Zrcátko za 300Kč nové mám objednané u Optimus servis či optimus@foto-optimus.cz. Nemají ho skladem, předpokládám, že si ho někde nechají vyrábět. Popřípadě Vám ho za 300Kč vymění (nezasílá) pan Maštalíř z Foto Škoda či servis@fotoskoda.cz.
Nejsem žádný opravář fotoaparátů, spíše takový domácí kutil a vyčistit Belar i ten hledáčkový objektiv je dle mě triviální věc. Nikdy jsem to nedělal a byla to práce na pár minut. Toto je pro Flexaret II/III. Je možné, že na jiných modelech je to jiné, určitě na VI/VII s bajonetem.
Hledáčkový objektiv - Povolit červík na boku. Poznačit si na tubusu pozici červíku a míru zašroubování. Je nutné zašroubovat nazpět přesně. Poté vyšroubovat ven. Zezadu povolit matici a všechny čočky se po naklonění vysypou. Zapamatovat si či poznačit přesně jak to bylo složeno! Jsou jen tři. Očistit čočky, nasázet nazpět, s citem dotáhnout matici, našroubovat dovnitř po značku a dotáhnout červík.
Belar (Mirar II) - Skládá se ze dvou částí. Zadní lepený člen se vydělá vyšroubováním matice zevnitř těla, je to ta menší. Ta větší matice by povolila celou závěrku, což nepotřebujeme. Přední dvě čočky jsou ve společném pouzdře. Stačí trošku zabrat za kovou obrubu objektivu a vyšroubovat ven. Předtím ještě je vhodné vyšroubovat matici a vydělat přední čočku. Druhá je pak vlepena v pouzdře. Očisit čočky a stejným způsoben zase složit.
Jen pozor! Čistit velmi opatrně, ofouknout, štěteček, hadřík, MC vrstvy nedrží moc pevně! Pokud máte v MC vrstvách zažranou plíseň, tak počítejte, že plíseň půjde dolů i s MC vrstvami!