Výrobní číslo původního Zorkije 4K z roku 1974 tam chytře nechali...
Jediné, co by mne zajímalo, je technologie pančování a lokace "manufaktury"
Když jsem se o to zajímal před lety, tak drtivá většina pocházela z polska a běloruska/ukrajiny. Podobně jako darovací prsteny, sx dýky a jiné "říšské" poklady za které jsou ochotní válkaři zaplatit ledvinou.
Výroba spočívá v rozborce foťáku, zalití původního nápisu kovem, přebroušení, vyrytí hromady slepic a "krajců", protože jak každý válečný reportér ví, víc slepic a "krajců" víc lepších fotek. Následně se všechno "pozlatí" asi jakože leica luxus a aby to překrylo přebroušený kov.
Pak se to prodává hejlům s více či méně debilní nebo imbecilní historkou - darováno osobně od šaška s patkou manželovi mojí starý sousedky za torpédování 28ks T34 za polárním kruhem pouhou polní popatkou.
Nejdementnější historku, jakou jsem slyšel po mém uporoznění že to je fed 1, bylo, že to je originál, protože se to předělávalo za druhý světový, protože kdyby v sojuzu při dobývání moskvy nadvojáka chytnul jeho nadnadřízený s fedem, tak by ho nechal zastřelit za rabování. To fakt nevymyslíte...
Většinou tyhle sračky ležej na burze vedle příborovejch nožů značených sx (laserem) a dalších kravin s hromadou slepic a krajců. Prodejce se hrdě bije v prsa, že to je originál přímo počůranej od šaška s patkou. No a na dotaz, jak je to možný, že náckové projeli válku, když v roce 1942 měli tak vymakanou laserovou technologii, že si s ní mohli popisovat i příborový nože, tak akorát kouká a rudne vzteky. Prostě hromada legrace.
Rozpoznání je ale jednoduchý, jak je na "leice" nějaká slepice nebo krajz, tak to je fejk. A pak taky spousta drobností jako velikost hledáčku, určitý hrany, pozice nekonečna atd.
Oslepičování poválečných kousků, to je ale jiná liga, čekám kdy se objeví první druhoválečnej digitál .