Tak trochu jsem to očekával tady,že se někdo zeptá-Fomapan 400 a New York? Musím říci,že v tom nevidím jediný problém,za mou kariéru od roku 1982 jsem vyzkoušel a mohu říci,že opravdu hodně různých druhů filmů,papírů,vývojek,tonerů,ustalovačů,piva,vína,slivovice a jiných tekutin...Každý námět má rád to své a někdo by fotil město jako krásnou krajinu plnou polotonů,světel,stínů-já fotím na kinofilm město jako "záznam ořezaný od všech zbytečností" nebo jak to nazvat,miluji strmější podání,mám rád zrno jako pražská dlažba co řeže...Pentax MX používám jako "bezprostřední skicák" a kdekoliv na světě,v New Yorku stejně jako na Horní Bečvě...Proč mám rád už nějaký pátek na tyhle ty věci Fomapan 400? Těžko popsatelné...Na ateliérový portrét nasazuji jiné stroje,Mamiya RB67,pět skel verze KL,Fuji Neopan Across,na polotony a jiné "něžnosti" vysoce účinný pouliční Pentax 6x7 "se šesti",atd atd...asi nemá cenu pokračovat...A aby v tom nebyl jen Foman 400 nevinně,musím ještě dodat,že na Coney Island v New Yorku jsem fotil aparátem Smena 8m! Úlet? Nikoliv-vážná tvorba! A vůbec to není v tom,že bych neměl na tzv. "seriozní" film,mám v mrazáku hezkou řádku Acrosů,Trixů ve svitku,Fuji Neopanů 400,k tomu se ve skříni povaluje "halda" přístrojů od Erbéčka,přes AP67 až po Horizon 202,patnáct skel a jiné pomůcky,kterých ani netřeba k vytvoření fotografie z velkým "F"...Také nějaká ta škola byla,od konzervatoře v Ostravě přes IVF...Miloslav Stibor mi jednou řekl,hele-já dělám celý život na Fomu 24DIN,volám to v Rodinalu jedna ku deseti,na papíře to meju Farmerákem...tenkrát jsem si říkal,že to je proti všem příručkám,tezím a já nevím čemu všemu.Po čase mi došlo,že je to jeho cesta.Jaké fotografie to byly,víme všichni! Ani to tady- nemíním dávat ty věci z města které nikdy nespí k náhledu,pro mě fotka má smysl jedině v podobě papírové zvětšeniny,negativy neskenuju-místo věčných diskusí tady na téma "skener a co dál" si raději vlezu do fotokomory,určím výřez,dám to na barytový papír,pokud je fotka dobrá-časem ji vystavím na své výstavě,popřípadě nabídnu svému galeristovi do prodeje...Dnes vím to co vím,člověk časem k něčemu dojde a to dělá.Nezabývám se technikou už hodně let,neřeším jestli je dobré používat leštičku,k tomu volskou žluč a jiné podobné bláboly.Já hlavně fotím a dnes je mi už pomalu jedno na co,ani fotky už neskenuju a nedávám na weby různého zaměření,dávám přednost její skutečné,né virtuální podobě na počítač kašlu,negativy mám vzorně uložené v krabičkách,maximálně emailuji se svými galeristy a jim podobnými.Finance na focení taky neřeším,dávno jsem v klidu a když si zítra vzpomenu že letím fotit do Ománu,tak tam klidně poletím! Pro případně dotazníky-restituent nejsem,pracuji ve skladu už 25 let a do toho fotím! Za život /51let/ jsem uspořádal 18 samostatných výstav,prodávám v zahraničí,protože jsem to tam objel od roku 1990,u nás se moc fotky neprodávají,svatby+křtiny nedělám...Každý to má nějak,já to mám takto! Hezkou neděli všem! Jo a kdo by se chtěl mrknout na fotografie,které byly udělány z Fomapanu 400-kromě jiných sto dvaceti dalších samozřejmě,má možnost na mé další výstavě v Galerii Na Radnici v Rožnově p.R. od 6.října 2016 do 31.prosince 2016 DOBRÉ SVĚTLO VŠEM!