Neunikla mi ta lahka ironia :>
Denne sa stretnem s niekolkymi 1000kami digitalnych fotografii [nasich zakaznikov]. To je myslim dost na to, aby som mal pravo si nieco mysliet a vyhlasovat to.
Cip digitaku ma nepomerne vacsiu citlivost k cervenej casti spektra, ako film. Som presvedceny, ze vyrobcovia digitakov s tym pocitaju. Tak isto amo s tym, ze digifotky sa sladuju na extremne vyhulenych a svietiacich monitoroch. CO tam po tom ze -2EV.
Z mojho pohladu:
- DSLR je velka raroha oproti expozimetru
- nepresvedciva akuratnost v merani
Ak ale chces pocut, ci smies ist vlastnou cestou, myslim, ze ano a ze je to tvoj problem. Ci mas pravo klast na forach otazky na zle exponovane filmy, netusim.
Ak chces poradit, mal by si vediet, ze tradicna alternativa je lepsia.
Ano, myslim ze slusne expozimetre prepinac na analog/digital nemaju a som presvedceny, ze ludia vyvijajuci tieto pomocky vedia, co robia. Nemusime vediet vsetko, ale s filmami funguju dobre. AKo s digitalmi neviem, nevidel som digitalistu s expozimetrom. Vyjadrujem vsak istu nadej, ze i v pripade digitalu su tieto pomocky lepsie, ako vlastne meranie TTL digitalnych aparatov. Tuto nadej do mna vlial prispevok na konkurencnom fore, kde sa isty digitalny voyer podelil o uzasne zistenie, ze TTL jeho digitalneho aparatu nameria dost odlisne vysledky, ako isty Gossen [v cene jeho aparatu].
Asi by som to niekde nasiel, ale fakt to prezijem, ked mi neuveris.
Je digitalny aparat ako expozicna pomocka vhodna aspon ako voditko? To je otazka. Ja neviem, ale ani expozimeter sam neriesi uplne vsetky vplyvy. Musim uvazovat napriklad aj s chybou merania pri nizkej urovni osvetlenia. Aby som ale este rozmyslal, ako to uvidi TTL tohto aparatu. No neviem, radsej sa tomu vyhnem, ako to tu niekto spominal, zjednodusim si pracu.