Čím ošetřit zašedlé gumové díly?
Publikováno 3 listopad 2010 - 10:59:33
Publikováno 3 listopad 2010 - 12:18:18
Publikováno 3 listopad 2010 - 12:20:57
Nevím, jako to dělají profíci v servisu, ale mě se to můži říci povedlo bez jakékoli újmy na technice samotné a mé spokojenosti.
Tak, a teď čekám na spoustu upozornění, že takhle NE a že jsem v..l.
Takže to ber jako radu bez jakékoli záruky.
Tož tak, zdařec Luigi
#4 Jirinol
Publikováno 3 listopad 2010 - 12:21:49
před pár lety jsem měl jakýsi sajrajt na oživení gumy, na bázi glycerinu s něčím, co zatáhlo jemné póry a vlasové trhlinky pryže, ovšem na foťák bych to nepoužíval, na povrchu zůstával film....
#5 Jirinol
Publikováno 3 listopad 2010 - 12:23:33
Publikováno 3 listopad 2010 - 13:10:07
Velmi dobře ošetřuje nejen plastové části, ale i kožené či koženkové, aniž by docházelo k jejich poškození. Nedochází ke zpětnému patlání na ruce, či jiné části foto výbavy. Účinek dlouhodobí.
Jinak hlavně se požívá na regeneraci poškozené kůže (proleženiny tad..)
Publikováno 3 listopad 2010 - 14:24:19
Ten silikonový olej mě radil včera nějaký pán - zákazník ve fotoobchodě, ale moc důvěry jsem k tomu nepojal. Zejména když tvrdil, že se tím mažou i šneky objektivů. Co já vím, tak tam snad ani silikon jako složka maziva není a nesmí být. Na to jsou nějaká maziva - syntetické mazací tuky na bázi lithného mýdla, či jak se to česky jmenuje.
Mě zatím napadl jenom kosmetický glycerin či glycerol. Tu mast Abena Skincare asi zkusím, na ruce se mi bude hodit taky ). Je to tohle?
Publikováno 3 listopad 2010 - 15:13:18
Publikováno 3 listopad 2010 - 15:20:03
je to ono.. nelekej se, že je to hodně hustá mast - stačí opravdu málo!
Děkuji. Husté a vydatné masti znám. Když počítám všechny gumové díly na mé Minoltě, tak kulička velikosti tohoto smajlíka by stačila tak pětkrát dokola ) i s objektivem a možná ještě zbyde.
Publikováno 8 listopad 2010 - 09:35:11
Musím ti moc poděkovat za tip na tu mast. Ani ne po týdnu používání mám ruce tak o 300% lepší a že jsem toho za poslední roky vyzkoušel nemálo.
Mimochodem, na ten objektiv Minolta 50/1.7 stačilo opravdu málo, tak asi jako kovová špendlíková hlavička. Stačilo vždy kousínek důkladně rozetřít mezi palcem a ukazovákem, nechat vstřebat a pak lehounce prstem přejet potřebné díly. Objektiv je jako nový, i když po jednadvaceti letech měl gumy flekaté jako starou čokoládu. Naprostá spokojenost.
Publikováno 8 listopad 2010 - 10:38:29
to rád slyším, tak ať ruce a gumové části dobře slouží
Publikováno 12 duben 2015 - 15:21:49
Publikováno 12 duben 2015 - 22:08:45
Na regeneráciu zašedlej gumy mi jeden týpek ktorý pracoval v Púchovských gumárňach odporučil silikonový olej. Naniesť handričkou a nechať nekolko hodín nasiaknuť (môže sa aj viackrát), zbytok zotrieť. Určite nepoužívať krémy či iné kozmetické prípravky.
Publikováno 12 duben 2015 - 22:12:52
Bacha na to, kdyz je to olej (at uz se olej jmenuje nebo je to mastna kyselina ve vazeline ci ovcim tuku), tak to gumu lepta. Kdyz je treba gumu ozivovat, protoze treba ztraci pruznost, tak na to je glycerin. Ale spousta veci i na fotakach, ktere vypadaji gumove, je ve skutecnosti nejakym mekcenym plastem. A se zmekcovadly nikdy neni dobra rec
Publikováno 13 duben 2015 - 05:54:06
Publikováno 13 duben 2015 - 07:05:55
Silikonový olej je vražedný pro optiku! Odpaří se, vysráží se na čočkách a nejde sundat smrt foťáku v přímém přenosu.
Na regeneráciu zašedlej gumy mi jeden týpek ktorý pracoval v Púchovských gumárňach odporučil silikonový olej. Naniesť handričkou a nechať nekolko hodín nasiaknuť (môže sa aj viackrát), zbytok zotrieť. Určite nepoužívať krémy či iné kozmetické prípravky.
Publikováno 13 duben 2015 - 11:00:57
Silikonový olej je vražedný pro optiku! Odpaří se, vysráží se na čočkách a nejde sundat smrt foťáku v přímém přenosu.
Pokial viem, nikde som nepísal aby si ho naniesol na optiku. Mám to odskúšané na nových aj starých objektívoch a žiadna smrť sa nekoná. Netreba byť paranoidný a zbytočne mystifikovať.
Publikováno 13 duben 2015 - 12:38:26
Pokud vím, tak do laboratoří (místností), kde je citlivá optika se nesmí nosit silikonový olej právě z důvodu odparu a kondenzace na čočkách. Co jsem byl informován člověkem, který se zabývá broušením skla, tak jediná možnost jak dostat silikon ze skla je nechat ho "nabalit" na velmi jemné brusivo, mechanicky ho odstranit a to opakovat do zemdlení...
Já osobně se silikonovému oleji vyhýbám jak čert kříži.
Publikováno 13 duben 2015 - 13:01:46
Publikováno 13 duben 2015 - 13:25:59
Ahoj, mám dotaz, dalo by se tou mastí renovovat i polep na flexarete, rolleicordu a tak podobně? Nebo čím to děláte?
tu mast neznám... tuším, že flexaret má polep z koženky?
jak na koženkové potahy a polepy, tak na kůži, jsem vždy používal (a používám) vodičku na čištění a údržbu koženého nábytku (mýdlový roztok se včelím voskem). Kousek lehce navlhčené čisté měkké bavlněné tkaniny a jemně šudlit). Bacha, ať to nezateče nebo ať to nezamázneš, kam to nepatří.
Pokud bylo potřeba některé hodně prasácky umatlané a ulepené aparáty napřed vyčistit, tak před včelím voskem napřed hadříkem či vatou navlhčenou lékárenským benzinem nebo izopropylalkoholem.
V každém případě se silikonovému oleji, nebo čemukoli s jeho obsahem, zdaleka vyhnout.
Publikováno 13 duben 2015 - 15:35:05
aceton, na nárazník u auta to bylo vždycky dobrý
Publikováno 13 duben 2015 - 20:17:43
Napada me spostu veci,jak znicit potah,ale v prvni rade na kozenku bych nikdy nepouzil vyrobek z ropy,ktery to muze naleptat,nebo uspisit smrt potahu.Protoze I samotna kozenka je vlastne vyrobek z ropy.Takze od benzinu,redidel,silikonu,oleju a jineho bych se bal.Dal veskere oleje viz slunecnicovy,repkovy,olivovy,fermez,jsou oleje vysychave a nektere z nich leptave,taky nebrat Naopak dobry smer na cisteni je ciste sproste mydlo a trochu vody,po ususeni na konzervaci vceli vosk ve velmi malem pojeti, s kombinaci lihu,ale I s tim lihem bych byl velmi opatrny.
Publikováno 13 duben 2015 - 20:26:28
Publikováno 13 duben 2015 - 20:34:02
ktery to lubrikant zde jeste bude vystaven "nevhodnemu" pouziti
.
(jeden vhodny je)
Publikováno 18 prosinec 2015 - 18:00:28
Na profi sklicka se da koupit cely gumy novy (nikkory)
Publikováno 18 prosinec 2015 - 18:26:00
Použil bych cocpit spray na přístrojové desky u aut, ne z Lídlu, ale např Coyote.
Publikováno 19 prosinec 2015 - 22:47:09
Publikováno 20 prosinec 2015 - 11:05:35
Podstatnější je kapka nevysychajícího oleje do obou čepů oné rolničky. Jinak na tu gumu bohatě stačí aj líh či v nouzi slivovica
Publikováno 20 prosinec 2015 - 11:37:51
Na ošetření gumových, ale i měkčených plastových povrchů zkuste ricinový olej (ten lékařský, ne technický). Jde koupit v lékárnách.
Vetřít a vytřít do "sucha".
Je naprosto přírodní, takže nic neleptá a neodpařuje se, takže ošetření je trvanlivé
Publikováno 20 prosinec 2015 - 12:59:52
Tedy ... jak to tak celé čtu ... je lepší to dělat za novoluní nebo za noci filipojakubské?
Publikováno 20 prosinec 2015 - 15:31:12
Fritol forever!
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních