Včera jsem ji po několika měsících čekání pokřtil a něco málo nazvětšoval. Mám radost, ale odnesl jsem si i několik poučení:
1. Blikátko na kolo ani speciální červená LED žárovka (nominální vlnová délka světla 635 nm) nedělá Fomáspeedům s pevnou gradací dobře. Musel jsem vytáhnout staré světlo s olivovým filtrem a klasickou žárovkou, které je ale spíš topítkem než světlem. Na multigrade papíry snad budou ty červené LEDky dobré, nezkoušel jsem.
2. Teplota v komoře se pohybovala nad 26 stupni C, postupně díky malým rozměrům místnosti a výše zmiňovanému topítku se vyšplhala až na 27 stupňů a to už se skoro nedá vydržet. Takže nejlépe zvětšovat, až bude venku (a i vevnitř) chladněji.
3. Výpary z Fomafixu Rapid jsou v takové malé nevětrané místnosti opravdu nepříjemné. Snad pomůže přechod na Fomafix P.
4. Uspíšení schnutí papírů fénem na vlasy vede k nehezkým mapám na fotkách, takže papíry vždy nechat okapat a oschnout přirozenou cestou.
Mimochodem, jakou paseku nadělá tak vysoká teplota vývojky (GD-L)? Má to nějaký významný vliv na výsledný kontrast? Subjektivně mi přišlo, že kontrast je dost vysoký, ale mohlo to být i negativem.