Přejít na obsah

Fotka

Co mne těší...

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
6611 odpovědí na toto téma

#2951 Zirafka

Zirafka

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 342 příspěvků(y)
  • LocationSeverní čechy
Reputace: 27

Publikováno 21 duben 2015 - 08:50:44

Děkuji za popis, jen mi pořád chybí několik rukou. Jednou držím pauzák, druhou film, třetí krabičku od CD, čtvrtou foťák, pátou mačkám spoušť... :D

Do RAWu to určitě zkoušet nebudu, protože můj Olympus mjů digital 600 nic takového neumí. Je to již také skoro starožitnost, ale umí makro.

Těším se na fotky, třeba to konečně pochopím.

Ber venek/nebe jako zdroj světla. To musíme nějak změkčit, ne vždy je venku vše jednobarevné či nebe azurově modré. Na to se dá použít třeba pauzák či výše uvedený matovaný obal na CD. Pak následuje film/svitek. Doporučuji si ho dát do něčeho, co film povede, aby se nekroutil, kór u svitku je to snad nutné, třeba držák ze zvětšováku. No a pak foťák s objektivem, který umí aspoň trochu makro. U kompaktů je to v pohodě, ty většinou makro funkci mají, u DSLR to bez makro objektivu, předsádek či mezikroužků nejde. Expozici nastavit automatickou s měřením matrix a ideálně fotit do RAWu.

No a pak je to již jednoduché, na okno dáš pauzák, na to film a druhou rukou fotíš. Je potřeba dodržet kolmost.

Na nějakou aspoň trochu solidní práci to není, tak na kusové náhledy, ale použít to jde. Když je čistá obloha, natočím to na ni, ani pauzák nepoužívám a je to OK.

Z RAWu pak vyvážím bílou, upravím expozici, ořežu a šup do čb a je hotovo (prohlídnu a většinou smažu :smile:.

Závěr je tedy, že na větší množství a konstantní výsledky to chce určitě filmový scanner!

• 0

#2952 Alibaba

Alibaba

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 21 duben 2015 - 08:54:30

To borda: pěkný, ale "Hujer, co ta kaňka! V tvym věku." Pachatel bude potrestán! ;-)

• 0

#2953 borda

borda
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 21 duben 2015 - 08:54:36

Plácni si to na ten monitor. Místo antinewton sklíčka půjde prakticky s jistotou použít obal od CD. Přefocovat to tímto způsobem do RAW a matlat se s tím je nesmysl. Jpeg a picasa to jistí. Ořez, automatickej kontrast, převod BW, případně teplota barev na natónování. Žádný velký sraní, nemá to smysl s takovýmhle materiálem :)

• 0

#2954 borda

borda
  • Guests

Publikováno 21 duben 2015 - 08:57:13

To borda: pěkný, ale "Hujer, co ta kaňka! V tvym věku." Pachatel bude potrestán! ;-)

Evidentně jsem se s tím nesral tak (viz. předchozí příspěvěk), že jsem vynechal krok převod do BW :)

• 0

#2955 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Juzna 1, 900 42 Alzbetin Dvor
Reputace: 1 040

Publikováno 21 duben 2015 - 10:03:48

My hovoríme farebná chyba. Je neštěstí, že už i edituješ wikipedii :P

Ale ano,

Kedze prispievat do wikipedie moze naozaj kazdy, je tam neuveritelne vela sprostosti.

Nazyvat veci anglosaskymi vyrazmi, ked preklady ich pomenovani vznikli davno pred nasim narodenim poukazuje na obrovske medzery v kontinuite fotografickeho podvedomia. Proste digitalisti viac veria wikipedii, ako skusenym fotografom. 

Kedze wikipedia je ustanovizen o obsahu ktorej sa nepochybuje, mnohi onkologicki pacienti piju zeleny caj, kozie mlieko a kilogramy C-vitaminu aby sa vyhli chemoterapii, ktora je uznana ako vedecka metoda liecenia. Nic proti koziemu mlieku, ktore vyrazne zlepsuje vyhliadky, ale vyhnut sa ucinnej metode?

Mame na Slovensku este jednu instituciu, ktora vsetko vie a s ktorej postulatmi sa pri argumentacii protistrany stretavam najcastejsie - modry konik. Tolko sprosti na jednej kope, to skratka clovek nevymysli.

Takze ano, na wikipedii bolo svojho casu aj moje meno :)

• 0

#2956 Karfik

Karfik

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)
  • LocationOstrožská Nová Ves
Reputace: 59

Publikováno 21 duben 2015 - 10:17:46

Nejjednodušší je antinewton sklíčko ze zvětšováku plácnou na monitor noťasu s bílým pozadím, položeným třeba na židli monitorem "na plocho".

Negativ pak zatížit buď druhým sklíčkem, nebo třeba rámečkem. Lépe se pak ostří (já nevedu nic autofocusovýho, tak bych si asi jinak nezaostřil :smile:.

Není to žádný zázrak u svitku to rozšmělcuje dettaily méně.

16417256094_06718fcf0e_m.jpg

U kina pak o něco víc:

17069269665_2e0e40ccae_m.jpg

Nejlepší se mi jeví ta krabice od bot, viz. link výše. usím vyrobit :)

Ano, to lze taky, lze použít i smartphone, je na to dokonce aplikace, že ti svítí celý display bíle.

Jinak mám od víkendu nové boty, krabice je zatím celá, takže budu taky bastlit :-). To okno je nepraktické, hlavně ten úchop všeho dohromady.

• 0

#2957 Karfik

Karfik

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 21 duben 2015 - 10:23:21

Děkuji za popis, jen mi pořád chybí několik rukou. Jednou držím pauzák, druhou film, třetí krabičku od CD, čtvrtou foťák, pátou mačkám spoušť... :D

Do RAWu to určitě zkoušet nebudu, protože můj Olympus mjů digital 600 nic takového neumí. Je to již také skoro starožitnost, ale umí makro.

Těším se na fotky, třeba to konečně pochopím.

Ber venek/nebe jako zdroj světla. To musíme nějak změkčit, ne vždy je venku vše jednobarevné či nebe azurově modré. Na to se dá použít třeba pauzák či výše uvedený matovaný obal na CD. Pak následuje film/svitek. Doporučuji si ho dát do něčeho, co film povede, aby se nekroutil, kór u svitku je to snad nutné, třeba držák ze zvětšováku. No a pak foťák s objektivem, který umí aspoň trochu makro. U kompaktů je to v pohodě, ty většinou makro funkci mají, u DSLR to bez makro objektivu, předsádek či mezikroužků nejde. Expozici nastavit automatickou s měřením matrix a ideálně fotit do RAWu.

No a pak je to již jednoduché, na okno dáš pauzák, na to film a druhou rukou fotíš. Je potřeba dodržet kolmost.

Na nějakou aspoň trochu solidní práci to není, tak na kusové náhledy, ale použít to jde. Když je čistá obloha, natočím to na ni, ani pauzák nepoužívám a je to OK.

Z RAWu pak vyvážím bílou, upravím expozici, ořežu a šup do čb a je hotovo (prohlídnu a většinou smažu :smile:.

Závěr je tedy, že na větší množství a konstantní výsledky to chce určitě filmový scanner!

No zkusím ti nafotit, jak já budu fotit nafocený film :-). Musím to ještě promyslet, jak to udělám, asi do toho zapojím i manželku. Ještě že mám tolik foťáků.

• 0

#2958 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 93

Publikováno 21 duben 2015 - 12:31:53

zabavna diskuse ...

Zifarko, tebe by mohlo zajimat tohle: http://makezine.com/...gative-scanner/ zkousel sem to a docela dobre to funguje :-)

//////////////////

muj drobny nazor:

ja sice chapu, ze je sranda si delat ruzny udelatory na scanovani filmu (i samo domo zvetsovak, ten me bavil asi nejvic), sam sem si tim prosel a to dost divoce... ale dospel sem k nasledujicim vecem:

1) kdyz uz neco ukazovat, tak vyslednou fotku a to nejlepe osobne a kdyz uz neco na netu, tak fotku...

