Taky jsem musel řešit propálené plátno. Osvědčilo se mi díru zalepit směsí Chemoprenu a černých sazí. Ten Chemopren by měl být verze Extrém, protože ten nikdy neztvrdne, ale zůstane flexibilní. Po roce s tím zatím nemám nejmenší problém.
Osobně zatím fotím především na Pentacon Six TLs, který dělá portrétní formát 4x4.5cm (přesně 38 x 45 mm). To je sice málo, ale ten foťák je skvělý v tom, že posun filmu se dělá manuálně přes spodní koflík. Posun se ale asi po 4.5 cm zasekne, takže se nedá posouvat dál, to jde až po domáčknutí spouště, ale chtěl bych ten mechanismus obejít abych mohl přetáčet jak dlouho bych chtěl. Tato verze Pentaconu má na zadní straně i průhledné okénko, takže po vyjmutí vymezovacího rámečku na 4x4.5 cm by se dal používat normálně na 6x6. Navíc by mi to umožňovalo na jedno políčko dělat i vícenásobné expozice, což na normálním Praktisixu ani Pentaconu nejde, pokud se nepletu. Nicméně je to pouze zatím v říši snů, ještě jsem takovou modifikaci nedělal. Každopádně jde ale do Pentaconu vložit vymezovací rámeček na jakýkoli formát. Třeba i těch 6x4.5, pokud si ho vyrobíte.