Mám radost, protože se mi po nějakých 5 letech vrátil výstavní soubor. Chtělo by to vyměnit vyšisované pasparty, resp. podkladový papír, ale s tím se teď nebudu zabývat.
krása, a kde bude k vidění příště?
Publikováno 1 březen 2024 - 11:37:38
Mám radost, protože se mi po nějakých 5 letech vrátil výstavní soubor. Chtělo by to vyměnit vyšisované pasparty, resp. podkladový papír, ale s tím se teď nebudu zabývat.
krása, a kde bude k vidění příště?
Publikováno 1 březen 2024 - 11:48:51
Mám radost, že jsem se konečně dokopal k projektu zpracování dat z Massive Dev Chartu pro účely odhadu časů pro neznámé kombinace filmu a vývojky. Zatím jsem odhadl Foma Ortho + FX39 pomocí dvou jiných vývojek se známými kombinacemi pro větší množství filmů, D76 vs FX39 a XTOL vs FX39, a oba odhady daly velmi podobné časy - 8:36 a 8:47, což je úplně bezvadná shoda. Pracuju na nějakém zabalení tohoto procesu do programu, aby to bylo schopné pohodlně samo porovnat větší množství vývojek. Zatím je to polomanuální proces.
Publikováno 2 březen 2024 - 10:01:39
Člověče, to nevím. Teď to bude chvíli viset na jakémsi poměrně obskurním místě, reklamu tomu ale nedělám, protože jsem nenašel morální sílu vyměnit ty černé papíry, které jsou hrozně vyšisované, takže to úplně k chlubení není. Rád bych si ji nenašel víc a udělal úplně nové fotky, tohle je soubor už pár let starý.krása, a kde bude k vidění příště?Mám radost, protože se mi po nějakých 5 letech vrátil výstavní soubor. Chtělo by to vyměnit vyšisované pasparty, resp. podkladový papír, ale s tím se teď nebudu zabývat.
Publikováno 3 březen 2024 - 20:23:34
Zaujímavé porovnanie Xtolu a jeho klonu Adox XT-3. Je to po francúzky, ale prekladač to zvláda. Možno by som zo zvedavosti testol jedno balenie, hoc excel je vždy istota.
https://35mm-compact...pic.php?t=62924
Publikováno 4 březen 2024 - 09:38:32
Publikováno 5 březen 2024 - 09:58:00
P.S. Děkuju za tenhle odkaz, přihlásil jsem se na to francouzské fórum, je tam podstatně živěji než tady, přecejen velký národ.Zaujímavé porovnanie Xtolu a jeho klonu Adox XT-3. Je to po francúzky, ale prekladač to zvláda. Možno by som zo zvedavosti testol jedno balenie, hoc excel je vždy istota.
https://35mm-compact...pic.php?t=62924
Publikováno 5 březen 2024 - 12:26:21
P.S. Děkuju za tenhle odkaz, přihlásil jsem se na to francouzské fórum, je tam podstatně živěji než tady, přecejen velký národ.
Tak to som rád, nech teda slúži A ano, výsledky sú veľmi podobné, časom ju skúsim, nefotím toľko aby som spotreboval 5L xtolu, tiež by odpadla starosť o uskladnenie veľkého objemu. Zaujímavé by mohlo byť aj porovnanie s excelom. V prípade že by mi tieto experimenty nič neposkytli (občas sa to stáva) je návrat k D76 1+1 vždy istotou
Publikováno 5 březen 2024 - 19:36:28
Publikováno 5 květen 2024 - 03:14:18
Publikováno 14 listopad 2024 - 16:54:25
Dnes ma velmi potesila zasielka od Reda..
IMG_6877.jpeg 202,48K 6 Počet stažení
a stereo
IMG_6878.jpeg 224,48K 5 Počet stažení
Publikováno 17 listopad 2024 - 16:14:04
Prave jsem se vratil z Narodni tridy, kterou jsem v tento svatecni den navstivil poprve v zivote... realita se tak nejak shodovala s mymi predstavami a rozhodne ta prochazka stoji za to. Bonus v podobe ruznych vystavnich panelu s fotografiemi V. Havla nebo miniexpozice T. Nemce byly prijemnym zpestrenim.
Zajimavym prekvapenim v davu lidi vesmes nizsiho vekoveho prumeru vsak bylo to, ze behem prvnich 20 minut toulani jsem zahlidnul 2 lidi s Pentaxem 6x7 nejdriv kluka a pak i nejakou slecnu a pak potkaval vsemozne jine filmove kousky.. zrcadlovky, kompakty v rukou mladych lidi.. paradoxne dedkove nic filmoveho nepouzivaji T. Nemce jsem tam taky zahlidnul s nejakou lejkou na krku.. ale jak se nevyznam, tak nevim, jestli to nebyla taky uz nejaka digi. No ale vesmes me potesilo, ze ne vsichni maji ty paradni fotaky ve vitrince...
Publikováno 17 listopad 2024 - 17:03:10
Prave jsem se vratil z Narodni tridy, kterou jsem v tento svatecni den navstivil poprve v zivote... realita se tak nejak shodovala s mymi predstavami a rozhodne ta prochazka stoji za to. Bonus v podobe ruznych vystavnich panelu s fotografiemi V. Havla nebo miniexpozice T. Nemce byly prijemnym zpestrenim.
Zajimavym prekvapenim v davu lidi vesmes nizsiho vekoveho prumeru vsak bylo to, ze behem prvnich 20 minut toulani jsem zahlidnul 2 lidi s Pentaxem 6x7 nejdriv kluka a pak i nejakou slecnu a pak potkaval vsemozne jine filmove kousky.. zrcadlovky, kompakty v rukou mladych lidi.. paradoxne dedkove nic filmoveho nepouzivaji T. Nemce jsem tam taky zahlidnul s nejakou lejkou na krku.. ale jak se nevyznam, tak nevim, jestli to nebyla taky uz nejaka digi. No ale vesmes me potesilo, ze ne vsichni maji ty paradni fotaky ve vitrince...
Toho P67 kluka jsem taky potkal. Měl tam 105 2.4, na těle ten klasickej pentaxí grip.
Publikováno 17 listopad 2024 - 21:44:42
teda, já byl taky omrknout národní, to mohl být další TK sraz )
Publikováno 18 listopad 2024 - 09:50:45
Tonki Němec měl nějakej Leica digitál, alespoň se mi zdálo, jak jsme na sebe rychle koukli a já vycvak tuhle nepovedenou fotku (dávám sem jen pro dokumentaci). Několikrát jsme do sebe vrazili i s Karlem Cudlínem, ten měl určitě Leicu Q2/3.
Taky jsem zahlídnul spoustu analogů, jednoho cizince s krásným Rolleiflexem, jeden Horizon, nějakou velkou krabici co jsem odhadnul tak na Mamiya Press. Sám jsem tam byl s Nikonem F a 35/2.
Publikováno 18 listopad 2024 - 09:53:01
Tonki Němec měl nějakej Leica digitál, alespoň se mi zdálo, jak jsme na sebe rychle koukli a já vycvak tuhle nepovedenou fotku (dávám sem jen pro dokumentaci). Několikrát jsme do sebe vrazili i s Karlem Cudlínem, ten měl určitě Leicu Q2/3.
Taky jsem zahlídnul spoustu analogů, jednoho cizince s krásným Rolleiflexem, jeden Horizon, nějakou velkou krabici co jsem odhadnul tak na Mamiya Press. Sám jsem tam byl s Nikonem F a 35/2.
Nějak se mi nepřipojila fotka, tak to zkusím znovu a lépe.
Publikováno 19 listopad 2024 - 22:00:14
Prave...
Toho P67 kluka jsem taky potkal. Měl tam 105 2.4, na těle ten klasickej pentaxí grip.
Tak ja bych prisahal, ze mel starou 55mm.. ale treba tam byl jeste nejaky treti
Publikováno 29 listopad 2024 - 21:02:38
Publikováno 30 listopad 2024 - 19:15:20
to je zajímavé, taky jsem hledal po letech náhradu za tri-x a intuitivně vybral pan 400 a na prvních filmech vidím, že to je dobrá volba pro reportážní použití
mimochodem ten film má zcela rovnou podložku a to je příjemná změna a dobře se s ním pracuje ve zvětšováku
kdyby tak obnovili výrobu ve svitku - to je snad dvacet roků, co se nedělá v tomhle formátu (povzdech)
Publikováno 30 listopad 2024 - 22:39:26
Publikováno 1 prosinec 2024 - 10:54:44
To potěší takové hezké zprávy.
Na PAN400(kino) jsem fotil před lety a pamatuju si, jak krásně vycházel v Rodinalu. Nedávno jsem si ho na zkoušku koupil a vyvolal v metolové dvojlázňovce a pořád stejně dobré. Takže pro mě v citlivosti 400 taky jasná volba.
Teď jsem vylezl z komory a zvětšoval jsem ze svitku FP4+. A za mě to je podobně dobrá volba jako ten PAN. Mám nakoupené ještě Kentmere 100, tak vyzkouším. Ale obecně už na nic jiného než FP4+ ve svitku vlastně nechci fotit.
Na Foma papíry používám nějakou domácí vývojku dle Kulhánka, je to spíš lehce tvrdší klasika metol-hydrochinon(v receptáři pod číslem 153). Černou mi to dává solidní. GD-L jsem přestal používat potom, co Foma změnila balení a začal se kazit koncentrát(!) po otevření flašky. Přešli na nějaké jiné obaly a netěsnilo to dobře. Pracovní roztok držel dobře(=lépe než koncentrát). Jestli na tom nic nezměnili, bude lepší to přelít do jiné dobře těsnící láhve a vymáčknout vzduch nebo zastříknout.
Publikováno 1 prosinec 2024 - 11:52:29
Publikováno 1 prosinec 2024 - 12:05:10
Děkuju za varování před tím balením, dám si na to pozor, přeliju to do osvědčené láhve. Já se poctivě přiznám, že ačkoli mám FP4 moc rád, na svitek je to pro mě zkrátka málo citlivé, tam potřebuju čtyřstovku. U kinofilmu mám světelnější objektivy a udržím delší časy, tam se s takovou citlivostí vypořádám, u středního formátu je to pro mě ale velká a úplně zbytečná komplikace. Ale u 4 x 5 už je to zase jiná, tam už je to jenom práce se stativem a tenhle film používám opravdu často a rád.
Naprosto rozumím. Já právě už i ten střední formát používám (téměř) výhradně se stativem. Takže tam ta FP4+ je úplně v pohodě, zkoušel jsem i PanF+, ale úplně mi to nevyhovovalo. Pokud bych fotil z ruky, tak HP5+ je víc než dobrý film. Ne tak dokonalý jako Trix, ale stojí snad polovinu a to se (bohužel) počítá. V ideálním světe by si člověk vystačil s Plus-X a Tri-X. A nebo teda i T-max 100(400).
Publikováno 1 prosinec 2024 - 14:32:30
Publikováno 1 prosinec 2024 - 21:51:08
Já jsem v tomhle věčnej laik. Ale docela mile mě ve svitku nedávno překvapil Kentmere Pan 400. No, možná je to v jiné krabičce ten samej Ilford ...
Publikováno 1 prosinec 2024 - 22:40:14
dle všelikých kusých informací asi je to jiná emulze ze stejný továrny, ale to nemá smysl řešit, důležitá je stabilní kvalita ve výrobě, cena vyhovuje, tak si ho při první příležitosti přihodím do objednávky, neboť moje oblíbená minolta autocord se taky hlásí a six hned vedle
Publikováno 2 prosinec 2024 - 10:00:36
Publikováno 7 prosinec 2024 - 09:49:02
Publikováno 7 prosinec 2024 - 11:30:07
achernar, Vaše slová ma hrejú pri srdci. Keď som v 1969 prvýkrát fotil s požičaným Spotmaticom padlo rozhodnutie -môj prvý bol Asahi Pentax MX, nasledoval ME, bezbateriový SV, no vrcholom je AP6x7 s 45mm, 90mm, 200mm, Shift 75mm, v kombinácii s triX + D76 + AP6x7 nepoznám nič lepšie.
Publikováno 7 prosinec 2024 - 13:01:26
Publikováno 7 prosinec 2024 - 16:20:06
jak říkám, jsem sice vyznávající canonista, nicméně cele roky jsme měli na zrcadle samolepku Pentax a tak mám k té značce úctu a vztah. Pentax 67 jsem krátce používal, ale nebavil mě formát 6x7. Přišlo mi to na čtverec moc a na obdélník málo. Ale spotmatic mě tedy uhranul.achernar, Vaše slová ma hrejú pri srdci. , no vrcholom je … v kombinácii s triX + D76 + AP6x7 nepoznám nič lepšie.
Publikováno 7 prosinec 2024 - 16:23:09
no jo, to chápu a soucítím. Ja mám téměř komplet sbírku Canon FD (dvě těla F1, jedno F1N, dvě FTb a objektivy od 14 do 500 mm včetně všech asféráků (tedy kromě zoomů, které mne nebaví), ale teď mám svíravý pocit, že potřebuji spotmatica s nějakou pěknou pětatřicítkou.Archenare, neblazni Ja jedu v Pentaxu, pak mam, ale taky stary minolty a pred par mesici jsem zjistil jak je prima konica autoreflex t3 a taky aparaty topcon a …… ), no a je to pak na zblazneni
Publikováno 7 prosinec 2024 - 17:02:37
--- no jo, to chápu a soucítím. Ja mám téměř komplet sbírku Canon FD (dvě těla F1, jedno F1N, dvě FTb a objektivy od 14 do 500 mm včetně všech asféráků (tedy kromě zoomů, které mne nebaví), ale teď mám svíravý pocit, že potřebuji spotmatica s nějakou pěknou pětatřicítkou.
Po delší době se zapojím do diskuze. Je to cca měsíc, co jsem si pořídil Pentax A 2.8/35, naprosto super sklo. Pokud bude i pro M42 takový kus k mání, tak předem gratuluji (za mě je nejlepší 35 na m42 CZJ Flektogon 2.4/35).
Shimpan
Publikováno 7 prosinec 2024 - 17:36:48
Publikováno 7 prosinec 2024 - 18:55:22
Padesátka mě na kinofilmu přišla jako celkem fádní. Buď jsem fotil na pětařicítku nebo na stopětatřicítku.
Shimpan
Publikováno 7 prosinec 2024 - 19:01:47
Publikováno 7 prosinec 2024 - 20:39:21
Zajímavé časování, zrovna včera jsem uvažoval, zda se pustit do CLA u Asahi Pentax S2 (pravděpodobně Super) verze. Měla by to být, i podle S/N 'early' verze, tělo je vizuálně velmi pěkné, jen je 'líná závěrka', která se správně nevrací a tím pádem je sklápění zrcátka problém. Což by nemělo být zase tak složité napravit.
Pentax je tak trochu moje srdcovka, i když spíše to, na co se dá nasadit pentax-k bajonet. Hledáček u téhle verze není špatný, ale zase nic zcela extra to také není. Ale je fakt, že po vyčištění by se to mohlo zlepšit.
Publikováno 7 prosinec 2024 - 22:29:24
Publikováno 14 prosinec 2024 - 13:40:49
potesilo ze sa ku mne konecne dostala jednicka
.
a pobavilo ze sa po rokoch stretla s dvojkou
.
1929
leica_sl2s_241214_121122.jpg 69,87K 7 Počet stažení
Publikováno 18 prosinec 2024 - 07:58:37
Co mě velmi příjemně překvapilo, je obecně ochota lidí zde na fóru pomoci nováčkovi, který se 'k analogu' zase po zhruba 35 letech vrací.I když jen ze zvědavosti a nebude to asi můj hlavní způsob focení, ale vzpomínky ožívají.
Zatím mě to velmi baví a asi brzy opráším i 'koupelnový' zvětšovák, ať si celým procesem projdu zase po letech komplet :]
Takže díky, sami víte, o kom mluvím
Publikováno 18 prosinec 2024 - 09:54:12
pockaj kym nespomenies scanovanie, alebo inu digitalnu formu spracovania analogoveho materialu to sa zacnu vytahovat vidle a fakle :DDD
Publikováno 18 prosinec 2024 - 11:59:30
Aj vaj, aj waj .. tak to mám problém! Takže asi nebude úplně fajné zde zdokumentovat, až to bude vše kompletní a ozkoušené, můj soukromý projekt na přefocování kino a svitků, co?
Ale snad si to vyžehlím 'druhým zimním' projektem ve fotooblasti, dávám dokupy docela pěkný a přesný měřák rychlosti mechanických závěrek, tak uvidím, zda nebudu zcela zavrhnut místní komunitou .. nu, uvidíme ;]
Publikováno 18 prosinec 2024 - 12:04:20
uzivejte temnou komoru jak se slusi a patri
.
je rok 2024
.
zadne "vidle a fakle" uz tady nebudou
Publikováno 19 prosinec 2024 - 08:59:30
Publikováno 19 prosinec 2024 - 13:52:07
Aj vaj, aj waj .. tak to mám problém! Takže asi nebude úplně fajné zde zdokumentovat, až to bude vše kompletní a ozkoušené, můj soukromý projekt na přefocování kino a svitků, co?
Ale snad si to vyžehlím 'druhým zimním' projektem ve fotooblasti, dávám dokupy docela pěkný a přesný měřák rychlosti mechanických závěrek, tak uvidím, zda nebudu zcela zavrhnut místní komunitou .. nu, uvidíme ;]
Jsem zvědavý na výsledek, zrovna dnes jsem testoval mé objektivy tímto: https://projecthub.a...-cameras-8ffb04 a vypadá to že to funguje spolehlivě (alespoň pro leaf shutter objektivy).
Publikováno 19 prosinec 2024 - 15:24:35
Publikováno 19 prosinec 2024 - 15:33:33
Publikováno 19 prosinec 2024 - 23:19:58
Jel jsem dneska kolem, tak jsem se poprvé v životě zastavil v Be foto. Zrovna nedávno jsem psal o tom, jak mi chybí pocit normálnosti, že zkrátka nejsem jenom v partičce nějaký hipsterů na jedné a zapšklých dědků na druhé straně, ale součástí normálního fotografického stáda. No a tam se mi toho pocitu dostalo. Nejspíš se tam sjeli všichni milovníci klasické fotografie z celé Prahy, protože fronta byla až na ulici. Někdo kupoval věci na 4 x 5, někdo kinofilm, někdo papíry, zkrátka chvíle normálnosti. Haleluja! V tom dojetí jsem si koupil svitek Fomapan 200, protože jsem ze skříně vylovil dírkovku a nechci to hned zkoušet na Kodaku. Pamatuju si ten film z doby, kdy to přišlo jako novinka: tenkrát jsem si koupil asi dva a dost se mi to líbilo. Od té doby s tím ale zkušenost nemám, tak uvidíme. Trochu legrační je, že na té krabičce je sice napsáno “creative”, ve skutečnosti ale té krabičce a jejímu designu jakákoli kreativita chybí způsobem až spektakulárním. A krom toho tam mají chybu v němčině. Je to takové české, ale držím jim palce!
Hezký postřeh. Byl jsem tam shodou okolností včera a taky si cosi odvezl. Něco bohužel už nebylo skladem, ale i tak jsem odcházel spokojen. Předvánoční shon reprezentovaly balíky z Fomy a Fotoimpexu naskládané v prostoru pro zákazníky a celkově velmi zaplněný prostor, kde chodbičku dozadu obsadil pejsek na vodítku, kterému na konci chyběl pán. Kolem a kolme tam byl pěkný šrumec a je to fajn zjištění.
p.s. Foma 200 ve svitku není úplně nejlepší materiál pro dírkovku, má snad nejhorší chybu reciprocity ze všech materiálů na světě. Bohužel to není chyba jediná. Bohužel je dosti náchylná na mechanické poškození. To platí zejména pro komory, kde dochází k výraznějšímu namáhaní filmu na hřídelkách. Výrobce se po letech betastestingu hozených na bedra uživatelů to odvážil zmínit v datasheetu až (sic!) v roce 2022. (Ne)pominu z dnešního zpětného pohledu až arogantní vyjádření různých jedinců, že si za to snad mohou uživatelé sami nevhodnou manipulací či snad nečistototou vodicích hřídelek v kamerách.
Je to spíš do vlákna přímo k tomuto filmu, ale když si to tak člověk projde, těžko se vlastně hledá důvod vůbec tento matrijál použít. Specifické podání budiž, ale negativa ho těžce vyvažují, minimálně ve svitku. Za o něco málo peněz více lze se dobrati kvalitnějších filmů od výrobců, kde berou kontrolu kvality opravdu vážně. Nerad bych kazil zážitek, ale je lépe být připraven.
Publikováno 19 prosinec 2024 - 23:55:28
Publikováno 20 prosinec 2024 - 00:51:02
Čím jde člověk formátem nahoru, tak je to rozhodování složitější. U svitku ten rozdíl v ceně není takový, abych nesáhl po Ilfordu. Ale u 13x18...je FP4ka 4x lepší?
Publikováno 20 prosinec 2024 - 07:30:07
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních