Vývojka Focal, DK-20
Publikováno 22 červen 2010 - 13:49:36
Máte někdo zkušenosti s DK-20 (recept viz. článek od bzencaka Nejedovatá ultrajemnozrnná negativní vývojka z dostupné chemie!) a to jak klasickou tak dvouroztokovou. Snažím se provést zkoušky hlavně jako dvouroztokovou tak jestli někdo má zkušenosti
Díky
Publikováno 22 červen 2010 - 15:13:29
Má to svoje "ale"...tak za prvé je třeba opravdu před každým filmem filtrovat první,vývojkový roztok a po každé práci ho pak doplnit regenerátorem -jedině tak jsou zaručeny konstantní výsledky a čas,ta filtrace by pak měla pomáhat v tom,aby se koloidní stříbro tak snadno neusazovalo na filmu - ale někdy se to přeci stane a je pak nutné po závěrečném praní filmu vzít kousek vaty a OPATRNĚ ji v destilce z filmu setřít - to je dost choulostivá operace. Mám tu zkušenost,že když ještě používám co nejčistší chemii a ve všech operacích destilku,tento problém se pak ani kolikrát neobjeví,výborně se projevuje v tomto směru i tzv. rapidní ustalovače,které tento problém také pomáhají docela eliminovat,přesto je to někdy stále taková loterie. Roztok B by měl být také vždy čerstvý,je to jen malá koncentrace, tedy žádná ztráta. Dá se krásně připravit do zásoby jako koncentrovaný roztok.
Tato verze je dle mého názoru jedna z nejlepších co kdy byly vymyšleny pro vyvolávání filmů řady 25 - 50 - 100 ASA. Je přímo požitek sledovat na vyvolaném negativu sametovou kresbu a kolosální rozsah odstínů.
Jen si tak říkám,co všechno by předvedl FOCAL,kdyby byl upraven do dvou roztoků,to už by muselo hraničit přímo s nadpřirozenem !

Publikováno 22 červen 2010 - 16:33:14
Sokolíku, mám dotázek, regenerátor pro dvoulázňovou je s kodalkem, nebo taky bez ?
Publikováno 22 červen 2010 - 17:14:21
Publikováno 22 červen 2010 - 17:47:21

