Meos Objektív
Publikováno 24 květen 2011 - 09:15:40
Dlho mi trvalo, kým som dal dohromady premietačku, aby som manželke ukázal pár (hodín) záberov z detstva. Premietačka Meos (nie duo) má už úctyhodný vek a tak potrebovala trochu vyzametať. Bolo to o poznanie lepšie, len v objektíve bol taký, na obraze výrazný prach. Aké jednoduché, vyčistím ho, stačí len tú vrchnú čočku vybrať a prípadne fúknuť..........
Samozrejme, že mi zostali všetky časti v ruke a poskladať to dokopy včetne kovových výplní mi zabralo v čistom asi dva týždne (v hrubom vyše roka). Asi som už moc zhýčkaný kvalitou kresby dnešných technológií, ale stále sa mi to zdalo zaguľatené a neostré. I tak som sa rozhodol zahájiť premietanie. Vonku bolo ešte pomerne svetlo, pomohli žalúzie, lenže nebolo to pozeratelné. Tak mi napadla ešte jedna modifikácia zloženia čočiek, ale i keď som ich nedotiahol nijak nasilu, tá najmenšia (najbližšia k lampe) praskla. Som z toho zúfalka, lebo som nažhavil nielen deti, ale aj mojich rodičov a neviem, kde by sa dal zohnať objektív, alebo (úplne najsamfasa) len tá čočka.
Niekde na stránkach som našiel podobné objektívy, ale 5000 Kč je cena pomerná za digitalizáciu môjho materiálu. Ideálne by bolo, ak by mal niekto nefunkčnú túto premietačku a mohol by mi teda objektív odpredať. Ak by ju mal len na výstavke (nie ako funkčný kus) postačila by výmena objektívov a dorovnanie "bolestného".
Budem Vám veeeelice povďačný, ak by sa mi to podarilo vyriešiť. Plánujem digitalizáciu, ale naši majú z premietania osmičky v originále autentickejší zážitok.....
Publikováno 26 květen 2011 - 03:30:54
Publikováno 26 květen 2011 - 08:03:07
V bazaru seženeš promítačku tohoto typu za tisícovku celou a funkční. Zkus inzeráty. Asi si ze SK, ale tady v Praze u pazdery u Václaváku často promítačky mají. Takže možná i na SK něco najdeš. U Pazdery možná by měli i ten objektiv samotný, nejsem si jist, ale jsou tam dost odborníci, takže určitě poradí, budeš li mít cestu do prahy. jak je to s bazarama na SK netuším.
Dík za reakciu, do Prahy chodím určite viackrát do roka a rád by som sa u Pazdery zastavil. Mohol by si mi, prosím, dať nejakú presnejšiu adresu? Vďaka.
Publikováno 26 květen 2011 - 11:04:22
Publikováno 10 leden 2023 - 12:32:00
Chtěl jsem vyčistit objektiv a čočky se mi jaksi vysypaly do ruky.. Mám sice ještě jednu stejnou promítačku, ale to mi moc (asi) nepomůže.
Publikováno 10 leden 2023 - 14:19:11
Schéma nemám. Duo sice mám, ale rozebírat objektiv se mi nechce a tobě zjevně taky ne. Pak je tady ještě jedna možnost ...
https://aukro.cz/obj...2-15-7028898030
Publikováno 10 leden 2023 - 15:14:06
Publikováno 10 leden 2023 - 21:42:29
Ten z AUKRA je za super cenu, Vario si dokúpiš neskôr
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních