Tak to určitě, ale když člověk chce vyvolat dva filmy, více toho před odjezdem na tábor určitě nestihnu, tak mi stačí jen ta troška. Také je otázkou, jak vývojku dlouhodobě skladovat, asi je nejlepší ji mít v prášku a pak si ji připravit, když je třeba. Nic lepšího mne nenapadá.
Co mě zlobí dvě
Publikováno 2 červenec 2015 - 20:28:34
Publikováno 2 červenec 2015 - 21:51:51
Tak to určitě, ale když člověk chce vyvolat dva filmy, více toho před odjezdem na tábor určitě nestihnu, tak mi stačí jen ta troška. Také je otázkou, jak vývojku dlouhodobě skladovat, asi je nejlepší ji mít v prášku a pak si ji připravit, když je třeba. Nic lepšího mne nenapadá.
Rodinal.
Publikováno 3 červenec 2015 - 07:55:29
Rodinal, HC-110, Pyrocat-HD, 510Pyro, PC-TEA alebo Diafine.
Vsetky tieto vyvojky riesia problem vyvolavajuceho obcasnika. Prvych 5 je podobe dozivotnych koncentratov, z ktorych sa uleje na 1 film iba par mililitrov. Diafine je dvojroztokova, netreba nic pred pouzitim riedit, rovno sa pouzije a je tiez temer dozivotna.
Rodinal, HC-110, Pyrocat a 510Pyro su mimoriadne ostre.
Pyrocat, 510Pyro a PC-TEA su mimoriadne*** velmi jemnozrnne.
Diafine mimoriadne vyrovnava.
--------------
*** Opravene dla diskusie nizsie.
Publikováno 3 červenec 2015 - 08:10:24
Vsetky tieto vyvojky riesia problem vyvolavajuceho obcasnika. Prvych 5 je podobe dozivotnych koncentratov, z ktorych sa uleje na 1 film iba par mililitrov. Diafine je dvojroztokova, netreba nic pred pouzitim riedit, rovno sa pouzije a je tiez temer dozivotna.
Rodinal, HC-110, Pyrocat a 510Pyro su mimoriadne ostre.
Pyrocat, 510Pyro a PC-TEA su mimoriadne jemnozrnne.
Diafine mimoriadne vyrovnava.
Keko, jak je to u Diafine s B roztokem? Nikdy jsem konfekční Diafine neměl, pouze doma míchanou alternativu dle Bzenčákova článku. A tam ten B roztok doživotní trvanlivost nemá. Čímž neříkám, že mi to nějak vadí.
Publikováno 3 červenec 2015 - 13:52:20
Diafine nevyvolava uplne stale rovnako a na filmoch sa da pocase pozorovat maly ubytok na denzite a treba preto kazdy diel obcas obcerstvit malym mnozstvom prislusneho cerstveho roztoku. Preto:
Ked pripravim galon roztoku A, odlejem do predom pripravenej litrovej flase takto pripraveneh roztoku a pouzivam ho potom na vyvolavanie. Zvysok zostava ako zasoba cerstveho a nepozuziteho roztoku.
Tak isto postupujem aj s roztokom B.
Po case sa na filmoch prenesie nejake mnozstvo z dielu A do roztoku B. Teda v litrovych flasiach pozorovat pokles hladiny A a narst hladiny B. Ked uz mam pocit, ze by sa to hodilo, urobim napravu. Odlejem pracovny roztok B tak, aby som ho mal vo flasi B v rovnakej hladine, ako mam pracovneho roztoku A vo flasi A. Nasledne doplnim zasobnym roztokom A pracovny roztok A v litrovej flasi A a pracovny roztok B doplnim zasobnym roztokom B v litrovej flasi B.
Dufam, ze je to zrozumitelne.
Ked raz miniem zasobne roztoky a pracovne roztoky zaziju svoj zenit, potom uz vylejem aj pracovne roztoky a objednam si novu sadu.
Mohol som teda napisat iba jednu vetu, ze roztok B je vlastne mimoriadne trvanlivy.
V sucasnosti vsak nad Diafine do buducnosti neuvazujem. Mam dve male flasticky Pyrocat-HD (a diel je zarobeny monoetylelglykole) a hojne ju vyuzivam. Vyuzivam obcas aj 510Pyro.
