Páni kolegovia!
Keďže čas pokročil, nevládal som prečítať úplne celé vlákno. Chcem sa s Vami podeliť o skúsenosti s LED osvetlením.
Projekt môjho osvetlenia počíta spolu so 100 LED, umiestnených v lištách na strope (plocha cca 400x450). Nakoľko ide o nákladnú záležitosť, hotovú mám zatiaľ polovicu (200x200). Druhú pravdepodobne ani nebudem robiť. Teda zapojených je spolu 50 LED s vlnovou dĺžkou cca 590 nm. Je jasné, že LED nie je plne monochromatická a preto som si pozeral aj spektrálne diagramy. Otázka je, či to aj na niečo bolo. Diódy sú umiestnené v rozstupoch cca 40 cm tak, aby na ploche stola (cca 150 cm pod) už bolo rovnomerné osvetlenie. Vzhľadom na počet LED sú pripojené cez usmerňovač priamo na sieť. Regulácia jasu sa dá robiť tromi prepínačmi centrálne, ktoré pripájajú kondenzátory. Najmenší má hodnotu 100 nF. Pri max. výkone tečie osvetlením prúd asi 20 mA, v prípade minima je to asi 7 mA (nemeral som). Pri max. osvetlení sa tam dá pohodlne čítať a pod, ale je to citlivé aj na čb materiál. Normálnu manipuláciu však vydrží. Trvalo je bezpečné minimálne osvetlenie, ktoré je stále dostatočne jasné.
Pri tomto osvetlení robím aj farbu v miskách, avšak v tmavej časti a navyše mám zo stropu nalepené čierne fólie. Jednoznačne budem musieť ešte ubrať zo svetla, lebo pri dlhšom pôsobení vzniká fialový závoj. Ten sa však pri rozumnej dĺžke spracovania neprejavuje. Pri takomto spôsobe sa dá papier pohodlne rezať, a nemusím naháňať skúšku po miske, či sa báť, že si na niečom rozbijem nos

.