Za chvíli se určitě někdo vyjádří tak, že "sem chodí lidi, kteří si už vybrali, tak sem netahej digitál." To je pravda, taky sem chodím proto, že mě klasická fotografie baví víc, nicméně digi neodsuzuju, sám ho používám, na některé věci je naopak neocenitelný. Fotit dnes svatbu, maturák nebo podobné věci na film je sebevražda. Pokud potřebuju mít jistotu výsledku nebo je nezbytné mít výstup okamžitě, sáhnu po dslr. Jinak vše ostatní na film, pokud mě netlačí čas a výsledek je určen jen pro mě (tzn. když to podělám, je to jen můj problém).
Tyhle hejty vůči digitálům a vůbec veškeré vyhrocené diskuse film vs. digi jen povedou k tomu, že uživatelé filmových přístrojů budou považováni za uzavřený spolek podivínů. Chceme-li rozšiřovat své řady a tím udržovat film při životě, není toto dobrá cesta. Vezměte si nějakého mladého fotografa amatéra, co chce po několika letech užívání digi vyzkoušet něco nového (jako třeba já, co jsem nezažil cestu film -> digi -> film, protože moje dospívání probíhalo už v digitálním věku). Najde si největší fórum věnované klasickému procesu a co uvidí? "Digi je hnus a ďáblův vynález," "Ti, co fotí na digitál, jsou cvakači, bezmozci a chtějí mít bezpracný výsledek." No asi si řekne, že do takového spolku rozhodně patřit nechce.