Asi jsem se o tom zmiňoval v druhém "Flexaret tématu", ale je to vcelku jedno.
Měl jsem problém, že se mi na nemalé části záběrů objevoval krytější oválek v horní asi 1/8 až 1/5 snímku způsobený lesklou stěnou šachty Flexaret V (tedy ve spodní části). Vznik tíhle lesklé plochy si vysvětluju vyhlazením při čištění zadní strany objektivu (je tam blbej přístup). Je to ač v malé míře vidět i u druhé Va co tu mám.
Nejdřív jsem to vyřešil nalepením kusu černého papíru na inkriminované místo a bylo po problému. Jenomže papírek maličko zasahoval do snímku (není tam žádný rantl) a dělal mi oblouček na negativu. V rámci tuningu flexy (přemazání ostření, výměna vadných dílů a matnice) jsem se rozhodl toto vyřešit taktéž.
Našel jsem doma tři černé modelářské barvy (Revell-email; Tamia a Agama acryl). Štětečkem jsem si na lesklém povrchu udělal vzorníček a email vyše jak co do černoty tak hlavně do lesku nejlíp. Aby to k něčemu vypadalo rozhodl jsem se to nastříkat. Omotal jsem to malířskou páskou a přesné vymaskování šachty modelářskou maskovací páskou. Airbrush měl samozřejmě zatuhlou jehlu ale ředilo, trpělivost a hrubá síla nakonec zvítězily
a mohl jsem to fouknout. Jsem v tomhle totální amatér, podařilo se mi udělat několik "loužiček", ale s výsledkem jsem vpodstatě spokojen. Stříknul jsem to raději dvakrát, očekával jsem černější černou - možná jsem někde dělal něco blbě, ale co je hlavní - FUNGUJE TO. Minimálně na filmu co jsem zrovna vyvolal není nic nekalého, je ale pravda, že tam nebylo nějaké agresivnější protisvětlo.
Myslím si, že fotoaparát, který nefotí, jako by nebyl. A pokud nějaké nedostatky dané dávnou výrobou nebo věkem/opotřebením brání plně využít potenciál stroječku tak si nemyslím že je na škodu to nevylepšit. Pokud tedy není mým cílem přístroj ve vytríně ale nástroj. Ostatně jen velmi málo Flexaret může mít ambice stát se sbírkovým kouskem - pobouchané plechy a závěrky, dodřený objektiv z obou stran (a někdy i zevnitř!!)... skrátka nejsem příliš zastáncem tvrdého retro-focení - nebudu hádat při pohledu na matnici co ještě v záběru je a co už ne, nastavovat expozici odhadem když mám v kapse Sekonica a fotit na Orwo nebo gp3.