"Kinofilm má stále své příznivce
Mimochodem – navzdory dominanci digitálních technologií jdou v Centru FotoŠkoda stále na odbyt i klasické kinofilmy vyžadují zpracování tradičním mokrým procesem. Jen letos v září tu prodali 2500 barevných a dokonce i 700 černobílých filmů."
cha, žabaři, kdyby je neměli tak kuewsky drahé, prodali by jich mnohem víc, jen mně mezi temnokomornictvo československé prošlo za poslední rok asi 2400 kinofilmů, naprostou většinou čb. a BeFoto prodali naprosto jistě mnohem víc filmů, hlavně svitků....
Musím říct, že by mě opravdu velmi zajímaly dva statistické údaje. Zaprvé kolik se v ČR za rok spotřebuje filmů a ideálně nějaký trend za poslední roky - popravdě vůbec netuším a zajímalo by mě to.
A pak druhá otázka - kolik procent z této spotřeby jde do oblasti různé "toy camera photo", tady všelijaké Holgy, Diany atd.
Je mi jasné, že seriózní statistika asi není ani pro tu první otázku a pro tu druhou už vůbec, ale bylo by to zajímavé. Můj naprosto osobní názor poskládaný z dostupných dat je, že letos prodeje filmů proti minulému roku stouply (což jistě všechny na tomto serveru potěší), ale jednou z hlavních příčin je právě popularita "lomografie", která dělá určitě 30, ale možná i 50% trhu filmů (což už tady asi tak velké nadšení nevyvolá). Nedokážu to ale nijak doložit, je to opravdu jen odhad z toho, co registruji kolem sebe jak přímo, tak i z hlediska odezev na internetu atd..