Publikováno 3 červenec 2015 - 14:59:26
... více toho před odjezdem na tábor určitě nestihnu, tak mi stačí jen ta troška. Také je otázkou, jak vývojku dlouhodobě skladovat, asi je nejlepší ji mít v prášku a pak si ji připravit, když je třeba. Nic lepšího mne nenapadá.
Vsetky tieto vyvojky riesia problem vyvolavajuceho obcasnika. Prvych 5 je podobe dozivotnych koncentratov...
Zdá se, že se Žirafka chystá na nějaký pracovní = doživotní tábor v totalitním režimu. V takovém případě ji ani tvé rady nestačí, jinak by snadno pochodila s většinou běžných vývojek stejně dobře. Dobře připravený a skladovaný základní roztok i koncentrát vydrží nejméně půl roku. I když všichni víme že víc.
Publikováno 3 červenec 2015 - 15:42:22
Vsetky tieto vyvojky riesia problem vyvolavajuceho obcasnika. Prvych 5 je podobe dozivotnych koncentratov...
Zdá se, že se Žirafka chystá na nějaký pracovní = doživotní tábor v totalitním režimu. V takovém případě ji ani tvé rady nestačí, jinak by snadno pochodila s většinou běžných vývojek stejně dobře. Dobře připravený a skladovaný základní roztok i koncentrát vydrží nejméně půl roku. I když všichni víme že víc.
Myslim, ze mas pravdu, ale s malymi vyhradami:
- praskove jednoroztokove vyvojky uz rozrobene a majuc za sebou co i len jedno vyvolavanie maju zivotnost vyrazne kratsiu
- kazda jednoroztokova vyvojka sa po kazdom vyvolavani meni (treba predlzovat vyvolavanie, ID-11 napriklad zvacsuje postupne kontrast)
- one-shot z praskovych vyvojok nie su ekonomicke
Toto vsetko vedie velku skupinu laborantov k pouzitiu one-shot z koncentratov. Neber nam iluzie, ze to robime dobre.
Publikováno 3 červenec 2015 - 16:28:49
Tady došlo k nepochopení Zjistila jsem, že mám doma dva nevyvolané filmy a žádnou vývojku. Tak jsem došla do obchodu ji koupit abych ještě před odjezdem uspokojila svojí zvědavost, jak to hezky vyšlo
Moje reakce byla na to, že je lépe objednávat u Fomy za více peněz a pak je zadarmo poštovné. To je sice fakt, ale já jsem tu vývojku chtěla hnedka, abych přes víkend mohla vyvolávat. Poštou to jde několik dní a mohlo by se stát, že se s balíčkem minu.
Jinak myšlenka s dlouho skladovatelnými roztoky, které se před vyvoláváním namíchají se mi mimořádně líbí. Na Fomadonu je napsáno, že vydrží do 2015-10-31 a že se po otevření doba použitelnosti zkracuje. Jen nepíší o kolik. Pokud i otevřený vydrží půl roku, tak vlastně není co řešit.
Publikováno 3 červenec 2015 - 16:54:29
nevím jak pyrocat a pc-tea, ale říct o 510pyro, že je mimořádně jemnozrnná? to se dá říct o dk-20, raf-pyro-metol s přihlédnutím na to, jak využívá citlivost, ale o 510pyro bych si to doopravdy netroufl tvrdit
Publikováno 3 červenec 2015 - 17:03:39
Nimrode a které teda jsou ty opravdu jemnozrnné?
Publikováno 3 červenec 2015 - 17:04:52
však jsem vyjmenoval, například ta dk-20...
Publikováno 3 červenec 2015 - 17:22:35
Takže znáš jen jednu. To pak tvrzení keka vypadá dost fundovaně. Já mám osobně prubnuté všechny zmíněné a dovolím si tvrdit že jsou všechny opravdu jemnozrnné. Ale velkoformátníky, pro které byly tyhle vody primárně vymyšleny, tento parametr vlastně trápí ze všeho nejméně. Porovnej třeba 510 s PMKáčkem a názor na 510tku určitě změníš. Stále ale obecně platí že to nejsou vody určené pro kinofilm.
Publikováno 3 červenec 2015 - 17:29:42
to nic nemění na tom, že 510pyro bych nenazval "mimořádně jemnozrnnou" :-/ já netvrdím, že není relativně jemnozrnná, a ani se nepřu s tebou o to, že máš podstatně větší zkušenosti nejen s 510pyro a s dk-20 než já. prostě bych si pod tímhle pojmemem představil něco jiného, proto jsem reagoval
Publikováno 3 červenec 2015 - 17:57:56
to nic nemění na tom, že 510pyro bych nenazval "mimořádně jemnozrnnou" :-/ já netvrdím, že není relativně jemnozrnná, a ani se nepřu s tebou o to, že máš podstatně větší zkušenosti nejen s 510pyro a s dk-20 než já. prostě bych si pod tímhle pojmemem představil něco jiného, proto jsem reagoval
Mimořádně jemonzrnné jsou Atomal a vývojky založené na parafenylediaminu(nebo ortho-). DK-20 bych bral spíše jako zrno rozmývající než pravou jemnozrnnou..Když ještě přičtu riziko dichroického závoje..
Publikováno 3 červenec 2015 - 17:58:56
Atomal.
Publikováno 3 červenec 2015 - 18:50:41
nevím jak pyrocat a pc-tea, ale říct o 510pyro, že je mimořádně jemnozrnná? to se dá říct o dk-20, raf-pyro-metol s přihlédnutím na to, jak využívá citlivost, ale o 510pyro bych si to doopravdy netroufl tvrdit
Dobre, urcite existuju aj jemnozrnnejsie vyvojky. S tym sa da urcite suhlasit.
Ale pyrogalol a pyrokatechol su pre mna ovela dostupnejsie, ako napr. p-aminofenylen, alebo povedzme CD-4.
A pravda je aj taka, ze v poslednej dobe trapim iba svitkace a zrno tam vobec nenachadzam ...
Takze sa osparvedlnujem za to "mimoriadne" a nahradim ho slovom "velmi".
Iba pre doplnenie, vacsina vyvojok s vysokym obsahom uhlicitanov alebo hydroxydov su nachylne na devastaciu zrna nasledymi kupelmi. Preto osobne prerusujem vodou a pouzivam zasadity, alebo neutralny ustalovac.
Publikováno 6 červenec 2015 - 12:42:27
Je léto, skvělé počasí na focení, světlo od brzkých ranních hodin až do pozdního večera a já jsem za poslední měsíc nafotil jen pár políček na kinofilmu a stejně tak je tomu dnes měsíc, co jsem naposledy vyvolával film. A to jsem ještě do května vyvolával cca tři až čtyři filmy měsíčně . Totiž při tom posledním vyvolávání jsem měl problém s teplotou. Ono se špatně udržují roztoky (de-facto hlavně vývojka) na dvaceti stupních, když vám z kohoutku teče studená voda která má i přes dvacet a v okolní místnosti je pětadvacet až třicet. A taky koncentráty roztoků jsem musel přesunout do chladničky, poněvadž v šatně ve skříni kde byly původně, se už taky pěkně oteplilo. Prostě to teplé počasí, na které jsem se těšil je paradoxně důvodem stagnace mého focení na film. Říkal jsem si, že bych přes léto třeba jen fotil a pak to vyvolal až na podzim. Ale při tomto systému by mi chyběla ta rychlá zpětná vazba, kdy jsem nafotil film, při nejbližší příležitosti jej vyvolal a zkontroloval. A případných chyb jsem se u dalšího filmu vyvaroval .
Publikováno 6 červenec 2015 - 20:01:12
Publikováno 6 červenec 2015 - 20:06:18
To mě přivádí k dotazu, jestli někdo zaznamenal změnu chování filmu při výrazně pozdním vyvolání. Autoři moudrých knih nabádají k pokud možno okamžitému vyvolání exponovaného filmu, A. Adams tuším připouští 72 hodin. Naproti tomu Robert Vano praví V llétě se fotí, v zimě vyvolává. Učinil někdo nějaká pozorování v tomto směru?
U černobílého to bude v pohodě i po letech. Jednou jsem ale ve foťáku zapomněl diák asi rok a půl (myslím, že to byla Provie) a moc dobře to nedopadlo Barevný negativ asi bude něco mezi tím
Publikováno 6 červenec 2015 - 20:37:58
Publikováno 8 červenec 2015 - 14:33:00
Odstěhovaná fotokomora na půdě. Dva roky počítám půst..
Publikováno 8 červenec 2015 - 16:02:33
Co je? Rodíš nebo co?
Publikováno 8 červenec 2015 - 17:51:29
Prodej domu, stěhování do bytu, stavba domu............................................................................................................................................zvětšování v nové komoře(naštěstí je už součástí projektu.
Publikováno 8 červenec 2015 - 18:40:12
A máš na to graf?
Publikováno 8 červenec 2015 - 18:52:40
Ne, protože možná to bude trvat déle, zřejmě zastřelím několik úředníků ..
Publikováno 8 červenec 2015 - 19:15:16
V tomhle je každá informace dobrá, tak jednu bych měl ...
Přiložený soubor (y)
Publikováno 16 červenec 2015 - 21:34:33
Stratený summarit u kuriéra v Nemecku. Dúfam že sa nájde, lebo poistka na to nebude stačiť.
Publikováno 16 červenec 2015 - 22:13:33
Zvlhlo mě oko. Kamarád prodal škodu R v nádherném stavu. Přitom peníze mám doma.
Snad mi vyjde ve čtvrtek kup Golďase. Erko by bylo lepší
přidej se k nám... můžeš si pak pěkně brouk´at...
Publikováno 20 červenec 2015 - 12:24:04
Hnevá ma, že som zase raz porušil zásadu, ktorú už roky dodržujem, a hneď sa mi to aj vypomstilo. Zásada, po dofotení film musí do kazety celý! V sobotu som si povedal, však budem vedieť, ktorý som nafotil a ktorý nie, a tak som filmy nedal stiahnúť. A už je problém, lebo nad ránom, fotil som na svadbe, som založil film druhý krát. Našťastie som už vyfotil len 5 obrázkov, a teda prišiel len o cca 10, ale aj tak.
Už nikdy viac! Film po nafotení musí isť do kazety celý! Už nikdy viac!
Publikováno 20 červenec 2015 - 14:35:51
My, hovada tupá a deprivovaná, ukusujeme konec filmu. Tím je omyl vyloučen.
Publikováno 20 červenec 2015 - 23:56:07
Ploci súhlas, každý ma na to nejaký fortel, aj ja, len som ho porušil a je prúser. No vidíš, vnukol si mi novu myšlienku. Ja totiž na začiatok filmu (metráž) nalepujem kúsok osvetleného filmu cca 3 obrázky, aby som mal menší odpad pri zakladaní do foťáku, keď ho odtrhnem ...!
Publikováno 21 červenec 2015 - 08:10:17
Film nezatahuju do kazety celý, ale když ho dofotím tak si pak na kazetě fixou na popisování cédéček udělám křížek, iksko nebo něco takovýho. A vím.
Publikováno 21 červenec 2015 - 10:34:27
nebo "zlomit" ten zaváděcí pásek... to je spolehlivé
Publikováno 21 červenec 2015 - 11:19:52
Tak rad by bylo dost, každý si to udělá jak si navykne. No, ale stejně jednou za čas je nějak větší chvat nebo co a návyk je fuč, že.
Ještě že tu máme tohle vlákno, kde se to někdy dá trochu vydýchat ...
Publikováno 30 červenec 2015 - 14:41:37
Stratený summarit u kuriéra v Nemecku. Dúfam že sa nájde, lebo poistka na to nebude stačiť.
Prípad je vyriešený. Poistka zaplatila len 520 eur. lebo balík bol len štandartne poistený. Ja som ho vydražil za 625.- čo je inak za Leicu skoro zadarmo.Nový stojí 3x viac. Predajca na ebay bol veľmi korektný a preplatil mi celú čiastku a finanćný rozdiel musel znášať on i keď to vôbec nemusel urobiť. Bol to skoro nový objektív ešte v záruke a pravdepodobne v DPD niekto vedel čo v balíku je - či to skenujú a vidia do neho to neviem. Podľa pravidiel na ebay celé riziko berie na seba kupujúci pokiaľ nenakupuje cez PAY PAL - čo ja nemám a zatiaľ ani nechcem. Preto je veľmi dôležité dodržiavať nejaké zásady pri nákupe. Predávajúci musí mať 100 percentný pozitívny profil, 99 je málo, najlepšie ak je z nemecky hovoriacych krajín, pretože tam tie zákony ako tak fungujú. Treba požiadať predajcu, nech vyfotí otvorený balík na pošte, aby bolo vidieť čo v ňom je a poistiť to na plnú sumu - toto už budem žiadať vždy pri nákupe drahších vecí. Na jednej strane som spokojný že to tak dopadlo ale na strane druhej mi je toho sklíčka ľúto. Pravdepodobne nahlásim ešte číslo objektívu do databázy kradnutých.
Publikováno 30 červenec 2015 - 17:39:58
PAY PAL - čo ja nemám a zatiaľ ani nechcem.
nevidim jeden dovod preco nechciet... hlavne na ebay.
#2087 borda
Publikováno 30 červenec 2015 - 18:23:14
Jinak osobne mam s prodavajicimi z nemecky hovoricich zemi jen ty nejhorsi zkusenosti. Uz se jim spise vyhybam. Cely zbytek sveta, vcetne, dejme tomu, rizikovejsich destinaci, jako treba ukrajina, naprosto bez problemu. Jen nemecko, rakousko problem temer vzdy. Samozrejme je to lepsi, jak svoloc na aukru, ale na pomery ebay je to proste bida.
Publikováno 30 červenec 2015 - 20:26:26
Nemci? Len tie najlepšie skúsenosti (mám cez 600 nákupov, cez 50 predajov).
Príklad? Nepozrel som si poriadne popis ani obrázok, namiesto matnice kúpil fresnelku (šak rýchlo), napísal, bez problémov mi vrátili peniaze a ešte boli milí.
Paypal odporúčam.
Publikováno 30 červenec 2015 - 21:16:44
PayPal je super na ebay, převedu potřebný počet peněz (https://www.paypal-dobijeni.cz), zakoupím co potřebuji a šmytec. Nulová možnost zneužití a i kdyby mi někdo vysál účet, vždy tam mám zbytek tak 5-10Kč. Žádné registrace platební karty, žádné převody mezi bankami za poplatky, vše zdarma a za moment. Převod u mBank trvá asi 2 minuty.
Publikováno 30 červenec 2015 - 23:26:32
na co je dobré posílat si na paypal účet prachy přes prostředníka?
já mám nejhorší zkušenosti s portugalci. 100% nevydařených obchodů, totiž 2. svědčí to o něčem?
#2091 borda
Publikováno 30 červenec 2015 - 23:50:02
Prostredník k posilaní prachů na pay-pal je dobrý k tomu, že vylučuješ možnost zneužití platební karty. Je to možná paranoidní, ale nic to nestojí a doba je taková, jaká je.
O čem svědčí tvá zkušenost s portugalci netuším, já pouze reagoval na doporučení nákupu od němců. 3x koupě rollei 35 (různé typy, různí prodejci), pokaždé problém, v jednom případě i značná arogance, nevyřešeno ani jednou k mé spokojenosti a prostě to nejsou zrovna foťáky za 10 eur, kde by nad tím člověk mávnul rukou. Takže ačkoli mi mínusy vesele přibývají, moje zkušenost prostě taková je.
Na ebay mám účet od roku 2005, koupil jsem tam stovky věcí a problém byl jen a pouze u těch rolleiů z německa a rakouska.
#2092 borda
Publikováno 30 červenec 2015 - 23:59:50
Nebo pro lidi, co mají třeba maestro kartu (jestli tací ještě jsou?). Protože s tou si na paypalu neškrtneš. A dobíjení paypalu převodem přímo na jejich účet u Unikredit bank v ČR je dost opruz. Trvá to několik dní.
Publikováno 31 červenec 2015 - 08:20:43
Pořád nějak nerozumím tomu, proč je bezpečnější svěřit údaje o platební kartě firmě A místo firmě B.
Pokud se budeme bavit o převodu, u paypalu je to standardní čas na převod bankami + cca 1-2 dny. Je prostředník rychlejší? Jinou výhodu nevidím. Naopak opět nerozumím tomu, v čem je bezpečnější svěřit peníze nějaké 3.firmě.
Statistiku o 3 vzorcích asi těžko komentovat. Já narazil minimálně na 3 blbce i na temné, je temná zkažené fórum?
Publikováno 31 červenec 2015 - 08:55:46
Statistiku o 3 vzorcích asi těžko komentovat. Já narazil minimálně na 3 blbce i na temné, je temná zkažené fórum?
Je.
Publikováno 31 červenec 2015 - 09:12:28
Právě že když platím přes PayPal, tak nikomu žádné údaje o kartě nedávám, v tom já vidím výhodu. Ani firmě A, ani firmě B. Prostě si tam jen převedu potřebnou sumu, což u podporovnaných bank, je jich dost, kde třeba má MBanka je, trvá asi 1-2 minuty. A platím. Pro mne je to rychlé a maximálně bezpečné.
Samozřejmě ten kdo používá PayPal klasicky, že si tam šoupne číslo své karty i s pinem, tak to pak je jedno, zda to dám firmě A či firmě B.
Nejsem paranoidní, ale prostě nerad dávám údaje z karty firmám jako Google, Microsoft, PayPal atd. Jakousi pro mne nemalou korunu tam mám a při dnešních kyberkrádežích údajů se o to obávám.
Publikováno 31 červenec 2015 - 09:22:36
Právě že když platím přes PayPal, tak nikomu žádné údaje o kartě nedávám, v tom já vidím výhodu. Ani firmě A, ani firmě B. Prostě si tam jen převedu potřebnou sumu, což u podporovnaných bank, je jich dost, kde třeba má MBanka je, trvá asi 1-2 minuty. A platím. Pro mne je to rychlé a maximálně bezpečné.
Samozřejmě ten kdo používá PayPal klasicky, že si tam šoupne číslo své karty i s pinem, tak to pak je jedno, zda to dám firmě A či firmě B.
Nejsem paranoidní, ale prostě nerad dávám údaje z karty firmám jako Google, Microsoft, PayPal atd. Jakousi pro mne nemalou korunu tam mám a při dnešních kyberkrádežích údajů se o to obávám.
Při dnešních možnostech (jako je právě zmíněná mBank), je ideální mít pro platbu paypalem zvláštní konto, na které si potřebné finance převedu bezprostředně před transakcí.
#2097 borda
Publikováno 31 červenec 2015 - 09:53:35
Pořád nějak nerozumím tomu, proč je bezpečnější svěřit údaje o platební kartě firmě A místo firmě B.
Pokud se budeme bavit o převodu, u paypalu je to standardní čas na převod bankami + cca 1-2 dny. Je prostředník rychlejší? Jinou výhodu nevidím. Naopak opět nerozumím tomu, v čem je bezpečnější svěřit peníze nějaké 3.firmě.
Já v tom problém nevidím, jak je ale vidět, mnoho lidí ano.
Prostředník převede peníze řádově v minutách, max. desítkách minut, protože má, narozdíl od pay-pal, účty u všech (nebo většiny) bank, tedy převod probíhá vždy v domácí bance a je proveden okamžitě. Žádné údaje o platební kartě mu nesvěřuješ, není tedy žádné firmy B v tomto ohledu.
Převod na účet paypal do unikredit trvá, pokud se dobře pamatuji cca 3 dny.
Téma s německými obchodníky na ebay považuji za uzavřené, své jsem k tomu řekl, zkušenost dobrou nemám. Můžete vést debatu o tom, nakolik paušalizuji a jak je to ode mne vůči nim ošklivé, považuji ji však za zbytečnou.
Publikováno 31 červenec 2015 - 10:29:43
a zase dohadování kvůli jednomu prdu
#2099 borda
Publikováno 31 červenec 2015 - 12:08:41
Publikováno 31 červenec 2015 - 20:14:28
Zlobí mne, že pokud mám promítačku bez krytu a bez žárovky, tak si film bere spolehlivě a krásně jej protáhne. Pokud ji dám dohromady, tak jej zase spolehlivě nevezme a já nevím proč a to mne točí
3 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 3 návštěvníků, 0 anonymních