@Keko zabudol si ukludnovac
Ano, rovnako dolezite
Publikováno 22 prosinec 2016 - 00:09:26
@Keko zabudol si ukludnovac
Ano, rovnako dolezite
Publikováno 22 prosinec 2016 - 13:47:00
-hej, nakoniec to ešte minútu nechám v zmáčadle od fomy s destilkou.
-Mám už nakúpeny fomadon lqn ale chcel som ešte domíňať tu univerzálku, mám toho ešte 3 litre. Skúsim teda prerušiť vodou ale ustalovač potom aj tak už viac krát nepoužívam takže je vlastne to prerušovanie potrebené keď mi nezáleží na znehodnotení fomafixu?
-vybavenie si vždy poriadne vyumývam, skladujem ho tam kde spím
-tak kúpim nejaké filtre na kávu,preklápam podľa návodu čo bol v patersone každú minútu takže zmením aj to plus skúsim predpierať. Vyfotím ešte jednu rolku a pustím sa do toho. Ďakujem za cenné rady.
-neviem to opísať ako vyzerajú, proste škvrny
- práveže mám veľa takých kde sú zrovna na tvári :/
Publikováno 22 prosinec 2016 - 13:52:08
Zaujímavé, že medzi políčkami nie sú žiadne bodky. Chyba bude možno niekde inde, či...?
Publikováno 22 prosinec 2016 - 15:37:14
Zaujímavé, že medzi políčkami nie sú žiadne bodky. Chyba bude možno niekde inde, či...?
kde není exponováno, není co vyvolat, tudíž žádné bublinky nemohly světlé flíčky jako projev neprovolání emulze způsobit, že?
Publikováno 22 prosinec 2016 - 15:51:33
A to, čím je to focené, nemá to plátěnou závěrku ?
Publikováno 22 prosinec 2016 - 16:23:24
A to, čím je to focené, nemá to plátěnou závěrku ?
... to by byl vzor skvrn opakovaný... je?
Publikováno 22 prosinec 2016 - 20:52:59
Pokud by byla děravá závěrka, byly by tečky na negative černé.
Publikováno 22 prosinec 2016 - 21:02:34
Ibaze by boli na uzavierke malinke cierne diery. Tie predsa svetlo pohlcuju, ci?
Publikováno 23 prosinec 2016 - 00:45:20
je to fotené na kiev88 a uzávierka nieje plátená, taktiež zavinenie foťáku/objektívu som vylúčil pretože škvrny niesu pravidelné.
Publikováno 23 prosinec 2016 - 09:44:29
Tohle je fakt záhada...kdysi se mi něco podobného stalo, když jsem kdysi v létě nechal filmy hodně dlouho stát v prací vodě (řádově několik hodin). Jakési bakterie, svině jedny malé, mi tam vyžraly velmi tomuhle podobné tečičky. Dneska chutnají pixely aspoň počítacovým virům
Publikováno 23 prosinec 2016 - 09:48:44
Proti oněm bakteriím se doporučovávala formalímová lázeň. Jinak tohlecto foťákem řekl bych že určitě nebode. Co to je za film?
Publikováno 23 prosinec 2016 - 12:39:43
Proti oněm bakteriím se doporučovávala formalímová lázeň. Jinak tohlecto foťákem řekl bych že určitě nebode. Co to je za film?
fomapan 100
Publikováno 23 prosinec 2016 - 13:49:50
Ještě bych se podíval na film, jestli citlivá vrstva není nějak mechanicky poškozená, myslím, že to tehdejší hodování baktérí pak bylo i vidět jako dolíčky. Fomapan 100 není zas tak moc náchylný na podobné zázraky. Každopádně ten univerzal si podle mne nezaslouží, uchystal bych mu příjemnější koupel. A jakpak dlouho jej obvykle čvachtáte při závěrečném praní? Fakt stačí intenzivních 5 minut v tekoucí...
