Makro - jak stanovit expozici bez TTL?
Publikováno 4 September 2010 - 23:51:52
Publikováno 5 September 2010 - 14:11:39
(poměr reprodukce - přidává x clony)
1:10 - 1/4
1:8 - 1/3
1:5 - 1/2
1:4 - 3/5
1:3 - 4/5
1:2 - 1 1/5
1:1,5 - 1 1/2
1:1 - 2
1:0.7 - 2 1/2
1:0.5 - 3 1/5
1:0.34 - 4
Publikováno 5 September 2010 - 15:28:29
Když nad tím přemýšlím, hodně mi to připomíná tabulky prodlužovacích faktorů pro použití mezikroužků, jak je uváděl Pentacon v návodu k mezikroužkům pro Prakticu. Tam je prodloužení expozice vztaženo taky na délku mezikroužků a tedy měřítko zobrazení. Pokud bych použil makroobjektiv bez mezikroužků, bude ta Tvoje tabulka platit taky? Dá se někde najít zdroj oné tabulky?
Publikováno 5 September 2010 - 16:59:59
mám ji od Panavisionu, tu jsem ji zavěsil:
http://filmovy.net/p...-calculator.xls
při focení se samozřejmě dá hýbat i časem, takže tam jde o úpravu expozice obecně. měřím jasoměrem, takže s úhlem měření ti neporadím, ale makrofotky neděláš v moc kontrastních podmínkách řek bych ?
Jinak většina makro objektivů má tu kompenzaci napsanou na sobě a s touhle tabulkou to sedí. A z osobní zkušenosti - no nikdy jsem to neměl tmavý .
Publikováno 5 September 2010 - 19:35:31
S těmi kontrasty to bude asi pravda .
Na makroobjektiv jsem se ptal spíše pro zajímavost, osobně ho nemám, budu používat makroměch a mezikroužky. Takže mě zaujala ta spojitost s měřítkem zobrazení. Vyzkouším údaje z tabulky Panavision, zkonfrontuji to s údaji pro kroužky a snad to po jednom filmu nějak dopadne.
Publikováno 29 November 2010 - 13:38:27
q = (1 + m)^2
q je koeficient prodloužení expozice, m je zvětšení.
Pro makro 1:1 vzorec tedy dá q = 4, což jsou ty +2EV.
Tento vzorec je jednoduché si zapamatovat, ale jak jednoduše v terénu zjistit zvětšení m?
Publikováno 29 November 2010 - 14:28:12
že na to je jednoduchá tabulka které jsem i já porozuměl
Publikováno 15 July 2014 - 07:53:25
Tady mají celkem jednoduchej postup:
http://www.hasselbla.../HT/HTComp.aspx
postup vypadá schopně, doufám že to někomu včetně mě pomůže
Publikováno 24 July 2014 - 09:12:26
Asi jsem v tom postupu něco zkonil, protože jednou mi to vyšlo pře- a podruhý podexponovaný Buď jsem blbě počítal a nebo jsem blbě měřil, ale porovnával jsem to aji s Kulhánkovou tabulkou expozic a sedělo to, tak nevim...
Publikováno 1 August 2014 - 20:37:17
Publikováno 2 August 2014 - 13:42:40
Proc by to melo byt tezke? Tady si vytisknete toto a mate to vyresene Kdo si chce pocitat, at si pocita...
Publikováno 3 August 2014 - 00:47:21
Jen upozorním, že podle metody výpočtu kompenzace je nutné v případě retrofokálních objektivů/teleobjektivů vzít v úvahu i tzv. pupilový poměr.
Publikováno 3 August 2014 - 10:40:31
Publikováno 3 August 2014 - 12:56:55
Doufám, že to teď z hlavy nepopletu.
Pupilový poměr je poměr průměru přední a zadní pupily objektivu. Pupila je zdánlivý otvor objektivu.
Zjistíme snadno: objektiv odcloníme, podíváme se skrz něj a na přední přírubu přiložíme pravítko - odečteme průměr viditelného otvoru (zjištěnou hodnotou můžeme vydělit ohniskovou vzdálenost objektivu a dostaneme základní clonové číslo F-stop). Pak totéž provedeme při pohledu zezadu. U symetrických objektivů (takových je mezi VF hodně - u obvyklých většina) je tento poměr = 1. Jinými slovy průměr přední a zadní pupily je shodný (+-). U objektivů retrofokálních (těch mezi běžnými VF objektivy mnoho není) je zadní pupila větší než přední. U teleobjektivů (některé delší VF objektivy takovou konstrukci mají) je naopak přední pupila větší než zadní.
Pokud je objektiv symetrický, tak pupilový poměr význam nemá - řídíme se obvyklým vzorcem (tabulkou) pro kompenzaci expozice:
- základní výtah (= zaostřeno na nekonečno) - kompenzace = 1x
- výtah o polovinu ohniskové vzd. (= měřítko 1:2) - kompenzace = 2x (o 1EV)
- dvojitý výtah (měřítko 1:1) - kompenzace = 4x (o 2 EV)
... a tak dále (snadno nalezneme v každé příručce)
Pokud ale použijeme objektiv nesymetrický, tak musíme počítat jinak. Jestli si to správně pamatuji (?), tak číslo kompenzace expozice je nutné vynásobit právě oním pupilovým poměrem (podíl průměru vstupní a výstupní pupily). Tím u teleobjektivu dostaneme o něco větší kompenzaci než by odpovídalo samotnému výtahu. Jestli to chápu správně (??), pokud počítáme kompenzaci expozice podle měřítka zvětšení, tak se toto pravidlo nepoužije.
Publikováno 3 August 2014 - 12:57:12
... za správnost odmítám nést odpovědnost
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních