Eva ,Ďakujem za postreh, aj ja si vyvolávam diáky sám, teraz už aj E6, ale prvú Fomu R21 som vyvolal medzi prvými desiatimi filmami, ktoré som v živote vyvolal niekedy v roku 1980-81. Nemám problém vyvolať čokoľvek, ale som zvyknutý, že mám navážené roztoky a keď mi treba, tak siahnem rukou pod umývadlo, respektíve do skrine na chodbe, vyberiem fľašu, nariedim, alebo stock a volám. Nikdy som nejakú životnosť lázni neriešil, a to ORWO čb mám navážené stále komplet, k tomu som si robil aj prvú vývojku Foma FV32 na Fomu a s tým som vyvolával aj vyvolávam všetky čb inverzné filmy, len Fomu už nevážim, nakoľko používam LQR. Medzi mojimi cca 3500 diákmi je asi 40 % čiernobielých, väčšinou Foma, niečo ORWO, Agfa a posledne aj Adox, diákov, to nepočítam niekoľko stoviek metrov filmov N8,S8 a 16mm.
Negatívne vývojky mám zväčša v skrini na chodbe bytu pri izbovej teplote. Nikdy som neriešil nejaké zastriekanie plynom alebo niečo také. Vývojky sa zväčša nestihnú pokaziť. Robím si roztoky na 600ml , vyvolám v tom 6-7 filmov a vylejem. Vývojku Metolal, a teraz skúšam "novú" tzv večnú vývojku, držím ako som napísal vyššie v sklenenej fľaške 250ml od ORWO R09 bez akejkoľvek ochrany. Testovanú vývojku Metolal 250 ml som používal priebežne po dobu 5 rokov, kým som ju nespotreboval. Tú tzv Večnú mám ešte len cca pol roka, uvidíme.
Len ta Foma R100 ma štve, že odoláva mojím chemikaliam. Neprestane ju testovať, kým na to neprídem. Ako tu ktosi písal, Foma dala do ponuky 30 metrové balenie, aj keď mám skúsenosť, že inverzná Foma nemá nejak veľkú životnosť, ale to sú skúsenosti zo starými filmami, možno že nová R100 ma prekvapí. Jedno balenie asi kúpim a budem sa baviť.
Inverziu mám rád, pozerať fotku na papieri, aj keď trebárs 18x24 či 24x30, a premietať si diak na 1 či 5 metrov do šírky je neporovnateľné.
Eve, tú Fomu 400 musím skúsiť, keď ju tak chváliš, 100 ani 200 sa s R100 rovnať nemôžu.