Je ale fakt, že dle mého kdo nemá ambici fotit na něco jiného, než kinofilm, tak si s exponometrií nemusí lámat hlavu... Jednak to pidi políčko snad ani za nějaký to laborování nestojí, ale hlavně - moderní systémy (nikoní metrix například) jsou velmi chytré a leckdy mě překvapí, jak moc dobře scénu expomometricky "vytěží" - leckdy dostanou na film i to, co já bych se ani nepokoušel tam mít. A určitě to bude rychlejší. Umí to i hodně levné foťáky (F75 třeba).
Je potřeba říci, že ale vzít hodnoty takhle z metrixový zrcadlovky a nastavit podle nich flaxaret není úplně ono. Nebude to úplná kravina, ale ty nikony vědí přenos kontrastu toho kterýho skla, jeho vady a tak. Novější systémy i berou v potaz kde je zaostřeno (3D metrix). Je to neuvěřitelný, jak dobře to funguje. Zkoušel sem se tu nikoní expozici zblbnout a nechtěla se nechat...
Hodně zajímavá je jedna kinofilmová minolta, (nemůžu si vzpomenout). Ta má na zádech displej, kde jsou jakoby buňky plástve a v těch buňkách je vidět rozdíl clon oproti středu. Neměl jsem to v životě v ruce teda, ale řekl bych, že zde by se člověk opravdu naučil celkem rychle odhadovat expozici jenom podle střední šedé. Rovněž si myslím, že jako expozimetr pro větší formáty je to celkem dokonalé. Ono vůbec by se mi takovej expozimetr líbil. Vůbec bych k tomu nepotřeboval celej ten foťák. Celkem by mě zajímalo, zda to někdo tady měl a jaký s tim má zkušenostě...
Zase na druhou stranu, přecejenom, když už rozbalim bednu, dám to do váhy, proostřím, zase to celé složím a poponesu o kousek vedle... dám si k tomu fajfku a kafe... fakt nebejvám v situaci, kdy bych musel nějak chvátat s rozvahou o expozici a ocenil bych nějakej rychlej, zaručenej údaj čas/clona. A i si myslím, že to technicky nejde s dostupnou technikou. Musel by ten systém fungovat na ten formát, na kterej zrovna fotim a to prostě neexistuje a asi ani není důvod. Prostě kdo chce větší formát (včetně středoformátu tedy), musí se to naučit - souhlas z bzenčákem.
Ale kinofilmoví cvakači? (občas se taky v něj proměňuju) Doporučuju spolehnout se na nějakýho nikona s metrixem a výsledky budou fantastický hnedka od začátku