)

Publikováno 9 leden 2011 - 17:07:11

Je znát,kolego Jirinole,že máte tuhle problematiku v malíku,to se musí uznat,opravdu. Já jsem začal fotit v osumdesátých letech,takže jak to bylo v těch sedumdesátých,to nemám tušení,já jen vím,že když jsem potřeboval na ten svitkovej Fomapan,tak mi matka dala 6.50 kčs a dvacku na sváču,abych při focení náhodou nezhynul hlady :lol: . Pokud si pamatuju tak svitkovej ORWO jsem kupoval za nějakejch 12 Kčs. Fakt nevím,jak jinde a u jiných,ale já jsem se díky tomu,že ten svit. Fomap. stál kolem bůra mohl vyblbnout,namlátit si kokos a finančně to nebyla žádná hrůza,mohl jsem si dovolit udělat ty chyby,který mne v konečném důsledku toho naučily víc,než ty úspěchy. Vývojky na papír za 4 kčs,papír Neobrom,na který jsem zvětšoval mne stál dvacku. Věřte mi,vůbec jsem si nestěžoval...Je ale možné,že jsem napsal nějakou ptákovinu,kterou kolego Jirinole,roznesete na kopytech,proto se raději předem omlouvám ! :lol:
  • 0

#796 nemo2

nemo2

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 201 příspěvků(y)

Publikováno 9 leden 2011 - 17:59:21

ad 1) nevím, jak u koho, u mě ty nákupy výprodejových filmů za zlomkovou cenu vytáhla stavidla opatrnosti, prostě fotím, aniž bych nad každým snímkem uvažoval, co mě ty sračky, co nacvakám, budou zase stát :lol: takže ve výsledku to u mě znamená podstatně vyšší aktivitu, spotřebu, velmi rychlé vyčerpání těchto zásob a hlad po filmech dalších.

Ano, mam to podobně, ovšem z pohledu výrobce znamená to, že jsem si pořídil za pár korun větší krabici filmů v tuhle chvíli jen to, že od něj cca 2 roky nic nekoupím. To znamená, že výrobci teď mají nějakou dobu odbyt mnohem menší, než by odpovídalo tomu, kolik je toho reálně nacvakáno. Na druhou stranu to zase trochu vyrovnávají ti, kteří se předzásobují pro případ ukončení výroby. Za pár let se situace nejspíš trochu stabilizuje.

Ostatně obdobná situace je u (klasických) fotoaparátů, jen tam je výše "zásob" ku průběhu "spotřeby" taková, že produkce skoro zanikla i přes určitou pokračující úroveň spotřeby aparátů.

Ad 2. Děkuju, zabookmarkováno :lol:
  • 0

#797 dubraro

dubraro

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 468 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 303

Publikováno 10 leden 2011 - 08:11:18

Tady jeden člověk prodal za měsíc 1000 filmů.
Za jak dlouho prodá 1000 filmů třeba firma Foto Škoda o 20 zaměstnancích a s obchodem (bezmála) na Václaváku?
Jestli on ten problém nebude jinde..."
Porovnávat zrovna s obchodem, který drží dlouhodobě nejširší nabídku klasických fotomateriálů, bazar analogové techniky, nelze. etc.

1/ Omlouvám se za zasírání tvého vlákna offtopicem.
2/ Původně jsem chtěl spíše poukázat na to, jestli oni vážení výrobci a (velko)obchodníci svým chováním nízkou poptávku sami nezpůsobují. Vždyť s čím se v takových obchodech často setkáváme - arogance, neplnění slibů, nedodání objednaného zboží, předražování...

Osobně si myslím, že "odepsáním" analogu a masivní podporou digitální fotografie si výrobci podřízli větev sami pod sebou. A není se čemu divit, u firem, řízených jak je dnes zvykem, najatým manažerem, hodnoceným podle kvartálních výsledků. Na to, co bude za 10 let, nemá níkdo důvod myslet. A tak se s jásotem začaly prodávat digitály a pár let to vydrželo. Jenže dnes se ukazuje, že se zapomělo na jedno kouzlo. To se jmenuje spotřební materiál. Když jednou někomu prodáte digitál, tak už od něj žádné další peníze nedostanete. Když ten digitál vyrobíte úmyslně jako šmejd, který se rychle pokazí, tak si zákazník sice bude muset koupit nový, ale už to bude od někoho jiného. Kdežto když jste někomu prodali klasický aparát, měli jste víceméně jistotu, že bude kupovat filmy a nechá si je vyvolávat a nechá si dělat fotky.
Totéž i v jiných oborech. Analogová gramodeska se okopírovat nedala. Leda přehrát na pásek, se ztrátou kvality, a ten se taky musel koupit a ne úplně levně. CD a DVD za přemrštěnou cenu prodáte jenom jednou - dá ve stejné kvalitě kopírovat donekonečna.
Chamtivost, bezkoncepčnost ... rychlý prachy a po mně potopa.
  • 0

#798 tomashr

tomashr

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 547 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 10 leden 2011 - 08:51:51

Jenže dnes se ukazuje, že se zapomělo na jedno kouzlo. To se jmenuje spotřební materiál. Když jednou někomu prodáte digitál, tak už od něj žádné další peníze nedostanete. Když ten digitál vyrobíte úmyslně jako šmejd, který se rychle pokazí, tak si zákazník sice bude muset koupit nový, ale už to bude od někoho jiného. Kdežto když jste někomu prodali klasický aparát, měli jste víceméně jistotu, že bude kupovat filmy a nechá si je vyvolávat a nechá si dělat fotky.

Ne že by to co píšeš byla úplná blbost, ale myslíš si, že to sedí i na fotografii? Lídři trhu byli v analogové době Canon, Nikon, Minolta, s odstupem Pentax - ani jedna z těchto firem fotomateriály nedělala... Paradoxně třeba pro Canon se nástupem dgitálu stal spotřebák významnější, neboť má velmi slušnou pozici v tiskárnách... Určitá "synergie" výroby fototechniky a materiálu byla u Fuji, ale tam naopak jasně převažovaly ty materiály, u Kodaku to platilo dvojnásobně.

Já se vrátím k svému oblíbenému tématu - podle mě tady na TK spousta lidí ve "svaté nenávisti k digi" zapomíná (či přímo záměrně přehlíží), kolik nešvarů zmiňovaných dnes se dělo již v "dávné minulosti".... Ono to v tehdejší ČSSR přirozeně nebylo tak patrné, ale třeba faktické nasycení trhu a snaha o tlačení něčeho nového tu už byla v 80tých letech. Ke konci 80tých let výrobce zachránil přechod na SLR s autofocusem, což vyvolalo velkou obměnu výbavy, v "masové" třídě to pak byl ještě o něco dříve nástup kompaktů. Ale stejně již v druhé polovině 90tých let začalo být opět patrné jisté "zoufalství", kdy se na trh valil jeden šílenější superzoom kompakt než druhý - podobnost s některými dnešními "inovacemi" u digi vůbec není náhodná!
Je to prostě všechno pořád dokola :!:
  • 0

#799 Jirinol

Jirinol
  • Guests

Publikováno 10 leden 2011 - 08:56:12

Romane, s tímto bezvýhradně souhlasím. Možná doplním ještě maličkost:
němci říkají Fachhandel oder Fuschgeschäft, u nás obdoba "prodavač nebo podavač". tohle přispívá k úrovni obchodu také (všeobecně). Co se má spotřebitel v obchodě dozvědět, co je pro něj to pravé, když s ním obchodník o jeho přáních a potřebách nekomunikuje a vstříc mu nejde? když mu neřekne, proč to a proč něco jiného a nedá mu vlastně na výběr ? a tak se dá pokračovat.....
  • 0

#800 chemikk

chemikk

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 183 příspěvků(y)
Reputace: 39

Publikováno 10 leden 2011 - 09:30:54

Ja bych to zoufalstvi nenazyval. Je to klasicky prubeh inovaci po "S"krivce. Udava vztah inovaci (y) na vynalozenych nakladech (x) a ma tvar senzitometricke krivky:) Kdyz se objevi neco noveho tak se to da vylepsit vyznamne i s malymi naklady na vyzkum. Jenze po case se produkt priblizi dokonalosti - jako treba digital po deseti letech na spotrebitelskem trhu - a jakakoliv dalsi podstatna inovace je nepredstavitelne draha. Takze zacne inflace produktu - skalovani stejnych vyrobku do umelych kategorii, zaplava barev a tvaru se stejnyma strevama a debilizacni marketingovy kampane.
Vysledek je jednoduchy v podstate jsou ted vsechny produkty dost stejny...

ale hlavu bych si tim nelamal...film bude dokud ho nekdo koupi. A vyrobce neni prodejce. Vyrobci je celkem fuk jestli to prodal prez internetovy obchod nebo u Franty v kramku. Kdyz jeden zanikne tak ty zakazniky prevezme nekdo jiny. A vyvoj se nezastavill, cozpak neni treba takovy Across dostatecne moderni material? :!:
  • 0

2 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 2 návštěvníků, 0 anonymních