Nebudu dělat advokáta - EK má (podle mě) v mnoha věcech jasno. Ale
Chléb - dříve vydržel týden, kůrka i střída byly pochoutky samy o sobě, voněl po celém domě. Dnes... technologie jsou "vyspělejší", "chleba" vám upečou před očima ze zmraženého polotovaru.
Auto - obsah 1 litr, 150 koní, spotřeba 4-12 litrů (a technologie jsou "vyspělejší", auta jezdí rychleji a brzy nebudou potřebovat ani řidiče).
Mléko, europivo, pilinové desky, hadrgumové boty, elektrická auta (jejichž provoz a produkce jsou neuvěřitelně drahé), mobily často nahrazující používání mozku, klimatizace v betonových kukaních (klecový odchov) ...
"Doba" s tím nemá nic společného, čas plyne... Mohou za to ti, kteří lidem podstrkují věci a služby zbytné. Že to není zadarmo, netřeba polemizovat.
"Pokrok" je v mnoha směrech spíše nezadržitelným bezhlavým řícením někam, řízený lidmi, kteří sami nikdy nebudou jezdit přeplňovaným tříválcem, nebudou bydlet v betonových krabicích, nebudou doma vdechovat vzduch prosycený vším nedobrým, co si lze představit, nebudou spát na postelích z desek z lisovaných slepených pilin, nebudou létat charterovými lety na "kolektivní dovolené s cestovkou", nebudou se léčit ve "státních zdravotnických zařízeních" dostupných všem, nebudou se oblékat do "řetězcového oblečení", doma budou mít vždy a za všech okolností 22,5°C, jíst budou potraviny, které sice nemají označení BIO, ale jsou opravdu nezávadné, nebudou na sebe chrchlat v narvaných prostředcích hromadné dopravy, atd.atd.atd.
Opravdu je asi jedno, zda byl obrázek zaznamenán na film nebo čip, rozhodující je, kdo ten fotoaparát drží v rukách a jak moc je autor zmanipulovaný. Je možné, že zmanipulovaní lidé se častěji uchylují k jednoduššímu, rychlejšímu, levnějšímu, efektnějšímu způsobu záznamu, v domnění,, že je pravdivá dezinformace, že "ten foťák umí opravdu všechno".
(Není to vynález digitálu, asi za to může Kodak: Vy zmáčknete spoušť a my za vás uděláme všechno ostatní.)
wagabond: Předchozí řádky vyjadřují jenom můj názor, je mi vcelku jedno, co si myslí o digitálu a "analogu" jiní.