Publikováno 23 červen 2010 - 20:50:36
Je to tak, dělená DK-20 - první roztok bez kodalku, regenerátor používám taky bez kodalku, regeneruju stejně jako by to byla normální vývojka. Zkušenosti s ní zatím velké nemam, namíchal jsem ji synečkovi na filmy, které exponuje dirkovkou, Takže divoké expozice, když se ale trefí, tak to funguje.POZOR ! Regenerátor pro roztok A je bez kodalku(nebo boraxu) ! Kdyby bylo třeba,napíšu sem složení i použití. Přeji mnoho úspěchů !
Plánuji experiment, kdy si na ní vyzkouším zásady jiné než kodalk k řízení kontrastu, někde jsme to tu už probírali.
Publikováno 23 červen 2010 - 23:55:18
1) pobyt filmu v roztoku A - 12 minut,mix 2x každou druhou minutu.
2) pobyt filmu v roztoku B (borax o síle 1g v 500 ml) - 3 minuty.
Film exponován na 25 ASA,ale měřeno "na stíny".
Publikováno 24 červen 2010 - 00:02:55
Plánuji experiment, kdy si na ní vyzkouším zásady jiné než kodalk k řízení kontrastu, někde jsme to tu už probírali.
Toffe,asi bych byl v tomto směru opatrný,protože se mi zdá,že silnější zásada by mohla zcela narušit jemné působení této vývojky,což je právě její hlavní charakteristika - asi by to odnesl silně kontrast a pak i zrno a to by pak vlastně nemělo smysl tento systém používat - ale to je jen můj názor.
Publikováno 24 červen 2010 - 09:32:24
Ještě víc nadšený jsem vývojkou Focal. Kromě zkoušek jsem v ní vyvolal několik filmů. Používám glycin z roku 1973 (!). Vývojku je nutno přefiltrovat, rozložená část glycinu vytvoří vločky (rátké trvanlivosti glycinu se moc nebojím-půl roku , jak jsem někde četl mi připadá fakt už přitažený za vlasy). U této vývojky používám teplotu 18 stupňů a časy vycházejí 15-20 minut, filmy exponuju +0,5EV. Stříbro má hnědou barvu a je pravda, jak psal Sokolík, že jsem se u zkušebních proužků (i u DK-20) setkal s vylučováním stříbra na emulzi které je nutno opatrně setřít vatičkou namočenou ve smáčedle. Jde to ale velice lehce. Dokonce jsem viděl vyloučené stříbro na některých místech ve formě zrcátka. U ostrého filmu (asi 3 které jsem v ní vyvolal) jsem se s tím zatím nesetkal. Mám takový pocit, jestli k tomu nebudou náchylné prošlé filmy, protože na zkoušky používám hlavně prošlé, ale je to jen pocit. A opět mám stejnou zkušenost jalko Sokolík, že je nutno obě vývojky filtrovat, vzniká kal černého stříbra. Focal dává krásně jemné zrno, velmi dobrou ostrost. Jak jsem psal, podle zkoušek FP4+ 13x zvětšeno (tj. celé políčko by bylo na 32x47 cm) s prakticky neznatelným zrnem, Agfa APX 100 jen o trochu větší (trochu mimo téma ale někdo tu psal, že mu dává APX 100 jemnější zrno než FP4+, já mám zkušenost přesně opačnou a to v různých vývojkách). Dokonce dle zkoušky HP5+ při 13x zvětšení zrno sice patrné, ale vzhledem ke zvětšení (a filmu) překvapivě malé, při pozorování ze vzdálenosti k danému formátu neruší. Včera jsem vyvolal svitek fomapan 100 co jsem měl z flexarety. Na 13x18 zrno samozřejmě není vidět, to mě nepřekvapilo, ale ty čisté, sametové plochy mě nadchly. Možná jsou na to středoformátníci běžně zvyklí, já nefotím na svitek ale na kino, chtěl jsem jen oprášit flexaretku. Včera jsem ve focalu vyvolal APX 100. Snad se dnes dostanu ke zvětšování, zatím nemám nic.
Publikováno 24 červen 2010 - 10:58:35

Ale zpět k regeneraci Áčka. Ta je tedy nutná nejen pro to,že se po každém filmu spotřebovávají vyvolávače,ale HLAVNĚ i hlavní činitel této vývojky - rhodanid. Ten musí mít stále původní koncentraci,aby si vývojka v neztenčené míře zachovala své ultrajemnozrnné působení,jinak by mohlo docházet k postupnému zhrubnutí zrna,podobně jako v recepisně starých vývojkách na bázi parafenylendiaminu - v nich se dokonce často doporučovalo,jakkoliv to bylo neekonomické,vyvolávat v litru jen dva filmy a konec,ale v tomto směru teprve budu získávat poznatky.
Všimněte si jedné zajímavosti : regenerátor Focalu rhodanid postrádá a mě se nepodařilo zjistit,proč to mu tak je. V průběhu vyvolávání tedy jeho koncentrace klesá a to se pak cca u čtvrtého filmu v něm vyvolaném určitě na zrnu projeví.
Publikováno 24 červen 2010 - 11:41:18
Publikováno 24 červen 2010 - 12:37:09

Zde je graf z knihy Macek-Paspa "Fotografický receptář",ale ten možná na současné filmy nebude pasovat.
Spíše jsem se často setkával s časy pro střední citlivosti v rozmezí 10-12-15 minut. Jinak nevím neb osobně pracuji jen s dvouroztokovou verzí.
Publikováno 24 červen 2010 - 15:48:15
Jednoroztokovou DK-20 jsem zatím zkoušel jen na odstřižcích, podívám jestli jsem zkoušel FP4, pokud jo, napíšu jak mi to zhruba vycházelo.
Co se týče těch křivek gama-čas z uvedené knihy mám smíšené pocity, doby uvedené v textu moc nekorespondují s grafem (a nevím jak s dnešními filmy). Pokud jsem se potřeboval odpíchnout, bral jsem spíš z textu (i těch 10 minut podle grafu by bylo gama 0,8 o patnácti ani nemluvím)
Publikováno 24 červen 2010 - 15:56:24
Zajímavé taky je, že ve zmíněném fotografickém receptáři Macek-Paspa psáno, že několik prvních filmů volaných v DK-20 má hrubší zrno při dobrém využití citlivosti a další (tuším od pátého filmu) pak jemnozrnnější při horším využití citlivosti. U focalu jsem si všiml, že první film měl hrubší zrno než druhý (míchám ale jen 0,5 l). Ale volal jsem jen 3 filmy takže je to jednorázová zkušenost, může být náhoda.
Nebude to tím, že po vyvolání pár filmů se ve vývojce nachází dost všemožně rozpuštěného stříbra na to, aby se začalo výrazněji projevovat fyzikální vyvolávání?
Publikováno 24 červen 2010 - 16:14:05
Publikováno 24 červen 2010 - 17:19:27
Publikováno 24 červen 2010 - 18:34:22
K Sokolíkovi: tak o tom, že by to platilo jen pro regenerovanou vývojku sem nikde nečetl (což neznamená že to tak nemůže být). Je pravda, že to zní logicky, ale to by šlo rovnou navalit tam třeba gramy dva, ale je zajímavé, že ve všech vývojkách s thiokyanatanem, které jsem viděl (myslím předpisy) je koncentrace 1g/l a proto myslím, že byla asi zjištěna jako optimální
A správně napsal Lukas_87 změna vlastností vývojky nová-starší, použitá-nepoužitá je docela běžný jev, to víme všichni a platí to i pro neregenerovanou vývojku
pro Jendu 1250: mě vycházel dle zkoušek čas 13-14 minut při 18 C ale celý film jsem v ní nikdy nevolal, jen ústřižky po ca 3 políčkách, takže brát s určitou rezervou
Publikováno 24 červen 2010 - 21:34:15
Publikováno 20 červenec 2010 - 22:14:23
Hm, vyvolal jsem v tom zatím dva kousky svitku jako ostrý test a řekl bych, že ty delší časy jsou krapet nadsazený.
První kus filmu, co jsem měl označený jako N+1 (pěkně se to vešlo na Velvii) jsem volal při 20˚C 15minut a výsledek mě moc nepotěšil - světla slitý do hodně vysokého krytí, zvětšovat jsem z toho zatím ani nezkoušel a hledám radši ferrikyanid

Druhou půlku filmu, označenou jako N-1 (slunce v záběru, spousta stínů, lesky atd.), jsem pro jistotu a z předešlé zkušenosti vyvolal pouhých 7minut a je to tam! Naopak jsem to trochu podtrhnul, mohl se koupat i o chlup dýl, zatím mám první zvětšeninu 18x24 (z 645) a kresba od stínů až po světla, samozřejmě pomíjím černou, kde nic není ani smrt nebere.
Zrno na tomhle formátu prakticky neexistuje, což mě mile překvapilo, ještě si počkám na další film (taky N-), jak budou vypadat méně světelně náročné záběry, protože mě úplně neoslovily barvy, z pyro HD jsem zvyklý na trochu jinou tonalitu a převod barev...
Jo a docela mě překvapilo, že to ještě vyvolává, Bzencak mi ji dával namíchanou snad před rokem a půl a já se k ní dostal až teď

Publikováno 20 červenec 2010 - 23:25:50
Publikováno 8 září 2010 - 22:21:00
Zrno je opravdu jemné, pleťovka v pořádku, ostrost OK. Expozice na vyšší citlivost dodělám, zatím to vypadá, že na 1600 to s P3 půjde a nárůst kontrastu se srovná s měkkostí P3.
Pokusy s T200 a DK-20 ukazují, že vývojka je trochu "kousavá" na kontrast a čas vychází kolem 4-6 minut. Zato zrno prakticky není, při zvětšení 14* neruší.
Podání ve světlech není taková bomba jako u pyrocat HD,ale zase zrno parádně jemný, volba je na vkusu každého komorníka.
Samozřejmě je potřeba si, jako u všech navažovanejch vývojek udělat vlastní test, mě to zachodilo takhle.
Publikováno 8 září 2010 - 22:32:20

Publikováno 8 září 2010 - 22:59:43
Jen si připadám jak magor, P3 mám posledních 8 kazet a T200 se nedělá. Asi začnu bejt pověrčivej, jak si něco natestuju, tak to dojde

Publikováno 19 leden 2011 - 00:03:24

Zdravím. Reaguji trochu ex post, ale zkoušel jsem míchat Focal do dvou roztoků. Do prvního jsem nedal Borax ani uhličitan sodný, roztok B jsem namíchal z 10g Boraxu a 10g uhličitanu sodného. V obou lázních jsem zkušební políčko svitku (HP5) máchal 20 minut při 20 stupních. Sice z toho něco vylezlo, ale je to hodně slabě kryté. Tuším, že jsem někde udělal zásadní chybu nebo i víc. Máte někdo lepší zkušenosti? Nebo jinak, máte někdo zkušenosti s dvoulázňovými vývojkami s glycinem? Dík.
Publikováno 19 leden 2011 - 00:44:03
Publikováno 19 leden 2011 - 00:51:38
Publikováno 19 leden 2011 - 01:00:20
Publikováno 19 leden 2011 - 01:09:57
Publikováno 19 leden 2011 - 01:21:17
Publikováno 19 leden 2011 - 08:56:29

Publikováno 19 leden 2011 - 12:22:27
Ale stejně mám takový divný pocit...doufám,že to bude ono,stále,přiznám se Vám,jsem na pochybách ohledně toho glycinu - bylo by možné,že by jste sem umístnil malé foto etikety označující tu Vaši chemikálii ?
Ohledně té "B" lázně - podle mne by mělo stačit opravdu málo,protože určité vyvolávání probíhá již v "A",úkolem druhé lázně tedy je to "doťuknout" do finále a to tak,že se přednostně propracovávají stíny a naopak světla se nechávají téměř netknutá.
Publikováno 19 leden 2011 - 13:53:51
N-(4-hydroxyfenyl)aminooctová kyselina, Glycin 25g... 8.28€

stranky firmy uz funguju www.scart.sk
Publikováno 19 leden 2011 - 15:38:39

V tuto chvíli bych doporučoval uživatelům, kteří "fotoglycin" od firmy Scart mají, aby na základě něčí rady (Sokolíku, je to na Tobě

Byl bych velice rád příjemně překvapen.
Publikováno 19 leden 2011 - 15:39:36

To snad není možný...když si vzpomenu,jaké martýrium tady bylo,než se ho podařilo sehnat až ze zámoří a on je na Slovensku...
Publikováno 19 leden 2011 - 15:45:45
Já bohužel mám glycin z ameriky,o tom ze Slovenska nemám potuchu,jen mne nadchlo,že název jest správný,tak jsem začal jásat,ale opět - a to je jedině dobře - jste pane chemiku vstyčil varovný ukazovák.
Moc by mne ten vzorek ze Slovenska také zajímal...
Publikováno 6 únor 2011 - 11:19:49
Mám dva fľašky Glycinu, ale na etiketách sú rôzne názvy
1. GLYCIN (Glycocollum) C2H5O2N
2. GLYCIN čistý(Glycinum) C2H5NO2
Obidva sú z Lachemy Brno, tá prvá je P.A., M.h. je rovnaké 75,07
Chcem sa Vás opýtať, či sa jedná o rovnakú látku, alebo sú to dva rôzne, ale predpokladám podobné látky
Za radu vopred ďakujem
Publikováno 6 únor 2011 - 15:42:14
Jde o jednu látku, aminokyselinu glycin. Nikoliv "fotoglycin"....Chcem sa Vás opýtať, či sa jedná o rovnakú látku...
Publikováno 6 únor 2011 - 16:13:42
Publikováno 9 únor 2011 - 23:06:32

Potvrzuji, že dělenou DK-20 je nutno filtrovat, tedy já to dělám když vidím, že se dole válí chuchvalce asi stříbra. Na radu Konyho to beru náhradním řešením přes flanelový hadr. U kinofilmu mi přesto trochu stříbra zůstane mezi perforaci a okrajem, uvidím co to udělá s úplně čerstvým ustalovačem. U svitku jsem tento problém nezaznamenal. S regenerátorem to moc nepřehánějte, ja jsem jednou vybryndal a doplnil to větším množstvím regenerátoru a další film se mi zdál méně krytý. Film byl ovšem experimentální staré ORWO NP55, takže tohle berte s rezervou.
Publikováno 30 březen 2011 - 10:55:12
Chvilku to trvalo, než jsem chemikálii dostal.... jen glycin mám ze Slovenska, velkoobchod s fotografickým materiálem www.scart.sk Což může být i tip pro ostatní zájemce o glycin, protože vím, že se špatě shání. Jedná se samozřejmě o foto glycin. Je asi čtvrt roku starý a zatím nehnědne. Tak nevím. Ve vývojce FX-2 fungoval celkem dobře.
Nebudu napínat, glycin od firmy SC'ART je obyčejná aminokyselina, žádný fotoglycin.
I pan Villányi je již o tom přesvědčen

Publikováno 30 březen 2011 - 11:15:52
Publikováno 30 březen 2011 - 12:12:42
Tož to mi teda povězte, jak to, že "to" v FX-2 vyvolávalo "celkem pěkně" ???
Jak víme, že "SC'ART-glycin" vyvolával ve vývojce FX-2 celkem dobře?
Jak víme, co si pod pojmem "celkem dobře" představuje Libor482?
Z jakých experimentů čerpal při tomto hodnocení? Stěžoval si na slabé krytí (sice u dvoulázňovky), to znamená "celkem dobře"?
Víme, že vývojka FX-2 obsahuje dvě vyvolávací látky.
Řekl bych, že v případě, že vynechám jednu z nich, bude vývojka i tak nějak pracovat.
Pro někoho to bude možná "celkem dobře".
Publikováno 30 březen 2011 - 12:21:49

Publikováno 30 březen 2011 - 12:30:54
Na to, že ta jedna vyvolávací látka je metol, tak bych si tipnul. Dělala co mohla, "celkem dobře".... Co vlastně udělala jen ta jedna vyvíhjecí látka...
V tuto chvíli není již co řešit.
Prostě je potřeba "fotoglycin".
Publikováno 6 duben 2011 - 13:35:57
Publikováno 6 duben 2011 - 14:07:28
ze zde již zveřejněných Bzenčákových glycinek - negativní :
Agfa 8
Voda 52C.....................750ml
siřičitan sodný..............12,5g
Glycin.......................2g
uhličitan draselný...........25g
(nebo uhličitan sodný)
dest. voda do................1000ml
Čas:10–12 min.
Jirinol
Publikováno 6 duben 2011 - 14:07:57
Publikováno 6 duben 2011 - 14:16:52
Publikováno 6 duben 2011 - 14:47:03
ešte raz vďaka
Jirinol
Publikováno 6 duben 2011 - 14:56:07
to je pak smůla, chemické názvosloví v receptech je přesto celkem snadno rozluštitelné i neštudovanému laikovi, jako jsem já.Vďaka Jaro, vyskúšam, Jirko, som jazykový antitalent a tak stránky iné ako české a slovenské takmer ani nečítam, a ten Bzenčakov recept som akosi prehliadol
ešte raz vďaka

1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních