Cyklista kouká dopředu, vždy. A vidí, kdo/co je před ním.... (neboť... má přizpůsobit jízdu tomu, aby mohl reagovat, že?) - v tom má výhodu (aniž bych se chtěl zastávat nevhodného chování chodců, nemají jen práva...).
Chodec musí koukat dozadu - vždy... protože nikdy neví, jaký cyklista je za ním. A nevhodně se chovajících cyklistů není pár .... a objevují se i tam, kde ani nesmí... a to taky nikdy nevím předem, že?
Jedná-li se tedy o terén byť jen teoreticky sjízdný, nebezpečí hrozí a může nastat kdykoli....
A vezmu-li v úvahu, kolik cyklistů jsem kdy ohrozil já (jednoho - neboť jsme ho neviděli včas a naše dvoukilové štěně nás neposlechlo a chtělo si s cyklistou hrát a on nezastavil, abychom štěne mohli dohnat a chytit - možná se jím cítil ohrožen, nevím, může být...a tak ho "vyučil" osprchováním z lahve... trauma psovi zůstalo... a začalo na cyklisty útočit, byť ne ubližovat, ale chápu, že to už je nepříjemné samo o sobě - převychovávali jsme dlouho) a kolik cyklistů ohrozilo mne... Mnoho.
Ano - preventivně to zevšeobecňuji na všechny - vychovali jste si nás tak.
Děkuji ti, že se chováš slušně (jak tě poznám?) a vychovávej své spolujezdce...i ty neznámé.