Bob van Sikorski, ano, to je otázka a nejistota, zda nějaké dnešní médium v budoucnu přehraješ. To je věc příliš náhodná, a na to nemůže archivní instituce spoléhat. Pokud jednou už nebude dostatečný zájem, výrobci dotyčná zařízení přestanou vyrábět. Pokud nebude tržní motivace, těžko někdo začne DVD mechaniky znovu vyrábět. A i když budou existovat plány a schémata, už to bude zapomenuté know-how, kde oživit výrobní procesy je hrozně náročné. A jestliže stará elektronika je schopná fungovat dodnes, ta dnešní ošizená už nemusí být po dvaceti letech funkční, i když by jenom ležela. Ale ta naděje tam je, protože DVD technologie obrovsky penetrovala trh, a tak se ještě dlouho po ukončení výroby mechanik najde dostatek funkčních kusů. To je jako s VHS - videa už se dávno nevyrábějí, ale díky tomu, že byla všudypřítomná a díky tomu, že je to robustní technologie, se dá snadno sehnat funkční stroj.
Existoval ale bezpočet minoritních formátů záznamových médií s úzkoprofilovým využitím, pro která dnes nalézt funkční čtecí zařízení je problém.
Ano, člověk si může říct, dám raději 30 tisíc za univerzální zařízení, které umí nejen fotit, videovat, ale i telefonovat, webovat, hrát hry, navigovat... než 30K za něco, co umí jen fotit, maximálně filmovat. Nebo si může říct, nebudu kupovat ještě foťák, když už mám v telefonu, je to praktičtější, zabere míň místa. To jo, ale psychologie fotografování mobilním telefonem jde podle mě hlouběji než je aspekt ceny. To, že fotím něčím, co zároveň používám ke komunikaci, k webování, sledování multimédií, hraní her a nevím k čemu všemu, přece ovlivňuje to, jak fotím, a co fotím. Musí docházet důsledkem toho k výrazné změně charakteru pořizovaných fotografií u uživatelů mobilních telefonů. Všude se píše o tom, jaký obrovský dopad má používání telefonu na psychiku člověka, jak ho mění. Tak podle mě i fotky jím pořízené musejí procházet nějakou kvalitativní změnou. A že tam bude dokonce rozdíl i oproti tomu kdyby fotil i nějakým Powershotem třeba, nemusí to hned být zrcadlovka. Protože i ten Powershot, tím, že je to jen foťák a nic jiného, a že má nějaké své rysy, nějak specificky formuje můj vztah ke snímku, a samozřejmě velká zrcadlovka ovlivňuje svého fotografa zase nějak jinak a Brownie zase jinak, deskáč zase jinak atd.