Publikováno 25 prosinec 2016 - 21:25:15
Hneva ma, že mi pri fotení vnúčat pri rozbaľovaní darčekov odišiel Pentax MZ5n. Nakadah, asi budeš mať robotu, samozrejme, ak budeš ochotný. Viac v osobných mailoch.
Publikováno 25 prosinec 2016 - 21:35:02
Štve ma, že mi pri fotení vnúčat pri rozbaľovaní darčekov odišiel Pentax MZ5n. Nakadah súkromná správa.
Publikováno 25 prosinec 2016 - 21:36:01
Ha-ha, kopirák ešte existuje, len nekopiruje to, čo by mal. Sorry.
Publikováno 22 leden 2017 - 19:51:59
Přátelé, dělal jsem o víkendu fotky a ať leštím skla a negativy, jak leštím, stále se mi na nich, po expozici, objevují chloupky a drobná smítka, už jsem z toho víc než nešťastný, zkažená radost z jinak povedených obrázků.
Poradíte prosím jak kdo čistíte negativy a skla, aby se vám nic takového nedělo?
Publikováno 22 leden 2017 - 20:48:52
Lubajs
V posledních měsících provádím "aktuální očistu" před zvětšováním (a v jeho průběhu) velmi jednoduše:
V Lidlu jsem koupil mikrovláknové útěrky, které vypadají skoro jako "kožené" jsou velejemné a nejsou na nich vidět zjevná vlákna. Koupil jsem tyto proto, že žádné jiné neměli a koupil jsem je k úplně jinému účelu. Vzal jsem si jednu do komory (v silonovém sáčku) a: nejdříve setřu skla rámečku, poté vložím negativ do přeložené útěrky, jemně stlačím a protáhnu jej.
Netvrdím, že je to absolutní, ale smetí a chlupů je opravdu minimum.
Jinak: nejméně jednou měsíčně vše vyluxuji "štětcovým" nástavcem a komoru standardně, kromě toho se uklízí mokrým hadrem.
Po práci balím zvětšovák do igelitového pytle.
Publikováno 22 leden 2017 - 20:51:40
To je problém mnoha temnokomorníků, zejména začátečníků. Prvně by jsem hledal nedostatečně čistém prostoru. Kde se práší bude prach padat pořád. Záleží na tom, kde máš zvětšovák. Mě se vyplácí setřít před prací podlahu a všechny rovné plochy. Na skla si pořídit jelenici.
Pokud se rozepíšeš, tak Ti můžeme pomoci.
Publikováno 22 leden 2017 - 20:59:40
To je problém mnoha temnokomorníků, zejména začátečníků. Prvně by jsem hledal nedostatečně čistém prostoru. Kde se práší bude prach padat pořád. Záleží na tom, kde máš zvětšovák. Mě se vyplácí setřít před prací podlahu a všechny rovné plochy. Na skla si pořídit jelenici.
Pokud se rozepíšeš, tak Ti můžeme pomoci.
Kdysi., to jsi ještě nebyl na světě, komunista prodával jakousi modrou antistatickou utěrku, byla taková na omak mastná a negativy po ní byly čisté a nic se na ně nelepilo.
Teď jsem koupil od Tetenalu něco podobného, jen na omak je to jiné a fakt to nefunguje.
V komoře mám sucho, čisto, v tom to asi nebude, spíš dumám, jestli to není právě v té utěrce, že nabíjí negativ, ne že prach odpuzuje. Mám balonek, ofukuji, ale to mi přijde trochu na prt, zkusím ještě štěteček co mám na objektivy, jeslti se nepovede prach tím odehnat.
Publikováno 22 leden 2017 - 21:48:16
Skla ziadne, film v maske ostecujem plochym stetcom s makkymi stetinami. V maliarskych potrebach, sirka sa meria na palce, nuz nieco od 2".
Kedysi som mal Stativac Filmcleaner firmy Kinetronix.
Existuje este stlaceny vzduch.
Odmagnetizovat ide film pomocou cievky s velkymi zavitmi z hrubych drotov. Navody sa daju najst v starsich navodoch, ako odstranit staticke napatie na gramafonivych platniach.
Publikováno 22 leden 2017 - 22:18:56
Skel netřeba. Ty jsou jen pro ortodoxní Fomapanisty, kteří se rádi trápí zohýbaným celuloidem. Film (vždy správně uložený) zlehka protáhnu mezi prsty, tím vybiji statickou elektřinu a smetu nežádoucí tělíska. Žádné marné ofuky s různými štětci či klůcky, které jen víří prach, vyrábí statickou elektřinu a samy různá vlákna zanechávají.
Prověřeno třiceti lety praxe.
Publikováno 22 leden 2017 - 22:57:38
Skla ziadne, film v maske ostecujem plochym stetcom s makkymi stetinami. V maliarskych potrebach, sirka sa meria na palce, nuz nieco od 2".
Kedysi som mal Stativac Filmcleaner firmy Kinetronix.
Existuje este stlaceny vzduch.
Odmagnetizovat ide film pomocou cievky s velkymi zavitmi z hrubych drotov. Navody sa daju najst v starsich navodoch, ako odstranit staticke napatie na gramafonivych platniach.
Děkuji, zkusím koupit nějaký smysluplnější štětec v malířských potřebách, dnes jsem ošmrdlal negativy štětcem na objektivy a výsledek byl o sto pro lepší, než s tou slavnou utěrkou od Tetenalu.
A fakt jsi měl Stativac Filmcleaner? Koukal jsem, že na B&H photo to stále prodávají a stojí to fakt ranec....
Publikováno 22 leden 2017 - 23:00:20
Skel netřeba. Ty jsou jen pro ortodoxní Fomapanisty, kteří se rádi trápí zohýbaným celuloidem. Film (vždy správně uložený) zlehka protáhnu mezi prsty, tím vybiji statickou elektřinu a smetu nežádoucí tělíska. Žádné marné ofuky s různými štětci či klůcky, které jen víří prach, vyrábí statickou elektřinu a samy různá vlákna zanechávají.
Prověřeno třiceti lety praxe.
Skel netřeba?? Mám Opemus pětku a tam jsou skla jaksi v základu, ani mě nenapadlo, že bych je sundal, faktem ale je, že HJP5 i Tri X se moc nekroutí, tak skla asi oželím.
A třicet let prakce?? Hele Kime, asi trochu kecáš, na fotce vypadáš tak na dvacet (mimochodem dobrý portrét!), tedy plus třicet praxe.. to mi nějak nevychází....
Publikováno 22 leden 2017 - 23:09:14
Pleťová maska z kreve panen třídního nepřítele dělá své...
Publikováno 23 leden 2017 - 10:12:01
Vážený kolego, KIME, věk, kdy je člověk už starý, oficiálně neexistuje. Experti zmiňují pouze věk kmetský od 90 let. Voloďa Iljič Uljanov je stále mezi živými, dokud se ho nepodaří konečně pohřbít....
"Starý Jezevec" Erik
p.s. S xichtem na webu to nesouvisí, leda, že by z toho nekynul skrytě sponzorovaný zájezd do Země, kde zítra již bylo před týdnem....
Publikováno 31 leden 2017 - 13:48:38
Ach, smutna udalost.
Tak, ako smutime za clovekom, smutime i za kamaratom fotoaparatom.
Dnes, robiac poriadok v policke, pripominajuc si, ze som uz nevzal do ruky viac rokov mnoho aparatov, robil som skratenu diagnostiku kazdeho odlozenca.
Exatakt Varex IIb mi robila vrasku na cele uz v minulosti, ale je to taky skvostny aparat, ze siel na policku ako okrasa.
Practica VLC sa nedla ani natiahnut a kedze Practica L funguje a radostnym rapkanim pripomina svoju potenciu, VLC skoncila v kosi.
Nikkormat bol zaseknuty uz davno, isiel VLC-cke robit spolocnika.
Podobne aj Zenit 11 s uplne, ale uplne usmudlanym hladacikom.
Za nimi siel aj Kiev (co vyzera navlas ako Contax) a nejaky ten jeho objektiv.
Potom som este vyhodil sluzobny blesk Metz, Nikon SB600 a jedne taky aparat Lomo Spiner.
Velmi dlho som uvazoval, ci ich dat opravit, komu ich dat opravit a ci mi to stoji za to.
Ale ako kazdy chovatel psa sa raz musi rozhodnut a milosrdne pomoct milacklovi odist, mal by to vediet aj kazdy zanietenec fotografie.
Ked si obstaravam strasiu techniku, vzdy mam na pamati, ze sa moze nieco i pokazit. Ked nieco posuvam dalej, nepytam peniaze za nico, comu velmi neverim.
Mam cim fotit, dokonca mam aparaty, o ktorych som ako decko snival, ale vacsinou ide o mechanicky extremne jednoduche aparaty, kde sa nefunkcnost vylucuje uz principu. Napr Toyo. Ked prestane ist zavierka, kupim si inu a objektiv do nej premontujem. ALebo RB67. Telo je nepokazitelne a akakolvek zavada sa riesi vymenou objektivu. (Zavady doteraz boli tie, ze som sam nieco zle nastavil.)
Predchdzajuci odstavec som napisal preto, lebo tomu verit chcem a keby som tomu verit nechcel, tak budem plakat a plakat ...
Publikováno 31 leden 2017 - 14:03:29
Lubajs
V posledních měsících provádím "aktuální očistu" před zvětšováním (a v jeho průběhu) velmi jednoduše:
V Lidlu jsem koupil mikrovláknové útěrky, které vypadají skoro jako "kožené" jsou velejemné a nejsou na nich vidět zjevná vlákna. Koupil jsem tyto proto, že žádné jiné neměli a koupil jsem je k úplně jinému účelu. Vzal jsem si jednu do komory (v silonovém sáčku) a: nejdříve setřu skla rámečku, poté vložím negativ do přeložené útěrky, jemně stlačím a protáhnu jej.
Netvrdím, že je to absolutní, ale smetí a chlupů je opravdu minimum.
Jinak: nejméně jednou měsíčně vše vyluxuji "štětcovým" nástavcem a komoru standardně, kromě toho se uklízí mokrým hadrem.
Po práci balím zvětšovák do igelitového pytle.
Děkuji, zkusím se po podobné utěrce poohlédnout, zakoupil jsem antistatistický štětec, tak jsme na ten zázrak zvědav, jestli to bude aspoň trochu fungovat.
Publikováno 31 leden 2017 - 18:39:19
Keko a tak odložiť to na náhradne diely ťa nenapadlo? Ja by som napríklad za tu VLC nejakú tu fľašu vína reskyroval.
Publikováno 31 leden 2017 - 20:02:57
Och, neksoro
Publikováno 31 leden 2017 - 20:21:51
Publikováno 31 leden 2017 - 22:29:01
Kdyby mi někdo řekl, že Dagíš (ani to není můj pes) brzo umře a že to můžu o měsíc odsunout, když se vzdám vší fototechniky, letělo by do kontejneru všecko. Ihned.
A to mu zazlívám, že kvůli němu nemám čas a klid na focení.
Publikováno 31 leden 2017 - 22:30:33
Pardon, měl jsem mylný dojem, že se pohybuju ve vlákně "Jen tak..."
Publikováno 31 leden 2017 - 22:45:45
Keko, život bez kamery sa dá zvládnuť, vždy máš totiž šancu zohnať rovnaký model. Pekne si to prirovnal k chovateľov psa.
Ale rovnakého psa nikdy nenájdeš. Moja Aška sa dožila 14 rokov, no po nej nemám odvahu zobrať si ďalšieho psa, nezvládla by som inakosť.
A to je už pár rokov, čo Aška odišla vrtiet chvostom do psieho raja.
To si urobila chybu. S odchodom toho milovaneho musi prist iny, novy. Nemusi byt steniatkom.
Je vela psikov, co nemali stastny osud. A ked vidim toho nasho najducha, ci u nas spravila domov dochodcov ... Taky psik vrti chvostom najuprimnejsie.
A co sa tyka aparatov, aj tych mi je luto. Ale je ich tak vela a fotim nanjvys s piatimi.
Publikováno 1 únor 2017 - 13:54:40
Ani mě to nezlobí, ale spíš mrzí, že paní Barborková zavřela obchod, a v Jihlavě teď už není možno koupit vývojku a papíry....
Publikováno 1 únor 2017 - 16:21:27
Pani Borkova uz asi nemohla pozerat na politiku statu, ako nivoci drobnych a odborne zdatnych obchodnikov ...
Registracne pokladnice hip-hip-hura!!!
Publikováno 2 únor 2017 - 07:51:12
Ano Keko, už měla důchodový věk, ale registrační pokladnu už nehodlala řešit...
Publikováno 2 únor 2017 - 10:23:55
Vážený kolego, Keko, od března budu nakupovat vše zásadně po jednom jediném kuse odděleně, včetně rohlíků, brambor, toaleťáku a hřebíků. Filmy formátu 135-36 po jednotlivých políčkách.
S pozdravem "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 3 únor 2017 - 03:31:28
asi bych tam za morem uz nezvykl,a to jsem tam prozil -zatim-vetsinu sveho byti na tomto svete.
Ono to je asi o tom ze zlodej krici ,chytte zlodeje !
zlobi me,ze se nedokazu dokopat k tomu abych zaramoval zbytek-sedm -fotografii a pri tom mam vsechno pripraveny,jo a jeste,ze jsem vul a spletl jsem si film vyvojku za papir vyvojku.Tak ted mam namichanou vyvojku na par mesicu dopredu,ja vul,ale jinak jsem prej zdravej
Publikováno 3 únor 2017 - 10:23:22
To mě těší.
Publikováno 3 únor 2017 - 11:10:55
Jo, podpořil jsem.
Publikováno 3 únor 2017 - 12:09:27
Mě k tomu zlobí ještě něco podobně hloupého, co tam ti politici vyvádějí : http://www.psnv.cz/i...rava&Itemid=137
Publikováno 3 únor 2017 - 12:24:16
LuzJi - včelám rozumíš ty a Resolut, pro mě je to těžký čtení. Tak jsem zatím podpořil alespoň ty národní parky. Sice se to tím asi nezmění, ale alespoň řekneme pár poslancům, že obyčejní lidi nejsou tupí a lehce ovladatelní blbci. Zdařec Luigi
Publikováno 3 únor 2017 - 15:28:52
Mě k tomu zlobí ještě něco podobně hloupého, co tam ti politici vyvádějí : http://www.psnv.cz/i...rava&Itemid=137
dej pak vědět, jak to dopadlo. o tomhle se moc nemluví...
Publikováno 4 únor 2017 - 18:30:39
Publikováno 5 únor 2017 - 11:50:24
Ja se treba o veci verejne zajimam, snazil jsem se angazovat jak v lokalni politice, tak jsem od sedmnacti let delal v CHKO na brigadach. Nakonec jsem se stal clenem organizace, ktera se stara (za svoje vlastni prostredky, ani koruna od statu, EU, kraje, mesta, proste ani koruna z dani) o aspon maly kus prirody. Vetsina skod, ktere tam vznikly, byly nasledky cinnosti Akademie Ved (bude trvat asi 50 - 200 let, nez se pritoda vyporada s nasledky slavneho vyzkumu, kvuli kteremu poskodili nekolik zbyvajicich nedotcenych kusu prirody a ktery nikdy nebyl dokoncen, proste opustili svoje vybaveni a pet let urgenci a dotazu nechali jen tak plynout, nasledne jsme to uklidili sami), ruznych neziskovek, zastitujicich se ochranou zivotniho prostredi a nekolika politiku, po jejichz navsteve jsme museli z tohoyo kousku CHKO odstranit 3 plne tasky prazdnych lahvi od alkoholu, strepu, krabicek od cigaret, vajglu, obalu od jidla a dalsiho svinstva. Pochopitelne, ze se vsichni nechali do oblasti, kam se normalne nesmi, vsichni dopravili tezkymi terennimi automobily. O masivnim cerpadle, ktere nechalo jiste Muzeum po dokonceni praci rezavet hluboko pod zemi v prirodni zasobarne pitne vody, protoze se jim s tim nechtelo tahat ven a stejne to meli pujcene a tak jim na tom nezalezelo, ani nemluve.
Uprimne receno, prirodu mam rad, jeji ochrane se venuji jak to jen jde (v soucasne dobe spatne, nebot jsem v zahranici, tak se tomu muzu venovat jen ve svem soucasnem okoli, ne v CR), nikdy jsem z toho financne netezil, narozdil od panu poslancu, senatoru, panu z neziskovek a panu akademiku, vzdycky budu hajit ochranu prirody a konkretne puvodni krajinu povazuji za nejcennejsi dedictvi.
Nicmene po mych zkusenostech se lhari z neziskovek doporucuji vsem, aby svoji podporu hnuti duha dobre zvazili. Je jasne, ze ve sve zprave lzou, napriklad ten odstavec o lovu je naprosty nesmysl a apeluje na lidi bez jakekoli znalosti zakona. To jsem jen tak nahodne nakoukl.
Neverte vsemu, co se pise na internetu. Nemusite verit ani me. Kdo ma zajem, muze me kontaktovat a ja mu s radosti poslu nejaky ten dukaz, napriklad fotografie.
Publikováno 5 únor 2017 - 12:42:35
(Ochrana prirody je dnes tovar, ktory sa dobre predava podobne, ako biopotraviny. Bezny clovek, co rano vstava, robi v automobilke, potom vyzdvihne deti v skolke, nakupi v Kauflande a vecer si po novinach pozrie ordinaciu v ruzovej zahrade, ma ine problemy, ako ochrana prirody. Ma na krku hypoteku, starnucich rodicov, myslienky zamestnava korupciou na najvyssich miestach, psie hovno pred vchodom do baraku ...
Asi by si mal kazdy adoptovat kusok lesa, nastudovat, ako mu neublizit, a strpiet i ten spak don odhodeny. Pokorne ho zvihnut a zneskodnit. Cestou do prace autom totiz ublizi prirode viac, ako ublizi ten spak pod stromcekom ...
Je totiz pravda, ze dodnes nerozumieme vplyvu cloveka na ekosystem. Uz len sustavne pouzivanie pracich praskov ma na ekosystem vacsi vplyv, ako obcasna vyvojka v kanalizacii. Uz len kupovanie potravin z lokalnych zdrojov ma vacsi vplyv na obsah CO v ovzdusi, ako zanedbanie emisnej kontroly. Uz len lokalne kurenie/topeni ma zasadny vplyv na spotrebu plynu oproti 30% stratam v teplarenskych rozvodoch ...
Na vedenie auta, co je jednoduchsia cinnost ako zite zivota v ekosysteme, potrebujete preuakaz sposobilosti. Mat dieta, alebo vychazdka do lesa takyto preukaz nevyzaduju.)
Publikováno 5 únor 2017 - 15:15:00
Publikováno 5 únor 2017 - 17:21:01
A nejhorší jsou myslivci.
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních