Přejít na obsah

Fotka

Co mne těší...

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
6609 odpovědí na toto téma

#951 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 206

Publikováno 4 srpen 2011 - 06:40:29

Navařil sem fotoglycin , a na TLC mám jen jeden ostrý pruh, takže je to dokonce i celkem čisté :-) . A to mě těší !

Mimochodem, nemá zde někdo předpis na rodinal ?

Udělals pár gramů, nebo jsi to rozjel ve velkém?
  • 0

#952 hypnogen

hypnogen

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 185

Publikováno 4 srpen 2011 - 08:51:52

těší mě, že jsem včera po dlouhé době zase opravdově fotil (cvaky ze života na mjučko nepočítám jako seriózní focení)..
a výsledek - 4 ambrotypy 13x18 + nafocené 4 fomy 13x18 a 1 svitek... celé odpoledne v prdeli, ale mám z toho dobrý pocit.
... jen vyvolávat se mi to nechce, ale natěšenost mě donutí :-)

Tímto bych se chtěl zeptat Bzencaka nebo jiných pamětníků srazu v BS - který typ (recept) toho jednolázňového utrejchu jsme tam tehda používali?

Po nějakých errorech s voláním 13x18 v Krokus tanku to chci teď zkusit v miskách. ale hodinu tam v té tmě viset nechci :-) díky
  • 0

#953 ToFF

ToFF

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 90

Publikováno 4 srpen 2011 - 09:03:42

Tímto bych se chtěl zeptat Bzencaka nebo jiných pamětníků srazu v BS - který typ (recept) toho jednolázňového utrejchu jsme tam tehda používali?

Hledej šmudlo :-)

Najdeš ji v Bzenčákově článku "Vyvoláno a ustáleno za méně jak 2 sekundy!" pod označením FX – 6a . Kontrast si polaď hydrochinonem.

Kdy se můžu stavit na skouknutí průběžných prací? :-)
  • 0

#954 hypnogen

hypnogen

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)

Publikováno 4 srpen 2011 - 09:20:46

Hledej šmudlo :-)

Najdeš ji v Bzenčákově článku "Vyvoláno a ustáleno za méně jak 2 sekundy!" pod označením FX – 6a . Kontrast si polaď hydrochinonem.

Kdy se můžu stavit na skouknutí průběžných prací? :-)

jj, v to článku jsem ji hledal, ale nebyl jsem si jistý, který z těch receptů to byl. DÍKY ;)

až budu mít něco na papírech, tak se s tím klidně stavím do Václavovic :)
  • 0

#955 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 153 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 206

Publikováno 4 srpen 2011 - 09:29:06

Bzenčák by poradil nejodborněji, ale sám jsem s tou vodou dost pokusničil, a podle toho jaký máš film(předpokládám fomu 100) a podle světlo(včera bylo asi dost osté, ne?)bych hlavně doporučil jít nahoru se sirnatanem, ať ten negativ není tvrdý.
  • 0

#956 bzencak

bzencak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)
Reputace: 487

Publikováno 4 srpen 2011 - 09:42:33

Nevím proč bys měl být hodinu potmě? To vás fakt nenapadne misku přikrýt jinou větší nastříkanou matným sprejem. Já mám černou překližku, olepenou černou samolepící tapetou (něco jako nizoučkej samet) na to dám misku do ní film přiklopím a možu rožnůt! Vlnky posílám tou překližkou na které to sedí.
  • 0

#957 hypnogen

hypnogen

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)

Publikováno 4 srpen 2011 - 09:42:46

ploci: fotil jsem to v ateliéru v místě, kde bylo světlo difuzní, takže asi zůstanu na nějakých defaultních hodnotách.
  • 0

#958 bzencak

bzencak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)

Publikováno 4 srpen 2011 - 09:54:10

S tím jednolázňovým voláním je taky dost vychytávání. Hrozně záleží na tom jak exponuješ. A pro jaký účel potřebuješ negativ. Já se na to díval (po desenzibilaci) ve slabém světle. A vyvoláno je hrozně rychle! To jsou sekundy. Pak se už jen ustaluje. Čtyři minutky doporučuji minimálně kvůlivá dobrému ustálení. Se strmostí ti už poradil TOFF.
  • 0

#959 bzencak

bzencak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)

Publikováno 4 srpen 2011 - 09:57:51

Rasťo Čambál by ti poradil asi víc! Já v tom normálně nedělám.
  • 0

#960 kony

kony

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 483 příspěvků(y)
Reputace: 7

Publikováno 4 srpen 2011 - 11:04:40

Plocimu: zatím 50g pokusná šarže, ale dá se to zvládnout vlemi dobře . Jakmile dořeším destilaci s předháněním vodní parou , bude i dostatek p-nitrofenolu, potažmo p-aminofenolu a můžeme to rozjet ve velkém :evil: .
  • 0

#961 hypnogen

hypnogen

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)

Publikováno 4 srpen 2011 - 11:13:03

Exponuju dost od oka (kloboučkuju) a obávám se, že mi lítá EV sem EV tam :/

účel negativu = kontaktní kopie na multigrade papír.
  • 0

#962 bzencak

bzencak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 993 příspěvků(y)

Publikováno 4 srpen 2011 - 12:09:35

účel negativu = kontaktní kopie na multigrade papír.

Tak to máš pohodu a můžeš to používat tak jak je to popsané v článku. Strmost kontaktu ukočíruješ filtrovaným světlem. Nevidím v tom žádný problém.
  • 0

#963 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 4 srpen 2011 - 13:08:42

Kedysi dávno, v 80.-tých rokoch som na vyvolávanie dokumentárneho filmu ORWO MA8 používal ustaľujúcu vývojku Kodak D8 mod.F, je to vývojka, ktorá vyvoláva veľmi kontrastne a jemnozrne, je vhodná na fotokópie dokumentov a podobne. Snáď by nebolo od veci urobiť niekoľko skúšok s normálnym filmom. Má zloženie:

Siričitan sodný bezv. 60 g
Hydrochinon 30 g
Hydroxid sodný 25 g
bromid draselný 10 g
thiosíran sodný kryšt. 50 g

Čas vyvolania a ustálenia pri 20st. je 5-6 min.
Ja som to na klasickom filme neskúšal, nakoľko som v nejakej múdrej knihe čítal, že tento spôsob vyvolania klasických filmov nie je vhodný pre filmy, ktoré majú byť dlhodobo skladované, a tak radšej klasika.
  • 0

#964 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov

Publikováno 4 srpen 2011 - 13:24:01

P.S. na vyvolávanie filmov v miske (dosky,plany) by som navrhoval klasickú vývojku násl. zloženia:
Metol 4,5 g
Siričitan sodný 33 g
uhličitan sodný 30 g
bromid draselný 1 g
vyvolávacia doba pri 20st je 3-4 minúty
Energická, normálne pracujúca vývojka

P.S.2 ATOMAL náhodou vyrobiť neviete?
  • 0

#965 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov

Publikováno 4 srpen 2011 - 13:27:59

Sorry, otázka PS2 bola na Konyho, zabudol som to tam dopísať
  • 0

#966 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 4 srpen 2011 - 13:30:34

Sorry, otázka PS2 bola na Konyho, zabudol som to tam dopísať

sice nejsem kony, ale dovolím se optat, proč se pokoušet s nejistotou vyrobit atomal, když se dá za celkem mrzký peníz koupit?
  • 0

#967 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov

Publikováno 4 srpen 2011 - 13:39:04

No vieš Jirko, keď sa pokúša vyrobiť paraaminofenol-hydrochlorid, ktorý sa taktiež dá celkom za dobrú cenu kúpiť hotový (Rodinal, R09), tak prečo nie aj Atomal?
  • 0

#968 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 4 srpen 2011 - 15:04:40

No vieš Jirko, keď sa pokúša vyrobiť paraaminofenol-hydrochlorid, ktorý sa taktiež dá celkom za dobrú cenu kúpiť hotový (Rodinal, R09), tak prečo nie aj Atomal?

no víš, já si nejsem jist, že jsem četl konyho pozorně, pochopil jsem, že se dobabral k syntéze fotoglycinu, kterýžto se nikde jinde než v jedné dílně za velkou louží nevyrábí a taky jinde sehnat nedá.
:evil:)

ale abych nepodpaloval plamínek, jak se nyní bohužel na TK často stává, zdá se mi, glycin není roven jednomu druhu konfekční vývojky, tebou jmenovaný vyvolávač (komerčně před téměř 100lety nazvaný u fy. Agfa Rodinalem) není jen součástí vývojky zvané Rodinal či R09 atd,), alébrž se hodí do více recepisů na jemnozrnné vývojky, tudíž by zájemců o vyvolávač bylo povícero, podobně jako je zájemců o glycin.
A co se atomalu týče, původní tento vyvolávač jako součást orig. Agfa Atomalu je již asi historicky ztracen, jeho dobře funkční náhražka v Atomalu pozdějším, konfekčním (Atomal F, A49, Fomal, snad možná Fotomal - nevím, po r. 80 jsem sto přestal sledovat) , stejně jako v Atomalu dnešní výroby, přeci jen existuje. Atomal jako původní vyvolávač bych sháněl pouze kvůli sestavení původního recepisu atomal vývojky, kterou dostanu koupit dnes ovšem ve kvalitě 1A, dokonce s regenerátorem, což mi zajistí několika-měsíční až -roční provoz bez jakýchkoli starostí, a to za pár korun, takže tím se snažím objasnit ti svoji otázku "proč vyrábět Atomal?".
  • 0

#969 MrB14ck

MrB14ck

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 570 příspěvků(y)
  • LocationChotěšov (PJ)
Reputace: 119

Publikováno 4 srpen 2011 - 16:05:39

praktica PCL2 která mi právě přišla - po dlouhé době něco co doopravdy funguje - uvidíme jak dlouho :evil:
  • 0

#970 Zee

Zee

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 119 příspěvků(y)
  • LocationHolíč, Slovakia
Reputace: 38

Publikováno 4 srpen 2011 - 16:33:38

Mne sa podarilo, si doma dobudovať ateliér, taký malí, tak na portréty, max postavu (6x3x2,5m), ale je môj.
Už sa teším až ho skolaudujem s 9x12 (s nejakou šikovnou modelkou) . Divadelný reflektor (pôvodne 1kW prerobený na 60W, aby som mohol svietiť aj doma) + dve doplnkové svetlá a odrazky, čierne, biele, modré, zelené a oranžové pozadia. Samozrejme že sa dá využiť aj svetlo z okien o to, by som sa nerád pripravil. No teším sa s toho...
  • 0

#971 kony

kony

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 483 příspěvků(y)

Publikováno 4 srpen 2011 - 22:43:49

To , že si občas připravím hydrochlorid je jen důsledek toho, že se mi jej nechce samostatně kupovat, pokud je po ruce p.aminofenolová báze . Pokoušení se to skutečně není, hydrochloraci zvládá cvičená opice a není důvod proč by nefungovala .

Atomal - mám v repertoáru takovou paletu vyvíječů, že mě to zatím nezajímá - mohu se na to zběžně podívat a uvidíme .

Proč jsem psal o nitraci fenolu a separaci isomerů ? Cena 350kč/kg aminofenolu mi nepříjde nic moc (+ jeho občasná nedostupnost) a čas nad tím strávený není nijak podstatný - když už jednou jsem v laboratoři, mohu toho současně dělat víc. Pokud by se mi podařilo zajistit větší množství za dobrou cenu, stane se to bezpředmětným .
  • 0

#972 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov

Publikováno 5 srpen 2011 - 02:39:28

Kony, Jirko, mne ani tak neišlo o to, vyrobiť chemikáliu na bežné používanie, ako skôr zo zvedavosti, či by sa to v domácich, či malých labolatórnych podmienkach dalo vyrobiť. Ako napísal Jirko, prečo sa pokúšať o niečo, čo sa dá za slušný peniaz kúpiť v dobrej kvalite, ale zvedavosť je zvedavosť.
  • 0

#973 Tilberien

Tilberien

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 107

Publikováno 5 srpen 2011 - 09:15:03

Kony, Jirko, mne ani tak neišlo o to, vyrobiť chemikáliu na bežné používanie, ako skôr zo zvedavosti, či by sa to v domácich, či malých labolatórnych podmienkach dalo vyrobiť. Ako napísal Jirko, prečo sa pokúšať o niečo, čo sa dá za slušný peniaz kúpiť v dobrej kvalite, ale zvedavosť je zvedavosť.

O domácí výrobu Rodinalu jsem se dříve taky zajímal. Vono, když člověk volá plany nastojato ve vývojnici a leje tam 800 ml vývojky, tak Rodinal docela mizí.
Cca před rokem, kdy jedinej můj zdroj R09 byla Foma u Škody 0,25 l za cca 130 Kč, tak to podle mě smysl míchat mělo.
V poslední době jsem se dostal k nákupům z fotoimpexu, kde se dá pořídit APH09 půl litru za 6 € nebo Calbe R09 0,25 l za 1,5 €, tak pro mě domácí míchání taky pomalu ztrácí smysl.
  • 0

#974 kony

kony

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 483 příspěvků(y)

Publikováno 5 srpen 2011 - 11:56:47

Kony, Jirko, mne ani tak neišlo o to, vyrobiť chemikáliu na bežné používanie, ako skôr zo zvedavosti, či by sa to v domácich, či malých labolatórnych podmienkach dalo vyrobiť.

Odpovím otázkou : co to jsou malé laboratorní podmínky ? Reakce na jednu kádinku je tak p.aminofenol.HCl z báze , jinak to ale chce trochu víc.
  • 0

#975 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov

Publikováno 5 srpen 2011 - 14:00:47

za malé labolatorne podmienky považujem napr. školské labaky, teda na strednej škole a pod.
  • 0

#976 kony

kony

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 483 příspěvků(y)

Publikováno 5 srpen 2011 - 14:24:28

Školní laboratoře jsou bohužel ve většině případů zdevastované k nefunkčnosti, ale pokud by se našla nějaká zachovalá, tak ano .
Na Atomal jsem se ještě neměl čas podívat .
  • 0

#977 centos

centos

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 154 příspěvků(y)
  • LocationOstrava, Praha
Reputace: 1

Publikováno 8 srpen 2011 - 17:02:29

Potěšily mne knihy Vyvolávám a zvětšuji sám od Zdeňka Tomáška a Černobílá fotografie od Jaroslava Kulhánka, které jsem si dnes přinesl z antikvariátu. Necelých 600 stran za 80 korun, tak snad to k něčemu bude.
  • 0

#978 pepafotograf

pepafotograf

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 764 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397
Reputace: 333

Publikováno 8 srpen 2011 - 17:12:35

:) Určitě bude! Já jsem s knihou od Tomáška před 30 lety začínal... :lol: takže to asi k něčemu bylo...
  • 0

#979 Girmy

Girmy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 147

Publikováno 8 srpen 2011 - 17:38:25

Mám podobnou radost. V UK jsem koupil Ansela Adamse (The print a The negative). Pak dvě knížky Photographer´s handbook (darkroom a obyč focení). Jednu knížku s krajinami, kde je úplná ukázka postupu od focení přes vyvolání až po tónování :). A ještě jednu obyčejnou knížku.
Celkem mě to stálo asi 20 liber a z toho nejdražší byl Adams (po 8 librách za kus s poštovným).

Takže teď to jen přelouskat :lol:
  • 0

#980 prowler

prowler

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 553 příspěvků(y)
  • LocationTrnava, SVK
Reputace: 10

Publikováno 9 srpen 2011 - 17:19:31

Síce ma posledné 2 dni pekne serie upchaný nos a hlava jak po rane kladivom, predsa len ma dnes niečo potešilo. Bol som si dať vyvolať 2 v chladničke zabudnuté farebné negatívy a v labe kam chodievam svietila cedula, že sa k 1.10.11 sťahujú o pár metrov vedľa. Pri tej príležitosti pani vedúca vypredávala nejaký tovar a keď ma zbadala, hneď sa pýta, či fotím aj na Ilfordy. Fotím. Tak mi PODAROVALA metráž 30m Delta 400 :lol: Síce ľahko po expiračke, ale to vôbec nevadí :lol:
  • 0

#981 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 114 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 736

Publikováno 9 srpen 2011 - 17:51:49

Síce ma posledné 2 dni pekne serie upchaný nos ....Tak mi PODAROVALA metráž 30m Delta 400 :lol: Síce ľahko po expiračke, ale to vôbec nevadí :lol:

Že já nemám taky upchatý ňufák .. :lol: Přeju dobré výsledky.
  • 0

#982 Girmy

Girmy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 9 srpen 2011 - 19:00:58

Panejo, to má někdo kliku :lol:.

Hlásím, že film, který prošel RTG v Praze i v Londýně přežil vše :lol:...
Konkrétně HP5+ svitek koupený v béfotu, skladovaný v ledničce.
Tak doufám, že ty filmy, co jsem koupil přímo v UK budou také v pořádku a nebudou mít újmu (zatím vyvolány jenom dva :lol: ).
  • 0

#983 MrB14ck

MrB14ck

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 570 příspěvků(y)
  • LocationChotěšov (PJ)
Reputace: 119

Publikováno 9 srpen 2011 - 23:51:19

Dnes jsem úspěšně prošel temnokomornickým křestem :lol:
díky zde nashromážděným informacím do byla celkem hračka i přes komplikace s chlazením vývojky :lol:
jinak kdyby to někoho zajímalo tak sem máchal Fomapan 100 v kinu v ID11
  • 0

#984 pepafotograf

pepafotograf

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 764 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397

Publikováno 10 srpen 2011 - 04:30:12

V ID-11,nebo D-76 to máchám už třicet let... :lol: a furt dobrý! :lol:
  • 0

#985 thelomographer

thelomographer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
Reputace: 21

Publikováno 13 srpen 2011 - 14:33:12

Potěšila mě kniha od Miloše Ostádala Fotografujeme jednoduše a dobře z roku 1947, kterou jsem našel při vyklízení sklepa u dědy.
  • 0

#986 Erik Kurach

Erik Kurach

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 251 příspěvků(y)
Reputace: 435

Publikováno 13 srpen 2011 - 14:47:12

Vážení kolegové, "PŘÍRUČKA FOTOGRAFIE" Dr.tech.inž.chemie Františka Mašína, nákladem "Věstníku odborných společenstev fotografů" v Čechách
a na Moravě, s autorským věnováním p. Emilu Synkovi, majiteli fotografického závodu v Mělníce, s osobním věnováním autora ze dne 21.10.1941 za Kč 40,00, je cenným přírůstkem soukromé knihovny mého
brlohu. S pozdravem "Starý Jezevec" Erik
  • 0

#987 tess_red

tess_red

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 175 příspěvků(y)
  • LocationLitoměřice; občas Ludvíkov u Velké Bíteše
Reputace: 240

Publikováno 13 srpen 2011 - 15:36:52

Mně moc těší, že se mi podařílo včera u Pazdery ulovit orig. clonu na Flektogon 50/4 pro Pentacon six za 200,- Kč. :lol:
  • 0

#988 pepafotograf

pepafotograf

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 764 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397

Publikováno 13 srpen 2011 - 17:02:24

:lol: Ale? Že by v Litoměřicích přibyl jeden Pentacon six TL? Já žil doposud v domění,že je to jen výhradně Pentax na kinofilm! :lol:
  • 0

#989 tess_red

tess_red

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 175 příspěvků(y)

Publikováno 13 srpen 2011 - 20:28:14

:D Pentacon six už mám 2 roky, objevila jsem ho v Teplicích v bazaru za 1400,- se záklaďákem a ještě dalšími věcmi, ale musela jsem ho dát trochu do kupy, nějak mne zlobilo překrývání políček.

Stejně nejvíce fotím na Pentax (to je moje srdeční záležitost), ale v posledním půl roce vytáhnu čas od času i ten pentacon (hlavně portréty atp., na co se s tou "krávou" nemusím dlouho tahat), a teď se mi podařilo nedávno koupit na něj za celkem slušný peníz ten Flektogon.

Takže tak. :cry:

PS: vím nejméně ještě o jednom pentaconu six v Litoměřících.
  • 0

#990 pepafotograf

pepafotograf

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 764 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397

Publikováno 14 srpen 2011 - 07:16:39

:D Hm,tak to je zajímavý...on už jen ten fakt,to spojení-dnešní mladá žena+Pentacon six! :cry: Ale co se divím-Sára také fotí Hassym,takže vás asi bude více než malé množství! :cry: V každém případě skládám poklonu! ;) Můj Asahi 6x7 je asi ještě těžší než Pentacon,ale při mojí výšce 196cm a solidní váze těla něco vydržím! :lol:Tady v těch končinách nevím o nikom,a už vůbec ne o ženě,co by fotila na film,a na svitkový už vůbec ne! Tak kdyby byly nějaké stránečky k nakouknutí,rád bych se na něco pěkného z Litoměřic podíval... ;) hezkou neděli!
  • 0

#991 anry44

anry44

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 387 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 14 srpen 2011 - 08:16:29

Mně moc těší, že se mi podařílo včera u Pazdery ulovit orig. clonu na Flektogon 50/4 pro Pentacon six za 200,- Kč. :D

ježíšmarja,nebylo jich tam víc?Teda alespoň jedna.......
  • 0

#992 tess_red

tess_red

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 175 příspěvků(y)

Publikováno 14 srpen 2011 - 09:47:40

Mně moc těší, že se mi podařílo včera u Pazdery ulovit orig. clonu na Flektogon 50/4 pro Pentacon six za 200,- Kč. :D

ježíšmarja,nebylo jich tam víc?Teda alespoň jedna.......

bohužel ne, a to jsem ještě měla velké štěstí, nejdříve měli otevřeno u mladého Pazdery, a tak jsem se ho ptala jestli nemá, nebo jestli by nešla nahradit nějakou podobnou, a on mi říká: "včera jednu zrovna přijímali vedle do obchodu, tak to tam zkuste." Tak jsem mu pěkně poděkovala a řítím se vedle, a tam mi slečna prodavačka říká: "to ale prodáváme spolu s objektivem, zvlášť ne" Takže smůla, nu což začala jsem si vybírat jiné věci, co jsem potřebovala (zas tak často se do Prahy nedostávám). A asi po 5 minutách vylezl ze zadu mladý Pazdera a když mne viděl, tak se ptá slečny prodavačky, jestli jsem dostala tu slun. clonu, no abych to zkrátila: díky němu, jsem tu slun. clonu dostala za tu dobrou cenu. :cry: |Protože trval na tom, že to včera přijímal a že to je prodejné zvlášť a paní účetní mu to potvrdila.

Ještě jsem si tam pořídila na Pentacon Six delší sklíčko Biometar 120/2,8 za 1400,- a dostala jsem ho se slevou 200,- Kč, protože má malý škrábanec (musím si ho do 10 dnů vyzkoušet, a dá se to kdyžtak vrátit).

Takže to byl celkem úspěšný lov.

Jen mi tam bylo dost líto prodavaček, pan Pazdera si odjel až do konce srpna na dovolenou, všude rozvěsil, že prodej do komise je omezen až do 1.9. Což mělo za následek, že tam přišli, jen za tu chvíli, co jsem tam byla já, dva rozčílení pánové, kteří řvali na prodavačky, že je to nehoráznost, že se snaží zjistit, zda-li je jejich věc již prodaná několik měsíců, že jim nikdo nebere telefony, a s podobnou výmluvou je již minule pan Pazdera vypoklonkoval, že tam zase není paní účetní, takže se to nedá zjistit. Vždycky tam byly ke mne prodavačky moc milé, poradily se vším, co jsem potřebovala. Taksi myslím, že si toto nezaslouží, a asi nebylo vyjímečně, kdy na ně někdo křičel.
  • 0

#993 tess_red

tess_red

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 175 příspěvků(y)

Publikováno 14 srpen 2011 - 10:25:15

Pepafotograf: jak už jsem psala, spojení pentacon + já byla opravdu milá náhoda, když se nabídla výhodná koupě. A na středoformátový Pentax by mi asi finance nestačily. A Pentacon mi na to moje "laškování" se středoformátem stačí. ;)
Přiznám se, že ta váha je pro mne asi nejvíce limitující, vytáhnout to na 20 km procházku mne to rozhodně nenapadne. :cry: Někdy mi také pomáhá s táhnutím fotovýbavy manžel, který mi dělá asistenta. ;) Fotím s ním jen v okolí Litoměřic. Ale zatím nic závratného, co bych mohla publikovat. Něco málo z mé tvorby s MF mám na TK ve fotogalerii, ale jestli to je pěkné k podívání si netroufám říci.

Abych nebyla tímto příspěvkem mimo téma, tak bych chtěla říci, že mne moc těší, že mám skvělého manžela, kterému nevadí, že fotím a dost mi pomáhá a podporuje mne v tomto krásném koníčku (teda kromě finanční podpory, na to si musím ušetřit sama, že jo :D ).Dokonce mi často dělá i modela. :cry:
  • 0

#994 Fomaman

Fomaman

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 12 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 14 srpen 2011 - 11:06:24

tess, nepoznám ťa bližšie ale tvoja fotografia "tieňa ruky a skriňe" je naozaj prekrásna, veľmi nápaditá a originálna, naozaj klobúk dole.
  • 0

#995 pepafotograf

pepafotograf

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 764 příspěvků(y)
  • LocationJablůnka 397

Publikováno 14 srpen 2011 - 16:34:43

:D Také se přidržím tématu-Těší mě,že se ještě dnes najdou ženy-dívky,které se nebojí fotografovat na film,ví proč to dělají a asi si zaslouží náš obdiv! :cry:
A ještě mě těší,že se mi vždy podařilo u Pazderů skvěle nakoupit,ať už to byl panoramaťák Horizon 202,nebo fungl nový širokáč Sekor 4/50mm na Erbéčko...pravda,je to už pět let,ale co jdu kolem,tak ty šikovné prodavačky tam jsou stále...takže to mě taky těší... :cry:
  • 0

#996 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov

Publikováno 14 srpen 2011 - 18:31:32

Teší ma, že sa mi podarilo opraviť clonu na objektíve STARMAX auto 2,8/135, neviem síce výrobcu, ale je japonský a M42, sklá sú čisté a nepoškodené
  • 0

#997 hidejoshi

hidejoshi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 435

Publikováno 15 srpen 2011 - 10:17:08

Těší mně příjezd knihy z USA Ansel Adams Landscapes of the american west v úctyhodném rozměru 37 na 45 cm. No nekupte to za 3 doláry. Tak you mr. Adams.
  • 0

#998 Girmy

Girmy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 15 srpen 2011 - 11:12:21

Jsem nadšený z dnešní koupě :wink:. Yashica MAT 124 G.
Vypadá, že byla velmi používaná (dosti ohmatané rohy a kraje, dokonce i vevnitř je barva pryč, jak se převíjel film), ale závěrka je plně funkční, expozimetr zatím nevím, nemám baterku (ta stará je už vytlučená).
K tomu jsem dostal ještě originální sluneční clonu.
A to vše, podržte se, jen za 500 Kč!!! Za to neseženu ani Flexu! ;)
  • 0

#999 kolemjdouci

kolemjdouci

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 61 příspěvků(y)
  • LocationPce
Reputace: 72

Publikováno 16 srpen 2011 - 12:34:51

Mě těší, že existuje tenhle server.
Taková spousta informací, nápadů, rad a tipů se jen tak nenajde.

Bez vás bych asi flexaretu neopravil, nesnesl zvětšovák z půdy, ani bych se nezavřel do temné komory.

Je to zážitek, jak se tou šachtičkou člověk jednou podívá, už není cesty zpět...

Díky

ps. Teď mi tu na skle schnou první vypnuté baryty tak mi držte palce :lol:
  • 0

#1000 thelomographer

thelomographer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 247 příspěvků(y)
Reputace: 21

Publikováno 16 srpen 2011 - 17:47:40

Těší mě nález lupy Horizon 4x ze závodu Krasnogorsk, kterou jsem našel ve zbytcích bévalé sbírky mého pradědy. ( už dříve jsem tam našel Opemus 5, Zenit 11, Zorki 4K, Smenu, Flexaretu VI a plno skvělých knih )
  • 0

4 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 4 návštěvníků, 0 anonymních