2) scanovani negativu ma v duchu "temnokomornictvi v 21. stoleti" maximalne misto pro technicky ukazky (viz bzencakovy clanky o vyvojkach) a pro ucel katalogu - a na to staci jak "krabice od mlika za tisicovku", tak i "ten Epson za dvacitku" - ve vysledku je to sumak, protoze to nikdy proste nevypada jako "v realite mistra" (ta je dana vyslednou fotkou). Cas venovanej upravama ve fotokramu i vubec tim "neoscanuju jedno vokynko za 3 minuty, ale dam tomu ctyrnasobnej pass pri uber rozliseni na 1 hodinu" se da venovat tomu "dam to do zvetsovaku, budu si blbnout s cudlickama, mackatkama, hejblatkama, popiju pivicko/vinecko, vyrachtam to v chemii a pak si pujdu koupit novy zada) a nasledne fotku flaknout do "obycejnyho domaciho scaneru" (tady se dosahne asi maximalni moznosti priblizeni se "realite mistra") - a samozrejme je povinnosti kazdyho temnokomornika pravidelne dokupovat zasoby, pac se musi informovat vyrobce o tom, ze o filmy je zajem, takze misto hratek ve fotokramu, se da bud nakupovat, nebo vyplacavat dalsi film :-D 

-takze ano, samo domo udelatory sou fajn zazitek, ale strasne to zere cas. Krabicky od mejdla sou dobry, kdy se vysedava u kompu a na tech 36 fotek si clovek vyhradi rekneme tech 15-20minut pro zpracovani. CS 8800/9000 ci E V500 sou taky fajn, pac se to do nich hodi a jde se delat neco uzitecnejsiho. N CS pokud se objevi kolem 5t, tak se da nad nima uvazovat (jenze je to jednoucelovy zarizeni v neznamym stavu). Cokoliv nad 5-6t je splachovani penez do hajzlu... porad je to jenom scaner

Hawgh!

no jinak me tesi to, ze sem nasel pytlicek s excelkou, pac sem hrozne linej jit si neco michat a sem dokopanej k vyvolavani... pheeef ...

• 0

#2959 Zirafka

Zirafka

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 342 příspěvků(y)
  • LocationSeverní čechy

Publikováno 21 duben 2015 - 13:16:57

Negativy skenovat nepotřebuji a když to bylo potřeba, donesla jsem filmy do firmy a druhý den bylo hotovo. Původně jsem remcala nad tím, že se mi nedaří naskenovat hotové fotky tak, aby vypadali alespoň přibližně jako na papíru a ne jako uhlíky zde uvedené. Jenže to by asi chtělo novější skener, tento již něco pamatuje. Vlastně ani nechci vzpomínat, kolik toho pamatuje, protože to je hrůza  :rolleyes: Jenže k novému skeneru by to chtělo i nový počítač a nové Windowsy a co já vím co ještě.

Jinak mi dělá radost B4 vrnící a hrající vedle na stole. Dostala nové počítadlo a zase šlape jako za mlada :) Jen tedy mít na jedné pásce nahrané tři stopy dechovky, to je dost síla. Ještě že na jedněch 540 metrů se vlezlo i nějaké country a teďka i nějaké italské písničky :)

• 0

#2960 salo

salo

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 081 příspěvků(y)
  • LocationZnojmo
Reputace: 190

Publikováno 21 duben 2015 - 13:22:55

Jinak mi dělá radost B4 vrnící a hrající vedle na stole. Dostala nové počítadlo a zase šlape jako za mlada :) Jen tedy mít na jedné pásce nahrané tři stopy dechovky, to je dost síla. Ještě že na jedněch 540 metrů se vlezlo i nějaké country a teďka i nějaké italské písničky :)

Je zajímavé, jak se dříve vyráběly věci, které po desítkách let stále šlapou. Nejen co se týče fotoaparátů. I u mě v oblasti zvuku pořád kraluje Tesla :-)

• 0

#2961 Karfik

Karfik

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 21 duben 2015 - 14:36:08

Je zajímavé, jak se dříve vyráběly věci, které po desítkách let stále šlapou. Nejen co se týče fotoaparátů. I u mě v oblasti zvuku pořád kraluje Tesla :smile:

A jak se dělaly poctivě. Mám CD přehrávač Tesla MC900 (vyrobeno 1985), po torše údržby plně funkční a ten Váží 10kg a šasi a šuplík na CD má z duralových odlitků. Takže roční dcera, která se už naučila přístroj zapnout, šuplík otevřít a následně se na něj věšet, ho neulomí a s přehrávačem nespadne, když váží jako ona.

• 1

#2962 milosm

milosm

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 827 příspěvků(y)
Reputace: 2 288

Publikováno 21 duben 2015 - 14:48:42

.

byl bych ve strehu mit doma vec na kterou se da naucit spolehlive veset

• 0

#2963 JirkaM

JirkaM

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 382 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 125

Publikováno 21 duben 2015 - 15:05:23

... co se v mládí naučíš...

• 0

#2964 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 21 duben 2015 - 16:00:00

Tak,tak, to ja mám Teslacký kazeťák SM260 a dcéra, keď mala cca 2 roky tak na ňom tancovala zo sluchatkami na ušiach, a mgf si spokojne priadol.

• 0

#2965 milosm

milosm

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 827 příspěvků(y)

Publikováno 21 duben 2015 - 16:22:27

:)

.

pochlubte se i vy co mate japonske plechacky a lehke dcerky

.

ne jenom bytelne teslaky a dcerky poradne

• 0

#2966 ladinek

ladinek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 81

Publikováno 21 duben 2015 - 16:37:52

Žirafko, tak posílám fota, jak to dělám já :-) nic uměleckýho fotil jsem to sám a jde to :-) Alespoň inspirativně, nafocenej negativ kino a svitek, nedopatlat moc atd. Pak dál v PC fotečka, na náhled to stačí. Ta podložka nemusí být cd ale i něco jinýho , na tom monitoru je to pohodlnější.

• 0

#2967 Zirafka

Zirafka

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 342 příspěvků(y)
  • LocationSeverní čechy

Publikováno 21 duben 2015 - 17:17:00

Moc děkuju :) Já jsem si pořád říkala, jak je to myšlené s tím obalem od CD, ale že to je takto snadné, to mne nenapadlo. Já jsem prostě myslela, že je myšlený ten obal na pošetku. Tomuto se u nás říká "střed" a proto mi to prostě nedošlo :D

Musím to také zkusit, podle všeho na to není třeba více rukou než mám, tak se to snad povede. Jen tedy nevím, jestli mi bude stačit program Malování ve Windows, protože nic lepšího na úpravu fotek tu nemám. Nebo o tom nevím.

• 0

#2968 ladinek

ladinek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)

Publikováno 21 duben 2015 - 17:24:49

no to nebude, ale ten Zoner najdeš na stažení k vyzkoušení a pak trochu pirátství :-) to bych ,ale neměl nabádat.

• 0

#2969 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)

Publikováno 21 duben 2015 - 18:11:26

... a mne tam furt to CDcko zvadzalo...

• 0

#2970 borda

borda
  • Guests

Publikováno 21 duben 2015 - 18:38:40

Celkem mě těší gossen mastersix, co mi dnes dorazil :). je až neuvěřitelné, co ta mašinka vzhledem k době vzniku umí.

• 0

#2971 Karfik

Karfik

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 21 duben 2015 - 19:40:53

Žirafko, tak posílám fota, jak to dělám já :smile: nic uměleckýho fotil jsem to sám a jde to :smile: Alespoň inspirativně, nafocenej negativ kino a svitek, nedopatlat moc atd. Pak dál v PC fotečka, na náhled to stačí. Ta podložka nemusí být cd ale i něco jinýho , na tom monitoru je to pohodlnější.

Špica! Já jen doporučím ten film dát do rámečku do zvětšováku, protože pak člověk drží ten rámeček a nemusí bojovat s tím, aby si tam nevyfotil prsty. Zas je to blbé, že se musí držet navíc rámeček. Já to fotím proti modré obloze, čímž mi odpadá to cd/pauzák. Popřípadě by se dal dát pauzák i za film do rámečku.

K tomu monitoru jen to, že nemá tak velký jas (monitor mám kalibrován na 120cd/m2) a když jsem objektiv trochu zaclonil kvůli ostrosti a vyšší HO, tak už mi lezlo ISO nahoru. Obloha je dosti silný zdroj, abych byl stále na nativním ISO. A určitě nedávat film přímo na monitor, jsou pak vidět pixely! Buď dál či něčím změkčit, což je další úbytek jasu. A krkolomnost zůstává stejná jako u okna.

• 0

#2972 JirkaM

JirkaM

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 382 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 125

Publikováno 21 duben 2015 - 19:41:49

Dnes u pokladny v sámošce u nás v M.CH - výprodej hraček "Hurvínek - plastový drak".

Že by zámořský rodák sponzoroval obecní drakiádu? :)

• 1

#2973 Karfik

Karfik

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 21 duben 2015 - 19:42:24

Těší mě, že už mám doma Čajka II. A jak bylo dnes krásně.

• 0

#2974 borda

borda
  • Guests

Publikováno 21 duben 2015 - 20:17:15

Žirafko, tak posílám fota, jak to dělám já :smile: nic uměleckýho fotil jsem to sám a jde to :smile: Alespoň inspirativně, nafocenej negativ kino a svitek, nedopatlat moc atd. Pak dál v PC fotečka, na náhled to stačí. Ta podložka nemusí být cd ale i něco jinýho , na tom monitoru je to pohodlnější.

Špica! Já jen doporučím ten film dát do rámečku do zvětšováku, protože pak člověk drží ten rámeček a nemusí bojovat s tím, aby si tam nevyfotil prsty. Zas je to blbé, že se musí držet navíc rámeček. Já to fotím proti modré obloze, čímž mi odpadá to cd/pauzák. Popřípadě by se dal dát pauzák i za film do rámečku.

K tomu monitoru jen to, že nemá tak velký jas (monitor mám kalibrován na 120cd/m2) a když jsem objektiv trochu zaclonil kvůli ostrosti a vyšší HO, tak už mi lezlo ISO nahoru. Obloha je dosti silný zdroj, abych byl stále na nativním ISO. A určitě nedávat film přímo na monitor, jsou pak vidět pixely! Buď dál či něčím změkčit, což je další úbytek jasu. A krkolomnost zůstává stejná jako u okna.

Všechny tebou popisované problémy, včetně krkolomnosti, řeší stativ.

Proto píšu výše, položit notebook "naplocho". Ideálně na židli a stativ rozdělat nad ní.

Nějak by mě ani nepadlo, že by někoho napadlo to šmrdlat z ruky.

Píšu žádný sraní, ale zas trošku to chce, no.

Když si člověk

• 0

#2975 borda

borda
  • Guests

Publikováno 21 duben 2015 - 20:18:30

chce přefotit těch obrázků víc než dva, tři, tak se ta "prace" se stativem navíc docela oplatí.

• 0

#2976 ladinek

ladinek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)

Publikováno 21 duben 2015 - 20:21:35

Jenže já jak vytáhnu stativ tak mě ho malá co je na fotce znárodní a chce do něj dát čínskej Canonmatic :-)

• 0

#2977 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)

Publikováno 21 duben 2015 - 21:23:32

120cd/m2 ?

(Nie je to trochu moc?)

• 0

#2978 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 93

Publikováno 21 duben 2015 - 22:03:12

zalezi na tom jakej je to typ panelu a v jakym prostredi s nim pracuje ... 120cd/m2 napr na mejch L200P (S-IPS nebo H-IPS?) tak akorat, abych behem dne kdy je svetla vsude moc videl vsechno aniz bych zmoural ...

jeste k tomu scanovani negativu: zkouseli ste prohnat negativ zvetsovakem, kterej svitil na skenr? nektery skenery to dokazou schroupnout docela dobre (viz princip "scanner camera").... nebo zkousel ste nekdo promitat obraz ze zvetsovaku a ten pak nafotit digitalem a nasledne upravit? :-)

• 0

#2979 Karfik

Karfik

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 22 duben 2015 - 07:25:36

120cd/m2 ?

(Nie je to trochu moc?)

Je to standard pro kalibraci a kalibrační sonda chtěla nastavit 120cd/m2. A velmi mi to vyhovuje jak doma, tak v práci. Nepříjde mi to moc, třeba nyní za sluníčka je to tak akorát a v noci v normálně osvětlené místnosti to nijak nezáří.

• 0

#2980 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)

Publikováno 22 duben 2015 - 09:00:22

Je to standard pro kalibraci a kalibrační sonda chtěla nastavit 120cd/m2. A velmi mi to vyhovuje jak doma, tak v práci. Nepříjde mi to moc, třeba nyní za sluníčka je to tak akorát a v noci v normálně osvětlené místnosti to nijak nezáří.

No, standart pre pozeranie filmov a vyplnanie excelovskej tabulky - to urcite ...

Obavam sa, ze standart pre spracovanie fotografii a videa je iny ... Ci?

• 0

#2981 milosm

milosm

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 827 příspěvků(y)

Publikováno 22 duben 2015 - 09:06:20

120cd/m2 je tak akorat

.

pre spracovavanie temnakomora.cz

edit:

dost zatemnena miestnost. ambient za monitormi. 90cd/m2 na cg241 aj cg232w

.

ale nemam sede steny :)

• 1

#2982 ladinek

ladinek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)

Publikováno 22 duben 2015 - 11:52:15

Těší mne, že dnes dorazí Axomat 5, momentálně někde krouží v pošt. autě po Brně. Těším se z něj na výsledky.

• 0

#2983 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)

Publikováno 22 duben 2015 - 12:24:24

120cd/m2 je tak akorat

.

edit:

.

Ja by som povedal, ze tak akurat je 90.

O 120 ani nechyrujeme. Teda ak ma byt vysledkom tlac. (Hovorime o fotografii ako takej.)

(A u nas so svetlymi stenami som dospel k 85.)

CX241

• 0

#2984 borda

borda
  • Guests

Publikováno 22 duben 2015 - 13:20:55

Konečně mám vložku 6x4.5 do standardky. Alelujá!

• 0

#2985 Karfik

Karfik

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 22 duben 2015 - 15:20:18

120cd/m2 je tak akorat

.

edit:

.

Ja by som povedal, ze tak akurat je 90.

O 120 ani nechyrujeme. Teda ak ma byt vysledkom tlac. (Hovorime o fotografii ako takej.)

(A u nas so svetlymi stenami som dospel k 85.)

CX241

Já to kalibroval takto:

https://www.youtube....fI5Go8Z8M#t=240

Jen teda o generaci starší sondou, ale to nemá na nic vliv. Chce to v postupu kalibrace 120cd/m2. Zda je to moc, jak píšete, nevím, nejsem fundovaný to zjistit, co je akorát hodnota. A na ten můj starý 17" TN display to na temnou a občasnou úpravu fotek stačí :-). Musím se potěšit a pořídit něco lepšího a většího, chtěl bych příští rok.

• 0

#2986 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)

Publikováno 22 duben 2015 - 20:43:10

Já to kalibroval takto:

https://www.youtube....fI5Go8Z8M#t=240

Jen teda o generaci starší sondou, ale to nemá na nic vliv. Chce to v postupu kalibrace 120cd/m2. Zda je to moc, jak píšete, nevím, nejsem fundovaný to zjistit, co je akorát hodnota. A na ten můj starý 17" TN display to na temnou a občasnou úpravu fotek stačí :smile:. Musím se potěšit a pořídit něco lepšího a většího, chtěl bych příští rok.

Vies co? To by bolo na dlhsie a zacinam si uvedomovat, ze to sem nejako nepatri. Sam som to vyprovokoval a tak to i ukoncim.

Iba na objasnenie, ak ti v ktoromkolvek minilabe urobia tmave fotografie, ci budes mat problem nieco vytalcit na kalibrovanej tlaciarni - toto by mohol byt problem.

Ja som TY, nie VY.

• 0

#2987 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2015 - 20:23:24

PC-TEA.

(Smrdi cela domacnost.)

• 0

#2988 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 397

Publikováno 27 duben 2015 - 20:43:14

tak si ten čaj příště do počítače už nelej :-P :mrgreen: :mrgreen:

• 0

#2989 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2015 - 20:58:05

(... ale chvilku mi to trvalo ...)

• 0

#2990 ladinek

ladinek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)

Publikováno 27 duben 2015 - 21:05:36

Já myslel, že nějak tónujete vývojky a Vy to lejete do klávesnic :-)

• 0

#2991 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2015 - 10:31:54

TEA je taka husta smradlva tekutina. Teda tekutina pachnuca inak ako voda, alebo liehovina (co mi je sympatickejsie).

Ked sa do nej nasypu navazky, zostanu na povrchu. A potom sup do mikrovlnky. Mikrovlnka huci, ruka na vypinaci. O niekolko sekund obsah flasticky zadymi a obsah zovrie. Vtedy je uz naozaj neskoro mikrovlnku vypinat. Chcelo by to flastickou potriast, ale ziaruvzdorne rukavice su velke a flasticka mala. Uchopit sa neda. Mal som to radsej robit v kadicke. Kym si toto vsetko uvedomujem, smrad zaplavi celu domacnost. Zuza vstava od telky a dotazuje sa na cislo hasicov. Vravim netreba, okna otvorit je teraz dolezitejsie. Medzi tym bublanie vo flasticke pokracuje, obsah stmavne. Asi tak ako sklo liekovky. Navazky miznu v roztoku.

Skusam flasticku uchopit a opatrne ju vybrat. Konecne. No a modry vrchnacik. Potom jemne pretrepanie. ALe flaska je este stale horuca. Tak ju strcim rovno pod studenu vodu. To asi nie je najlepsi napad, pretoze sa na dne objavuje niekolko bielych krystalikov. Ale flasticka (reagencna nadoba SIMAX) zostava vcelku. Kto by si vsak chcel nechat prepalit kuchynsky drez, uznajte, studena voda bola zivot zachranujuca.

Ked vsetko ustalo a smrad sa zazrakom pri otvorenom okne vytratil, ovoniavam mikrovlnku. Citit ju trosku po popkorne, ktory si moj mladsi robil predvcerom. Skody su teda minimalne. A flasticka plna PC-TEA na svete.

To sa odohralo vcera. Dnes mam volno, vystrcil som objektiv Ultron cez pootvorene dvere a sup, 36 obrazkov na prelezany Neopan 400. 

No a skratka do uplne tmavej kupelky. Odtial do kuchynskeho drezu a 8 min@21°C. 1 min a potom 10"/30". Pranie, dvojstupnove ustalovanie, 3 min pranie v kaskade. 2  min Phot-Flo a susicka.

Film vyzera byt vyvolany .... Obrazky su krasne, ale to je len tak na pohlad. Velmi silny zavoj. Nuz, tazko teraz zvalovat vinu - bol to stary film, alebo velmi dlhy vyvolavaci cas, alebo nebodaj moja nedockavost?

Uvidime poobede. Teraz, ked uz viem, ze moj PC-TEA naozaj vyvolava (predstavte si ze tabletieka sumiveho celaskonu dokaze nieco take neuveritelne), mozem zacat ladit vyvolavaci cas pre niektory z mojich oblubenych filmov. A co ten KBr? Ze by 0,25g?

Ale to az v pokracovani.

• 0

#2992 dravec

dravec

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 187

Publikováno 28 duben 2015 - 12:38:23

jen tak pro zajímavost, co je to teda ta TEA, nebo PC-TEA? Nějak se mi nedaří najít bližší info. Chápu správně, že je to typ vývojky? Pod zkratkou TEA se u nás v práci totiž obvykle rozumí triethylamin - a jestli jsi ho dal ohřát doma do mikrovlnky, tak to teda klobouk dolu :shock:

• 0

#2993 dravec

dravec

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 333 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 187

Publikováno 28 duben 2015 - 12:43:13

ha, tak jsem našel, že je v tom triethanolamin, ne triethylamin. Hmm, no stejně teda respekt, to bych si asi do mikrovlnky necpal :-)

• 0

#2994 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 070 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2015 - 15:57:11

No vidis, dal som. TEA vrie pri teplote asi 300°C. Nemysle som, ze to dosiahne ta mikrovlnka tak rychlo. Viem, bolo to nezodpovedne.

Pred dalsim miesanim si obstaram teplomer na 200°C. A zohrievat na pozadovanu teplotu na etapy. V kadicke nad plamenom.

• 0

#2995 oteccasu

oteccasu

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 3 183 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 118

Publikováno 28 duben 2015 - 16:06:25

Těší mě, že temná pořád žije. Dá někdo dohromady od kdy vůbec začala fungovat? Nejsem zde od začátku, ale pamatuji ještě prvotní nadšení. Díky Temné jsem začal znovu fotit a našel si zde dost dobrých přátel. Mnozí se v čase rozhodli opustit Temnou a možná sem už ani nenakukují. Poslední dobou i já začínám mít pocit, že už zdejšímu klokotu nerozumím. Proto jsem se rozhodl dodělat Pražské setkání, na které se moc těším a tím mou činnost na Temný ukončit. Měl jsem v plánu na podzim uspořádat setkání v Lednicko Valtickém areálu, ale to už nechám na jiném.  

Mám k Vám prosbu. Máme klubová trika, které by měl nosit každý řádný temnokomorník. Nejsou všechny velikosti, ale je jich ještě dost. Díky tomu, že jsem nechal udělat větší množství, tak máme výbornou kvalitu trik i potisku. Příprava nových trik je na spadnutí. Ujme se tohoto někdo????

Dík

• 1

#2996 Alibaba

Alibaba

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 28 duben 2015 - 16:28:05

Já jako "nepravověrný" jen nastřelím - duben 2007? (Tajně si myslím, na březen). I když sám jsem dorazil až někdy na podzim, už se to tu pěkně houfovalo.  :mrgreen:

• 0

#2997 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 790 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 28 duben 2015 - 16:30:08

Těší mě, že temná pořád žije. Dá někdo dohromady od kdy vůbec začala fungovat? Nejsem zde od začátku, ale pamatuji ještě prvotní nadšení. Díky Temné jsem začal znovu fotit a našel si zde dost dobrých přátel. Mnozí se v čase rozhodli opustit Temnou a možná sem už ani nenakukují. Poslední dobou i já začínám mít pocit, že už zdejšímu klokotu nerozumím. Proto jsem se rozhodl dodělat Pražské setkání, na které se moc těším a tím mou činnost na Temný ukončit. Měl jsem v plánu na podzim uspořádat setkání v Lednicko Valtickém areálu, ale to už nechám na jiném.  

Mám k Vám prosbu. Máme klubová trika, které by měl nosit každý řádný temnokomorník. Nejsou všechny velikosti, ale je jich ještě dost. Díky tomu, že jsem nechal udělat větší množství, tak máme výbornou kvalitu trik i potisku. Příprava nových trik je na spadnutí. Ujme se tohoto někdo????

Dík

Otče, TK existuje od začátku března 2007.

Impuls, kterým to všechno vzniklo, je v tomhle vlákně na FA.cz

http://www.fotoapara...i=86389&t=85719

• 0

#2998 Girmy

Girmy

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 676 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 147

Publikováno 28 duben 2015 - 17:25:21

Proto jsem se rozhodl dodělat Pražské setkání, na které se moc těším a tím mou činnost na Temný ukončit. Měl jsem v plánu na podzim uspořádat setkání v Lednicko Valtickém areálu, ale to už nechám na jiném.  

Tak toto mě velmi mrzí! jak jsem Ti nedávno psal, že srazy od Ještědu se mi vždy s něčím kryjí, tak je to i v případě toho pražského :(. Mrzí mě, že takto skvělému organizátorovi, jakým jsi byl došla energie k dalšímu pokračování. 

• 0

#2999 ladinek

ladinek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2015 - 19:43:58

Mě těší, že konečně mám filtry na Flexaretky s bajonetem B40 a když se zadaří budu mít i konečně tu nesehnatelnou sluneční clonu :-) Pak mě těší , že mám víc fotoaparátů než žena porcelánových slonů :-)

• 0

#3000 Daniela

Daniela

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 197 příspěvků(y)
  • LocationPraha - Jižní čechy
Reputace: 22

Publikováno 28 duben 2015 - 20:33:54

To Ladinek: ahoj mám se ti podívat?? u mých rodičů zůstala ještě Flexareta nezprovozněná, fotím na Minoltu Autocord, ale tuším že jsem k ní v minulosti origoš plechovou sluneční clonu někde sehnala.

Pokud ji najdu byl by zájem?

s pozdravem Daniela

• 0

5 uživatel(ů) prochází toto téma

2 členů, 3 návštěvníků, 0 anonymních

Ikvoid, Tob