Přejít na obsah

Fotka

...jen tak II...

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
4481 odpovědí na toto téma

#601 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 21 září 2012 - 07:56:48

Páni, neviem, či to je správne, ale mne sa zdá, že na zálohovanie elektronických dát je najvhodnejší v dnešnej dobe HDD. Myslím, že aj cenovo je to najlacnejšie. Ak na archiváciu používam disky, ktoré nebehajú, teda len vtedy, keď sa s nimi pracuje, tak by mala byť zaručena bezpečnosť dát na nich, (neberieme v úvahu katastrofy a trebárs atómove "bombičky", viď vyššie) a aj ich čitateľnosť aj po dlhej dobe a možnosť prekopírovania na ďalší disk poprípade novší systém. Už aj mne sa stalo, že niektoré staršie CD som nedokázal prečítať, a keď som riešil, čo s tým, napadlo ma dať do počítača staršiu CD mechaniku a bol po probléme, takže výrobcovia hardvare zrejme kašlú na spätnú kompaktibilitu. Moje data sice nie sú v rade Terabite, ale len asi 500 Gige, ale aj tak by to na CD/DVD bolo dosť objemné. A tak teda mám dáta v počítači, druhú kópiu na druhom HDD (dvoch-troch)a samozrejme ešte aj na CD/DVD (nie všetko-výber), nie všade je PC a notebook zatiaľ nevlastním.
  • 0

#602 Pavel K

Pavel K

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 293 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 21 září 2012 - 08:46:26

A nebyl celý začátek diskuse k archivaci (kompotování cd po protectanu) kvůli originálním lisovaným audio cd?
  • 0

#603 Fabius

Fabius

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1 495 příspěvků(y)
Reputace: 313

Publikováno 21 září 2012 - 09:55:01

Pavel_K: to ti ani nevím :D

... ale když se nad tím blíže zamyslíme, tak nevyhnutelně dojdeme k závěru, že je to celkem jedno. Protože když mám originální CD, tak s ním sice mohu provádět jakékoliv kejkle, ale skutečnou ochranu před ztrátou dat (hudby) poskytne jen kopie. Na jakém konkrétním médiu ta kopie má být a jak dané kopie spravovat - to je otázka do pranice.
  • 0

#604 Fabius

Fabius

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1 495 příspěvků(y)

Publikováno 21 září 2012 - 10:13:50

sokolvideo: z hlediska fyzické osoby nejspíš ano - resp. výše jsem uváděl obecnější principy dlouhodobého zálohování a archivace. Ve své podstatě se HDD ani k jednomu vlastně nehodí - HDD jsou nepříliš spolehlivá mechanická zařízení (za posledních 15 let mě jich z cca 35-40ks odešlo min. 8) a dlouhodobá stabilita záznamu na nich je také dost diskutabilní.
Pokud ovšem zkoumáme celou problematiku v širším kontextu (jak naznačeno výše), tak nejspíš (bohužel) dojdeme k závěru, že HDD je médium, které velmi dobře splňuje požadavky na praktické zajištění oné neustále migrace dat. HDD jsou nyní v kapacitách, které odpovídají potřebám téměř každé fyzické osoby (jednotky TB) - takže při zálohování/archivaci vystačíme vždy maximálně s jednotkami kusů média (drtivá většina lidí s jedním kusem) + s HDD se mimořádně snadno provádí pravidelné překopírování. Stačí připojit, zadat a max. za pár hodin je hotovo bez potřeby jakéhokoliv dalšího zásahu. Nevýhodou je, že je vhodné pravidelnou obměnu provádět častěji než u jiných médií, která přicházejí v úvahu. Jenže veškerá ostatní média mají těch nevýhod ještě daleko více.
  • 0

#605 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 21 září 2012 - 12:20:53

Fabius, súhlasím. Čo sa týka tej spoľahlivosti-životnosti, priznám sa, že mám odložený svoj prvý HDD, ktorý som kúpil niekedy okolo roku 1993 (za vtedy šialených 7990,- Kčs), a tento disk je dodnes funkčný, a je možné z neho čítať. Samozrejme disk sa nepoužíva minimálne 15 rokov, je už morálne zastaralý, kapacita 850 MB, ale dáta drží v pohode. pokiaľ sa mechanicky nepoškodí, a zapne sa na niekoľko hodín tak 2-3 krát do roka, myslím si, že nás prežije. Len môj názor.
Čo sa týka CD-DVD, tentokrát myslím originálne lisované, mám jedno z najstarších CD vydaných v naších končinách, rok cca1987/88, a dodnes v pohode fachčí, CD vydané v r.1990-91 detto, a pri tom nerobím žiadné špeciálne opatrenia na predlženie ich životnosti, sú uložené v originálnych obaloch v obývačke pri bežnej teplote a vlhkosti. Samozrejme, pri ich používaní dávam pozor, aby som ich mechanicky nepoškodil.
  • 0

#606 Luigi

Luigi

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 848 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 197

Publikováno 21 září 2012 - 13:39:48

HDD jsme taky uvažoval jako jeden z dostupných způsobů na ukládání 1TB dat, ale bylo mi odborníky sděleno, že HDD má zapsaná data ve formě zmagnetizovaných částiček a pokud ho vrazím do skříně na 10 let, tak tam nic nebude, neboť se "stopa" postupně ztrácí. Takže to prý chce alespoň 1x měsíčně HDD připojit, spustit a nechat nějaký čas běžet, aby se obnovila kvalita uložených dat. A tak se ptám znalých - je to pravda-částečná pravda-blbost. Díky Zdařec Luigi :shock:
  • 0

#607 prowler

prowler

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 553 příspěvků(y)
  • LocationTrnava, SVK
Reputace: 10

Publikováno 21 září 2012 - 14:00:32

Já jsem si dnes po delší době udělal radost v komoře. Nazvětšoval jsem pár fotek ze kterých mám opravdu radost. Nejenom to, jsou to vhodné dárečky pro rodinu a taky se mi po letech povedlo přijít na to, proč mám všechno tak "šedivé". Bylo to papírem Foma.

A na aký papier si robil teraz? Môžeš tú šedivosť trochu rozviesť? Dík
  • 0

#608 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 128

Publikováno 21 září 2012 - 18:48:50

Klucí, dělejte na fomabrom 131 normální gradace, ten nemá chybu na takové normální cvakání.
Edit: není to obr koloděj, ale princ jasoň. Neboli, ne 131, ale 111 :-)
  • 0

#609 Tilberien

Tilberien

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 327 příspěvků(y)
  • LocationLouny
Reputace: 107

Publikováno 21 září 2012 - 19:46:10

Pokud budete mít někdo cestu do Slaného, tak jsme tam s Honzou přestěhovali výstavu, která byla přes léto v Litoměřicích

Přiložený soubor (y)

• 1

#610 Golfista

Golfista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 638 příspěvků(y)
Reputace: 101

Publikováno 21 září 2012 - 20:36:55

Já jsem si dnes po delší době udělal radost v komoře. Nazvětšoval jsem pár fotek ze kterých mám opravdu radost. Nejenom to, jsou to vhodné dárečky pro rodinu a taky se mi po letech povedlo přijít na to, proč mám všechno tak "šedivé". Bylo to papírem Foma.

A na aký papier si robil teraz? Môžeš tú šedivosť trochu rozviesť? Dík

Nazdárek Prowlere. Ty žiješ? Jsem tě neviděl a neslyšel…
Nevím proč, ale používal jsem léta letoucí jenom Fomabrom 111. Vždy v pohodě. Akorát poslední cca 2 roky jsou fotky nejenom šedivé, ale dokonce ztrácejí svůj kontrast. Ustaluju docela dlouho a peru 2x tak dlouho jak normálně, v silně tekoucí vodě. Tím to není. Protože jsem tyto dvě fáze výroby zdokonalil a stejně se to šednutí časem a složité zvětšování opakovalo.
No a loni jsem "vyhrál" spíš za účast v Královéhradeckém čtverci získal, krabici bromů. Nevím jakých. Pro mě jsou neznámé, na krabici nic moc není, v ní taky nic nebylo vloženo, to co bývá u Fomy. Takže nevím, co jsou to zač. Musím se zeptat Hynka.
Můj závěr: nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci. A proto, když si příště budu chtít udělat pár hezkých fotek koupím si, ač drahé, ale kvalitní Ilfordy. Už nedělám takové množství fotek, aby to peněženka nezvládla. A to co dělám, je pro mě důležité (rodina-archiv) aby to vydrželo co nejdéle.
  • 1

#611 resolut

resolut

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 986 příspěvků(y)
Reputace: 406

Publikováno 21 září 2012 - 21:48:05

http://diit.cz/clane...obnovuje-vyrobu
  • 0

#612 prowler

prowler

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 553 příspěvků(y)
  • LocationTrnava, SVK
Reputace: 10

Publikováno 22 září 2012 - 11:31:43

Zdar..tak po troche ešte ano :) No ja práve tiež robím na Fomabrom 111 a nejak to nie je ono..premýšlam čo s tým. Po Ilfordoch pokukujem..ale tá cena. Kacírsky sa zatiaľ pohrávam s myšlienkou, že kúpim zatiaľ len nejaké ich RC, na také to domáce zväčšovanie a potom možtno aj baryty. Škoda, že stálosť RC-čiek je stále taká...neistá. Lebo občas by mi prišlo vhod mierne urýchliť proces.
  • 0

#613 Golfista

Golfista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 638 příspěvků(y)

Publikováno 23 září 2012 - 09:11:28

Jednu dobu jsem se spokojeností používal Kentmere, aly ty se už myslím nedělají. Škoda, cena byla podobná jako Foma a výsledky o kategorii lepší.
  • 0

#614 Golfista

Golfista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 638 příspěvků(y)

Publikováno 23 září 2012 - 09:15:28

Tak ne, koukám po netu a dělají se. :-P
  • 0

#615 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 787 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 285

Publikováno 23 září 2012 - 09:58:02

Kentmere papíry se dělají a v ČR k mání jsou u acerfoto puntík cz. vezmu-li orientačně cenu u barytů Ilford MG IV 30x40cm 50ks za 100%, tak Kentmere VC Fineprint jsou za cca 68% a Fomabrom Variant za cca 50%.
  • 0

#616 resolut

resolut

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 986 příspěvků(y)
Reputace: 406

Publikováno 25 září 2012 - 21:11:42

http://expomat.tripod.com/

Vložený obrázek
  • 0

#617 mickael

mickael

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 25

Publikováno 28 září 2012 - 17:56:29

Jobo na photokine predstavilo nový procesor...
http://www.jobo.com/...CPP3.949.0.html
  • 1

#618 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 574 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 116

Publikováno 3 říjen 2012 - 13:00:36

K tématu DTD DVD: http://cdr.cz/clanek...res-leto-v-aute
  • 0

#619 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)
Reputace: 93

Publikováno 3 říjen 2012 - 15:31:53

Problem DVD je jejich celkova "nezivotnost". Od dob kdy Kodak prestal vyrabet pozlaceny CD (jejich GOLD 4x zatim drzi 20 let), tak to slo s kvalitou opravdu dolu. Posledni mohykani sou DVD-RAM coby archivni medium, v nejhorsim se da pouzit DVDRW. Cenove nejlepsi je dneska samozrejme HDD, ale ne jeden kousek. Bud diskovy pole poskladany jako "zrcadlo" (RAID 1 = 2 disky s identickym obsahem), nebo "strip s paritou" (RAID 5 = min. 4 HDD kde se na 1/4 disku uklada paritni zaznam pro obnovu dat)... Moje paranoia pro udrzeni dat je 1x4, tzn 1GB dat se nachazi celkem 4x vsude mozne (1x lokal, 1x RAID 1 diskovy pole, 1x zalozni odpojeny HDD, 1x offsite)
  • 0

#620 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 574 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady

Publikováno 3 říjen 2012 - 16:09:56

achjo, já už fakt nevím, asi si připravím nějakou frázi pro copy&paste, ale k věci:

- VŠECHNY dosavadní CD, DVD, HDDVD, BD -R jsou na bázi ORGANICKÉ záznamové vrstvy. takže sice GOLD média (pár od Kodaku taky mám) netrpí na riziko rezivění odrazivé vrstvy, ale stále mají tuto organickou záznamovou (zapomeň to týden na sluníčku a médium je KO).

- zato DTD média jsou na bázi ANORGANICKÉ METALICKÉ vrstsvy, která je současně záznamová i odrazivá, čili sice jde stále od DVD , ale na bázi NAPROSTO odlišné výrobní technologie, které ani GOLD DVD, ani DVD-RAM, ani nic jiného nešahá ani po kotníky. proto tvůj argument o neživotnosti na ne nělze uplatňovat.

- DataTresorDisc jsou upravená původní formule, aby je šlo pálit v běžných vypalovačkách. výrobce udává životnodsti 160let. původní technologie (firma Milenniata) vyžaduje silnější laser a tedy speciální vypalovačku, ale u ní je udávána životnost 1000 let. nemám důvod nevěřit tomu, že dobře uskladněné DataTresorDiscy mě nepřežijí. je to v současné době nejlepší běžně dostupná archivační technologie pro digitální data.

Sakra já bych jim asi měl začít dělat markeťáka, takhle agituju a mám z toho ho*no :-)...
  • 0

#621 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 469

Publikováno 3 říjen 2012 - 16:34:35

Bobe, jedno médium byste mi mohli na testy půjčit. Nahrajte na něj Červenýho Trpaslíka, tím zaručíte používání. Pokud ho po třech měsících najdu a bude čitelné, jsou další vaše testy zbytečné a medium může být bezobav prohlášeno za nezničitlné :) Tohle namáhání je srovnatelné je snad jen s odesláním českou poštou viz test disket časopisu Score před x lety :)
  • 0

#622 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)

Publikováno 3 říjen 2012 - 16:35:03

ad1 - nevyvracim
ad2 - nevyvracim
ad3 - nevyvracim

jeste si spocitame na kolik takova sranda vyjde na 1GB, spocitame na kolik vyjde obsluha medii a pak se muzeme bavit dal, jestli je lepsi HDD nebo vypalovana placka... vse ma svoje pro a proti... (a ja si nedovedu predstavit zalohovat TB dat na placky o kapacite 4.7GB)

moje male imho:
DTD bych bral jenom jako pro "sichr", ale plnou duveru bych jim nedaval a to z jednoduchyho duvodu: Neni kontrola funkcnosti. HDD ma SMART. Kdyz si predstavim, ze po deseti letech dam placku do mechaniky (bude za 10 let jeste DVD mechanika? ale to plati i pro SATA HDD) a zjistim, ze data sou fuc, protoze nekdy nekde nekdo zachrapal pri vystupni kontrole, tak bych jsem se asi sel strelit. U HDD tohle odpada, SMART dokaze zakricet vcas a oznaci disk "Predicted fail". Proste optickym mediim neverim a neveri jim ani korporatni sfera, ktera se drzi osvedcenyho magnetickyho pasku (lec skladovanym v presne predepsanym prostredi, coz si doma jen tak nekdo neudela).
  • 0

#623 JLB

JLB

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 28 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 3 říjen 2012 - 17:21:31

a co tohle? :)
http://www.osel.cz/i...php?clanek=6503
  • 0

#624 Fabius

Fabius

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1 495 příspěvků(y)

Publikováno 3 říjen 2012 - 17:35:46

Hledání dokonalého archivačního média je samo o sobě pošetilost. Věřit údajům výrobce je pozoruhodný přístup, ale já se raději než vírou řídím fakty :)

Dále viz můj příspěvek 19 září 2012 - 13:12:00 a ev. následné. Stačí už jen kapacita DVD ...
  • 0

#625 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 574 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady

Publikováno 3 říjen 2012 - 17:37:39

Bobe, jedno médium byste mi mohli na testy půjčit. Nahrajte na něj Červenýho Trpaslíka, tím zaručíte používání. Pokud ho po třech měsících najdu a bude čitelné, jsou další vaše testy zbytečné a medium může být bezobav prohlášeno za nezničitlné :) Tohle namáhání je srovnatelné je snad jen s odesláním českou poštou viz test disket časopisu Score před x lety :)

optám se wifta, jestli tam má nějaké kousky navíc :-D. jina kna ten test ve score si pamatuju. tuším že byl zakončen hodem disket parašutistou z výšky několika km a také obsahoval test "kolik samolepek lze na disketu nalepit, aby šla ještě narvat do mechaniky" :-)...

ad1 - nevyvracim
ad2 - nevyvracim
ad3 - nevyvracim

jeste si spocitame na kolik takova sranda vyjde na 1GB, spocitame na kolik vyjde obsluha medii a pak se muzeme bavit dal, jestli je lepsi HDD nebo vypalovana placka... vse ma svoje pro a proti... (a ja si nedovedu predstavit zalohovat TB dat na placky o kapacite 4.7GB)

moje male imho:
DTD bych bral jenom jako pro "sichr", ale plnou duveru bych jim nedaval a to z jednoduchyho duvodu: Neni kontrola funkcnosti. HDD ma SMART. Kdyz si predstavim, ze po deseti letech dam placku do mechaniky (bude za 10 let jeste DVD mechanika? ale to plati i pro SATA HDD) a zjistim, ze data sou fuc, protoze nekdy nekde nekdo zachrapal pri vystupni kontrole, tak bych jsem se asi sel strelit. U HDD tohle odpada, SMART dokaze zakricet vcas a oznaci disk "Predicted fail". Proste optickym mediim neverim a neveri jim ani korporatni sfera, ktera se drzi osvedcenyho magnetickyho pasku (lec skladovanym v presne predepsanym prostredi, coz si doma jen tak nekdo neudela).

- já neřeším poměr GB/Kč, nepotřebuju zálohovat terabajty (a na okraj, 200ks DVD lze vypálit. sám jsem jich za poelsdních 5 let vypálil asi tak 700ks, většinou 4x nebo 8x - DTD se btw pálí 4x)- na SMART se nedá vůbec, ale vůbec spoléhat, je to spíš heuristika křížená s alchymií a věštěním z krysích hovínek, než nějaká spolehlivá predikce. zejména třeba velociraptory (asi nej consumer hdd) v serverech s oblibou chcípaj, aniž by to smart vůbec stihl náznakem předvídat. k těm 10 letům, už jsem to tu říkal: mám 15+ let starý CD-R, který jedou jako nový. mám tu téměř 10 let starý DVD-R, který jedou jako nový. moc prosím, přestaň na DTD koukat jako na nějaké běžné DVD, neboť jím není. sám si tak omezuješ výběr archivačních systémů o jeden z nejlepších a nejdostupnějších. optickým médiím nevěříš ne proto, že jsou to 12cm plastové kotoučky, ale proto že jim odchází organické barvivo. to je zcela převažující důvod chvípnutí optického média a DTD se to vůbec, v žádném případě netýká.
  • 0

#626 ypres_bass

ypres_bass

Obchodník zbožím prošlým

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 51

Publikováno 3 říjen 2012 - 18:01:44

už jsem to tu psal - zkuste si někdy na stopkách změžit za jak dloho shoří knihovna a za jak dlouho HaDDr...
  • 0

#627 Lukas_87

Lukas_87

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 62

Publikováno 3 říjen 2012 - 18:53:25

chceš jako naznačit, že ta elektronika na povrchu hadru přežije požár?
ehm...

jako další problém bych spatřoval curieovu teplotu.

oheň sem fakt netahejte.
  • 0

#628 Fabius

Fabius

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1 495 příspěvků(y)

Publikováno 3 říjen 2012 - 19:16:56

Oheň v srdci,
temná je mysl,
hadr barví tváře.
  • 0

#629 Fill

Fill

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 264 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 126

Publikováno 3 říjen 2012 - 19:21:19

Archivářům bych doporučil činnosti jako vysypávání mandal barevnými písky a výrobu máslových soch ;)
  • 3

#630 Stříbrokaz

Stříbrokaz

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 660 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 284

Publikováno 3 říjen 2012 - 22:28:53

Jestli chcete ověřovat životnost médií, nabízím 2 testery 6 a 8 let, zatím nepřekonali jen záznam tesaný majzlíkem do žuly :-)
  • 2

#631 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)

Publikováno 6 říjen 2012 - 08:50:58

http://www.fotobezhr...-pro-zrcadlovku
tak to je peklo, doufám že si to někdo po mé reklamní vložce koupíte. Už se vidím, jak s tím šustím po place. Přijde mi to k smíchu.
  • 0

#632 jakub.jira

jakub.jira

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 112

Publikováno 6 říjen 2012 - 08:57:46

http://www.fotobezhr...-pro-zrcadlovku
tak to je peklo, doufám že si to někdo po mé reklamní vložce koupíte. Už se vidím, jak s tím šustím po place. Přijde mi to k smíchu.

něco podobnýho jsem si chtěl koupit do skotska, ale teď se ukazuje, že to asi nebude potřeba, protože tu zatim za měsíc pršelo jen asi třikrát :-D
  • 0

#633 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)

Publikováno 6 říjen 2012 - 09:00:30

Jakube, kup ji radši kilt, aby jsi zapad :). Jinak zdravím do Skotska.
  • 0

#634 jakub.jira

jakub.jira

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 6 říjen 2012 - 09:10:48

to bych asi moc nezapad, zatím jsem jich tu moc neviděl. nosí ho opravdu na slavnostní příležitosti. nebo pak dudáci/pouliční umělci :)

ale pouliční umělci tu levitují stejně jako v praze a zatím jsem neviděl nikoho, komu by se to nelíbilo :-D
  • 0

#635 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)

Publikováno 6 říjen 2012 - 09:14:57

j.j ... Kde ses ve Skotsku? Pokazdy kdyz sem tam byl ja v Kilmarnocku (Outer Glascae), tak sem slunicko videl akorat na obrazcich :D Furt imrvere chcalo a kdyz nechcalo tak byla desna klendra :D ... Kolega to vyhral jeste hur, toho za trest poslali na Orkney Islands a vratil se v pulce leta s tim, ze tu zimu a slejvaky nezvlada ... ale ty fotky co pritahl ... nadhera ... nekdy se tam musim taky podivat :) ...
  • 0

#636 jakub.jira

jakub.jira

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 6 říjen 2012 - 09:19:11

jsem v Edinburku, no a je tu pořád krásně, sice fouká a je docela zima, ale slunce pálí skoro každej den. skoti nás děsí, že se blíží zima, ale zatím jsme v klidu:-D
  • 0

#637 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 397

Publikováno 6 říjen 2012 - 11:37:40

.... Kdyz si predstavim, ze po deseti letech dam placku do mechaniky (bude za 10 let jeste DVD mechanika? ale to plati i pro SATA HDD) a zjistim, ze data sou fuc, protoze nekdy nekde nekdo zachrapal pri vystupni kontrole, tak bych jsem se asi sel strelit. ...

mám takovou všetečnou otázku, co za tak životně důležitá data skladuješ? To máš uloženou svoji vlastní DNA v počítači?
Myslím, že se pachtíme za nečím, co nemá ani smysl. budou někoho ty informace ještě za 10 - 50 - 100 let zajímat? A kdyby to bylo všechno perfektní, co by potom dělali chudáci archeologové? :-).
  • 0

#638 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)

Publikováno 6 říjen 2012 - 12:55:41

Jsem rad, ze mame odlisny nazory a myslenky na tema zachovavani materialu pro pristi generace...
  • 0

#639 sjirka

sjirka

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 454 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 113

Publikováno 7 říjen 2012 - 08:36:23

Můj návrh designu do malé koupelny právě bojuje o cenu veřejnosti v Národní ceně za studentský design. Mrknětě a pokud se vám líbí, můžete mě podpořit hlasem.
  • 3

#640 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)

Publikováno 7 říjen 2012 - 09:13:40

lestenej nebo brousenej nerez .. tot otazka ... posledni dobou se rozlejza vic brousenej, ale mne se to nelibi (vychovavanej na "ten chrom se bude blejskat jak psi kulky") ... mas muj hlas ... a to jenom diky tvaru umyvadla :) konecne neco chytryho ... jeste tam domyslet zachytavac bordelu/vlasu a bylo by to za 1 s * :)
  • 0

#641 otik

otik

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)

Publikováno 7 říjen 2012 - 09:15:30

není to na praní fotek mělký?:)
  • 0

#642 sjirka

sjirka

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 454 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 113

Publikováno 7 říjen 2012 - 09:19:29

Je to trochu mělké, ale zase se tam vejde poměrně velký formát : )
  • 0

#643 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 787 příspěvků(y)

Publikováno 7 říjen 2012 - 10:11:22

... jeste tam domyslet zachytavac bordelu/vlasu a bylo by to za 1 s * :)

na co zrovna ty bys ho potřeboval? :mrgreen:
  • 1

#644 jenda1250

jenda1250

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 397

Publikováno 7 říjen 2012 - 16:52:46

Jsem rad, ze mame odlisny nazory a myslenky na tema zachovavani materialu pro pristi generace...

Držme se třeba doby 50 let. V roce 2062 už nás ta data nebudou příliš zajímat (vzhledem k pokročilému věku a senilitě, bedeme-li tu vůbec), koho budou? Při představě, že se budu v současné době přehrabovat něčí pozůstalostí o objemu X terrabajtů, navíc v systému řazení, kterému nerozumím, ani obsah samotný mě nic neříká... Drtivá většina dat je spíše osobního charakteru bez zásadního významu pro "budoucnost", nehledě na to, že to tu "budoucnost" nebude ale vůbec zajímat. Rád bych se mílil, ale jinak to nevidím. Jedna věc je fyzická výdrž dat, druhá jejich obsahová nadčasovost. Má smysl je skutečně zachovávat?
Když to vezmu na mém osobním příkladu. Jediná "data" která u mě přicházejí v úvahu, by byly krajinářské záběry. Mají smysl pro mě osobně, pro pár přátel, ale jejich morální životnost je vpodstatě krátká a pokud nezobrazují formou dokumentu nějaký pomíjivý prvek, tak jsou nahraditelné. V jiné situaci by byly fotografie třeba lidí, reportáže a dokumenty. Tam určité zachování svědectví doby má své místo.
A ještě druhý příklad. V nedávné době (skoro před rokem) jsem "zdědit" poměrně nový notebook. Přes neznámé heslo není problém se dostat, ale zatím jsem nenašel sílu a odvahu se do toho pustit, jednak proto, že nevím, co všechno najdu, většině nebudu rozumnět, a nakonec i pro určitou úctu před soukromím blízké osoby. Nakonec mě to ani dvakrát nezajímá, důležitější jsou pro mě osobní vzpomínky než data danou osobou vytvořená.
  • 1

#645 MrB14ck

MrB14ck

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 570 příspěvků(y)
  • LocationChotěšov (PJ)
Reputace: 119

Publikováno 7 říjen 2012 - 17:11:42

jako archivační médium na fotky je dle mého názoru nejlepší pořádně zpracovaný baryt - když koukám na záběry co zbyly po pradědovi a oni jsou jen maličko zažloutlé (dobře skladované,přes 50 let staré kontakty formátu 9x12cm) tak si říkám že těch dalších 50 let ještě vydrží a pak už to beztak nebude nikoho zajímat - tohle je můj názor který nikomu nenutím - koho budou jednou zajímat rodiné momentky nějakého nezmámého člověka který žil před 300 lety?
  • 1

#646 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)

Publikováno 7 říjen 2012 - 18:23:14

"Progress, far from consisting in change, depends on retentiveness. When change is absolute there remains no being to improve and no direction is set for possible improvement: and when experience is not retained, as among savages, infancy is perpetual. Those who cannot remember the past are condemned to repeat it."

Aneb "ti co si nepamatuji minulost, jsou odsouzeni si ji zopakovat" ...
  • 0

#647 Bimbak

Bimbak

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 819 příspěvků(y)

Publikováno 7 říjen 2012 - 20:52:30

jo, jeste jedna vec... ja nejsem takovej frajer abych sem rozhodnul takhle z fleku o tom co bude a nebude nasledujici generace zajimat, takze nasledujici generaci chci predat kolekci vseho ceho sem si vazil ja a at si to poresi potom oni...
  • 0

#648 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 114 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 736

Publikováno 7 říjen 2012 - 21:04:05

...koho budou jednou zajímat rodiné momentky nějakého nezmámého člověka který žil před 300 lety?

A jak nás zajímají rodinné momentky nějakého neznámého člověka dnes ?
Neříkám, že zrovna konkrétně rodinné momentky, kde není vidět nic okolo, ale na prostředí v jakém se žilo před 100-300 i více lety bych se naopak rád kdykoliv podíval. A to mohou možná zprostředkovat právě jednoduché záběry prostředí kde žijeme. Třeba jen kolem našeho domu, v jeho okolí. Až někdo zase za 50 let objeví nějaký ten malý cizí archiv, bude na to koukat jako na ty 100 let staré hledíme dnes my. Na tom barytu to tedy zatím máme takřka jisté, že tam ještě něco vidět bude :)

Já osobně se rád podívám na jakoukoliv fotku starou 50 a více let. A nemusím jí zrovna podrobně studovat.
Možná ale i to, že v době před 100 lety se neprodukovaly milióny záběrů, jako dnes, tak nás to k těm starším záběrům víc přitahuje.
Proto, pokud je řeč o archivaci, považuji také za důležité výběr toho, co archivovat. Když si představím, že najdu po nějakém předkovi něco tak obsáhlého, co nemohu ani za celý život prohlédnout, tak pak bych té nadbytečnosti rozuměl.

S barytem i Bimbakem proto souhlas ;-)
  • 1

#649 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 725 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 392

Publikováno 7 říjen 2012 - 21:25:42

pro mě archivace třeba rodinných záběrů = několik škatulí s fotografiema, rc nedělám, ustaluju ve dvou lázních, peru dlouho

co se snažím psát na druhou stranu svých i rozdaných snímků je číslo filmu/rok/formát negativu a moje jméno - to musí pátračům budoucím i současným stačit k datování a ev.

spárování s negativem v bedně vedlejší
  • 0

#650 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 787 příspěvků(y)

Publikováno 7 říjen 2012 - 22:10:34

...koho budou jednou zajímat rodiné momentky nějakého nezmámého člověka který žil před 300 lety?

A jak nás zajímají rodinné momentky nějakého neznámého člověka dnes ?
S barytem i Bimbakem proto souhlas ;-)

já taky. Památky, vzpomínky na předky (a to nemusí být nutně jen předkové v příbuzenské řadě přímé) jsou naše kořeny. Rosteme z nich, i když si to někdy ani neuvědomujeme. Když je poznat a pochopit třeba i později chceme, a nejsou, zbydou jen nezodpovězené otázky a vlastně není co předávat dál...
  • 0

5 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 5 návštěvníků, 0 anonymních